X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Θεωρίες συνομωσίας

New Image

Το SPORT 24 σας παρουσιάζει δέκα θεωρίες συνομωσίας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

To SPORT 24 σας παρουσιάζει δέκα ιστορίες... συνομωσίας, για το "όπιο" του λαού, το ποδόσφαιρο.

Ο μπρασελές του Μπόμπι Μουρ

Aν και παραμένει μυστήριο, ο Μπόμπι Μουρ είχε κατηγορηθεί πριν την έναρξη του Μουντιάλ στο Μεξικό το 1970 ότι είχε κλέψει έναν μπρασελέ στην Μποκοτά της Κολομβίας. Στις 18 Μαϊου ο Μουρ, είχε επισκεφθεί ένα κοσμηματοπωλείο μαζί με τον Μπόμπι Τσάρλτον και μόλις αποχώρησαν από το κατάστημα ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού κατηγόρησε τον αρχηγό της Αγγλίας για κλεψιά. Ο Μουρ κρατήθηκε για τρεις ημέρες στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας και μετά αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, ώστε να λάβει μέρος με την εθνική Αγγλίας στο Παγκόσμιο κύπελλο.

Ο Μουρ απαλλάχτηκε από όλες τις κατηγορίες. Το 2002 σε ντοκιμαντέρ που είχε δείξει το BBC η γυναίκα του Μουρ είχε δώσει συνέχεια στο θέμα, αποκαλύπτοντας: " O Mπόμπι μου είχε εξομολογηθεί ποιος έκλεψε τον μπρασελέ.". Στην βιογραφία του Μουρ από τον Τζεφ Πάουελ, χαρακτήρισε την γυναίκα του Μουρ σκανδαλοποιό. " Ο Μπόμπι θα μου είχε πει ποιος είχε κλέψει τον μπρασελέ, αλλά δεν το έκανε", δήλωνε ο Πάουελ.

Βραζιλία vs Αργεντινή

Ένα ακόμα περιστατικό μεταξύ Βραζιλίας και Αργεντινής έλαβε χώρα το 2002 στο Κόπα Λιμπερταδόρες. Η Βραζιλιάνικη ομάδα Σάο Καετάνο κατηγόρησε την αντίπαλο της στον τελικό της διοργάνωσης Παραγουανή Ολύμπία, ότι είχε δεχτεί "εξωτερική" βοήθεια ώστε να προκριθεί στον τελικό της διοργάνωσης.

Συγκεκριμένα, στον γύρο των "16" στην πόλη Κορμπελόα της Χιλής, η τοπική ομάδα έχασε τον αγώνα με σκορ 2-0, επειδή οπαδός της ομάδας έριξε κέρμα στον διαιτητή της αναμέτρησης. Ο σύλλογος τιμωρήθηκε από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Λατινικής Αμερικής που είχε έδρα την Παραγουάη και πρόεδρος ήταν ο Νίκολας Λεόζ, επίσης Παραγουανός. Στα ημιτελικά του θεσμού, η Βραζιλιάνικη Γκρέμιο αποκλείστηκε στα πέναλτι. Ο Αργεντίνος ρέφερι, είχε διατάξει την επανάληψη ενός χαμένου πέναλτι, επειδή ο τερματοφύλακας της Γκρέμιο μετακινήθηκε από την θέση του.

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Λατινικής Αμερικής αποφάσισε ότι ο συγκεκριμένος διαιτητής θα ήταν ο άρχων των δύο τελικών, παρά τα όσα είχαν ακουστεί για αυτόν στους προηγούμενους γύρους. Οι παίκτες της Σάο Καετάνο είχαν πάρει το μήνυμα. Η Ολύμπία, με προπονητή τον Αργεντίνο Νέρι Πουμπίδο, θα γιόρταζε τα 100 χρόνια από την ίδρυση της, μετά τον δεύτερο τελικό μεταξύ των δύο ομάδων. " Μην σας προκαλεί έκπληξη αν η Ολίμπία πάρει το κύπελλο", δήλωνε ο πρόεδρος της Βραζιλιάνικης ομάδας Ναϊρο Φερεϊρα. Η κατάκτηση του τροπαίου από την Ολίμπία προκάλεσε ενθουσιασμό στον κόσμος της και διαμαρτυρίες στον Βραζιλιάνικο Τύπο.

Κυβερνητικός αποκλεισμός

Η ήττα του Ιράν από το Μπαχρεϊν στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2002 προκάλεσε ερωτηματικά. Οι Ιρανοί υποχρεώθηκαν σε αγώνα πλεϊ-οφ με την εθνική Ιρλανδίας με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από την τελική φάση, με 2-1 συνολικό σκορ. Δύο ημέρες αργότερα, ο Τύπος της χώρας, άφησε υπονοούμενα ότι η Ιρανική κυβέρνηση δεν επιθυμούσε την πρόκριση της ομάδας, θυσιάζοντας την, ώστε να μην επαναληφθούν οι ταραχές και τα επεισόδια που είχαν συμβεί μετά τη νίκη της ομάδας επί τις ΗΠΑ στο Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998.

Η ιστορική νίκη επί των Ηνωμένων Πολιτειών είχε χρησιμοποιηθεί ως προπαγάνδα, όπως αποδείχτηκε κατά των Αμερικάνων, χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα για την χώρα της Μέσης Ανατολής. Η κυβέρνηση του Ιράν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και θεώρησε υποχρεωτική την συμμετοχή της ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο προπονητής Χοσίν Φαράκι παραιτήθηκε και μέσω λυγμών παραδέχτηκε ότι για ακόμα μία φορά η ομάδα του ήταν "χαλαρή".

Ο Ντον Ριβ στο στόχαστρο

Το 1977 η Αγγλική εφημερίδα Ντεϊλι Μίρορ είχε πληροφορίες ότι ο τεχνικός της Λιντς Ντον Ριβ, προσπάθησε να δωροδοκήσει τον παίκτη της Γουλβς Ντεϊβ Γουάγκσταφ, ώστε να έχει μειωμένη απόδοση στην μάχη των δύο ομάδων για τον τίτλο. Ο τεχνικός αργότερα της Σάντερλαντ Μπομπ Στόκοε, είχε κατηγορήσει τον Ριβ ότι του είχε προσφέρει το ποσό των 500 λιρών το 1963 για να κερδίσει η Λιντς την Μπέρι, που ήταν τεχνικός ο Στόκοε, ώστε να παραμείνει στην κατηγορία.

Στην αυτοβιογραφία του ο Άλαν Μπολ, μέλος της εθνικής Αγγλίας το 1966 όταν κέρδισε το Παγκόσμιο κύπελλο, αναφέρει ότι δεχόταν φακέλους που περιείχαν χαρτονομίσματα των 50 λιρών από "εκπρόσωπο" της Λιντς. Το άγχος της δημοσιότητας είχε κυριεύσει τον Ριβ, που δεν κατάφερε να πείσει τον Μπολ να αγωνιστεί στην Λιντς και αποκτήθηκε από την Έβερτον. Πολλοί παίκτες την δεκαετία του '60 και του '70 είχαν κατηγορήσει τον Ριβ για παρόμοιες πράξεις, ωστόσο ποτέ δεν αποδείχτηκε ότι ένας από τους πιο πετυχημένους προπονητές στην ιστορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου είχε χρησιμοποιήσει αθέμιτα μέσα.

Ο Ντιέγκο και η Μαφία

Όταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα αποκτήθηκε το 1984 από την Νάπολι για το ποσό των 13 εκατομμυρίων δολαρίων, το ποσό φημολογείται ότι χορηγήθηκε από τη μαφία της πόλης, με σκοπό να επεκτείνει τους "εμπορικούς" της ορίζοντες στην πόλη της Νάπολης. Ο Μαραντόνα άρχισε να έχει συναναστροφές με την Καμόρα, που αργότερα αποκαλύφθηκε ότι τον προμήθευε με κοκαϊνη. Πολλά από τα πανηγύρια για τις κατακτήσεις τροπαίων κανονίζονταν από την μαφία, προσφέροντας φαγητό και κρασί στους δρόμους στον κόσμο της ομάδας. Οι εχθροί της Νάπολης κατηγορούσαν την Μαφία ότι είχε κάνει πολλά περισσότερα.

" Πως γίνεται οι διαιτητές που ευνοούσαν την Νάπολι οδηγούσαν Μερσεντές και όχι Φίατ", αναρωτήθηκε κάποτε ένας ανώνυμος παίκτης της "Serie A" στην Ιταλική εφημερίδα "Γκαζέτα" το 1987. Υποστηρικτής της Μίλαν ισχυρίζονταν, βάση στατιστικών, ότι δεν είχαν δοθεί 10 περιπτώσεις πέναλτι στους αντιπάλους της Νάπολης. Ο Μαραντόνα κατηγορήθηκε ότι επισκέπτονταν τα αποδυτήρια των διαιτητών και τους έδινε δώρα, που περιελάμβανε πούρα και φανέλες με την υπογραφή του για τα παιδιά τους. Όταν την δεκαετία του '90 ο Μαραντόνα είχε ρωτηθεί από δημοσιογράφο για τις συγκεκριμένες φήμες, απάντησε: " Φύγε, θα σε πυροβολήσω".

Η Κολν και οι άλλοι

Η ερασιτεχνική Αγγλική ομάδα Κολν, χαρακτηρίστηκε η Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ την δεκαετία του '80 για τα επιτεύγματα της. Χρηματοδοτούμενη από τον εκατομμυριούχο Γκράχαμ Γουαϊτ, αγωνιζόμενη στους πρόποδες της πόλης Μπάρνλεϊ, εξασφάλισε την άνοδο έξι σερί κατηγοριών, κατακτώντας το 1988 τον τίτλο στα τοπικά πρωταθλήματα "FA Vase" και το 1990 τον τίτλο της "Νorthern Premier League", μία κατηγορία πριν την "Κόνφερενς".

Όλα έδειχναν ότι η Κολν θα έφθανε ακόμα ψηλότερα, αλλά η αντίστροφη μέτρηση άρχισε για αυτή την σεζόν 1990-91. Δεν έλαβε μέρος στην "Κονφερενς", γιατί το γήπεδο της δεν πληρούσε τα στάνταρ των υπολοίπων γηπέδων στην κατηγορία και εντελώς ξαφνικά ο μεγαλομέτοχος Γκράχαμ Γουαϊτ, μία εβδομάδα πριν την έναρξη της σεζόν, απέσυρε την ομάδα από το πρωτάθλημα. Γιατί; Οι παίκτες δεχόντουσαν απειλές μέσω φακέλων που περιείχαν σφαίρες, ενώ απειλούνταν και η ζωή του Γουαϊτ.

Οι ιδιοκτήτες των υπολοίπων ομάδων δεν είχαν δει με καλό μάτι την άνοδο της Κολν, ενώ οι υποψίες για την οικονομική άνθιση της ομάδας πλήθαιναν όλο και περισσότερο. Μόνο ο Γουαϊτ με τον γραμματέα του συλλόγου Φιλ Τέρι γνώριζαν τι πραγματικά είχε γίνει, αλλά ποτέ δεν δέχτηκαν να μιλήσουν. " Ο Γκράχαμ και εγώ αποφασίσαμε να το κρατήσουμε για πάντα μυστικό. Αλλά οι τελευταίοι 12 μήνες ήταν εξωπραγματικοί", δήλωνε ο Φιλ Τέρι.

Οι Ιταλοί διαμαρτύρονται!


" Δεν έχω ξαναδεί παιχνίδι σαν και αυτό", ήταν τα λόγια του ιταλού Υπουργού Φράνκο Φρατίνι μετά την ήττα της Ιταλίας από τη Νότιο Κορέα στο Μουντιάλ το 2002. " Ήταν σα να κάθισαν γύρω από ένα τραπέζι και αποφάσισαν να μας πετάξουν εκτός διοργάνωσης". Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στην δεύτερη φάση του τουρνουά σε νοκ-άουτ αναμέτρηση. Οι Ιταλοί έμειναν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Τότι και διαμαρτυρήθηκαν για τον μη καταλογισμό γκολ από τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, με απόφαση του Μορένο, διαιτητή από το Εκουαδόρ. Οι Κορεάτες νίκησαν 2-1 με γκολ του Αν Γιουνγκ Χουάν στο 117', προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

" Καμία ομάδα στην ιστορία του θεσμού δεν είχε αδικηθεί τόσο πολύ", σχολίαζε την επόμενη ημέρα η "Κοριέρε ντε λα Σέρα". Οι Ιταλοί αρθογράφοι άφηναν υπόνοιες για τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ Ζεπ Μπλάτερ, που επιζητούσε την παραμονή της Κορέας στο τουρνουά με κάθε τρόπο και οι ισχυρισμοί των ιταλών Μέσων Ενημέρωσης ενισχύθηκαν, όταν η Κορέα απέκλεισε στην επόμενη φάση την Ισπανία στην διαδικασία των πέναλτι, και τους Ισπανούς να διαμαρτύρονται -δικαίως- ότι τους ακυρώθηκε γκολ του Μοριέντες. " Αυτό το τουρνουά είναι μία φάρσα", δήλωνε ο Ισπανός φορ μετά τον αποκλεισμό των Ισπανών.

Δύο μήνες μετά το Μουντιάλ απαγορεύτηκε στον Μορένο, να διαιτητεύσει ξανά αγώνα, για διαστρέβλωση αποτελέσματος. Σε αγώνα του πρωταθλήματος Εκουαδόρ, η Κουϊτο ενώ έχανε 3-2 γύρισε το παιχνίδι με δύο γκολ στο 98' και 101' κερδίζοντας 4-3. " Σκάνδαλο", έγραφε την επόμενη ημέρα η "Γκαζέτα". " Οι φόβοι μας βγήκαν αληθινοί".

Ο ξεχωριστός κ. Γκουρουκέτα

Ο Ισπανός διαιτητής Εμίλιο Γκουρουκέτα, υπήρξε το κόκκινο πανί την δεκαετία του '70 για τους παίκτες της Μπαρτσελόνα. Η Ισπανική εφημερίδα "El Mundo" στην έρευνα που είχε κάνει για την διαφθορά στο ποδόσφαιρο, είχε συμπεριλάβει τον Γκουρουκέτα στους υπόπτους. Το 1970 η Μπαρτσελόνα αντιμετώπιζε στην Βαρκελώνη την Ρεάλ Μαδρίτης στα προημιτελικά του κυπέλλου Ισπανίας. Η Ρεάλ είχε κερδίσει 2-0 στο "Μπερναμπέου" και οι "μπλαουγκράνα" προηγήθηκαν 1-0. Ο επιθετικός της Ρεάλ Βελάσκεζ κέρδισε αμφισβητούμενο πέναλτι, ισοφαρίζοντας την αναμέτρηση. Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα προσπάθησαν να επιτεθούν στον Γκουρουκέτα, αλλά απομακρύνθηκαν από την αστυνομία. Οι θεωρίες συνομωσίας είχαν αρχίσει.

Ο Γκουρουκέτα, διαμαρτύρονταν μέσω του Τύπου, πριν την επίμαχη αναμέτρηση, για τους πενιχρούς μισθούς των διαιτητών και πλέον, μετά το ματς, οδηγούσε BMW ενώ είχε ανοίξει την δική του επιχείρηση. Τα Μέσα της Βαρκελώνης κατηγόρησαν τον Γκουρουκέτα ότι τα είχε "πάρει", παρά τις διαβεβαιώσεις του διαιτητή ότι ήταν κληρονομιά.

Το όνομα του Γκουρούκετα απασχόλησε και την ποδοσφαρική Ευρώπη δεκατέσσερα χρόνια αργότερα. Στα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ η Νότινγχαμ αντιμετώπισε την Άντερλεχτ. Η ομάδα του Μπραϊαν Κλαφ δεν κατάφερε να υπερασπιστεί το υπέρ της 2-0 του πρώτου αγώνα και ηττήθηκε με 3-0 στο Βέλγιο. Μετά το τέλος του αγώνα οι παίκτες της Νότινγχαμ κατηγόρησαν τον Γκουρουκέτα ότι δωροδοκήθηκε. Τα ριπλεϊ της τηλεόρασης έδειξαν ότι ο Ισπανός ρεφερί αρνήθηκε στην Νότινγχαμ ένα πεντακάθαρο γκολ και δύο πέναλτι.

Εξοργισμένος μετά το ματς ο Μπραϊαν Κλαφ δήλωνε: " Aυτό το παιχνίδι αγοράστηκε από την Άντερλεχτ". Το 1997 μέλος της Άντερλεχτ, που είχε αποσυρθεί από το σύλλογο, αποκάλυψε ότι είχε δώσει 15.000 λίρες πριν το ματς με την Φόρεστ στον Γκουρουκέτα, που είχε χάσει την ζωή του δέκα χρόνια νωρίτερα σε αυτοκινητικό δυστύχημα πριν από μία αναμέτρηση μεταξύ Μπαρτσελόνα - Ρεάλ.

Πίσω στην δεκαετία του '20


Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και συγκεκριμένα την σεζόν 1927-28, δέκα ομάδες αγωνίζονταν για την αποφυγή του υποβιβασμού. Η Πόρτσμουθ ταξίδευε στο Λονδίνο να αντιμετωπίσει την Άρσεναλ και οι θεατές στην αναμέτρηση ήταν μόλις 15.000. Οι παίκτες της Άρσεναλ έδειχναν αδιάφοροι και μόλις η Πόρτσμουθ προηγήθηκε 2-0 οι δύο ομάδες έδειχναν ικανοποιημένες από το σκορ!. Η Τότεναμ είχε υποβιβαστεί πριν την διεξαγωγή του συγκεκριμένου αγώνα, από το οποίο επιζητούσε μία ισοπαλία για να παραμείνει στην κατηγορία, στην διαφορά των γκολ.

Ένα χρόνο μετά η Αγγλική Ομοσπονδία ανέκρινε τον πρόεδρο της Άρσεναλ για το ματς με την Πόρτσμουθ. " Δώσατε εντολή στους παίκτες σας να έχουν μειωμένη απόδοση;", ρωτήθηκε ο σερ Χένρι Νόρις. " Δεν δέχομαι υπαινιγμούς", ήταν η απάντηση του και εκδιώχθηκε για πάντα από το ποδόσφαιρο. Οι παίκτες της Άρσεναλ λίγες ημέρες μετά το ματς δέχτηκαν όλοι τους ένα ψυγείο δώρο από τον πρόεδρο της ομάδας. Η Τότεναμ παρέμεινε πέντε χρόνια εκτός πρώτης κατηγορίας.

Η δικτατορία του Βιντέλα

Το Μουντιάλ στην Αργεντινή το 1978 διεξήχθη υπό το καθεστώς του δικτάτορα Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα. Η Αργεντινή κατέκτησε το τρόπαιο, αλλά δύο αγώνες των διοργανωτών θα αμαυρώναν για πάντα την επιτυχία της στο τουρνουά. Ο πρώτος αφορά τον αγώνα με το Περού που χρειαζόταν διαφορά τεσσάρων γκολ, ώστε να προκριθεί στην επόμενη φάση εις βάρος της Βραζιλίας. Οι "μπιανκοσελέστε" επιβλήθηκαν με 6-0 με τους "Καριόκας" να αφήνουν υπονοούμενα για την εγκυρότητα του αγώνα, αφού οι παίκτες της Αργεντινής γνώριζαν το αποτέλεσμα του αγώνα της Βραζιλίας κόντρα στην Πολωνία λίγες ώρες νωρίτερα.

Πριν τον αγώνα με το Περού, η Γαλλία είχε τα δικά της παράπονα. Ο Σιξ σωριάζεται μέσα στην περιοχή από τον Αργεντίνο Λούκε και ο τηλεοπτικός φακός δείχνει με νόημα τον διαιτητή της αναμέτρησης να αρνείται το καταφανές πέναλτι. Ο Πασαρέλα ευστοχεί λίγα λεπτά μετά σε εκτέλεση πέναλτι, σε ανατροπή από τον Τρεζόρ. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα ο Τρεζόρ σε ραδιοφωνική του παρέμβαση αποκάλυψε ότι πριν τον αγώνα είχε δει τον Μάριο Κέμπες να παίρνει μπλε χάπια, κατηγορώντας την ΦΙΦΑ ότι δεν διενήργησε ελέγχους πριν το τουρνουά. Ο Κέμπες και οι Αργεντίνοι τα αρνήθηκαν όλα.






































































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ