Τελικούς έχουμε, χρειάζεται και... σχέδιο
Ο Ανδρέας Δημάτος, Media consultant που συνεργάζεται με την UEFA, γράφει για τους δύο ευρωπαϊκούς τελικούς που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα και την ανάγκη να βρει η χώρα μας και πάλι την ευρωπαϊκή της προοπτική.
Δεν είναι σε καμία περίπτωση ασήμαντη ιστορία για το ελληνικό ποδόσφαιρο το γεγονός ότι μέσα σε λίγους μήνες, κατά τα φαινόμενα, θα διοργανώσει δύο σημαντικούς ευρωπαϊκούς τελικούς.
Αυτόν του Super Cup στις 16 Αυγούστου στο γήπεδο Καραϊσκάκης, όπως ορίστηκε την Τετάρτη (25/1) από την εκτελεστική επιτροπή της UEFA και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες και με πολύ λίγους ανθρώπους να το γνωρίζουν μέχρι να αποφασιστεί, αλλά και τον τελικό του Conference League στις 29 Μαΐου 2024 στη νεότευκτη Opap Arena, κάτι που αναμένεται να πιστοποιηθεί στην επόμενη εκτελεστική επιτροπή της UEFA στις 4 Απριλίου στη Λισσαβόνα.
Αναπόφευκτα η χώρα μας θα βρεθεί στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, έστω και έμμεσα, με μεγάλες ομάδες να έρχονται στην Αθήνα με πρώτες τις κατόχους του εφετινού Champions και Europa League, με κορυφαία στελέχη της UEFA και σε επίπεδο διοικητικό, αλλά και σε επίπεδο τεχνοκρατικό να αρχίζουν τα πήγαινε-έλα στη χώρα μας για αυτούς τους δύο τελικούς, με κορυφαία media να διαπιστεύονται, με χιλιάδες οπαδούς να προγραμματίζουν ευχάριστα ταξίδια στο ελληνικό καλοκαίρι, αλλά και με το εγχώριο δυναμικό να πιστοποιεί για μια ακόμα φορά την ικανότητα διοργάνωσης τόσο σημαντικών ποδοσφαιρικών events.
Δεν είναι επίσης, μικρή υπόθεση η εμπιστοσύνη της UEFA σε ένα σύγχρονο ελληνικό γήπεδο, όπως είναι το Καραϊσκάκης, μετά από 18 και πλέον χρόνια λειτουργίας, αλλά κι οι θετικές εισηγήσεις για τη λειτουργικότητά του και για την άψογη συνεργασία με τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας στους πολύ σημαντικούς αγώνες επιπέδου ομίλων Champions League που έχει μέχρι σήμερα φιλοξενήσει.
Επίσης, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη σφραγίδα πιστοποίησης, αλλά και διαφήμιση για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ από τη φιλοξενία ενός σημαντικού ευρωπαϊκού τελικού μέσα σε λιγότερο από δυο χρόνια λειτουργίας του και ενώ ετοιμάζεται την επόμενη σεζόν για τα πρώτα του σημαντικά διαπιστευτήρια με την επιστροφή της Ένωσης στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Κανείς επίσης, δεν μπορεί να παραγνωρίζει την απόλυτα καλή διάθεση της UEFA απέναντι στο ελληνικό ποδόσφαιρο με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και με όποιον τρόπο θα μπορέσουμε κάποια στιγμή να το εκμεταλλευτούμε υπέρ μας, αφού δεν ήταν και τόσο απλό να ξεπεραστεί το χάντικαπ των δυο τελικών στην ίδια χώρα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να μπει δυνατά το Καραϊσκάκης στην έκτακτη διεκδίκηση ενός τελικού για τον οποίο προέκυψε ανάγκη επαναπροσδιορισμού της έδρας του.
Όταν μάλιστα, είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξε προσωπικό ενδιαφέρον του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, και θετική στάση απέναντι στη χώρα μας και προσωπική του εκτίμηση για κορυφαία στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης μετά από τη συνάντηση που είχε με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αύγουστο του 2022, αλλά και τις επαφές που δεν σταμάτησαν ποτέ.
Ας μην πιστέψουμε βεβαίως ότι ως ελληνικό ποδόσφαιρο έχουμε βρεθεί στο επίκεντρο ενδιαφέροντος της UEFA. Δεν ισχύει αυτό για την 20η στην ευρωπαϊκή βαθμολογία Ελλάδα με άπαντες να συνομολογούν τη χαμένη ευκαιρία και την πτωτική πορεία μετά την κατάκτηση του βαρύτιμου ευρωπαϊκού τροπαίου το 2004.
Πολύ συχνά άλλωστε, από τότε έχουμε απασχολήσει τα γραφεία της Νιόν και όχι για τις… αγωνιστικές μας επιτυχίες, που δεν ακολούθησαν! Ούτε αυτοί οι δύο τελικοί αρκούν από μόνοι τους για να μας δώσουν μια περίοπτη θέση και πάλι στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει κατά τα φαινόμενα να διοργανώσει δύο ευρωπαϊκούς τελικούς, αλλά είναι πιο αναγκαίο να βρει και πάλι την ευρωπαϊκή του προοπτική και σε επίπεδο εθνικής ομάδας, αλλά και σε επίπεδο συλλόγων.
Οι δυο ισχυροί μεγαλομέτοχοι του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ ενδιαφέρθηκαν προσωπικά για αυτούς τους δύο τελικούς και είναι απόλυτα λογικό να αντιλαμβάνονται ότι τα ασφυκτικά εγχώρια ποδοσφαιρικά σύνορα δεν δύναται να περιορίζουν τις ομάδες τους, τις επενδύσεις τους, αλλά και τον χρόνο τον οποίο ξοδεύουν.
Οι θεσμικοί φορείς του ποδοσφαίρου μας, οι ομάδες μας και κυρίως οι μεγαλομέτοχοι-ιδιοκτήτες είναι αναγκαίο να επικεντρωθούν στην αναζήτηση του απαραίτητου σχεδίου εγκαταλείποντας τη μη ποδοσφαιρική ατζέντα που σήμερα κυριαρχεί και αναλώνεται σε ζητήματα καθημερινής άσκοπης φθοράς για ασήμαντα ζητήματα.
Διαφωνίες είναι απόλυτα λογικό να υπάρχουν, σε όλη την Ευρώπη το πρώτιστο ενδιαφέρον κάθε ομάδας αφορά το συμφέρον της και την επίτευξη των στόχων της, παντού γίνεται κουβέντα για τη διαιτησία, αλλά ο "σκοτωμός" διεξάγεται στο πεδίο σημαντικών ποδοσφαιρικών αποφάσεων που στη χώρα μας εδώ και πολύ καιρό δεν μπαίνουν καν στο τραπέζι.
Έχει φτάσει ο καιρός να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο και να ασχοληθούμε με τα σοβαρά, ξεπερνώντας -κατά το δυνατόν- τις ανούσιες αντιπαραθέσεις, που δεν συγκινούν πλέον την πλατιά μάζα των φιλάθλων.
*Ο Ανδρέας Δημάτος συνεργάζεται με την UEFA ως Media consultant.