Τι πραγματικά ισχύει για τον στόπερ που ψάχνουν οι Γουλβς: Ο Κάρμο και ο Ολυμπιακός
Ποια τα δεδομένα και το πραγματικό πλαίσιο της αναζήτησης των Γουλβς για έναν κεντρικό αμυντικό. Ποιοι, πως, πότε και με πόσα "παίζουν", αν και εφόσον οι Άγγλοι αποφασίσουν τελικά να κινηθούν για στόπερ, που πραγματικά βρίσκεται ο Νταβίντ Κάρμο σε αυτό το κάδρο, η σαφώς αμεσότερη ανάγκη για ενίσχυση στην καρδιά της άμυνας της Λιλ, η στάση – και η μη διαφορά για το οικονομικό της στάτους ως τώρα… - της Πόρτο και η συμμαχία του Ολυμπιακού.
Η εμπλοκή των Γουλβς στις μεταγραφικές υποθέσεις του Ολυμπιακού είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια και πολυπεπίπεδα εμφανής. Ούτε το φετινό καλοκαίρι αποτελεί εξαίρεση, καθώς – πέραν της επιδιωκόμενης αγοράς του Ντάνιελ Ποντένσε - η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν οι τροπαιούχοι του Conference League να διατηρήσουν στο ρόστερ τους τον Νταβίντ Κάρμο εμφανίζεται να δυσκολεύει περαιτέρω εξαιτίας του ότι ο Ανγκολέζος κεντρικός αμυντικός φέρεται να αποτελεί στόχο και των "λύκων".
Είναι όμως έτσι; Το δεδομένο είναι πως ο Κάρμο βρίσκεται στη λίστα του αγγλικού συλλόγου, αυτό δεν αμφισβητείται. Η προ ημερών πώληση του Μαξ Κίλμαν στην Γουέστ Χαμ πυροδότησε τη συζήτηση αναφορικά με αναζήτηση των Γουλβς για διάδοχο με ανάλογα χαρακτηριστικά. Αριστεροπόδαρο δηλαδή στόπερ.
Αρχικά όμως, δεν είναι προαπαιτούμενο. Ο τεχνικός Γκάρι Ο' Νιλ αφενός θεωρεί πως οι υπάρχοντες πέντε κεντρικοί αμυντικοί του στόπερ (ειδικά μετά την επιστροφή του Κολομβιακού Γιαν Μοσκέρα από τον επιτυχημένο δανεισμό του στη Βιγιαρεάλ στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν) είναι επαρκείς για την ώρα, αφετέρου αν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θεωρηθεί πως χρειάζεται ακόμη ένας, τότε ο Άγγλος προπονητής δεν έχει θέμα να είναι αριστεροπόδαρος, αρκεί να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αριστερός στόπερ.
Ενδεικτικό άλλωστε ότι στην σχετική λίστα των Γουλβς – μαζί με τον Κάρμο – βρίσκονται δεξιοπόδαροι, οι οποίοι όμως μπορούν να αγωνιστούν και στις δύο θέσεις της καρδιάς της άμυνας: ο Ελβετός διεθνής της Γκλάντμπαχ Νίκο Ελβέντι, ο Κροάτης διεθνής του Άγιαξ, Γιόζιπ Σούταλο, ενώ πιο πίσω στην ιεράρχηση βρίσκεται ο Ολλανδός της Φέγενορντ, Τόμας Μπίλεν.
Το οικονομικό ταβάνι των "λύκων"
Αυτό λοιπόν είναι το ένα κομμάτι. Το δεύτερο είναι – όπως παντού – το οικονομικό. Οι λύκοι φρόντισαν τον Ιούνιο να ολοκληρώσουν τρεις προσθήκες (τον Δανό επιθετικό Λάρσεν από τη Θέλτα, τον Βραζιλιάνο μπακ Πέδρο Λίμα και τον Πορτογάλο μπακ-χαφ, Ροντρίγκο Γκόμες), δαπανώντας συνολικά 52 εκατ. ευρώ.
Το σημαντικό βάσει του νέου οικονομικού κανονιστικού πλαισίου για τους συλλόγους της Premier League, είναι πως οι δύο από αυτές τις κινήσεις (Λίμα, Γκόμες) εντάχθηκαν στη λογιστική χρήση της περασμένης σεζόν. Μόνο αυτή του Λάρσεν, θα μπει στα βιβλία της σεζόν 2024-25, με το buyout (θα γίνει δεδομένα χρήση του) των 30 εκατ. ευρώ να είναι ήδη καλυμμένο από τα έσοδα που απέφερε η πώληση του Κλίνμαν στα "σφυριά" - επίσης περασμένη στην χρήση της επόμενης σεζόν - πώληση αξίας 45 εκατ. ευρώ.
Λογιστικά, η διαφορά των 15 εκατομμυρίων, αποτελεί τη δεδομένη στιγμή το ποσό με το οποίο τσεκάρουν την αγορά οι «λύκοι» για την περίπτωση που κινηθούν τελικά για στόπερ. Τόσο για παράδειγμα τιμολογούν τον Σούταλο, στα 10 εκατομμύρια είναι το buyout του Ελβέντι, ενώ επίσης ενδεικτικό ότι τα κοντά 20 που αξίωσε η Φέγενορντ σε μια προ εβδομάδων ερώτηση για τον Μπίλεν, φάνηκαν πολλά στους επιτελείς του αγγλικού συλλόγου (γι’ αυτό και έχει οπισθοχωρήσει η υποψηφιότητά του, με τον Ολλανδό στόπερ να είναι πια κοντά στο να ανανεώσει το συμβόλαιό του με τους "ρότερνταμερς").
Εννοείται πως λογιστικό πλεόνασμα και διαθέσιμη ρευστότητα το αγγλικό club μπορεί να δημιουργήσει ανά πάσα στιγμή (ειδικά εφόσον δεν κουβαλάει κάποια ζημιογόνο χρήση). Μόνο για παράδειγμα από ενδεχόμενη πώληση του Πορτογάλου μεσοεπιθετικού Πέδρο Νέτο, υπολογίζεται πως μπορεί να εισπράξει – μετριοπαθώς – πάνω από 60 εκατ. ευρώ.
Η αμεσότερη ανάγκη της Λιλ και η επιδίωξη της Πόρτο
Και ο Κάρμο; Προφανής η επιδίωξη της Πόρτο να προκαλέσει… πλειστηριασμό για το ακριβότερο μεταγραφικό απόκτημα της ιστορίας της, επιδιώκοντας έτσι να εξαργυρώσει το εξαιρετικό περυσινό δεύτερο μισό του με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Απολύτως θεμιτό συνεκτιμώντας και την οικονομική ανάγκη των "δράκων" να χρηματοδοτήσουν το τεράστιο (+140 εκατ.) παθητικό τους αλλά και το αναβαθμισμένο στάτους του Κάρμο στην αγορά.
Δεν είναι μόνο οι Γουλβς για παράδειγμα που έχουν ψαχτεί. Ίσως πιο "επικίνδυνη" αντίπαλος για τον Ολυμπιακό - και χωρίς αστερίσκους, χρονικούς ή συγκυριακούς – να είναι για παράδειγμα η Λιλ, η οποία θέλει στόπερ και τον θέλει… χτες μετά την επικείμενη, άκρως επικερδή πώληση του 18χρονου Λένι Γιορό στη Ρεάλ.
Το αντίβαρο στην επιδίωξη της Πόρτο, συγκεκριμένα τώρα ως προς τους "λύκους" προκύπτει ακριβώς στο ότι δεν φαίνεται να έχουν καμία πίεση για να αποκτήσουν εδώ και τώρα στόπερ, ενώ και σε οικονομικό επίπεδο ακόμη και το (φαινομενικό "ταβάνι" τους τη δεδομένη στιγμή) των 15 εκατ. ευρώ δεν κάνει συγκλονιστική διαφορά στα ταμεία του πορτογαλικού συλλόγου.
Ή, καλύτερα, δεν κάνει τόση και τέτοια διαφορά – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – που να παραγνωριστεί η δεδομένη επιθυμία του Κάρμο, ο οποίος αν και εφόσον φύγει από το "Ντραγκάο" έχει ξεκαθαρίσει πως θα προτιμούσε τον Ολυμπιακό.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του τεχνικού διευθυντή της Πόρτο, Ζόρζε Κόστα, σύμφωνα με τις οποίες επισημάνθηκε πως ο Κάρμο αποτελεί κομμάτι του πλάνου της ομάδας και χαίρει της εμπιστοσύνης του νέου προπονητή, ακούστηκαν θετικά στον Ανγκολέζο. Ως εκεί όμως, για την ώρα πάντα (τόσο για τον Κάρμο όσο και για την Πόρτο).
Σαφές ακόμη και από την παραπάνω περιεκτική ανάλυση το τι θέλει η κάθε εμπλεκόμενη πλευρά και πως επιδιώκει να το αποκτήσει. Δεν είναι απόλυτο, αλλά συνήθως σε μια τέτοια διαδικασία, το καταλυτικότερο όλων είναι η δημιουργία… πλειοψηφίας. Αυτή δεν υπάρχει ακόμη για τον Ολυμπιακό, έχει όμως και πολύτιμο σύμμαχο – τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή δηλαδή – αν όχι για να τη δημιουργήσει άμεσα, τουλάχιστον για να ελέγχει την κατάσταση (και τον όποιο ανταγωνισμό).