X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τα πέντε σενάρια για να τελειώσει η σεζόν και η χασούρα 1 δις ευρώ της UEFA

The Champions League trophy is displayed before the UEFA group stage draw at the Grimaldi Forum, in Monaco, Thursday, Aug. 29, 2019. (AP Photo/Daniel Cole) AP

Το Sport24.gr παρουσιάζει τα πέντε σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι για να ολοκληρωθεί η σεζόν '19-'20. Χασούρα άνω του 1 δις ευρώ για την UEFA αν δεν τελειώσει η χρονιά. Τι συζητείται για τα συμβόλαια των παικτών, τη μεταγραφική περίοδο και το Financial Fair Play.

UEFA, ECA (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων) και FIFPRO (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών) αναζητούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός με την αναστολή των εθνικών και ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Ο χρόνος πιέζει και όσο οι μέρες περνούν και η κατάσταση με την πανδημία παραμένει σε επίπεδα υψηλού κινδύνου, οι ημερομηνίες για να ολοκληρωθεί η σεζόν 2019-2020 δεν "βγαίνουν".

Η βούληση όλων των φορέων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είναι ξεκάθαρη: Να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να ολοκληρωθεί η αγωνιστική περίοδος. Με βάση τις εκτιμήσεις και τα τελευταία δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, αν δεν ολοκληρωθούν οι διοργανώσεις του Champions League και του Europa League, η UEFA θα υποστεί ζημιά άνω του 1 δις ευρώ (απώλεια εσόδων από χορηγίες, τηλεοπτικά, εισιτήρια, merchandising κ. α.).

Ακόμα και συνέχεια να υπάρξει, με την αναστολή που προέκυψε και πάλι έχει γίνει ζημιά 230 εκατ. ευρώ, λόγω ρητρών που είχαν υπογραφεί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των φορέων του ποδοσφαίρου. Σαφέστατα καμία σχέση με πιθανή οριστική διακοπή.

Η αναστολή δεν έχει προκαλέσει πρόβλημα μόνο στο παρόν, αλλά και στο μέλλον. Στην παρούσα φάση η UEFA είχε ολοκληρώσει το 65% των συμφωνιών για τον επόμενο κύκλο, για την τριετία 2021-2024 (marketing, tv rights, όλο το επίπεδο των χορηγών). Όλη αυτή η καθυστέρηση και η διακοπή της κάνει ζημιά για το υπόλοιπο μη εγγυημένο κομμάτι των χορηγών για την επόμενη τριετία.

Γι' αυτό είναι αναγκαία η ολοκλήρωση των διοργανώσεων. Οι φορείς του ποδοσφαίρου λοιπόν επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, τα οποία βέβαια εξαρτώνται απόλυτα από το πώς εξελίσσονται τα πράγματα με τον κορονοϊό σε εθνικό επίπεδο. Για παράδειγμα, στη χώρα μας με υπουργική απόφαση δεν μπορούν να γίνονται ομαδικές προπονήσεις και υπάρχει απαγόρευση λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων και ομίλων μέχρι τις 11 Απριλίου.

Πάμε τώρα να δούμε ποια είναι τα σενάρια που επεξεργάζονται οι φορείς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου...

1. Το καλύτερο σενάριο θα ήταν να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα στα τέλη Μαΐου. Να τελείωναν στα τέλη Ιουλίου, να γίνουν τον Αύγουστο οι προκριματικοί γύροι των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και μέχρι 20 Οκτωβρίου να ξεκινήσουν οι αγώνες των ομίλων. Όπως εξελίσσεται η κατάσταση, βέβαια, το σενάριο αυτό δεν θεωρείται και τόσο πιθανό.

2. Άλλο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να ξεκινήσουν τα εθνικά πρωταθλήματα στα μέσα με τέλη Ιουνίου, ώστε μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχουν ολοκληρωθεί. Να ξεκινήσουν οι προκριματικοί ευρωπαϊκοί γύροι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο να γίνει η σέντρα των αγώνων των ομίλων.

3. Αισιόδοξο και ίσως όχι ρεαλιστικό σενάριο. Προσπάθεια να συγχρονιστούν τα εθνικά πρωταθλήματα με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Να μην τελειώσει δηλαδή μια ομάδα τις εγχώριες διοργανώσεις στα μέσα Ιουλίου και να κληθεί να δώσει ευρωπαϊκό ματς τέλη Αυγούστου. Υπάρχουν ωστόσο αντικειμενικές δυσκολίες, καθώς όλα τα πρωταθλήματα δεν έχουν τον ίδιο αριθμό αγωνιστικών. Άλλες χώρες έχουν ακόμη 14 αγωνιστικές, άλλες δέκα, άλλες οκτώ.

4. Ακόμα και αν δεν ολοκληρωθούν τα εθνικά πρωταθλήματα, να γίνει ένα μίνι τουρνουά σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, όπου θα συμμετάσχουν οι ομάδες του Champions League και του Europa League, με αγώνες για τους "8", τους "4" και τον τελικό. Δεν το προκρίνει το σενάριο αυτό η UEFA στην παρούσα φάση, θέλει πρώτα να εξαντλήσει την υπάρχουσα δομή.

5. Αν δεν μπορέσουν να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα μέσα στον Ιούνιο, να γίνει αυτό τον Ιούλιο. Να συμπιεστούν οι δύο πρώτοι προκριματικοί γύροι των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, να αναβληθούν και να μετατεθούν για νέα ημερομηνία οι αγώνες των εθνικών ομάδων τον Σεπτέμβριο, ώστε τέλη Οκτωβρίου να ξεκινήσουν οι αγώνες των ομίλων.

ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΠΑΙΚΤΩΝ

Είναι γενικευμένη η τάση για περικοπές μισθών στα συμβόλαια παικτών. Ήδη κάποιες μεγάλες ομάδες το έχουν κάνει μεμονωμένα, όπως η Γιουβέντους, ενώ στον ίδιο δρόμο ακολουθούν κι άλλες όπως η Μπαρτσελόνα, το ίδιο θα συμβεί κατά τα φαινόμενα και με την Ατλέτικο. Είναι και θέμα βιωσιμότητας των ομάδων.

Μέχρι στιγμής στη χώρα μας δεν είναι βέβαιο τι θα συμβεί. Δεν έχει γίνει κάποια κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά είναι πολύ πιθανό να γίνει. Και μάλιστα γρήγορα. Παλαιότερα ο ΠΣΑΠ είχε υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με ΕΠΟ, Super League και Football League για να διευκολύνει τις ΠΑΕ σε κάποια ζητήματα, για τη βιωσιμότητά τους.

Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Εξετάζονται διάφορα σενάρια. Ένα από αυτά να να ανοίξει η μεταγραφική περίοδος τον Σεπτέμβριο, πριν ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα της σεζόν 2020-2021. Αυτό εξαρτάται από το σενάριο που τελικά θα ακολουθηθεί.

ΤΟ FINANCIAL FAIR PLAY

Κι εδώ η UEFA προσπαθεί να προσαρμοστεί στα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώνονται από την κρίση. Έχει ήδη δώσει παράταση ενός μήνα στις ομάδες (από τέλη Μαρτίου, τέλη Απρλίου) και γενικότερα εξετάζει να χαλαρώσει όλο το πλαίσιο, ώστε να μπορέσουν οι ομάδες να ανταποκριθούν σε όλα αυτά τα δεδομένα.

Υπολογίζονται στα 5 δις ευρώ το ύψος των μεταγραφών που είναι ληξιπρόθεσμο μεταξύ ομάδων. Δεν γίνεται βέβαια να εγκαταλειφθεί πλήρως το σύστημα γιατί θα... κρασάρει. Οι ομάδες δηλαδή πρέπει να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά με μεγαλύτερη ελαστικότητα για τη βιωσιμότητά τους, για τη νομοθεσία που σου λέει ότι πρέπει να ζεις με όσα βγάζεις.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (1/4) θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των 55 μελών ενώσεων της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, οπότε και θα συζητηθούν τα θέματα με τον σχεδιασμό των αγώνων, τους μισθούς των ποδοσφαιριστών και τη μεταγραφική περίοδο.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ