X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΑΓΓΛΙΑ

Τα στημένα του 1964 (B΄μέρος)

Το Sport24.gr παρουσιάζει το Β' μέρος με τα σκάνδαλο των στημένων αγώνων που συγκλόνισαν την Αγγλία το 1964. Ο ρόλος του "ιθύνοντα νου" Τζίμι Γκόουλντ που έφτασε στο σημείο να πουλήσει την ιστορία σε εφημερίδα προκειμένου να βγάλει περισσότερα λεφτά με συνέπεια να συλληφθούν οι εμπλεκόμενοι!

Σχεδόν μισό αιώνα μετά τα τραγελαφικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν κατά την διάρκεια της αναμέτρησης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ (1915) αμαυρώνοντας την εικόνα του βρετανικού ποδοσφαίρου ένα νέο σκάνδαλο έκανε την εμφάνιση του.

Το 1964 οχτώ επαγγελματίες ποδοσφαιριστές καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για στήσιμο αγώνων.

Ο Τζίμι Γκόουλντ της Μάνσφιλντ επί σειρά ετών αποτελούσε τον "ιθύνοντα νου" στα στημένα καταφέρνοντας να πείθει ποδοσφαιριστές προκειμένου να διαμορφώνουν το αποτέλεσμα των αναμετρήσεων κατά το δοκούν.

Η δράση του ήρθε στο προσκήνιο όταν έκανε το μοιραίο λάθος να προσεγγίσει έναν πρώην συμπαίκτη του στη Σουίντον, τον Ντέιβιντ Λέιν, τον Δεκέμβριο του 1962.

Ο τελευταίος εκείνη την εποχή αγωνιζόταν στη Σέφιλντ Γουένσντεϊ. Ο Γκόουλντ πρότεινε στον Λέιν να έχει μειωμένη απόδοση προκειμένου οι "κουκουβάγιες" να ηττηθούν από την Ίπσουιτς!

Ο Λέιν με την σειρά του μίλησε στους συμπαίκτες του Πίτερ Σουάν και Τόνι Κέι προκειμένου να κλειδώσουν το αποτέλεσμα βάσει του σχεδίου που είχε ο Γκόουλντ.

Έτσι οι τρεις τους πόνταραν στον συγκεκριμένο αγώνα εναντίον της ομάδας τους! Η απληστία του Γκόουλντ όμως όπως αποδείχθηκε δεν είχε όρια.

Το 1964 ο Γκόουλντ, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει επιπλέον χρήματα, "πούλησε" την ιστορία στην εφημερίδα "Sunday People" έναντι 7.000 λιρών. Με αυτό τον τρόπο ενοχοποίηθηκαν οι τρεις ποδοσφαιριστές με τους οποίους συνεργάστηκε.

Η ιστορία, η οποία όπως ήταν λογικό είχε τεράστιο αντίκτυπο στο Νησί "κοσμούσε" το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας στις 12 Απριλίου 1964.

Ο Γκόουλντ είχε φτάσει στο σημείο να ηχογραφήσει τις συνομιλίες του με τους ποδοσφαιριστές που τον εμπιστεύθηκαν στο στήσιμο αγώνων.

Τούτο ήταν και το μεγάλο λάθος του, καθώς κρίθηκε υπεύθυνος από τον δικαστή για την εμπλοκή των 3 ποδοσφαιριστών.

Έτσι καταδικάστηκε με ποινή κάθειρξης τεσσάρων ετών, την μεγαλύτερη από όλους τους εμπλεκόμενους. Με φυλάκιση 15 μηνών τιμωρήθηκαν και οι Μπράιαν Φιλιπς και Σάμι Τσάπμαν της Μάνσφιλντ, καθώς και οι Ρόναλντ Χόουελς, Κεν Τόμσον, Ντικ Μπίτι και Τζακ Φάουντεν.

Κατά την αποφυλάκιση τους τους αφαιρέθηκε δια βίου το δικαίωμα να παίξουν επαγγελματικό ποδόσφαρο.

Ο Σάμι Τσάπμαν πάντως κατάφερε να βρει τον τρόπο να αγωνιστεί στη Νότιο Αφρική, η οποία τότε είχε αποκλειστεί από τη FIFA λόγω της εφαρμογής του άπαρτχαϊντ.

Συνολικά 33 ποδοσφαιριστές παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη. Το σκάνδαλο με τα στημένα ματς του 1962 μεταφέρθηκε και στη μικρή οθόνη.

Συγκεκριμένα το 1997, το BBC παρουσίασε το φιλμ του Πολ Γκρίνγκρας όπου καταγράφονται άγνωστες λεπτομέρειες τούτης της ασυνήθιστης ιστορίας.

Διαβάστε πως στήθηκε το 1915 ο αγώνας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ.

Δείτε το Α΄ μέρος της ταινίας "The Fix"

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ