X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

CHAMPIONS LEAGUE

Τα 6 Πρωταθλητριών της Μπάγερν και της Ίντερ

Ίντερ και Μπάγερν δεν είναι πρωτάρες. Το Sport24.gr είναι στη Μαδρίτη και θυμάται τα 6 Πρωταθλητριών που έχουν κερδίσει οι φιναλίστ του αποψινού τελικού του C.L. (vids)

Απόψε στις 9.45 ώρα Ελλάδας, οι δυο φιναλίστ του φετινού Champions League, Ίντερ και Μπάγερν, θα παραταχθούν στη σέντρα του επιβλητικού «Σαντιάγο Μπερναμπέου» για να διεκδικήσουν το 55ο «δισκοπότηρο» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Από το «Παρκ ντε Πρενς» στο Παρίσι το 1956, όταν η Ρεάλ Μαδρίτης έγινε η πρώτη ομάδα που ανακηρύχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης, το «κύπελλο με τα μεγάλα αυτιά» συνεχίζει να αποτελεί τον μεγαλύτερο πόθο κάθε ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στη γηραιά ήπειρο.
Σε αυτά τα 55 χρόνια του θεσμού είναι 21 οι ομάδες που έχουν γευτεί τη χαρά του θριάμβου κερδίζοντας σε τουλάχιστον έναν τελικό το βαρύτιμο τρόπαιο. Ο αριθμός αυτός δε θα αυξηθεί φέτος, αφού οι δυο αποψινές φιναλίστ έχουν κατακτήσει στο παρελθόν τον τίτλο: δυο φορές η Ίντερ και τέσσερις φορές η Μπάγερν. Οι Ιταλοί έγιναν η πρώτη ομάδα που έφτασε αήττητη στην κορυφή της Ευρώπης, όμως από το 1965 και τη δεύτερη – και τελευταία μέχρι σήμερα – κούπα που κέρδισαν, έχουν περάσει 45 ολόκληρα χρόνια. Η Ίντερ έπαιξε σε δυο ακόμα τελικούς, όμως έχασε και το 1967 από την Σέλτικ (2-1) και το 1972 από τον Άγιαξ (2-0).

Από την άλλη μεριά, η Μπάγερν κυριάρχησε στα ευρωπαϊκά γήπεδα στα μέσα της δεκαετίας του ’70, κατακτώντας 3 τίτλους στη σειρά, όμως και αυτή χρειάστηκε να περιμένει 25 χρόνια μέχρι να λυγίσει την αντίσταση της Βαλένθια το 2001 και να προσθέσει ακόμα ένα τρόπαιο στη συλλογή της. Οι Βαυαροί έπαιξαν σε ακόμα τρεις τελικούς, χάνοντας κατά σειρά το 1982 από την Άστον Βίλα (1-0), το 1987 από την Πόρτο (2-1) και το 1999 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-1).

Απόψε η Ίντερ θα προσπαθήσει να σπάσει την κατάρα μισού σχεδόν αιώνα, θέλοντας να φτάσει τις τρεις κούπες για να πιάσει τις δυο περσινές φιναλίστ, Μάντσεστερ και Μπαρτσελόνα. Η Μπάγερν φυσικά θέλει να ισοφαρίσει το ρεκόρ της Λίβερπουλ με τις 5 κατακτήσεις, περνώντας μαζί της στην 3η θέση πίσω μόνο από την Ρεάλ (9) και την Μίλαν (7). Από τη μια ο θρύλος των Ματσόλα, Φακέτι, Πίκι και Σουάρεθ, από την άλλη ο μύθος των Μπεκενμπάουερ, Μίλερ, Χένες και Μάγιερ, συνδέουν μέχρι σήμερα την ποδοσφαιρική παράδοση του παρελθόντος με τις χρυσές σελίδες που περιμένουν να γραφτούν στο παρόν.

Γύρω στα μεσάνυχτα θα ξέρουμε τον νικητή. Ίντερ vs Μπάγερν, Μουρίνιο vs Φαν Χάαλ. Μέχρι τότε ας θυμηθούμε τα τρόπαια του παρελθόντος για δυο από τους κορυφαίους συλλόγους όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά ολόκληρου του ποδοσφαιρικού στερεώματος. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα έξι Πρωταθλητριών (2 για την Ίντερ και 4 για την Μπάγερν) μέσα από φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων της εποχής και βίντεο από όλους τους τελικούς.

Για το πατήστε .


• Γήπεδο: «Prater Stadion», Βιέννη
• Θεατές: 72.000
• Διαιτητής: Γιόζεφ Στολ (Αυστρία)
• Σκόρερς: 1-0 Ματσόλα (43'), 2-0 Μιλάνι (61'), 2-1 Φέλο (70'), 3-1 Ματσόλα 76'

Ίντερ (Ερέρα): Σάρτι, Μπούρνιτς, Γκουαρνέρι, Πίκι, Φακέτι, Τανίν, Σουάρεθ, Ζαΐρ, Ματσόλα, Μιλάνι, Κόρσο.

Ρεάλ Μαδρίτης (Μουνιόθ): Βιθέντε, Ισίδρο, Σανταμαρία, Θόκο, Πατσίν, Μιλέρ, Φέλο, Αμάνθιο, Ντι Στέφανο, Πούσκας, Χέντο.



Στον πρώτο της τελικό – τέσσερα χρόνια μετά την άφιξη στο Μιλάνο του Ελένιο Ερέρα – η Ίντερ του Άντζελο Μοράτι κατέκτησε το πρώτο Πρωταθλητριών της ιστορίας της, αντιμετωπίζοντας στο «Πράτερ» της Βιέννης την πέντε φορές κάτοχο του τροπαίου Ρεάλ Μαδρίτης. Η «ισπανική αρμάδα» των Πούσκας, Ντι Στέφανο και Χέντο σκόνταψε στο ασφυκτικό μαν του μαν που εφάρμοσε ο Αργεντίνος «μάγος» και το παιχνίδι μετατράπηκε σε μονόλογο των «νερατζούρι» που με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Σάντρο Ματσόλα έφτασαν στο τελικό 3-1. Για πρώτη φορά – και μοναδική μέχρι σήμερα – το κύπελλο έμεινε στην ίδια πόλη, σε διαφορετική όμως ομάδα. Η Ίντερ έγινε ο πρώτος σύλλογος που έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης χωρίς να χάσει ούτε ένα ματς σε όλη τη διοργάνωση.

Βίντεο: Ίντερ – Ρεάλ Μαδρίτης 3-1 (27-5-1964)




• Γήπεδο: «San Siro», Μιλάνο
• Θεατές: 85.000
• Διαιτητής: Γκόντφριντ Ντινστ (Ελβετία)
• Σκόρερ: 1-0 Ζαΐρ (42')

Ίντερ (Ερέρα): Σάρτι, Μπούρνιτς, Γκουαρνέρι, Πίκι, Φακέτι, Μπεντίν, Σουάρεθ, Ζαΐρ, Ματσόλα, Πεϊρό, Κόρσο.
Μπενφίκα (Σβαρτς): Κόστα Περέιρα, Κάβεμ, Ζερμάνο, Ραούλ, Κρούζ, Νέτο, Κολούνα, Αουγκούστο, Τόρες, Εουσέμπιο, Σιμόες.



Ένα χρόνο μετά την πρώτη κατάκτηση και αφού ξεπέρασαν στον ημιτελικό το εμπόδιο της Λίβερπουλ μετά από έναν επικό επαναληπτικό, οι «νερατζούρι» έφτασαν και πάλι στον τελικό, αντιμετωπίζοντας στο δικό τους «Σαν Σίρο» τη μεγάλη Μπενφίκα του Εουσέμπιο. Το παιχνίδι διεξήχθη κάτω από καταρρακτώδη βροχή σε έναν αγωνιστικό χώρο που είχε μετατραπεί σε βάλτο και το μοναδικό γκολ που σημειώθηκε (42’ Ζαΐρ), προήλθε από λάθος του τερματοφύλακα των «αετών», Κόστα Περέιρα. Η Ίντερ έγινε έτσι η τρίτη ομάδα – μετά τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπενφίκα – που έφτασε σε δυο συνεχόμενες κατακτήσεις του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Απομένει να δούμε αν ο γιός του Άντζελο Μοράτι, σημερινός ιδιοκτήτης των «νερατζούρι», Μάσιμο Μοράτι, θα μπορέσει να ζήσει απόψε ανάλογες στιγμές με αυτές που έζησε τη δεκαετία του ’60 ο πατέρας του…

Βίντεο: Ίντερ – Μπενφίκα 1-0 (27-5-1965)





- Μπάγερν – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1

• Γήπεδο: «Stade du Heysel», Βρυξέλλες
• Θεατές: 49.000
• Διαιτητής: Βιτάλ Λορό (Βέλγιο)
• Σκόρερς: 0-1 Αραγονές (114'), 1-1 Σβάρτσενμπεκ (120')

Μπάγερν (Λάτεκ): Μάγιερ, Χάνσεν, Μπεκενμπάουερ, Σβάρτσενμπεκ, Μπράιτνερ, Ροτ, Τσόμπελ, Τόρστενσον (76’ Ντιρνμπέργκερ), Ο. Χένες, Μίλερ, Κάπελμαν.

Ατλέτικο Μαδρίτης (Λορέντζο): Ρέινα, Μέλο, Ερέδια, Εουσέμπιο, Καπόν, Αδελάρδο, Αραγονές, Ιρουρέτα (46’ Αλμπέρτο), Ουφάρτε, Γκάρατε, Σαλθέδο.



Μετά από 18 διοργανώσεις Κυπέλλου Πρωταθλητριών, τα τρόπαια των οποίων μοιράστηκαν η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ολλανδία, έφτασε η σειρά της Γερμανίας να ανοίξει τον δικό της λογαριασμό στον θεσμό τον Μάιο του 1974. Στον τελικό του «Χέιζελ» αναμετρήθηκαν η Μπάγερν και η Ατλέτικο Μαδρίτης με το ματς να πηγαίνει στην παράταση ύστερα από το 0-0 της κανονικής διάρκειας. Εκεί ο Λουίς Αραγονές έδωσε προβάδισμα στους Ισπανούς με απευθείας εκτέλεση φάουλ, όμως οι Γερμανοί αποδείχτηκαν εφτάψυχοι. Δευτερόλεπτα πριν ο Βέλγος διαιτητής σφυρίξει τη λήξη του αγώνα και ενώ το ρολόι του γηπέδου σημάδευε το 120’, ο Σβάρτσενμπεκ με άπιαστη βολίδα έξω από την περιοχή ισοφάρισε λυτρώνοντας τους Βαυαρούς. Η διαδικασία των πέναλτι δεν υπήρχε ακόμα, οπότε οι δυο ομάδες κλήθηκαν να λύσουν τις διαφορές τους 48 ώρες αργότερα σε επαναληπτικό παιχνίδι (για πρώτη και τελευταία φορά στην ιστορία του Πρωταθλητριών).

Βίντεο: Μπάγερν – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1 (15-5-1974)








- Μπάγερν – Ατλέτικο Μαδρίτης 4-0


• Γήπεδο: «Stade du Heysel», Βρυξέλλες
• Θεατές: 23.500
• Διαιτητής: Αλφρέντ Ντελκούρ (Βέλγιο)
• Σκόρερς: 1-0 Χένες (28'), 2-0 Μίλερ (56'), 3-0 Μίλερ (69'), 4-0 Χένες (82')

Μπάγερν (Λάτεκ): Μάγιερ, Χάνσεν, Μπεκενμπάουερ, Σβάρτσενμπεκ, Μπράιτνερ, Ροτ, Τσόμπελ, Τόρστενσον, Ο. Χένες (37’ Βούντερ), Μίλερ, Κάπελμαν.

Ατλέτικο Μαδρίτης (Λορέντζο): Ρέινα, Μέλο, Ερέδια, Εουσέμπιο, Καπόν, Αδελάρδο (60’ Μπένεγκας), Αραγονές, Σαλθέδο, Αλμπέρτο (65’ Ουφάρτε), Μπεθέρα, Γκάρατε.



Δυο μέρες αργότερα οι δυο φιναλίστ συναντήθηκαν και πάλι στο «Χέιζελ», όμως αυτή τη φορά οι Γερμανοί επέβαλαν ολοκληρωτικά την κυριαρχία τους στο γήπεδο. Προηγήθηκαν στο α’ ημίχρονο με γκολ του Χένες και όταν ο Μίλερ στο 56’ διπλασίασε τα τέρματα της Μπάγερν, ο τελικός έγινε τυπική διαδικασία. Οι Ισπανοί με το ηθικό πεσμένο από την εξέλιξη του πρώτου αγώνα και εξαντλημένοι από το δεύτερο συνεχόμενο ματς μέσα σε 48 ώρες, δεν μπόρεσαν σε καμία στιγμή να ακολουθήσουν τον ρυθμό των Γερμανών, χάνοντας τελικά με 4-0 (από ένα γκολ ακόμα για τους Χένες και Μίλερ). Η Μπάγερν ξεκίνησε με μια μεγάλη νίκη την κυριαρχία της στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο διαδεχόμενη τον μεγάλο Άγιαξ, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα οι περισσότεροι παίκτες της έκαναν το νταμπλ κατακτώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο με τη φανέλα της Δυτικής Γερμανίας.

Βίντεο: Μπάγερν – Ατλέτικο Μαδρίτης 4-0 (17-5-1974)










• Γήπεδο: «Parc des Princes», Παρίσι
• Θεατές: 48.500
• Διαιτητής: Μισέλ Κιταμπτζιάν (Γαλλία)
• Σκόρερς: 1-0 Ροτ (71'), 2-0 Μίλερ (83')

Μπάγερν (Κράμερ): Μάγιερ, Ντίρνμπεργκερ, Μπεκενμπάουερ, Σβάρτσενμπεκ, Άντερσον (4’ Βάις), Ροτ, Τσόμπελ, Τόρστενσον, Ο. Χένες (37’ Βούντερ), Μίλερ, Κάπελμαν.

Λιντς (Άρμφιλντ): Στιούαρτ, Ρίνι, Μέιντλι, Χάντερ, Φρ. Γκρέι, Μπρέμνερ, Τζάιλς, Γιόρατ (80’ Ε. Γκρέι), Λόριμερ, Τζόρνταν, Κλαρκ.



Με καινούργιο προπονητή τον Ντίτμαρ Κράμερ μετά την αποχώρηση του Ούντο Λάτεκ, η Μπάγερν έφτασε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον τελικό του Πρωταθλητριών. Στο «Παρκ ντε Πρενς» του Παρισιού όπου επέστρεψε ο τελικός για να τιμήσει τα 20χρονα του θεσμού, οι Γερμανοί αντιμετώπισαν τη μεγάλη Λιντς Γιουνάιτεντ εκείνης της εποχής, που διέθετε στην ενδεκάδα της 10 διεθνείς. Οι Βρετανοί κυριάρχησαν στο παιχνίδι, όμως ο Γάλλος διαιτητής Κιταμπτζιάν τους «έσφαξε» κυριολεκτικά, αφού αρνήθηκε δυο καθαρά πέναλτι υπέρ τους και στη συνέχεια ακύρωσε κανονικό γκολ του Λόριμερ στο 0-0 για παθητικό οφσάιντ δυο συμπαικτών του που όμως δεν επηρέαζαν στο παραμικρό τη φάση. Οι Βαυαροί προηγήθηκαν τελικά στο 71’ με τον Ροτ και το γκολ του Μίλερ στο 83’ έβαλε τέλος στα όνειρα των Άγγλων για κατάκτηση του τροπαίου. Οι ανεξέλεγκτοι φίλαθλοι της Λιντς δημιούργησαν εκτεταμένα επεισόδια στο τέλος του παιχνιδιού και η ομάδα τους τιμωρήθηκε αρχικά με 5ετή αποκλεισμό από τα ευρωπαϊκά κύπελλα, ποινή που αργότερα μειώθηκε στα δυο χρόνια.

Βίντεο: Μπάγερν – Λιντς 2-0 (28-5-1975)




• Γήπεδο: «Hampden Park», Γλασκώβη
• Θεατές: 55.000
• Διαιτητής: Κάρολι Παλοτάι (Ουγγαρία)
• Σκόρερ: 1-0 Ροτ (57')

Μπάγερν (Κράμερ): Μάγιερ, Χάνσεν, Μπεκενμπάουερ, Σβάρτσενμπεκ, Χόρσμαν, Ντίρνμπεργκερ, Ροτ, Ο. Χένες (37’ Βούντερ), Μίλερ, Ρουμενίγκε, Κάπελμαν.

Σεντ Ετιέν (Ερμπέν): Τσούρκοβιτς, Ζανβιόν, Πιάσα, Λοπέζ, Ρεπελινί, Μπατενέ, Λαρκέ, Σαντινί, Π. Ρεβελί, Ε. Ρεβελί, Σαραμανιά (81’ Ροσετό).



Η Μπάγερν έκλεισε την τριετία της απόλυτης κυριαρχίας της στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο το 1976 στη Γλασκώβη. Έχοντας αποκλείσει στα προημιτελικά και τα ημιτελικά την Μπενφίκα και τη Ρεάλ, οι Βαυαροί έφτασαν στον τελικό του «Χάμπτεν Παρκ» έχοντας απέναντί τους την Σεντ Ετιέν. Οι Γάλλοι στάθηκαν διπλά άτυχοι: έπαιξαν το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα χωρίς το μεγάλο τους αστέρι Ντομινίκ Ροσετό αφού ο «πράσινος άγγελος» ήταν τραυματίας και μπήκε μόνο στα τελευταία λεπτά ως αλλαγή και έστειλαν στο πρώτο ημίχρονο τη μπάλα δυο φορές στα δοκάρια του Σεπ Μάγιερ. Οι Γερμανοί εκμεταλλεύτηκαν το γκολ που σημείωσε στο 57’ ο «ταύρος» Φραντς Ροτ και στο τέλος πανηγύρισαν την τρίτη συνεχόμενη κούπα, επαναλαμβάνοντας τον άθλο του Άγιαξ στην αρχή της δεκαετίας. Η Μπάγερν του Μπεκενμπάουερ, ένας από τους σύγχρονους θρύλους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου χρειάστηκε να περιμένει άλλα 25 χρόνια για να ξαναγευτεί τη χαρά ενός ανάλογου θριάμβου.

Βίντεο: Μπάγερν – Σεντ Ετιέν 1-0 (12-5-1976)










• Γήπεδο: «San Siro», Μιλάνο
• Θεατές: 71.500
• Διαιτητής: Ντικ Γιόλ (Ολλανδία)
• Σκόρερς: 0-1 Μεντιέτα (3'), 1-1 Έφενμπεργκ (51')

Μπάγερν (Χίτσφελντ): Καν, Σανιόλ (46’ Γιάνκερ), Κουφούρ, Άντερσον, Λίνκε, Λιζαραζού, Χάργκριβς, Έφενμπεργκ, Σαλιχάμιτζιτς, Σολ (108’ Πάουλο Σέρτζιο), Έλμπερ (100’ Τσίκλερ).

Βαλένθια (Κούπερ): Κανιθάρες, Ανγκλομά, Αγιάλα (90’ Ντζούκιτς), Πελεγκρίνο, Καρμπόνι, Μπαράχα, Μεντιέτα, Γκονζάλες, Αϊμάρ (46’ Αλμπέλντα), Κάριου, Σάντσεθ (66’ Ζάχοβιτς).



Στα 25 χρόνια που μεσολάβησαν από το 1976 μέχρι το 2001, όταν δηλαδή η Μπάγερν κατέκτησε τον 4ο τίτλο της ιστορίας της, οι Γερμανοί έπαιξαν σε τρεις ακόμα τελικούς. Το 1982 έχασαν από την Άστον Βίλα (1-0), το 1987 από την Πόρτο (2-1) και το 1999 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-1), στην πιο δραματική ανατροπή όλων των εποχών. Από την άλλη μεριά, η Βαλένθια είχε ηττηθεί εύκολα ένα χρόνο πριν από τη Ρεάλ Μαδρίτης (3-0) και έψαχνε τη δεύτερη ευκαιρία. Το παιχνίδι του «Σαν Σίρο» χαρακτηρίστηκε από τα πέναλτι. Στην κανονική διάρκεια προηγήθηκαν οι Ισπανοί μόλις στο 3ο λεπτό με τον Μεντιέτα (πέναλτι) και στο 51’ ισοφάρισαν οι Βαυαροί με τον Έφενμπεργκ (πέναλτι) με τον Κανιθάρες να αποκρούει ακόμα ένα χτύπημα από τα 11 μέτρα. Στην παράταση δεν άλλαξε τίποτα και το τρόπαιο κρίθηκε στα… πέναλτι. Στην 14η εκτέλεση (και αφού οι δυο ομάδες είχαν ήδη αστοχήσει σε δυο πέναλτι η καθεμία) ο Πελεγκρίνο σούταρε, ο Καν απέκρουσε, η Μπάγερν κέρδισε το τρόπαιο και ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ για μια ακόμα φορά δεν κατάφερε να νικήσει σε έναν μεγάλο τελικό. Τραγική φιγούρα ο Κανιθάρες που απέκρουσε 3 πέναλτι συνολικά, χάνοντας όμως τον τίτλο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Βίντεο: Μπάγερν – Βαλένθια 1-1, 5-4 π. (23-5-2001)






































































































































TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ