The Final Countdown: Ένας χρόνος πριν από την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ
Το εναρκτήριο παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 είναι προγραμματισμένο για τις 21 Νοεμβρίου, δηλαδή ακριβώς σε ένα χρόνο. Το SPORT24 σας δίνει από τώρα όλες τις χρηστικές πληροφορίες για το κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ απέχει 365 ημέρες από το να γίνει πραγματικότητα. Μία αδιανόητη ιδέα που τον Δεκέμβριο του 2010 μετατράπηκε σε απόφαση της στιγματισμένης Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA και προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε κάθε επίπεδο.
Ένα χρόνο πριν από τη σέντρα του κορυφαίου ποδοσφαιρικού ραντεβού κάθε τετραετίας, που θα αρχίσει τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, το SPORT24 σας παρουσιάζει συνοπτικά τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για το πιο πολυσυζητημένο Μουντιάλ στην ιστορία.
Η αμαρτωλή ψηφοφορία
Τα προβλήματα με την ψηφοφορία για τη διοργανώτρια χώρα άρχισαν από τη στιγμή που η FIFA αποφάσισε να αναθέσει την ίδια στιγμή τα τουρνουά του 2018 και του 2022. Η κίνηση αυτή φούντωσε τους τακτικισμούς, με τις χώρες εκτός Ευρώπης να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για τη διοργάνωση του 2018, ώστε να καταλήξει στην Ευρώπη και να διασφαλίσουν ότι θα "παίξουν" μόνες τους για εκείνη του 2022. Το Κατάρ κέρδισε και τους τέσσερις γύρους της ψηφοφορίας, με τις Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και ΗΠΑ να αποκλείονται κατά σειρά από τη διαδικασία.
Η διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά στον αραβικό κόσμο έμελε να μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Από τον Μάιο του 2011 άρχισαν να καταγγέλονται δωροδοκίες προς μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που ψήφισαν υπέρ του Κατάρ. Ο Μοχάμεντ μπιν Χαμάμ αποσύρθηκε από την κούρσα για την προεδρία της FIFA υπό το βάρος των καταγγελιών και ακολούθησαν δεκάδες παραιτήσεις. Αρκετά πρόσωπα κατηγορήθηκαν ότι δέχθηκαν εκατομμύρια δολάρια για να ψηφίσουν υπέρ του Κατάρ, ενώ η ίδια η FIFA φέρεται να έκανε συμφωνίες εκατοντάδων εκατομμυρίων με το καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera (νυν beIN Sport) λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία για την ανάληψη του τουρνουά.
Η εσωτερική έρευνα της FIFA προκάλεσε διχασμό, με τον ανεξάρτητο δικαστικό Μάικλ Γκαρσία που ορίστηκε να συνθέσει το παζλ να υποδεικνύει σκοτεινά σημεία στην 350σέλιδη αναφορά του, αλλά τον Χανς Γιόαχιμ Έκερτ που την εξέτασε να απαλάσσει την ομοσπονδία και το Κατάρ από κάθε κατηγορία. Η απόπειρα συγκάλυψης πυροδότησε έρευνες από ΗΠΑ και Ελβετία, που κορυφώθηκαν το 2015. Συλλήψεις, κατασχέσεις και ανθρωποκυνηγητά έβαψαν με τα πιο μελανά χρώματα την προετοιμασία για τις προεδρικές εκλογές της ομοσπονδίας, με τον Ζεπ Μπλάτερ να κερδίζει ξανά, αλλά γρήγορα να εξωθείται σε παραίτηση, μαζί με τον προαλειφόμενο διάδοχό του και πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί.
Η ακραία ζέστη άλλαξε τις ημερομηνίες
Ένας από τους λόγους που η ιδέα της ανάληψης του τουρνουά από μία χώρα όπως το Κατάρ έμοιαζε αδιανόητη είναι οι θερμοκρασίες που επικρατούν στη Μέση Ανατολή το καλοκαίρι, με τον υδράργυρό να ξεπερνάει ακόμα και τους 50 βαθμούς Κελσίου. Στο φάκελο της υποψηφιότητας του Κατάρ τη λύση θα έδιναν τα γήπεδα, που είτε αξιοποιώντας την υπέρμετρη ηλιακή ακτινοβολία είτε με άλλους τρόπους, θα λειτουργούσαν με υπερσύχρονα κλιματιστικά.
Οι ίδιες τεχνικές ψύξης θα εγκαθίσταντο και στις fans-zones, τα προπονητικά κέντρα και τις διαδρομές από τους σταθμούς του μετρό μέχρι τα γήπεδα, όμως με την ανάληψη του τουρνουά, το Κατάρ δέχθηκε να μεταφέρει τις ημερομηνίες προς το τέλος του έτους. Οι ημερομηνίες έμειναν ερώτημα για χρόνια και τελικά το 2015 FIFA επιβεβαίωσε τη μετάθεση. Μέχρι το Κατάρ, το τουρνουά που άρχισε πιο αργά από ποτέ στην ιστορία ήταν το... πρώτο, με σέντρα στις 13 Ιουλίου 1930.
Ο βαρύς φόρος αίματος της προετοιμασίας
Οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και η εγχώρια νομοθεσία που τις κάλυπτε ήταν επίσης γνωστές πριν από την ψηφοφορία. Τα πρώτα δημοσιεύματα που αποκάλυψαν την ωμή πραγματικότητα δεν άργησαν να έρθουν. Μετανάστες από τη γειτονική Ινδία, το Νεπάλ και το Πακιστάν μετανάστευσαν στο Κατάρ για να εργαστούν στην κατασκευή των εγκαταστάσεων και έμεναν πολλές φορές χωρίς νερό, φαγητό, ενώ κατοικούσαν κατά δεκάδες σε μικρά δωμάτια. Το σύστημα Καφάλα απαγόρευε την έξοδό τους από τη χώρα, αφού έπρεπε να τους το επιτρέψουν οι εγγυητές τους, δηλαδή οι εργοδότες τους.
Το 2013 ο Guardian ερεύνησε την υπόθεση και έκανε λόγο για πάνω από 1.200 θανάτους στους τόπους εργασιών λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας. Το 2015 συνελήφθη συνεργείο του BBC που αποπειράθηκε να κάνει ρεπορτάζ για τις συνθήκες. Το ίδιο έτος, ρεπορτάζ της Wall Street Journal υποστήριξε ότι ο αριθμός των 1.200 θανάτων είναι λανθασμένος και αφορούσε όλους τους εργαζομένους από χώρες όπως η Ινδία και το Νεπάλ και όχι μόνο όσους απασχολούνταν στα εργοτάξια.
Το 2016 η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε το Κατάρ για τις συνθήκες εργασίας, για την παρακράτηση των μισθών και των διαβατηρίων, ενώ κατηγόρησε και τη FIFA επειδή διευκολύνει την κατάσταση. Τον Οκτώβριο του 2017 το Κατάρ ήρθε σε συμφωνία με τη Διεθνή Συνδικαλιστική Ομοσπονδία για να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των περίπου 2.000.000 μεταναστών εργατών, μεταξύ άλλων καταργώντας το σύστημα Καφάλα.
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Guardian επανήλθε με ένα νέο ρεπορτάζ για τα τεκταινόμενα στη χώρα και αποκάλυψε ότι πάνω από 6.500 εργάτες έχουν χάσει τη ζωής τους από το 2010.
Τα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Το Κατάρ δαπάνησε δισεκατομμύρια για να κατασκευάσει έξι νέα γήπεδα και να ανακαινίσει άλλα δύο, στις πέντε πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες της διοργάνωσης. Ένα εξ αυτών, στην Αλ Κορ, θα είναι κλειστό, ενώ όλα θα έχουν ισχυρό σύστημα ψύξης και πολλές σύγχρονες υπηρεσίες και ανέσεις.
Λουσαΐλ Αϊκόνικ Στέιντιουμ
Πόλη: Λουσαΐλ
Χωρητικότητα: 86.254
Κόστος: 789.000.000
Εγκαίνια: 22 Νοεμβρίου 2021
Τι θα φιλοξενήσει: Πέντε αγώνες ομίλων, έναν αγώνα της φάσης των 16, έναν προημιτελικό, έναν ημιτελικό, τελικό
Αλ Μπαΐτ
Πόλη: Αλ Κορ
Χωρητικότητα: 60.000
Κόστος κατασκευής: 770.000.000
Εγκαίνια: 11 Φεβρουαρίου 2020
Τι θα φιλοξενήσει: Πέντε αγώνες ομίλων (μεταξύ των οποίων η πρεμιέρα), έναν αγώνα της φάσης των 16, έναν προημιτελικό, έναν ημιτελικό
Ρας Αμπού Αμπούντ
Πόλη: Ντόχα
Χωρητικότητα: 44.950
Κόστος κατασκευής: 179.000.000
Εγκαίνια: 19 Μαρτίου 2022
Τι θα φιλοξενήσει: Πέντε αγώνες ομίλων, έναν αγώνα της φάσης των 16
Αλ Τουμάμα
Πόλη: Ντόχα
Χωρητικότητα: 40.000
Κόστος κατασκευής: 282.000.000
Εγκαίνια: 22 Οκτωβρίου 2021
Τι θα φιλοξενήσει: Πέντε αγώνες ομίλων, έναν αγώνα της φάσης των 16, έναν προημιτελικό
Ετζουκέισον Σίτι Στέιντιουμ
Πόλη: Αλ Ραγιάν
Χωρητικότητα: 45.350
Κόστος κατασκευής: Άγνωστο
Εγκαίνια: 15 Ιουνίου 2020
Τι θα φιλοξενήσει: Πέντε αγώνες ομίλων, έναν αγώνα της φάσης των 16, έναν προημιτελικό
Αχμέντ μπιν Αλί Στέιντιουμ
Πόλη: Αλ Ραγιάν
Χωρητικότητα: 40.740
Κόστος ανακατασκευής: Άγνωστο
Εγκαίνια: 18 Δεκεμβρίου 2020
Τι θα φιλοξενήσει: Πέντε αγώνες ομίλων, έναν αγώνα της φάσης των 16
Χαλίφα Ιντερνάσιοναλ Στέιντιουμ
Πόλη: Ντόχα
Χωρητικότητα: 45.416
Κόστος ανακαίνισης: 337.000.000
Εγκαίνια: Μάιος 2017
Τι θα φιλοξενήσει: Πέντε αγώνες ομίλων, έναν αγώνα της φάσης των 16, μικρό τελικό
Αλ Γιανούμπ
Πόλη: Αλ Γουακρά
Χωρητικότητα: 40.000
Κόστος κατασκευής: 587.300.000
Εγκαίνια: 16 Μαΐου 2019
Τι θα φιλοξενήσει: Πέντε αγώνες ομίλων, έναν αγώνα της φάσης των 16
Οι ομάδες που προκρίθηκαν
Δεκατρείς από τις 32 ομάδες του τουρνουά ήδη είναι γνωστές (και η Ελλάδα δεν θα είναι μεταξύ αυτών). Η πρώτη ήταν φυσικά το Κατάρ, που θα κάνει το ντεμπούτο του στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού. Η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στην τελική φάση είναι η Γερμανία στις 11 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους και μία ημέρα αργότερα ακολούθησε η Δανία. Η πρώτη ομάδα εκτός Ευρώπης ήταν η Βραζιλία στις 11 Νοεμβρίου, ενώ ακολούθησαν οκτώ ευρωπαϊκές, μέχρι η Αργεντινή να ολοκληρώσει τις προκρίσεις του Νοεμβρίου.
Οι χώρες που προκρίθηκαν στο Μουντιάλ 2022
- Κατάρ (διοργανώτρια) - 2 Δεκεμβρίου 2010 - 1η συμμετοχή
- Γερμανία - 11 Οκτωβρίου 2021 - 19η συμμετοχή
- Δανία - 12 Οκτωβρίου 2021 - 5η συμμετοχή
- Βραζιλία - 11 Νοεμβρίου 2021 - 21η συμμετοχή
- Βέλγιο - 13 Νοεμβρίου 2021 - 13η συμμετοχή
- Γαλλία - 13 Νοεμβρίου 2021 - 15η συμμετοχή
- Κροατία - 14 Νοεμβρίου 2021 - 5η συμμετοχή
- Σερβία - 14 Νοεμβρίου 2021 - 3η συμμετοχή ως Σερβία / 13η μαζί με Γιουγκοσλαβία
- Ισπανία - 14 Νοεμβρίου 2021 - 16η συμμετοχή
- Ελβετία - 15 Νοεμβρίου 2021 - 12η συμμετοχή
- Αγγλία - 15 Νοεμβρίου 2021 - 16η συμμετοχή
- Ολλανδία - 16 Νοεμβρίου 2021 - 11η συμμετοχή
- Αργεντινή - 16 Νοεμβρίου 2021- 18η συμμετοχή
Το υπόλοιπο των προκριματικών
Δεκαεννέα εισιτήρια αναζητούν κάτοχο και αναμένεται να τον βρουν μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Τα προκριματικά βρίσκονται προς την ολοκλήρωσή τους στις πέντε από τις έξι συνομοσπονδίες, ενώ υπάρχει και η Ωκεανία όπου ακόμα δεν έχει αρχίσει τη διαδικασία!
Η κανονική προκριματική φάση θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο, ενώ στις 13-14 Ιουνίου θα διεξαχθούν τα διηπειρωτικά playoffs, με μία ομάδα από AFC, CONCACAF, CONMEBOL και OFC. Οι αγώνες θα είναι μονοί, θα διεξαχθούν στο Κατάρ και τα ζευγάρια θα προκύψουν έπειτα από κλήρωση την προσεχή Παρασκευή. Οι δύο νικητές θα πάρουν τα δύο τελευταία "εισιτήρια".
- Στην Ευρώπη (13 θέσεις) ολοκληρώθηκε ο 1ος γύρος και δέκα νικήτριες ομίλων πέρασαν απευθείας στην τελική φάση. Οι δέκα ομάδες που τερμάτισαν στη 2η θέση (Πορτογαλία, Σουηδία, Ιταλία, Ουκρανία, Ουαλία, Σκωτία, Τουρκία, Ρωσία, Πολωνία, Βόρεια Μακεδονία) και οι δύο επιλαχούσες από το Nations League 2021-2022 (Τσεχία, Αυστρία) θα συμμετάσχουν στα playoffs του Μαρτίου που θα διεξαχθούν υπό τη μορφή τριών Final Four. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου.
- Στην Αφρική (5 θέσεις) συμπληρώθηκε το παζλ του 3ου γύρου, με δέκα ομάδες να προκρίνονται (Αλγερία, Τυνησία, Νιγηρία, Καμερούν, Μάλι, Αίγυπτος, Γκάνα, Σενεγάλη, Μαρόκο, ΛΔ Κονγκό) και την Ακτή Ελεφαντοστού να μένει εκτός νυμφώνος. Παρ' όλα αυτά, μια παρατυπία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό αναμένεται να της στοιχίσει τη θέση, την οποία θα πάρει το Μπενίν. Ακολουθεί η κλήρωση για τα παιχνίδια του Μαρτίου, που θα διεξαχθούν με τη μορφή διπλών νοκ άουτ και θα αναδείξουν πέντε νικητές.
- Στην Ασία (4,5 θέσεις), ο 3ος προκριματικός γύρος διεξάγεται υπό τη μορφή δύο ομίλων των έξι ομάδων και η διαδικασία έχει φτάσει στην 6η αγωνιστική. Απομένουν τέσσερις αγωνιστικές που θα διεξαχθούν στο "παράθυρο" Ιανουάριος - Φεβρουάριος και σε αυτό του Μαρτίου. Ιράν και Νότια Κορέα μόνο με θαύμα θα χάσουν την πρόκριση από τον 1ο όμιλο, ενώ στο 2ο η Σαουδική Αραβία έχει "αέρα" τεσσάρων βαθμών από Ιαπωνία και πέντε από Αυστραλία. Οι δύο τρίτες των ομίλων (από τον 1ο ερίζουν ΗΑΕ, Λίβανος και Ιράκ) θα δώσουν μονό αγώνα μπαράζ τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2022. Ο νικητής θα παίξει στα διηπειρωτικά playoffs.
- Τρίτος γύρος και στη Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική (3,5 θέσεις), όπου οκτώ ομάδες διεκδικούν τις πρώτες τρεις θέσεις για απευθείας πρόκριση. Τέσσερις ομάδες έχουν ξεχωρίσει στις πρώτες 8 αγωνιστικές (Καναδάς 16, ΗΠΑ 15, Μεξικό 14 και Παναμάς 14), με συνέπεια στις επόμενες έξι (τρεις και τρεις) που θα διεξαχθούν στα "παράθυρα" Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου και Μαρτίου όποια μείνει 4η να συνεχίσει στα διηπειρωτικά playoffs.
- Στη Νότια Αμερική (4,5 θέσεις) απομένουν δύο "εισιτήρια" που θα κριθούν στις δύο αγωνιστικές Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου και στις δύο του Μαρτίου. Από τον όμιλο των 10 ομάδων, Βραζιλία και Αργεντινή έχουν προκριθεί, το Εκουαδόρ με 23 βαθμούς έχει το απόλυτο προβάδισμα για το επόμενο "εισιτήριο" κι έτσι Κολομβία (17), Περού (17), Χιλή (16), Ουρουγουάη (16), Βολιβία (15) και Παραγουάη (13) θα διεκδικήσουν την τελευταία απευθείας πτήση στο Κατάρ. Όποια ομάδα τερματίσει 5η, θα βρεθεί κι αυτή στα διηπειρωτικά playoffs.
- Τα μεγάλα προβλήματα αφορούν στην Ωκεανία (0,5 θέση), όπου η πανδημία έχει μεταθέσει αρκετές φορές τη διεξαγωγή των προκριματικών και έχει αλλάξει ακόμα και τον τρόπο. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση ακύρωσης, τον Σεπτέμβριο, τα προκριματικά θα διεξαχθούν τον επόμενο Μάρτιο στο Κατάρ, χωρίς να είναι γνωστές οι ημερομηνίες, το σύστημα διεξαγωγής και το αν θα ταξιδέψουν στη Μέση Ανατολή οι 11 χώρες που λαμβάνουν μέρος στα προκριματικά της OFC (Νέα Ζηλανδία, Νησιά Σολομόντα, Νέα Καληδονία, Ταϊτή, Φίτζι, Βανουάτου, Παπούα Νέα Γουινέα, Αμερικανική Σαμόα, Σαμόα, Τόνγκα, Νησιά Κουκ). Η νικήτρια των προκριματικών κερδίζει θέση στα διηπειρωτικά playoffs, αφού η ήπειρος δεν διαθέτει απευθείας "εισιτήριο".
Ο τρόπος διεξαγωγής και η κλήρωση των ομίλων
Η διοργάνωση θα διεξαχθεί με 32 ομάδες, παρά τις πιέσεις που υπήρξαν ώστε να αυξηθούν σε 48 από αυτό το τουρνουά και όχι από το 2026, όπως θα συμβεί τελικά. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα διεξαγωγής παραμένει εν πολλοίς ίδιο με εκείνο στη Ρωσία το 2018. Οι 32 ομάδες θα χωριστούν σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων, από τους οποίους θα προκριθούν στη φάση των 16 οι οκτώ πρωτοπόρες και οι οκτώ δεύτερες. Θα ακολουθήσουν μονά νοκ άουτ μέχρι τον τελικό της 18ης Δεκεμβρίου, ενώ θα διεξαχθεί και αγώνας για την 3η θέση.
Στη φάση των 16, ο νικητής του 1ου, του 3ου, του 5ου και του 7ου ομίλου παίζει με τον δεύτερο του επόμενου ομίλου και ο νικητής του 2ου, του 4ου, του 6ου και του 8ου με τον δεύτερο του προηγούμενου ομίλου. Όμοια είναι και τα σταυρώματα στη συνέχεια των νοκ άουτ. Ο 1ος, ο 2ος, ο 3ος και ο 4ος όμιλος συνθέτουν το ένα ταμπλό και ο 5ος, ο 6ος, ο 7ος και ο 8ος το άλλο ταμπλό, με τις ομάδες των δύο ταμπλό να μην συναντώνται μέχρι τον τελικό.
Το Κατάρ θα τοποθετηθεί επικεφαλής του 1ου ομίλου, ενώ οι υπόλοιπες εθνικές ομάδες θα μπουν στην κληρωτίδα την Πρωταπριλιά του 2022, με δύο κενά, αφού δεν θα έχουν διεξαχθεί τα διηπειρωτικά playoffs. Ήδη, υπάρχει μια πρώτη εικόνα για τα τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας της κλήρωσης.
Οι ημερομηνίες και οι ώρες των αγώνων
Κατά τη διάρκεια της φάσης των ομίλων θα διεξάγονται ημερησίως τέσσερις αγώνες με ώρες έναρξης στις πρώτες δύο αγωνιστικές 13:00, 16:00, 19:00 και 22:00 για το Κατάρ, δηλαδή 12:00, 15:00, 18:00 και 21:00 ώρα Ελλάδας. Στην 3η αγωνιστική, τα παιχνίδια κάθε ομίλου θα διεξαχθούν την ίδια ώρα και οι δύο ώρες έναρξης των αγώνων θα είναι 17:00 και 21:00 ώρα Ελλάδας.
Αυτές θα είναι και οι ώρες έναρξης των νοκ άουτ. Η φάση των 16 θα διεξαχθεί από τις 3 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 του μήνα με δύο αγώνες ανά ημέρα. Ακολουθεί διακοπή δύο ημερών και τα προημιτελικά στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, ξανά με δύο αγώνες ανά ημέρα. Στις 11 και στις 12 δεν θα διεξαχθούν αγώνες, αλλά στις 13 και 14 θα διεξαχθούν οι ημιτελικοί, με έναρξη στις 21:00 ώρα Ελλάδας.
Ο μικρός τελικός θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου, στις 17:00 ώρα Ελλάδας, ενώ ο τελικός την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, στις 17:00 ώρα Ελλάδας.
S24 Bet - Το Στοίχημα επιστρέφει στο SPORT24
Το SPORT24 απέκτησε νέα ενότητα με έγκυρο και μοναδικό περιεχόμενο για το Στοίχημα! Προγνωστικά στοιχήματος, προτάσεις και αναλύσεις με την υπογραφή του SPORT24 και της έμπειρης ομάδας δημοσιογράφων του. Καθημερινό περιεχόμενο με προτάσεις για το στοίχημα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ στο S24 BET.