Τα σημάδια τίτλου και οι χαμένες ευκαιρίες του ΠΑΟ
Τα σημάδια τίτλου και οι χαμένες ευκαιρίες του Παναθηναικού. Το Sport24.gr παρουσιάζει...
Το Sport24.gr θυμίζει και τις δύο αυτές περιπτώσεις, όπως φυσικά και την (πάντα υπάρχει) εξαίρεση του κανόνα, όταν το «τριφύλλι» έχασε το πρωτάθλημα την περίοδο 1981-82, αν και είχε ξεφύγει και πάλι με πέντε πόντους και μάλιστα με σύστημα βαθμολογίας τότε (2-1-0) σε νίκες-ισοπαλίες-ήττες, από τον μετέπειτα πρωταθλητή (στο μπαράζ του Βόλου) Ολυμπιακό. Επίσης θυμάται τη βαθμολογική πορεία του Παναθηναϊκού και στο άλλο πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων (1995-96) αλλά και στα χαμένα που διεκδίκησε μέχρι το τέλος στη δεκαετία του 2000.
Η αρμάδα του Χουάν Ραμόν Ρότσα (1994-95)
Τόσο μεγάλο βαθμολογικό αέρα λοιπόν (+5) είχε να δει ο Παναθηναϊκός από την περίοδο 1994-95, όταν με ονειρικό ξεκίνημα 9 συνεχόμενων νικών «καθάρισε» με το καλημέρα τον τίτλο. Μάλιστα ξεκίνησε πολύ δύσκολα το πρωτάθλημα νικώντας στην πρεμιέρα στη Ριζούπολη τον Απόλλωνα με πέναλτι του Αποστολάκη στην εκπνοή (3-2). Οι γηπεδούχοι είχαν προηγηθεί με έναν μετέπειτα «πράσινο» τον Κόλα (17’), ο Μπορέλι ισοφάρισε (31’) για να ξαναβάλει μπροστά την «Ελαφρά Ταξιαρχία» το μεγάλο τους αστέρι τότε, ο Ντέμης Νικολαϊδης (47’). Ο Γιώργος Γεωργιάδης ισοφάρισε (73’) και ο Αποστολάκης έδωσε τη νίκη.
Οι «πράσινοι» έκαναν στη συνέχεια άλλες οκτώ συνεχόμενες νίκες. Εδεσσαϊκό (Εντός) 4-1, Ιωνικό (Εκτός) 5-2, ΟΦΗ (Εκτός) 2-0, Αθηναϊκό (Εντός) 1-0, Καβάλα (Εκτός) 5-1, ΠΑΟΚ (Εντός) 3-0, ΑΕΚ (Εκτός) 1-0 και Εθνικό Πειραιά (Εντός) 3-0.
Σκόνταψαν για πρώτη φορά στον δεύτερο (τότε) Ηρακλή στο Καυτατζόγλειο (0-0), αλλά ήδη είχαν φτάσει τους 28 βαθμούς έναντι 19 των Ηρακλή και ΠΑΟΚ και 18 της ΑΕΚ. Δεν έχασαν ποτέ το προβάδισμα το οποίο μάλιστα κράτησαν με χαρακτηριστική άνεση.
Και εφέτος ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με 9/10 νίκες όπως τότε (με την Καβάλα να είναι στη θέση του Ηρακλή, όπου έκοψε τους πρώτους βαθμούς στο «τριφύλλι»), ενώ ένα άλλο κοινό σημείο είναι πως και τότε σκόραρε πολύ άνετα, έχοντας πετύχει συνολικά 83 τέρματα (2.4 μέσο όρο ανά αγώνα). Τελικά τερμάτισαν πρώτοι με 83 βαθμούς έναντι 67 του Ολυμπιακού και 65 του ΠΑΟΚ.
Πιο δύσκολο το repeat (1995-96)
Την επόμενη σεζόν, όταν στο φινάλε της ο Γιώργος Βαρδινογιάννης είπε την ιστορική ατάκα «θα κλειδώσω το πρωτάθλημα στην Παιανία και ποτέ ξανά πρωτάθλημα στον Πειραιά», οι «πράσινοι» πήραν τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο τους, πολύ πιο δύσκολα, αφού παράλληλα έκαναν και την μεγαλειώδη πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείστηκαν από τον Αγιαξ, παρά το ιστορικό 1-0 στο Άμστερνταμ με το γκολ του Βαζέχα.
Τότε στο φινάλε του πρώτου γύρου είχαμε μεγάλο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό να έχει 44 βαθμούς, την ΑΕΚ 43 και τον Ολυμπιακό 40. Στην 19η αγωνιστική ο Παναθηναϊκός μένοντας στο 1-1 με την Ξάνθη εκτός, επέτρεψε στην ΑΕΚ να περάσει στην κορυφή, την οποία ξαναπέρασε την 23η αγωνιστική όταν η ΑΕΚ έμεινε στο 2-2 στην Καλαμάτα. Την 25η έφυγε με τρεις πόντους (64-61) από την Ένωση μετά την ισοπαλία της με τον Ολυμπιακό (είχε βγει νοκ άουτ), αλλά την αμέσως επόμενη αγωνιστική η διαφορά μειώθηκε στον έναν με την ισοπαλία των «πράσινων» (1-1) στο Καυτατζόγλειο με τον Ηρακλή.
Έτσι στο ντέρμπι τίτλου με την ΑΕΚ την 27η αγωνιστική με την κεφαλιά του Μπορέλι στο 79’ πήρε το τρίποντο (1-0) και ξέφυγε πάλι, με τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς να χάνει την ευκαιρία να πάρει έστω την ισοπαλία που βάση προγράμματος βόλευε την ΑΕΚ.
Την επόμενη αγωνιστική (28η) ο Παναθηναϊκός έχασε στον Ιωνικό με 2-1 (!) και η διαφορά πήγε στον πόντο, αλλά την κράτησε με τις δύο μεγάλες νίκες (1-0) επί Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ και ΠΑΟΚ στην Τούμπα, για να την αυξήσει σε πέντε βαθμούς την 32η αγωνιστική (μετά το 1-1 της ΑΕΚ με την Ξάνθη). Έτσι δεν πλήρωσε την ήττα (2-1) στον ΟΦΗ (33η) και έκανε γύρο θριάμβου με τη νίκη επί του Εδεσσαϊκού στο φινάλε, τερματίζοντας με 83 βαθμούς έναντι 81 της ΑΕΚ.
Χαρακτηρίστηκε τότε και ως το πρωτάθλημα της... Πελοποννήσου, καθώς ο Ολυμπιακός (κυρίως) και η ΑΕΚ είχαν σημαντικές απώλειες (από Καλαμάτα, Παναχαϊκή και Πανηλειακό) σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό.
Το άστρο του Ολιζαντέμπε (2003-04)
Από τα πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα στην ιστορία, ήταν αναμφίβολα αυτό του 2004, με τον Παναθηναϊκό να κάνει έναν εκπληκτικό δεύτερο γύρο και να παίρνει το πρωτάθλημα μετά από επτά χρόνια ανομβρίας.
Ο Νιγηριανός Εμάνουελ Ολιζαντέμπε ήταν ο άνθρωπος της τελευταίας (κυριολεκτικά) στιγμής για τον Παναθηναϊκό με τα γκολ-χρυσάφι που πέτυχε στις καθυστερήσεις στις νίκες επί της Προοδευτικής στον Κορυδαλλό (2-1) και του ΠΑΟΚ στην Τούμπα (2-1), ενώ σφράγισε το πρωτάθλημα με το γκόλ-τίτλο στον Πύργο κόντρα στον Πανηλειακό (1-0) στην τελευταία αγωνιστική.
Ο Παναθηναϊκός του Ιτζάκ Σούμ έκανε θαύματα στον δεύτερο γύρο κατακτώντας 14 νίκες σε 15 αγώνες, με τον αρχηγό του Γιάννη Γκούμα να ισοφαρίζει στο 79’ το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο (γινόταν και τότε λίγες αγωνιστικές πριν το φινάλε όπως καλή ώρα και εφέτος) σε 2-2 στη μοναδική ισοπαλία της ομάδας.
Ο Ολυμπιακός στο φινάλε του πρώτου γύρου ήταν πρώτος με 38 βαθμούς έναντι 34 του Παναθηναϊκού, αλλά στην πρεμιέρα του δευτέρου γύρου (όπως ακριβώς έγινε και τώρα) αν και προηγήθηκε με τον Καστίγιο (67’), στη συνέχεια με γκολ των Σαλπιγγίδη (68’) και Σπάσιτς (87΄) ηττήθηκε, αν και γηπεδούχος (στη Ριζούπολη), από τον ΠΑΟΚ με 2-1. Έτσι ο Παναθηναϊκός με το γκολ του Σαπάνη στην Ξάνθη (με την οποία παίζει και σήμερα) επικράτησε με 1-0 και μείωσε σε 38-37 τη μεταξύ τους διαφορά.
Την 23η αγωνιστική, ο Ολυμπιακός του Προτάσοφ έχασε και από την ΑΕΚ στη Ριζούπολη (1-0) με το γκολ του Βασίλη Λάκη στο 85’ και έτσι ο Παναθηναϊκός (με γκολ του Λουτσιάν Σανμαρτεάν στο ίδιο λεπτό πέρασε νικηφόρα 1-0 από τη Νέα Σμύρνη) καβάλησε στη βαθμολογία με 58 βαθμούς έναντι 56, διαφορά που την κράτησε με νύχια και με δόντια ως το φινάλε.
Η μεγάλη χαμένη ευκαιρία (1981-82)
Το επαγγελματικό πρωτάθλημα έκανε τα πρώτα του βήματα και ήδη ο Ολυμπιακός του Σταύρου Νταϊφά είχε κατακτήσει τα δύο πρώτα. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης για να ανατρέψει τα δεδομένα είχε πάρει από τους «ερυθρόλευκους» τους Γαλάκο και Κυράστα, είχε ακόμα Καρούλια, Λιβαθηνό, Ρότσα, Κωνταντίνου, Πουπάκη (πριν πάει στους «ερυθρόλευκους»), Καψή, Χαραλαμπίδη, Ντόκεν κ.λπ. με προπονητή τον Λάκη Πετρόπουλο.
Η ομάδα ήταν πολύ καλή και είχε το προβάδισμα. Μάλιστα την 11η αγωνιστική μετά την άνετη νίκη επί του Απόλλωνα Αθηνών (4-0) και τη βαριά ήττα του Ολυμπιακού στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ (3-0), ξέφυγε με πέντε βαθμούς (18-13), που ήταν ακόμα πιο δύσκολο να καλυφθούν, καθώς τότε στη βαθμολογία η νίκη έδινε δύο βαθμούς και η ισοπαλία όπως και τώρα έναν.
Οι «πράσινοι», παρά την ισοπαλία στις Σέρρες (1-1), δεδομένου ότι ο Ολυμπιακός έχασε στα Γιάννενα με 2-1, κράτησαν το +5 μέχρι και την 16η αγωνιστική, όταν παραχώρησαν ισοπαλία στον Ηρακλή (1-1) και ο Ολυμπιακός (2-1 στη Δράμα τη Δόξα) μείωσε στους τέσσερις.
Το μεταξύ τους ντέρμπι έληξε ισόπαλο, αλλά άλλες δύο ισοπαλίες (1-1) των «πράσινων» με Άρη (εκτός) και Λάρισα (εντός) και η ήττα (1-0) από την ΑΕΚ επέτρεψε στον Ολυμπιακό να τον πιάσει στους 30 βαθμούς την 21η αγωνιστική. Όμως οι «ερυθρόλευκοι» στη συνέχεια πετώντας πολλούς βαθμούς στο Καραϊσκάκη (1-1 με Αρη, 2-2 με ΑΕΚ, 0-0 με ΠΑΟΚ, 0-0 με Γιάννενα) και με μια ισοπαλία (0-0) στην Κρήτη με τον ΟΦΗ έμειναν σταθερά στο -2 στο τέλος της 32ης αγωνιστικής (48-46).
Δεδομένου ότι τελευταία αγωνιστική ο Παναθηναϊκός φιλοξενούσε τον Απόλλωνα, οι «πράσινοι» ήθελαν πλέον μια ισοπαλία μια αγωνιστική πριν το τέλος στο Καυτατζόγλειο από τον Ηρακλή, που είχε πάρει ισοπαλία στον πρώτο γύρο στη Λεωφόρο. Ο Νορβηγός Αρνε Ντόκεν, με το γκολ άμεση απάντηση (69’) σε αυτό του Χατζηπαναγή (68’) φάνηκε να χαρίζει τον τίτλο στο «τριφύλλι», αλλά ο Λάκης Παπαϊωάννου πέτυχε το 4ο γκολ του (από τα πέντε εκείνης της σεζόν) μέσα στον τελευταίο μήνα, στο 81ο λεπτό και έστειλε τους δύο «αιώνιους» (που νίκησαν 2-0 ο Παναθηναϊκός τον Απόλλωνα και ο Ολυμπιακός στη Ρόδο) στο μπαράζ του Βόλου.
Οι «ερυθρόλευκοι» με τα γκολ των Εσταβίλιο και Αναστόπουλου πήραν τον τίτλο (2-1), παρά το γκολ του Ζιάκου.
Άλλες χαμένες ευκαιρίες τα τελευταία χρόνια
(2002-03, 2004-05 & 2007-08)
Το 2003, ο Παναθηναϊκός του Μαρκαριάν (με αντεπίθεση διαρκείας) ακόμα και με ήττα με ένα γκολ διαφορά στη Ριζούπολη, προτελευταία αγωνιστική θα πήγαινε σε μπαράζ με τον Ολυμπιακό, ενώ με ισοπαλία έπαιρνε τον τίτλο. Έχασε 3-0 από τους «ερυθρόλευκους», με τους παίκτες του «τριφυλλιού» να μένουν με το παράπονο πως δεν υπήρξε άνθρωπος της διοίκησης μαζί τους. Έτσι ο τίτλος χάθηκε στην ισοβαθμία.
Σημαντική ευκαιρία να πάρει το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα απώλεσε ο Παναθηναϊκός τον επόμενο χρόνο μετά τον τίτλο του 2004. Με τον Αλμπέρτο Μαλεζάνι να έχει αναλάβει, οι «πράσινοι» είχαν και πάλι το ντέρμπι των «αιωνίων» στην έδρα τους προς το τέλος. Την 22η αγωνιστική ο Ολυμπιακός μένει στο 1-1 γηπεδούχος (χωρίς θεατές) με την ΑΕΚ, αλλά ο Παναθηναϊκός «αυτοκτονεί» εντός έδρας με τον Ηρακλή (0-0) χάνοντας και πέναλτι(!) με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να παραμείνουν ισόβαθμες στους 46 βαθμούς.
Ο Ολυμπιακός φέρνει 1-1 και στον ΟΦΗ την 23η και ο Παναθηναϊκός (2-0 στην Καλλιθέα) φεύγει με δύο (49-47). Όμως νέα «αυτοκτονία» στη Λεωφόρο (0-0) με τον Αρη, την ώρα που ο Ολυμπιακός νικούσε 2-1 τον Ιωνικό Νικαίας φέρνει τις δύο ομάδες και πάλι στα ίδια (50-50).
Το γκολ του Μιχάλη Κωνσταντίνου «βάφει» πράσινο το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο (1-0) και το πρωτάθλημα πλησιάζει στο «τριφύλλι» (53-50) μετά την 25η αγωνιστική (οι «πράσινοι» ευνοούνται και σε ισοβαθμία!).
Η διαφορά παραμένει στις δύο επόμενες αγωνιστικές (Εργοτέλης-Παναθηναϊκός 1-3, Καλαμαριά-Ολυμπιακός 0-2, Παναθηναϊκός-Χαλκηδόνα 6-3, Ολυμπιακός-Αιγάλεω 3-1) και στην 28η αγωνιστική ο Παναθηναϊκός θέλει να «σφραγίσει» το πρωτάθλημα στην Τούμπα. Αυτή τη φορά το σούτ του Γκούμα στο τέλος δεν βρίσκει δίχτυα (όπως έναν χρόνο πριν του Ολιζαντέμπε) αλλά δοκάρι (1-1) και ο Ολυμπιακός (3-1 στην Κέρκυρα) μειώνει στον έναν (60-59).
«Κεκλεισμένων» των θυρών για μια ακόμα φορά από την βλακεία των οπαδών του (το είχαν παρακάνει τότε) παίζει το πρωτάθλημα με την ΑΕΚ ο Παναθηναϊκός στη «Λεωφόρο» προτελευταία αγωνιστική, αλλά αφήνει άλλους δύο πολύτιμους βαθμούς (0-0) και ο Ολυμπιακός (3-0 τον Πανιώνιο) τον ξεπερνά μετά από καιρό (62-61). Το γκολ του Ριβάλντο στο Καυτατζόγλειο (1-0 τον Ηρακλή) αχρηστεύει τη νίκη του Παναθηναϊκού στο Ηράκλειο (2-1 τον ΟΦΗ) τελευταία αγωνιστική και το πρωτάθλημα πάει στον Πειραιά.
Τέλος την περίοδο 2007-08. με τον Ζοζέ Πεσέιρο, την 22η αγωνιστική ο Παναθηναϊκός νικώντας 1-0 τον Λεβαδειακό πέρασε μπροστά με 52 βαθμούς έναντι 51 μετά την ισοπαλία του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα (1-1). Έμεινε εκεί παρά την ισοπαλία (1-1) με ΑΕΚ αφού και ο Ολυμπιακός σκόνταψε με τον Αστέρα Τρίπολης (1-1), αλλά την 25η αγωνιστική γκρεμίστηκε στην Ξάνθη (3-2), μένοντας πίσω στη βαθμολογία 58-56). Μάλιστα καπάκι παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στον Ηρακλή μένοντας 4 βαθμούς πίσω, ενώ μετά τη συντριβή του Ολυμπιακό από την ΑΕΚ (4-0) και την μείωση της διαφοράς και πάλι στον πόντο, ο Παναθηναϊκός άφησε την 28η αγωνιστική οριστικά τον τίτλο στο Παγκρήτιο μετά το βαρύ 4-1 από τον ΟΦΗ.