CHAMPIONS LEAGUE

Τα δεδομένα για να εξασφαλίσουν απευθείας θέση στη League Phase του Champions League ο Ολυμπιακός ή ο ΠΑΟΚ

Παναγιώτης Ρέτσος και Άντριγια Ζίβκοβιτς σε αναμέτρηση Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ για τη Stoiximan Super League
Παναγιώτης Ρέτσος και Άντριγια Ζίβκοβιτς σε αναμέτρηση Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ INTIME

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ μπορούν να εξασφαλίσουν απευθείας θέση στη League Phase του Champions League, αν κατακτήσουν φυσικά το πρωτάθλημα. Το SPORT24 αναλύει τι ισχύει στην παρούσα φάση με την έξτρα θέση που δίνει η UEFA στις πρωταθλήτριες που θα συμμετάσχουν στα προκριματικά.

Η αλλαγή των ευρωπαϊκών διοργάνωσεων και η διεξαγωγή τους υπό μορφή πρωταθλήματος (League Phase) έφερε αλλαγές και στις συμμετοχές των ομάδων στις κύριες φάσεις, καθώς από 32 οι ομάδες έγιναν 36.

Στο Champions League μια από τις έξτρα τέσσερις θέσεις, δίνεται στην πρωταθλήτρια ομάδα με τον καλύτερο πενταετή συντελεστή που συμμετέχει στα προκριματικά του champions path, υπό τη βασική προϋπόθεση η ομάδα που θα κατακτήσει το Champions League να έχει εξασφαλίσει θέση μέσω του πρωταθλήματός της.

Η συγκεκριμένη συνθήκη αφορά και τη χώρα μας καθώς ο πρωταθλητής τη νέα σεζόν θα συμμετάσχει στον δεύτερο προκριματικό γύρο (ενδεχομένως και να κερδίσει έναν γύρο λόγω rebalancing). Ωστόσο ρεαλιστικές πιθανότητες έχουν μόνο ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ που έχουν ένα υψηλό σεντελεστή στη βαθμολογία της UEFA.

Η ΑΕΚ τη νέα σεζόν θα μπει με 10.000 βαθμούς (άρα πολύ δύσκολα να επωφεληθεί αν πάρει το πρωτάθλημα), ενώ ο Παναθηναϊκός έχει εξασφαλίσει μίνιμουμ 2.500 βαθμούς για τη συμμετοχή στη League Phase του Conference League (πλέον έχει 7.500) και μπορεί με μια καλή πορεία να την ανεβάσει, αλλά και πάλι παραμένει χαμηλά και πολύ δύσκολα να επωφεληθεί κι αυτός από αυτή τη συνθήκη.

Τα δεδομένα για την έξτρα θέση στη League Phase του Champions League

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ είναι μέσα στις δέκα κορυφαίες ομάδες στο πεντεατές ranking της UEFA από τις χώρες που ο πρωταθλητής δεν συμμετέχει απευθείας στη League Phase της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Οι δέκα πρώτες ομάδες της παρακάτω λίστας συμμετέχουν όλες σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, επομένως μπορούν να αυξήσουν το πενταετές ranking τους.

Στην παρούσα φάση όμως ο Ολυμπιακός είναι πέμπτος και για να πάρει αυτός το έξτρα εισιτήριο χρειάζεται να μη στεφθούν πρωταθλητές οι: Ρέιντζερς (Σκωτία), Ντίναμο Ζάγκρεμπ (Κροατία), Σαχτάρ (Ουκρανία), Σάλτσμπουργκ (Αυστρία). Αυτή η συνθήκη στην παρούσα φάση είναι υπαρκτή, όμως δεν είναι και ο ίδιος πρώτος.

Ο ΠΑΟΚ πέραν των προαναφερθέντων θέλει να μην κατακτήσουν το πρωτάθλημα και οι: Ερυθρός Αστέρας (Σερβία), Κοπεγχάγη (Δανία). Οι Σέρβοι ηγούνται της κούρσας στο πρωτάθλημά τους, επομένως αν σταματούσαν τώρα τα πρωταθλήματα, θα έπαιρνε εκείνος το εισιτήριο για τη συμμετοχή στη League Phase.

Πάμε να δούμε τι κάνουν αυτές οι ομάδες στα οικεία πρωταθλήματά τους.

  • Η Ρέιντζερς (55.000 βαθμοί) είναι στην τρίτη θέση του σκωτσέζικου πρωταθλήματος, ούσα στο -5 από Σέλτικ και Αμπερντίν, έχοντας γίνει επτά στροφές για το πρωτάθλημα.
  • Η Ντίναμο Ζάγκρεμπ (49.000 βαθμοί) είναι τρίτη, σε ισοβαθμία με τη Ριέκα και δύο βαθμούς πίσω από τη Χάιντουκ Σπλιτ.
  • Η Σαχτάρ Ντόνετσκ (48.000 βαθμοί) είναι τέταρτη μετά από οκτώ αγωνιστικές πίσω από την Ντινάμο Κιέβου (-6) την Πολίσια (-4) και την Ολεκσάντρια (-4).
  • Η Σάλτσμπουργκ (46.000 βαθμοί) είναι πέμπτη αλλά με δύο παιχνίδια λιγότερα. Αν επικρατήσει και στα δύο, θα είναι μαζί με τη Στουρμ στους 19 στην πρώτη θέση.
  • Ο Ολυμπιακός (41.000 βαθμοί) είναι πέμπτος στη σχετική λίστα (41.000) και στο πρωτάθλημα είναι σε ισοβαθμία με Άρη και ΑΕΚ.
  • Ο Ερυθρός Αστέρας (40.000 βαθμοί) είναι πρώτος στη Σερβία και έχει χτίσει διαφορά από την OFK Βελιγραδίου πέντε βαθμών. Αρά αν τελείωναν τώρα τα πρωταθλήματα, θα κερδίζε εκείνος το έξτρα εισιτήριο.
  • Η Κοπεγχάγη (40.000 βαθμοί) είναι στη δεύτερη θέση, στο -3 από την πρωτοπόρο Μίντιλαντ μετά από 11 αγωνιστικές.
  • Ο ΠΑΟΚ (37.500 βαθμοί) είναι πρώτος στη Stoiximan Super League. Στην παρούσα φάση θα ήθελε να μην ήταν πρώτος ο Ερυθρός στη Σερβία.
  • Η Μακάμπι Τελ Αβίβ (36.500 βαθμοί) είναι στην πρώτη θέση στο πρωτάθλημα του Ισραήλ, στο +3 από τη Μακάμπι Χάιφα, αλλά με ένα παιχνίδι περισσότερο.
  • Η Γιουνγκ Μπόις (34.500 βαθμοί) είναι τελευταία (!) στο ελβετικό πρωτάθλημα.

Φυσικά αν κάποια από τις παραπάνω ομάδες δεν καταφέρουν να κατακτήσουν το πρωτάθλημα η λίστα συνεχίζεται στις ακριβώς από κάτω ομάδες, όπως η Σλόβαν Μπρατισλάβας (33.500 βαθμοί) και η Βασιλεία (33.000 βαθμοί).

Πώς μπορούν οι ομάδες να αυξήσουν τις βαθμολογίες τους και τι ισχύει με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ

Από τις δέκα ομάδες που προαναφέραμε οι Ντίναμο Ζάγκρεμπ, Σαχτάρ, Σάλτσμπουργκ, Ερυθρός Αστέρας και Γιουνγκ Μπόις συμμετέχουν στη League Phase του Champions League και έχουν εξασφαλίσει ήδη 6.000 βαθμούς.

Η Ντίναμο και η Σαχτάρ έχουν προσθέσει άλλους 1.000 βαθμούς στο σακούλι τους (όσους δίνει η ισοπαλία, καθώς η νίκη δίνει 2.000 βαθμούς), γιατί έχουν έναν βαθμό στη League Phase (οι άλλες ομάδες έχουν μηδέν).

Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Ρέιντζερς και Μακάμπι συμμετέχουν στη League Phase του Europa League και έχουν εξασφαλισμένους 3.000 βαθμούς. Ωστόσο σε αντίθεση με το Champions League, το Europa League δε δίνει 3.000 βαθμούς + όσους μαζέψουν από τη League Phase. Πρέπει να ξεπεράσουν τους 3.000 βαθμούς για να έχουν παραπάνω.

Ο Ολυμπιακός με τη νίκη του επί της Μπράγκα έχει (αγωνιστικά) μαζέψει 2.000 βαθμούς. Για να ξεπεράσει τους εξασφαλισμένους βαθμούς θα πρέπει είτε να νικήσει τη Μάλμε είτε να κάνει δύο ισοπαλίες για να φτάσει τους 4.000 βαθμούς.

Ο ΠΑΟΚ με τις δύο ήττες έχει μηδέν (αγωνιστικά πάντα) και απέχει δύο νίκες ή μια νίκη και δύο ισοπαλίες (ή τέσσερις ισοπαλίες) για να μαζέψει κάτι παραπάνω από τους εξασφαλισμένους βαθμούς.

Τέλος η Κοπεγχάγη συμμετέχει στη League Phase του Conference League και έχει εξασφαλισμένους 2.500 βαθμούς για τη συμμετοχή της. Στην πρεμιέρα ηττήθηκε από τη Γιαγκελόνια και για να ξεπεράσει το μίνιμουν των βαθμών θέλει τουλάχιστον μια νίκη και μια ισοπαλία, μιας και στο Conference League (όπως και στο Champions League και το Europa League) η νίκη δίνει 2.000 βαθμούς και η ισοπαλία 1.000.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ