Τα nicknames της Premier League
Τα nicknames στο αγγλικό ποδόσφαιρο αποτελούν μία παράδοση ετών, τόσο σημαντική όσο και το σήμα και τα χρώματα των ομάδων στο Νησί. Το Sport24.gr παρουσιάζει τις ενδιαφέρουσες ιστορίες πίσω από τα παρατσούκλια των 20 ομάδων της φετινής Premier League.
Τα καναρίνια νίκησαν τους αετούς; Στη φύση κάτι τέτοιο αποτελεί... επιστημονική φαντασία, αλλά στην Premier League αρκεί μία νίκη της Νόριτς επί της Κρίσταλ Πάλας για να ειπωθεί.
Βλέπετε, στο Νησί, τα παρατσούκλια είναι συνυφασμένα με τις ίδιες τις ποδοσφαιρικές ομάδες σε τόσο μεγάλο βαθμό, που πολλές φορές οι ποδοσφαιρόφιλοι αναφέρονται σε αυτές μόνο με αυτόν τον τρόπο.
Με αφορμή τη Boxing Day, το Sport24.gr αναζήτησε την ιστορία πίσω από το παρατσούκλι κάθε ομάδας της φετινής Premier League και σας τις παρουσιάζει.
Άρσεναλ - Gunners (Κανονιέρηδες)
Το 1886, οι εργάτες στο εργοστάσιο όπλων Woolwich Arsenal Armament Factory αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία ποδοσφαιρική ομάδα, που θα ονομαζόταν Dial Square. Αργότερα μετονομάστηκε σε Woolwich Arsenal, για να πάρει την τελική της ονομασία, δηλαδή Άρσεναλ, το 1913. Η αρχική σχέση του συλλόγου με την οπλοποιία "γέννησε" το παρατσούκλι του. Στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί επίσης το Woolwich Wanderers.
Άστον Βίλα - Villans (Χωριάτες)
Δημιουργήθηκε όταν οι παίκτες της τοπικής ομάδας κρίκετ Villa Cross ήθελαν να βρουν μία ασχολία για τους χειμερινούς μήνες. Έτσι, ίδρυσαν την Άστον Βίλα και το Villans ήταν αυτό ακριβώς που ταίριαζε ως παρατσούκλι της ομάδας.
Γουέστ Μπρομ - Baggies (Σακουλάκια)
Τριπλή εξήγηση σε αυτήν την περίπτωση. Η μία αφορά στον τρόπο που φορούσαν οι παίκτες της ομάδας τα σορτσάκια τους, σαν να σακούλιαζαν. Μία άλλη έχει να κάνει με το γεγονός πως τα παιχνίδια της Γουέστ Μπρομ συνήθιζαν να παρακολουθούν οι τοπικοί σιδηρουργοί, φορώντας τα προστατευτικά τους παντελόνια, τα οποία επίσης σακούλιαζαν και γίνονταν αντικείμενο κοροϊδίας από τους οπαδούς της "εχθρού" Άστον Βίλα.
Η τρίτη και πιο πιθανή εξήγηση αναφέρεται στους εισπράκτορες του γηπέδου, οι οποίοι αφού ολοκλήρωναν την πώληση των εισιτηρίων, μετέφεραν τα κέρδη σε δερμάτινα σακουλάκια, περνώντας μπροστά από τους φιλάθλους της ομάδας, οι οποίοι έλεγαν "Here come the baggies" ή σαν να λέμε "Έρχονται οι άνθρωποι με τα σακουλάκια".
Στα πρώτα χρόνια του συλλόγου, το παρατσούκλι που χρησιμοποιείτο ήταν το Throstles, δηλαδή οι τσίχλες (τα πουλιά). Δόθηκε διότι στην περιοχή που βρισκόταν το γήπεδο της ομάδας ζούσαν πολλές τσίχλες, οι οποίες μάλιστα πολλές φορές παρεμπόδιζαν τη διεξαγωγή των αγώνων.
Γουέστ Χαμ - Hammers (Σφυριά)
Ως απόγονος της ομάδας Thames Ironworks FC, η Γουέστ Χαμ είχε αρχικά το παρατσούκλι Irons, καθώς ιδρύθηκε από τους σιδεράδες των εργοστασίων δίπλα από τον ποταμό Τάμεση. Αργότερα εξελίχθηκε σε Hammers, καθώς για να χτυπηθούν τα σίδερα χρησιμοποιούνταν σφυριά, που έδειχναν ακόμη μεγαλύτερη ισχύ ως ονομασία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο σήμα της ομάδας ξεχωρίζουν δύο διασταυρωμένα σφυριά.
Έβερτον - Toffees (Ζαχαρωτά)
Δύο εκδοχές υπάρχουν για το συγκεκριμένο παρατσούκλι. Η πρώτη αναφέρει πως υπήρχε ένα τοπικό ζαχαροπλαστείο που πουλούσε και διαφήμιζε τις περίφημες καραμέλες Everton mints. Η δεύτερη κάνει λόγο για μία γυναίκα, που τις δεκαετίες του '50 και του '60, φορώντας ένα μπλε-λευκό φόρεμα, κυκλοφορούσε μέσα στο γήπεδο και πετούσε ζαχαρωτά στο κοινό.
Κάρντιφ - Bluebirds (Μπλε πουλιά)
Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά περίπου το 1910, όταν η ομάδα άλλαξε τα χρώματά της και από καφέ-κίτρινο φόρεσε μπλε-λευκό. Αυτό το γεγονός συνδυάστηκε με ένα ακόμα. Τον Οκτώβριο του 1911 ανέβηκε στο New Theatre του Κάρντιφ η παιδική θεατρική παράσταση The Blue Bird Βέλγου συγγραφέα Μορίς Μάτερλινκ.
Το έργο απέσπασε πολύ καλές κριτικές από τους κατοίκους της πόλης και μία εβδομάδα αργότερα ο Μάτερλινκ έλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το αριστούργημά του. Από τους ντόπιους θεωρήθηκε πως αυτό ήταν συμβολικό κι έτσι αποφάσισαν να "δανειστούν" την ονομασία Bluebirds για την ομάδα τους.
Κρίσταλ Πάλας - Eagles (Αετοί)
Μέχρι το 1973, το παρατσούκλι της Κρίσταλ Πάλας ήταν Glaziers, δηλαδή τζαμάδες, το οποίο προήλθε (όπως και το ίδιο της το όνομα) από το γεγονός ότι η ομάδα ιδρύθηκε στο Crystal Palace, ένα γυάλινο κτίριο στο Hyde Park, όπου μάλιστα έδινε και τους εντός έδρας αγώνες της τα πρώτα χρόνια.
Ωστόσο, εκείνη τη χρονιά, με τον Μάλκολμ Άλισον να κάθεται στον πάγκο της ομάδας, πάρθηκε η απόφαση να αλλάξει το παρατσούκλι και να παραπέμπει σε ένα εκ των ισχυρών ομάδων της εποχής στην Ευρώπη. Επιλέχθηκε η Μπενφίκα και σε συνδυασμό με τον αετό στο σήμα της Κρίσταλ Πάλας, έχει μείνει μέχρι σήμερα το Eagles.
Λίβερπουλ - Reds (Κόκκινοι)
Εντελώς ξεκάθαρο πως το παρατσούκλι της έχει να κάνει με τα χρώματά της, τα οποία πήρε από τα χρώματα του θυρεού της πόλης. Στις αρχές του περασμένου αιώνα επικρατούσε το Mariners, καθώς το Λίβερπουλ ήταν (και είναι) ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης.
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Red devils (Κόκκινοι διάβολοι)
Αυτό ήταν το παρατσούκλι της ομάδας ράγκμπι Σάλφορντ, που έδρευε στο Μάντσεστερ. Το απέκτησε σε μία περιοδεία της στη Γαλλία το 1934, όταν έμεινε αήττητη και οι ντόπιοι ονόμασαν τους παίκτες της "Les Diables Rouges", δηλαδή οι κόκκινοι διάβολοι στα γαλλικά. Τα κοινά χρώματα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Σάλφορντ, αλλά και το γεγονός πως οι δύο ομάδες προπονούνταν στην ίδια περιοχή, χάρισε και στη Γιουνάιτεντ το ίδιο παρατσούκλι.
Μάντσεστερ Σίτι - Citizens (Πολίτες)
Citizens εκ του Manchester City. Απλά πράγματα, δυστυχώς χωρίς κάποια ιστορία από πίσω. Χρησιμοποιείται και το Sky blues, λόγω του ανοιχτόχρωμου μπλε στα χρώματα της ομάδας.
Νιουκάστλ - Magpies (Καρακάξες)
Η επικρατέστερη άποψη έχει να κάνει με τα χρώματα της ομάδας, το άσπρο και το μαύρο, όπως δηλαδή είναι και οι καρακάξες. Υπάρχει ωστόσο μία ιστορία για δύο καρακάξες, που έχτισαν τη φωλιά τους στο γήπεδο της Νιουκάστλ λίγο μετά την κατασκευή του. Αλλά μπορεί να είναι απλά μια ιστορία.
Όσο για το δεύτερο παρατσούκλι που υπάρχει, αυτό είναι το Toon, που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει πόλη και χρησιμοποιείται επειδή το γήπεδο της ομάδας είναι στο κέντρο της πόλης.
Νόριτς - Canaries (Καναρίνια)
Το Νόρφολκ, η ευρύτερη περιοχή στην οποία εδρεύει η Νόριτς, είναι παγκοσμίως διάσημο για την εκτροφή καναρινιών. Έτσι, το Canaries μάλλον ήταν αναπόφευκτο, όπως και το κίτρινο-πράσινο χρώμα στη φανέλα, όπως και το καναρίνι στο σήμα της ομάδας.
Σάντερλαντ - Black cats (Μαύρες γάτες)
Πρέπει να πάμε δύο αιώνες πίσω και στη βάση πυροβολικού που είχε στηθεί στον ποταμό Γουέιρ, με την ονομασία Black Cat Battery. Ο λόγος που ονομάστηκε έτσι; Ένας εκ των αξιωματικών τράπηκε σε φυγή όταν νόμιζε πως μία μαύρη γάτα που κυκλοφορούσε εκεί κοντά ήταν μετεμψύχωση του διαβόλου.
Η σύνδεση της Σάντερλαντ με το συγκεκριμένο ζώο έγινε πιο στενή το 1905, όταν δίπλα στον τότε πρόεδρο της ομάδας καθόταν μία μαύρη γάτα και τρία χρόνια αργότερα στην ομαδική φωτογραφία της Σάντερλαντ διακρινόταν πάλι μία μαύρη γάτα. Οι φίλοι της ομάδας θεωρούσαν πως φέρνει γούρι κι έτσι ένας φίλαθλος, ο Μπίλι Μόρις, είχε κρύψει στα ρούχα του μία μαύρη γάτα στον τελικό του FA Cup το 1937, όταν και η Σάντερλαντ κατέκτησε για πρώτη φορά το τρόπαιο.
Από τότε δεν υπήρχε καμία αμφιβολία πως ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την ομάδα και γι' αυτό το 1997 οι φίλαθλοί ψήφισαν και επίσημα πως ήθελαν το συγκεκριμένο παρατσούκλι.
Σαουθάμπτον - Saints (Άγιοι)
Καθότι δημιουργήθηκε από την αδελφότητα νέων της εκκλησίας St Mary's (όπως είναι και το όνομα του γηπέδου της), αποκαλούνται Saints από την πρώτη κιόλας στιγμή, το 1885.
Σουόνσι - Swans (Κύκνοι)
Το Swans είναι απλά μία συντομία του Swansea, ενώ ο κύκνος υπάρχει και στο σήμα της ομάδας. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το δεύτερο παρατσούκλι που χρησιμοποιείται, το Jacks, το οποίο αποκτήθηκε για δύο λόγους. Στην αγγλική καθομιλουμένη σημαίνει εργάτες και αναφερόταν στους λιμενεργάτες της πόλης, ενώ έτσι λεγόταν κι ένας σκύλος, ο περίφημος Swansea Jack, ο οποίος είχε σώσει 27 ανθρώπους από βέβαιο πνιγμό.
Στόουκ Σίτι - Potters (Αγγειοπλάστες)
Η σημαντική βιομηχανία αγγειοπλαστικής στο North Staffordshire, με τη Στόουκ να είναι η μεγαλύτερη ομάδα της περιοχής, της έχει δώσει το συγκεκριμένο παρατσούκλι.
Τότεναμ - Spurs (Σπιρούνια)
Ναι, εντάξει το Spurs αποτελεί συντομογραφία του Tottenham Hotspur. Αλλά από που προήλθε το Hotspur; Δόθηκε προς τιμήν του Σερ Χένρι Πέρσι, στον οποίο ανήκαν μεγάλες εκτάσεις της περιοχής και το ψευδώνυμό του ήταν Harry Hotspur. Όσο για το πετεινοί, αποτελεί μεγάλη ανακρίβεια. Ο λόγος που έχει συνδεθεί ο πετεινός με την ομάδα είναι επειδή στις κοκορομαχίες της τότε εποχής, τα κοκόρια φορούσαν σπιρούνια. Οπότε ο σκοπός ήταν η σύνδεση με τα σπιρούνια και όχι με τον πετεινό.
Υπάρχει και το Lilywhites, δηλαδή το λευκό των κρίνων, λόγω του λευκού χρώματος που κυριαρχεί στην παραδοσιακή φανέλα της ομάδας, αλλά και το Yids, λόγω της εβραϊκής καταγωγής του συλλόγου.
Τσέλσι - Pensioners (Συνταξιούχοι)
Το παρατσούκλι προέρχεται από τους περίφημους Chelsea Pensioners, βετεράνους πολέμου που φιλοξενούνταν σε ένα διπλανό νοσοκομείο. Από το 1952 είναι το επίσημο παρατσούκλι της ομάδας. Χρησιμοποιείται ευρέως και το Blues, αναφερόμενο φυσικά στα χρώματα των Λονδρέζων.
Φούλαμ - Cottagers (Κάτοικοι εξοχικής κατοικίας)
Στην περιοχή που βρίσκεται το Craven Cottage, η σημερινή έδρα της Φούλαμ, προϋπήρχε το Cottage, μία από τις πιο διάσημες εξοχικές κατοικίες της Βρετανίας, όπου είχαν μείνει σπουδαίες προσωπικότητες όπως η Βασίλισσα Βικτόρια, ο Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, η Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ και πολλοί ακόμη. Έτσι, το Cottagers ήρθε απολύτως φυσιολογικά όταν η Φούλαμ εγκαταστάθηκε σε αυτό το γήπεδο το 1896. Όσον αφορά στο Lilywhites, όπως και στην Τότεναμ, προέρχεται φυσικά από τα χρώματα της ομάδας.
Χαλ - Tigers (Τίγρεις)
Τα χρώματα της ομάδας, το μαύρο και το κίτρινο, ήταν αυτά που έδωσαν την έμπνευση για το παρατσούκλι της, κάτι που συνέβη το 1904, όταν και ιδρύθηκε.