ΑΕΚ

Θετικά και αρνητικά της πολυμετοχικότητας

Θετικά και αρνητικά της πολυμετοχικότητας
Κόκκαλης

Ο Ολυμπιακός θα βάλει τουλάχιστον 30 εκ. Ευρώ στα ταμεία του με την αύξηση μ.κ. Ο ΠΑΟ έχει διαθέσιμα άλλα τόσα. Το SPORT 24 εξηγεί γιατί η πολυμετοχικότητα είναι το μέλλον

Η πρόσφατη απόφαση του Σωκράτη Κόκκαλη να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και διεύρυνση της μετοχικής βάσης της ΠΑΕ Ολυμπιακός δεν συνδέεται μόνο με την οικονομική κρίση. Αποτελεί και ένα βήμα μπροστά, καθώς έτσι κι αλλιώς τα οικονομικά δεδομένα στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού έχουν ξεφύγει και η τσέπη ενός μόνο ανθρώπου δεν μπορεί να αντεπεξέλθει πλέον σε συνθήκες πρωταθλητισμού.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου τις τελευταίες μέρες, η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να σωρεύσει στα ταμεία της ΠΑΕ ένα ποσό που μπορεί να κυμανθεί από 30 έως 60 εκατομμύρια Ευρώ! Το τελικό ύψος του ποσού θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των επιχειρηματιών που θα πάρουν μέρος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (μέχρι στιγμής σίγουροι θεωρούνται οι Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και Γιώργος Γλου, ενώ εκκρεμεί και η τελική απόφαση επιχειρηματιών με την οικονομική επιφάνεια των αδελφών Αγγελόπουλων και άλλων) και φυσικά από τα χρήματα που θα συνεισφέρουν.

Γίνεται αντιληπτό ότι με αυτά τα χρήματα θα καλυφθεί το άνοιγμα της ΠΑΕ (υπολογίζεται γύρω στα 20-25 εκ. Ευρώ) και ό,τι περισσέψει θα μπορεί να διατεθεί για μεταγραφές. Είναι, δηλαδή, πιθανό να υπάρχουν και 10 και 20 και 30 εκ. Ευρώ διαθέσιμα για αγορά παικτών.

Χρήμα με ουρά και στον ΠΑΟ

Ο Παναθηναϊκός τόλμησε ένα χρόνο νωρίτερα το πείραμα της πολυμετοχικότητας. Όταν συμφώνησε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης να μειώσει το ποσοστό του στην ΠΑΕ ώστε να ευνοήσει την είσοδο νέων μετόχων, συνέρευσαν άμεσα στα ταμεία περί τα 35 εκ. Ευρώ. 20 από τον Ανδρέα Βγενόπουλο, 10 από τον Παύλο Γιαννακόπουλο και άλλα 5 από τον Νίκο Πατέρα και διάφορους άλλους.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα στα ταμεία 25 εκ. Ευρώ, κατά δηλώσεις που έχουν κάνει οι μέτοχοι, ενώ υπάρχει πάντα η εκπεφρασμένη βούληση μετόχων όπως οι κ. Βγενόπουλος και Γιαννακόπουλος να συνεισφέρουν κι άλλα χρήματα ώστε να μεγαλώσει το μπάτζετ και να φτάσει ακόμα και τα 40 εκ. Ευρώ.

Εξαίρεση η ΑΕΚ

Μοναδική εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η ΑΕΚ. Η οποία ήταν η πρώτη που διεύρυνε τη μετοχική βάση της δημιουργώντας ένα πολυμετοχικό σχήμα, αλλά αυτό τον καιρό δεν φαίνεται να έχει ούτε... μαντήλι να κλάψει. Η τελευταία ενημέρωση, που προέκυψε από τις επαφές που είχε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Νίκο Θανόπουλο, αναφέρει ότι θα ακολουθηθεί πολύ σφικτή οικονομική πολιτική αυτό το καλοκαίρι και ότι το ύψος μπάτζετ θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το αν θα πωληθούν κάποιοι παίκτες με καλή αγοραστική αξία και υψηλά συμβόλαια.

Όπερ σημαίνει ότι... δεν υπάρχει μία. Οχι φυσικά, διότι έμειναν άφραγκοι οι μέτοχοι, αλλά διότι δεν θέλουν να βάλουν άλλα χρήματα. Ακόμα και ο Νίκος Νοτιάς φαίνεται να έχει ορίσει ως προτεραιότητα την κατασκευή του προπονητικού κέντρου, όπου προφανώς θα επενδύσει στο άμεσο μέλλον.

Η αδυναμία της πολυμετοχικότητας

Το μοναδικό αδύνατο σημείο της πολυμετοχικότητας είναι ποιος θα κάνει κουμάντο. Πρόβλημα πολύ σοβαρό, ειδικά για την ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων επιχειρηματιών. Η ΑΕΚ, ως πρώτη διδάξασα, το είχε λύσει με τον Ντέμη Νικολαΐδη να αναλαμβάνει εν λευκώ την προεδρία και το μάνατζμεντ της ΠΑΕ. Όσο κι αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς σε επιμέρους λεπτομέρειες, το σύστημα αυτό λειτούργησε και απόδειξη γι' αυτό ήταν το χάος που προκάλεσε η αποχώρηση του Ντέμη. Αίφνης οι υπόλοιποι μέτοχοι ένιωσαν ξεκρέμαστοι, δεν είχαν ούτε τη διάθεση ούτε τις γνώσεις να ασχοληθούν ενεργά με την ΑΕΚ και εν πολλοίς αποστασιοποιήθηκαν με τις συνέπειες που βιώνει σήμερα η Ένωση.

Το πρόβλημα της εξουσίας είναι ιδιαίτερα έντονο στον Παναθηναϊκό. Μπορεί οι μεγαλομέτοχοι να συμφώνησαν αρχικά στον ορισμό του Νίκου Πατέρα ως προέδρου της ΠΑΕ, αλλά δεν απεμπόλησαν το δικαίωμά τους να έχουν άποψη και σε πολλές περιπτώσεις να προσπαθούν να την επιβάλουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διαφωνία για το μπάτζετ. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος θέλει να φτάσει τα 40 εκ. Ευρώ, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης θέλει περιορισμό του και τούτο δεν είναι παρά μία ακόμα σταγόνα νερού στον μύλο της δημόσιας αντιπαράθεσης των μεγαλομετόχων με στόχο, προφανώς, το κουμάντο της ΠΑΕ. Μια αντιπαράθεση που απειλεί να τινάξει στον αέρα το εγχείρημα της πολυμετοχικότητας και υπ' αυτή την έννοια το Δ.Σ. της ΠΑΕ, που θα συνεδριάσει την Πέμπτη, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.

Όλα αυτά τα έχει δει ο Σωκράτης Κόκκαλης, φυσικά, και γι' αυτό όταν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διευρύνει την μετοχική βάση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ξεκαθάρισε ευθύς εξ αρχής ένα πράγμα: "Αυτούς που θα μπουν θα τους επιλέξω εγώ, θα ταιριάζουν με τη δική μου φιλοσοφία και κυρίως δεν θα θέλουν να κάνουν κουμάντο στην ΠΑΕ. Αυτό συνεχίζω να το κρατώ εγώ", ήταν σε ελεύθερη μετάφραση το νόημα της επίσημης ανακοίνωσης που εκδόθηκε σχετικά πριν μερικές μέρες. Η ενός ανδρός αρχή θα συνεχίσει να υφίσταται στον Ολυμπιακό, με τη διαφορά ότι χρήματα θα βάζουν πλέον κι άλλοι.






















TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ