X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Τα δύο κίνητρα για 12 ομάδες

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΜΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΗΣ SUPERLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Οι λεπτομέρειες της πρότασης Βασιλειάδη προς τις ομάδες της Super League, προκειμένου να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος και να μειωθούν οι ομάδες σε 12 από τη σεζόν 2019-20.

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, συναντήθηκε χθες (27/6) με τους εκπροσώπους των ομάδων της Super League, προκειμένου να συζητήσουν το πλάνο της αναδιάρθρωσης του πρωταθλήματος. Έκανε τις προτάσεις του, ανέλυσε το πλάνο του και άκουσε το τι είχαν να πουν οι ΠΑΕ, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είχαν αντιρρήσεις για το σχέδιο.

Συμφωνία δεν επήλθε και δεν είναι εύκολο να υπάρξει, όσο δεν είναι πρόθυμες οι ομάδες να μπει... τσεκούρι στον αριθμό της μεγάλης κατηγορίας. Ο ίδιος θέλει 12 ομάδες στη Super League, 12 στη Super League 2 και 12 στην ημιεπαγγελματική τρίτη κατηγορία. Δεν διαπραγματεύεται για περισσότερες ομάδες, αφού είναι πεπεισμένος ότι μόνο έτσι θα γίνουν ανταγωνιστικά πρωταθλήματα.

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Φυσικά, επειδή τα χρήματα είναι πολύ σημαντικά στην όλη διαδικασία, ο ίδιος εγγυάται εξασφαλισμένη χρηματοδότηση σε βάθος πενταετίας. Τα λεφτά θα προέρχονται τόσο από τη NOVA όσο και από την ΕΡΤ. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, πλησιάζει τα 270 εκατ. ευρώ από το συνδρομητικό και την κρατική τηλεόραση.

Για του χρόνου, μπορούν να δοθούν 49 εκατ. ευρώ, ενώ κοντά στα 57 εκατ. ευρώ είναι το ποσό για καθένα από τα τέσσερα επόμενα χρόνια. Φυσικά, πρόκειται για χρήματα πολλά παραπάνω απ' αυτά που μπορούν να εισπράξουν τώρα οι ομάδες, μην ξεχνώντας ότι πολλές εξ αυτών αυτή την στιγμή είναι τηλεοπτικά άστεγες.

ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΟΝΟΥΣ

Μάλιστα, επειδή πολλές ομάδες φοβούνται ότι θα πέσουν κατηγορία, εφόσον από το 2019-20 θα μείνουν 12 και καμία δεν θέλει να λείψει από τα "μεγάλα σαλόνια", προσφέρει οικονομικό δέλεαρ. Ποιο είναι αυτό; Την σεζόν 2019-20, όσες ομάδες πέσουν, θα λάβουν τα ίδια χρήματα με την προηγούμενη σεζόν. Εν ολίγοις, δεν θα υποστούν καμία μείωση, ενώ από το 2020-21 το ποσό θα φτάνει τουλάχιστον το 1 εκατ. ευρώ για όσες ομάδες δεν βρίσκονται στη Super League 1 και είναι πολύ σημαντικό!

Επίσης, στην πρόταση προς τις ΠΑΕ γίνεται λόγος για θέσπιση επιβραβεύσεων για τα ορθά αθλητικά και επιχειρηματικά μοντέλα. Πιο συγκεκριμένα, επιβράβευση για την αύξηση των θεατών, για την παραμονή στην κατηγορία, για την ανάδειξη Ελλήνων παικτών μικρότερης ηλικίας, για τη συνολική συγκομιδή βαθμών, για τη μη δημιουργία περιστατικών βίας.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Θα υπάρξει κονδύλι, το οποίο θα αποτελεί κίνητρο για τις ομάδες. Θα λαμβάνουν επιπλέον χρήματα απ' αυτά που θα παίρνουν από το συμβόλαιο, αν βάζουν περισσότερους Έλληνες παίκτες, για τους βαθμούς που θα συγκεντρώνουν και για την αύξηση στον αριθμό των θεατών που θα βλέπουν τα παιχνίδια τους. Όσο τα νούμερα θα βελτιώνονται, τόσο καλύτερες θα είναι και οι αποδοχές.

Τα χρήματα αυτά δεν θα αφορούν βέβαια τις ομάδες που βγαίνουν στην Ευρώπη, αλλά αυτές από την 6η θέση μέχρι και την τελευταία πριν τη ζώνη του υποβιβασμού. Μάλιστα, οι δυο τελευταίες ομάδες που σώζονται, θα έχουν ένα δυνατό ποσό στα ταμεία τους, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές και την επόμενη σεζόν. Εν ολίγοις, θα είναι μια σειρά από κίνητρα οικονομικά και όχι μόνο προς τις ομάδες, ώστε να δεχθούν την αναδιάρθρωση και να μπει σε νέα εποχή το ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Όσον αφορά στην αντίδραση των ίδιων των ομάδων, υπήρξε αντίδραση από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΛ, που έχουν αρκετές ενστάσεις, οι οποίες εκφράστηκαν ανοιχτά από τον υφυπουργό. Βέβαια, υπήρξαν και αυτοί που συμφώνησαν ανοιχτά με τον υφυπουργό, όπως ο Αστέρας και ο Ατρόμητος. Όταν μάλιστα, κάποια στιγμή ο νέος πρόεδρος της Super League (και αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού), Βαγγέλης Μπαταγιάννης είπε πως όλοι συμφωνούν με τον Αλέξη Κούγια, πήρε το λόγο ο Γιώργος Σπανός και διαχώρισε τη θέση του, αφού είναι ανοιχτός στην κουβέντα και στις αλλαγές που προτείνει ο Βασιλειάδης.

Η ΑΕΚ δεν μίλησε, αλλά αν είχε πραγματικό πρόβλημα, θα εξέφραζε τις αντιρρήσεις της και αυτό μεταφράζεται σε στήριξη στο πλάνο του υφυπουργού, ενώ ο Παναθηναϊκός και άλλες ΠΑΕ δεν μίλησαν ανοιχτά. Ο κ. Μπαταγιάννης είπε πως είναι υπέρ του σχεδίου με τις ρήτρες και τα μπόνους, αλλά όχι με τη μείωση των ομάδων, που για τον κ. Βασιλειάδη είναι προαπαιτούμενο για να ενεργοποιηθούν τα λεφτά της ΕΡΤ και να προχωρήσει το σχέδιο της αναδιάρθρωσης.

Όταν, δε, έπεσε στο τραπέζι το σχέδιο για αρχική μείωση σε 14 ομάδες τη νέα σεζόν, ο υφυπουργός δεν συμφώνησε και δεν προτίθεται να το δεχτεί. Ο ίδιος έκανε πίσω στο σχέδιο με τις 20 ομάδες για το μεταβατικό πρωτάθλημα του χρόνου, λέγοντας πως δέχεται να γίνει κανονικά με 16 την σεζόν 2018-19, συζητά ακόμα και το να μην γίνονται playoffs για τον πρωταθλητή με το νέο σύστημα και γενικά έχει διάθεση να ακούσει πράγματα, μόνο όμως αν συμφωνηθεί να μείνουν 12 από του χρόνου.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΛΙΓΚΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ

Η πρόταση του υφυπουργού θα συζητηθεί στο αυριανό (29/6, 16:00) Δ.Σ. της Λίγκας και είτε θα υπάρξει συμφωνία είτε θα γίνει μια αντιπρόταση. Όλες αυτές οι ζυμώσεις γίνονται σε μια στιγμή που επτά ομάδες δεν έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο και ζητούν λύση, ώστε να μην μπλοκάρουν -όπως αναφέρουν - την έναρξη του επόμενου πρωταθλήματος. Ο φόβος του υποβιβασμού για κάποιες ομάδες φαντάζει μεγαλύτερο πρόβλημα από τη λύση στο τηλεοπτικό. Εν αναμονή των εξελίξεων, λοιπόν...

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ