X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

COPA AMERICA

Τα στοιχεία του Copa América 2015

© AP

Η Χιλή με το καλύτερο ρόστερ στην ιστορία της πήρε το 1ο της τρόπαιο 4 Ιουλίου σοκάροντας τον Μέσι, όπως και η Ελλάδα πριν ακριβώς 11 χρόνια τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ρεσιτάλ Σαμπαόλι, σκόρερ Γκερέρο, απογοητεύσεις Βραζιλία και Κολομβία

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε τους δύο καλύτερους παίκτες του τελικού του Copa América 2015. Όχι, δεν είναι ο Λιονέλ Μέσι στους δύο καλύτερους, καθώς αυτοί είναι ο Τσάρλες Αράνγκις και Αρτούρο Βιδάλ (αριστερά του και δεξιά του, αντίστοιχα).

Είναι ξεκάθαρο πάντως πως καλύτερη ομάδα στον τελικό δεν υπήρχε. Το 0-0 στα 120 λεπτά ήταν δίκαιο και απλά στην διαδικασία των πέναλτι ήταν ικανότεροι οι Χιλιανοί.

Χιλή όπως Ελλάδα

Η Ελλάδα στις 4 Ιουλίου 2004 είναι κατακτήσει το EURO στην Πορτογαλία, παίρνοντας φυσικά το πρώτο της τρόπαιο στο ποδόσφαιρο. Ακριβώς 11 χρόνια μετά, στις 4 Ιουλίου 2015 κατάφερε και η Χιλή να πάρει το πρώτο της ποδοσφαιρικό τρόπαιο, κατακτώντας το Copa América 2015, το οποίο η ίδια βέβαια διοργάνωσε.

Ρεχάγκελ και Σαμπαόλι

Οι τέσσερις ομάδες που βρέθηκαν στα ημιτελικά είχαν Αργεντινό προπονητή, απλά η Χιλή είχε τον καλύτερο, τον Χόρχε Σαμπαόλι.

Έδωσε ρεσιτάλ στην διοργάνωση. Στην πρεμιέρα άλλαξε το σύστημα από 5-3-2 (ήταν 3-5-2 αν θέλετε) σε 4-4-2, με οποίο πορεύθηκε μέχρι το τέλος.

Δεν δίστασε να το αλλάξει ξανά το σύστημα, επιστρέφοντας στο 5-3-2 για τον τελικό. Επιλογή που αποδείχθηκε πολύ σωστή. Η Αργεντινή είναι καλύτερη, έχει καλύτερους παίκτες, αλλά κατάφερε να τους εξουδετερώσει.

Μέσι, Παστόρε και Αγκουέρο δεν κατάφεραν να συνδυαστούν, αλλά είχε και την τύχη η διοργανώτρια να τραυματιστεί ο Άνχελ ντι Μαρία στα πρώτα λεπτά.

Ρεσιτάλ πριν από 11 χρόνια είχε δώσει και ο Ρεχάγκελ, σοκάροντας όλο τον πλανήτη και τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Τώρα ήταν η σειρά του Λιονέλ Μέσι να υποστεί σοκ. Όχι τόσο ισχυρό βέβαια, αλλά είναι το τρίτο συνεχόμενο σε τελικό (Copa América 2007, World Cup 2014, Copa América 2015).

Η καλύτερη φουρνιά της Χιλής

Η Χιλή μπορεί να μην έχει επιθετικούς όπως οι Ιβάν Σαμοράνο και Μαρσέλο Σάλας, έχει όμως το καλύτερο ρόστερ στην ιστορία της.

Αρτούρο Βιδάλ και Αλέξις Σάντσες είναι παίκτες παγκόσμιας κλάσης, ο Κλαούντιο Μπράβο θεωρείται πλέον από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο, ο Μαουρίσιο Ίσλα είναι δεξί μπακ από τα λίγα, ενώ ο Εντουάρντο Βάργκας με 4 γκολ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ μαζί με τον Πάολο Γκερέρο και αποτελεί αξιόπιστη λύση για την επίθεση.

Ο Τσάρλες Αράνγκις της Ιντερνασιονάλ ήταν ο κορυφαίος του τελικού, απλά ο παρτενέρ του στο κέντρο, ο Αρτούρο Βιδάλ, είναι το... όνομα, έτσι βγήκε αυτός MVP. Το ατύχημα του Βιδάλ (οδηγούσε μεθυσμένος) χάλασε λίγο το κλίμα, αλλά το ζήτημα ξεπεράστηκε, ενώ η βλακεία του Γκονσάλο Χάρα με τον Καβάνι δεν κόστισε, με τον Σαμπαόλι να καλύπτει το κενό του.

Η 8η με τρόπαιο

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που Χιλή κατέκτησε Copa América 2015 και έγινε η 8η χώρα που το καταφέρνει. Δύο μόλις δεν έχουν πάρει το τρόπαιο, η Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ. Από μία φορά το έχουν κατακτήσει Χιλή, Κολομβία και Βολιβία, από δύο φορές Περού και Παραγουάη, 8 φορές η Βραζιλία, 14 η Αργεντινή και 15 η Ουρουγουάη.

Παραγουάη, Περού και Γκερέρο

Μετά την Χιλή, πολύ ικανοποιημένες με την παρουσία τους στην διοργάνωση φέτος είναι Παραγουάη και Περού, καθώς ήταν αμφότερες στα ημιτελικά και το 2011 στην Αργεντινή.

Το Περού και τότε με Σέρχιο Μαρκαριάν στον πάγκο είχε πάρει την τρίτη θέση, ενώ η Παραγουάη είχε χάσει στον τελικό από την Ουρουγουάη.

Ένα ακόμη κοινό στοιχείο είναι ο Πάολο Γκερέρο, ο τρελός επιθετικός του Περού που το 2011 ήταν πρώτος σκόρερ με 5 γκολ, το κατάφερε και φέτος με 4, έχοντας παρέα στην κορυφή και τον Εντουάρντο Βάργκας.

Απογοήτευση Βραζιλία και Κολομβία

Η Ουρουγουάη ήταν κάτοχος και παραμένει πολυνίκης, αλλά ο Λουίς Σουάρες έλειπε και η αλήθεια είναι πως λόγω της αποβολής του Καβάνι άδικα δεν της δόθηκε η ευκαιρία να παλέψει 11 με 11 κόντρα στην Χιλή στον προημιτελικό.

Οι απογοητεύσεις ήταν Βραζιλία και Κολομβία. Μετά το Μουντιάλ η Κολομβία δεν είχε και... πολύ όρεξη. Σπουδαίοι επιθετικοί, αλλά δεν σκόραρε κανείς, με το ψυχολογικό πρόβλημα του Φαλκάο να δημιουργεί θέμα στην ομάδα.

Πρόβλημα με τον αρχηγό είχε και η Βραζιλία, καθώς η παιδική συμπεριφορά του Νεϊμάρ έφερε την σωστή τιμωρία του και η ομάδα δεν κατάφερε ξανά να παίξει καλό ποδόσφαιρο, ενώ δεν μπήκε ούτε στους "4". Τα κατάφερε πέρσι στο Μουντιάλ, αλλά καλύτερα να μην το είχε κάνει.

Δείτε ΕΔΩ το πανόραμα του Copa América 2015

TAGS COPA AMERICA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ