ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τα "πετροδόλαρα" της Καμπίντα & οι άτυχοι Τογκολέζοι

Τα "πετροδόλαρα" της Καμπίντα & οι άτυχοι Τογκολέζοι
New Image

Tο παρασκήνιο της επίθεσης στο Τόγκο. Πετρέλαιο & 35 χρόνια εξεγέρσεων για την Καμπίντα (vd)

Πρόκειται για έναν μικρό εθνικό θύλακα τεράστιων συμφερόντων για την Αγκόλα, ο οποίος χωρίζεται από μια λωρίδα γης από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Πολιτικά παιχνίδια

Η «φωστήρες» της Νοτιοκεντρικής αφρικανικής χώρας παρά τους φόβους και τις προειδοποιήσεις για μακελειό, έκριναν σκόπιμο να συμπεριλάβουν την έκρυθμη περιοχή στον χάρτη του τρέχοντος Κόπα Άφρικα με συνέπεια να χαθούν ζωές ανθρώπων που δεν είχαν καμία εμπλοκή σε πολιτικά παιχνίδια λειτουργώντας ουσιαστικά ως «εξιλαστήρια θύματα».

Η εμμονή των κυβερνώντων για την Καμπίντα και η βούληση να αξιοποιηθεί το 20.000 θέσεων «Στάδιο Τσιμαντέλα» δεν αποδείχθηκε μόνο ατυχής αλλά καταστροφική έμπνευση.

Ο κύκλος του αίματος

Τογκολέζοι αξιωματούχοι και διεθνείς ποδοσφαιριστές στάθηκαν άτυχοι στην προσπάθεια τους να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους σε μία ποδοσφαιρική διοργάνωση! Η Καμπίντα ούτως ή άλλως θα απασχολούσε τα προσεχή χρόνια τον πλανήτη. Έμοιαζε με βραδυφλεγή βόμβα, τα «σκάγια» της οποίας απειλούν εμπλεκομένους και μη.

Πετρέλαιο, η αιτία του κακού

Επί της ουσίας πρόκειται για την περιοχή στην οποία συντελείται η μεγαλύτερη εξαγωγή πετρελαίου στην Ανγκόλα. Εξώρυξη που αντιστοιχεί σε 1,4 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα με προοπτική να τριπλασιαστούν μέχρι το 2020!

Τα έσοδα από την παραγωγή του «μαύρου χρυσού» εισρέουν σε ποσοστό 90% στα κρατικά ταμεία ενώ μόλις το 10% καταλήγει στην Καμπίντα. Νούμερα δυσανάλογα εάν αναλογιστεί κανείς πως στην συγκεκριμένη επαρχία λαμβάνει χώρα η εξαγωγή της μισής συνολικά παραγωγής πετρελαίου της πρώην πορτογαλικής αποικείας.

Οι «Μουτζαχεντίν» της Καμπίντα

Τα συμφέροντα δημιούργησαν αντίθετους πόλους. Τα «πετροδόλαρα» γέννησαν εξεγέρσεις και ομάδες ανταρτών που δρουν ανεξέλεγκτα.

Δύο ένοπλα κινήματα έχουν θέσει ως στόχο ζωής την ανεξαρτησία της Καμπίντα. Οι αντάρτες του FLEC (Απελευθερωτικό Μέτωπο της Καμπίντα) και του FAC (Ένοπλες Δυνάμεις της Καμπίντα) είχαν πάρει μέρος στον εμφύλιο πόλεμο της Ανγκόλα και μάλιστα δεν υπέγραψαν την κατάπαυση του πυρός το 2002 παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης της αφρικανικής χώρας που ισχυρίστηκε πως το «τσεκούρι του πολέμου» έχει θαφτεί.

Το 2006 ο πρόεδρος του «ψευδοκράτους» της Καμπίντα, Νζίτα Ενρίκες αμφισβήτησε την εκεχειρία στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για τις διαθέσεις του.

Βασανιστήρια σε αντάρτες και μη

Οι αποσχιστικές στρατιωτικές ομάδες της Καμπίντα εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα πετρελαίου επιχειρώντας παράλληλα την πλήρη ανεξαρτητοποίηση και αυτονομία τους. Μεγάλο μέρος των εσόδων καταλήγει σε όπλα με προφανείς σκοπούς.

Έκθεση του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε τον στρατό της Ανγκόλα για παράνομες κρατήσεις και βασανιστήρια προσώπων, που θεωρήθηκαν ύποπτα για δραστηριοποίησή τους στο κίνημα για την ανεξαρτησία της Καμπίντα.

Τούτη είναι βέβαι η μία όψη ενός προβλήματος που παραμένει άλυτο παραπέμποντας συνειρμικά στο Κυπριακό ζήτημα όσον αφορά στη μη εξεύρεση γόνιμης λύσης.

Οι σπόροι του κακού

« Οι ένοπλες δυνάμεις της Ανγκόλα επιδίδονται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Καμπίντα, στα βόρεια της πετρελαιοπαραγωγού χώρας.

Οι ανησυχίες για την κατάσταση της ασφάλειας στην Ανγκόλα δεν δικαιολογούν τα βασανιστήρια και την άρνηση των πλέον βασικών δικαιωμάτων», τονίστηκε σε ανακοινωθέν της διεθνούς οργάνωσης.

Η HRW καταγγέλει πως τουλάχιστον 38 άνθρωποι κρατήθηκαν στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2007 και Μαρτίου 2009 από τον στρατό της Ανγκόλα κατηγορούμενοι για συνωμοσία κατά του κράτους.

Στους περισσότερους εκ των συλληφθέντων δεν επετράπη επαφή με τον κόσμο, ενώ υπέστησαν βασανιστήρια και έτυχαν απάνθρωπης μεταχείρισης.

Ρίχνει τους τόνους ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Ανγκόλα, Πάουλο Κασόμα χαρακτήρισε την δολοφονική επίθεση στο πούλμαν του Τόγκο «μεμονωμένο περιστατικό» επιμένοντας πως η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στο Κόπα Άφρικα.

« Οι αστυνομικές μας δυνάμεις αντέδρασαν άμεσα και εξουδετέρωσαν τους επιτιθέμενους. Το περιστατικό δεν αμαυρώνει την ικανότητα των δυνάμεων της Ανγκόλα. Η Καμπίντα είναι μία ακόμα επαρχία της Αγκόλας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γίνουν αγώνες στην συγκεκριμένη πόλη» ήταν η επίσημη θέση των αρχών της κυβέρνησης.

Ανάληψη της ευθύνης από τη FLEC

Ο πρώην αρχηγός της FLEC (απελευθερωτικό μέτωπο της Καμπίντα) Αντόνιο Μπέντο Μπέμπε, που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης ανέφερε με κυνικό τρόπο πως η κυβέρνηση της Ανγκόλα είχε υποτιμήσει την οργάνωση!






















































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ