Ταξιάρχης Φούντας: Από τον αφανισμό στην αποθέωση
O Tαξιάρχης Φούντας πραγματοποιεί μία εντυπωσιακή σεζόν με τη Ραπίντ Βιέννης και είναι με διαφορά ο πιο παραγωγικός Έλληνας επιθετικός. Το Sport24.gr -με τη βοήθεια του Γιώργου Αλεξόπουλου- εξηγεί πώς επέστρεψε στον... αφρό, ενώ "φλέρταρε" με τον αφανισμό.
Το ρολόι στο "Raiffeisen Arena" της ΛΑΣΚ δείχνει το 62ο λεπτό. Ο Ταξιάρχης Φούντας περνάει στον αγωνιστικό χώρο στη θέση του Ερτζάν Κάρα. Είκοσι λεπτά αργότερα, θα διαβάσει σωστά τη φάση, θα εκμεταλλευτεί το λάθος του αμυντικού των γηπεδούχων και με υπέροχο πλασέ θα στείλει την μπάλα στα δίχτυα, χαρίζοντας μία σπουδαία νίκη στη Ραπίντ Βιέννης.
To γκολ του Φούντα είναι η αποτύπωση της καριέρας του. Απέτυχε στην πρώτη προσπάθεια να κλέψει την μπάλα από τον τερματοφύλακα της ΛΑΣΚ, αλλά δεν το έβαλε κάτω και τη δεύτερη φορά δικαιώθηκε για την προσπάθειά του. Στη -μέχρι στιγμής- καριέρα του, ο Φούντας χρειάστηκε αρκετές φορές να δείξει μεγάλα ψυχικά αποθέματα και να μην τα παρατήσει, παρά τις δυσκολίες που συνάντησε στο διάβα του.
Φέτος είναι δίχως αμφιβολία η χρονιά του. Πολλά γκολ, μεστές εμφανίσεις και διαρκής συζήτηση γύρω από το όνομά του. Το Sport24.gr παρουσιάζει και εξηγεί πώς έφτασε ο 24χρονος επιθετικός να αποτελεί το αστέρι της Ραπίντ, ενώ πριν από δύο χρόνια "φλέρταρε" με τον ποδοσφαιρικό αφανισμό.
"ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ"
Προϊόν των ακαδημιών της ΑΕΚ, ο Φούντας είχε την τύχη, στα μικράτα του, να δουλέψει με τους Νίκο Κωστένογλου και Γιώργο Αλεξόπουλο, οι οποίοι έδιναν πολλές ευκαιρίες σε νεαρά παιδιά. Ποδοσφαιριστές όπως ο Βίκτωρ Κλωναρίδης, ο Κώστας Μανωλάς, ο Μαυρουδής Μπουγαΐδης, αλλά και ο Ταξιάρχης Φούντας εξελίχθηκαν υπό τις οδηγίες των δύο Ελλήνων προπονητών. Μάλιστα, ο Φούντας έχει εκφράσει επανειλημμένα την ευγνωμοσύνη του. Ειδικά για τον Αλεξόπουλο μίλησε με τα καλύτερα λόγια, υποστηρίζοντας πως ήταν πάντα δίπλα του και βοήθησε στην εξέλιξή του.
"Ο Φούντας είχε από μικρή ηλικία το -καλώς εννοούμενο- θράσος, αλλά και ποδοσφαιρικό εγωισμό. Διέθετε εξαιρετικά φυσικά προσόντα. Είχε ταχύτητα και δύναμη, παρότι δεν τον βοηθούσε το ύψος του. Δούλεψε πάρα πολύ και έδειξε πόσο πολύ θέλει να πετύχει στους στόχους του. Καθόμασταν και μετά το τέλος των προπονήσεων και κάναμε έξτρα ατομικό πρόγραμμα. Μπορούσε να κάνει και... τρεις προπονήσεις μέσα στην ημέρα. Φαινόταν πως θα κάνει καριέρα", τόνισε στο Sport24.gr ο παλαίμαχος στόπερ της ΑΕΚ, όταν του ζητήθηκε να θυμηθεί την κοινή πορεία τους.
Ο Φούντας με τον Αλεξόπουλο σε αγώνα της ΑΕΚ
Για ένα παιδί που δεν είχε κλείσει ούτε τα 17, δεν ήταν μικρό πράγμα να πάρει συνολικά οχτώ συμμετοχές στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και στα playoffs της σεζόν 2011/12. Αν και η χρονιά που τον καθιέρωσε στη συνείδηση του κόσμου και τον βοήθησε να κάνει το ξεπέταγμα ήταν η επόμενη, όπου χρησιμοποιήθηκε κυρίως στα άκρα ή ως δεύτερος επιθετικός και η οποία ολοκληρώθηκε με τον υποβιβασμό της ΑΕΚ στη Β' Εθνική.
Παρότι δεν είχε καν ενηλικιωθεί, είχε το μέταλλο για να αποτελέσει βασικό στέλεχος της Ένωσης, έστω και σε μία δύσκολη και ιδιαίτερα σεζόν για τον κιτρινόμαυρο οργανισμό. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, του προτάθηκε να παραμείνει στην ΑΕΚ στο ξεκίνημα της νέας εποχής με τον Δημήτρη Μελισσανίδη ως διοικητικό ηγέτη. Ωστόσο, δεν βρέθηκε η "χρυσή τομή", ενώ κι ο τρόπος που αποχώρησε από την Ένωση δεν ήταν κι ο καλύτερος δυνατός, δημιουργώντας τριγμούς στις σχέσεις των δύο πλευρών.
"ΥΠΗΡΞΑΝ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΒΛΕΠΑ ΤΟΝ ΠΑΤΟ"
Η επιλογή να αφήσει την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2013, ύστερα από τον υποβιβασμό της Ένωσης στη Γ' Εθνική, δεν αποδείχθηκε σοφή. Η Ζάλτσμπουργκ δεν του έδωσε τις ευκαιρίες που θα περίμενε, ενώ οι δανεισμοί σε Αστέρα και Πανιώνιο ναι μεν τον κράτησαν σε υψηλό επίπεδο, αλλά δεν ήταν αρκετοί για να του προσφέρουν το βήμα παραπάνω.
"Υπέγραψα στην Ζάλτσμπουργκ για τρία χρόνια, αλλά αποδείχτηκαν πολύ δύσκολα. Ήμουν ένα παιδί 17,5 χρονών και δεν γνώριζα πολλά. Το ίδιο κι ο πατέρας μου. Δημοσιότητα, μεγάλα σαλόνια, φανταχτερά πράγματα. Με πίεσε ο μάνατζέρ μου να φύγω απ την Ελλάδα να υπογράψω. Ταλαιπωρήθηκα ποδοσφαιρικά πάρα πολύ. Υπήρξαν φορές που με έβλεπα τον πάτο. Ήμουν χάλια ψυχολογικά. Αν δεις πόσες ομάδες άλλαξα, θα καταλάβεις πολλά. Δεν είχα τον σωστό άνθρωπο δίπλα μου, να με συμβουλεύσει σωστά, ώστε να ορθοποδήσω, να αναπτυχθώ ποδοσφαιρικά", είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ τον περασμένο Οκτώβριο.
Σε ηλικία μόλις 22 ετών ο Φούντας βρέθηκε στα... αζήτητα και μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα της καριέρας του. Να τα παρατήσει ή να παλέψει μέχρι τη δικαίωση; Προφανώς, ο δρόμος της επιστροφής δεν θα ήταν στρωμένος με... ροδοπέταλα. Έπρεπε να μοχθήσει για να καταφέρει να γίνει και πάλι σημαντικός.
Ο Φούντας με τη φανέλα της Ζόνενχοφ
Μετά από μία σεζόν στη Γ' Γερμανίας με τη Ζόνενχοφ που δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του (ένα γκολ σε 16 ματς), η αυστριακή Ζανκτ Πέλτεν του προσέφερε μία σανίδα σωτηρίας, αλλά και τη δυνατότητα να επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία του αυστριακού πρωταθλήματος. Η μεγάλη πρόκληση ήταν μπροστά του.
Στα 23 του, ο Φούντας έχει άλλη μία ευκαιρία να αποδείξει πως μπορεί να πραγματοποιήσει μία αξιόλογη καριέρα. Και τα κατάφερε εξαιρετικά. Μπορεί να μην "μάτωσε" ιδιαίτερα τα αντίπαλα δίχτυα (τέσσερα γκολ), αλλά η γενικότερη παρουσία του τράβηξε το ενδιαφέρον της Ραπίντ Βιέννης.
Το γεγονός πως είχε υπογράψει συμβόλαιο ενός έτους με τη Ζανκτ Πέλτεν ήταν πλεονέκτημα προκειμένου να διαπραγματευθεί απευθείας με τους διοικούντες τη Ραπίντ και τελικά να συμφωνήσει για τριετές συμβόλαιο. Το πρώτο βήμα είχε γίνει. Πλέον, ήταν στο χέρι του να κάνει τη διαφορά και να επαναφέρει την καριέρα του σε ομαλή ρότα.
ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΡΑΠΙΝΤ
Ο Φούντας έβλεπε μπροστά του μία ευκαιρία καριέρας. Ο Ντίτμαρ Κίμπαουερ τον εμπιστεύτηκε άμεσα και ο 24χρονος επιθετικός άρχισε την... απόσβεση. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ο διεθνής φορ είχε σημειώσει οχτώ γκολ σε 12 αναμετρήσεις, προσφέροντας πολλούς και σημαντικούς βαθμούς στην ομάδα του. Η αποθέωση από τον κόσμο της ομάδας και τους δημοσιογράφους ήταν γεγονός, με το όνομά του να ακούγεται μετά από τέσσερα χρόνια και για την Εθνική ομάδα.
Ο ίδιος παρέμεινε προσγειωμένος και συγκεντρωμένος στον στόχο του. Να κάνει τη διαφορά στη Ραπίντ και να επανέλθει στο υψηλό επίπεδο. Μέχρι το winter break της αυστριακής Bundesliga, κατάφερε να φτάσει τα 11 τέρματα στο πρωτάθλημα και να ψηφιστεί ο παίκτης της χρονιάς για την αυστριακή ομάδα από τους φιλάθλους. Ωστόσο, τα καλύτερα ήταν μπροστά.
ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
Το όνομα του βρέθηκε στο μπλοκάκι του Ομοσπονδιακού τεχνικού, Τζον Φαν Σιπ και όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Sport24.gr ήταν στην προεπιλογή για τα φιλικά παιχνίδια της Εθνικής στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο, τα οποία ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, όταν αρχίσουν και πάλι οι αγώνες των εθνικών ομάδων, φαντάζει δύσκολο να μην είναι στη λίστα των λεγεωνάριων.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο βραχύσωμος φορ (1.70μ) μετράει τρεις συμμετοχές με την Εθνική Ανδρών στα προκριματικά του Euro 2016, την περίοδο που στον πάγκο βρισκόταν ο Σέρχιο Μαρκαριάν. Από τότε, δεν έχει ξανακληθεί, αλλά όπως είπαμε είναι θέμα χρόνου να επιστρέψει και να φορέσει το εθνόσημο.
Ο ΠΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ
Το πιο θετικό για τον Φούντα είναι πως παρουσιάζει μία σταθερότητα καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν. Δεν επηρεάστηκε ούτε από το winter break στην Αυστρία, ούτε από την απραξία σχεδόν τριών μηνών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Απόδειξη, το γεγονός πως μετά την επιστροφή στη δράση, έχει σκοράρει δύο γκολ και έχει μοιράσει τρεις ασίστ σε τρία παιχνίδια.
Γενικότερα, την εφετινή σεζόν είναι με διαφορά ο πιο παραγωγικός Έλληνας επιθετικός, μετρώντας 16 γκολ και τέσσερις ασίστ σε 22 αγώνες στο πρωτάθλημα. Ο μοναδικός που έδειξε ότι μπορεί να τον "κοντράρει" σε θέμα παραγωγικότητας ήταν ο Βαγγέλης Παυλίδης που είχε 11 τέρματα με τη Βίλεμ στην Eredivisie. Ωστόσο, το ολλανδικό πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε πρόωρα, με αποτέλεσμα η άτυπη "μονομαχία" να λήξει άδοξα.
Οι πέντε πιο παραγωγικοί Έλληνες ποδοσφαιριστές:
CHAMPIONS LEAGUE ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ
Η αφαίρεση έξι βαθμών από τη ΛΑΣΚ για παραβίαση του υγειονομικού πρωτοκόλλου σε συνδυασμό με τις δύο σερί νίκες στα τελευταία ισάριθμα παιχνίδια, έδωσαν την ευκαιρία στη Ραπίντ να ανέβει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας και στο -7 από την πρωτοπόρο Ζάλτσμπουργκ. Μία θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League της επόμενης σεζόν.
Με επτά αγωνιστικές να απομένουν για το τέλος, το όνειρο της συμμετοχής έστω και στα προκριματικά της κορυφαίας της τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης δεν μοιάζει και τόσο μακρινό. Βέβαια, μέχρι τότε πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει, αφού είναι βέβαιο πως ο Φούντας θα αναγκάσει αρκετές ομάδες και μεγαλύτερων πρωταθλημάτων να ασχοληθούν με την περίπτωσή του. Ειδικά γερμανικές ομάδες που ρίχνουν διαρκώς ματιές στην αυστριακή Βundesliga.
Προς το παρόν, όπως κάνει όλη τη σεζόν, μένει ήρεμος και δεν ασχολείται με φήμες. Έχει δει πως είναι η άλλη όψη του ποδοσφαίρου και είναι δεδομένο πως δεν έχει σκοπό να την ξαναζήσει. Θα δώσει τα πάντα προκειμένου να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο. Όπως συνέβη μέχρι τώρα. Με υπομονή, επιμονή και πίστη στις δυνατότητές του. Ο "Τάξι", όπως τον αποκαλούν οι Αυστριακοί, έχει βάλει σε μία τάξη την καριέρα του και πλέον κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: