Τι προβλέπει ο κανονισμός για τη μη διεξαγωγή αγώνα λόγω αντικανικότητας γηπέδου
Δείτε τι αναφέρει ο ΚΑΠ στο άρθρο 9 για τη μη διεξαγωγή αγώνα όταν αυτή συμβαίνει λόγω αντικανικότητας του γηπέδου
Το ματς του Ατρόμητου με την ΑΕΚ για την 21η αγωνιστική δεν ξεκίνησε ποτέ στο Περιστέρι.
- Η Ένωση έκανε ένσταση για αντικανονικό ύψος των δοκαριών στις δύο εστίες.
- Ο διαιτητής διαπίστωσε πως όντως το ύψος δεν ήταν το προβλεπόμενο από τον κανονισμό.
- Δόθηκε περιθώριο 30 λεπτών μέσα στα οποία οι άνθρωποι των γηπεδούχων προσπάθησαν να αποκαταστήσουν το ύψος.
- Ο διαιτητής επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο και μέτρησε το ύψος και στις δύο εστίες, μαζί με τους αρχηγούς των δύο ομάδων.
- Ο Μανούχος επέστρεψε στα αποδυτήρια και λίγο αργότερα αποφασίστηκε ότι ο αγώνας δεν θα διεχαχθεί.
Δείτε τι αναφέρει ο ΚΑΠ στο άρθρο 9 για τη μη διεξαγωγή αγώνα όταν αυτή συμβαίνει λόγω αντικανικότητας του γηπέδου.
Άρθρο 9: Αγωνιστικός χώρος - Αντικανονικότητα γηπέδου
1. Α) Ο αγωνιστικός χώρος πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές που καθορίζονται στους Κανόνες του Παιχνιδιού (Laws of the Game, άρθρο 1).
Β) Οι αγωνιστικοί χώροι για τα Πανελλήνια επαγγελματικά και ερασιτεχνικάπρωταθλήματα πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές που καθορίζονται στον Κανονισμό αδειοδότησης ομάδων Ε.Π.Ο. – UEFA.
Γ) Στα τοπικά πρωταθλήματα οι διοργανώτριες καθορίζουν τις προδιαγραφέςτου αγωνιστικού χώρου και τα ελάχιστα προαπαιτούμενα σύμφωνα καιανάλογα με τις περ. 1α και 1β του παρόντος άρθρου
2. Α) Αγωνιστικός χώρος που δεν πληροί τις προδιαγραφές της παρ. 1, μπορεί να χαρακτηριστεί αντικανονικός μόνον πριν την έναρξη του αγώνα.
Β) Η έλλειψη διχτύων στα τέρματα καθιστούν το γήπεδο αντικανονικό καθ’ όλητην διάρκεια του αγώνα.
3. Για τη δυνατότητα της διεξαγωγής ή όχι ενός αγώνα, λόγω αντικανονικότητας του γηπέδου, μόνος αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο διαιτητής, ο οποίος στο ΦύλλοΑγώνα (Φ.Α.) έχει υποχρέωση να αναγράφει κάθε σχετική παρατήρησή του.
Η φιλοξενούμενη ομάδα έχει το δικαίωμα να διατυπώνει αντιρρήσεις ή σχετικήένσταση κατ’ άρθρο 23 παρ. 1α του ΚΑΠ, με κατάθεση εγγράφου στον διαιτητή,υπογεγραμμένο από τον αρχηγό-ποδοσφαιριστή της ομάδας, το οποίο επισυνάπτεται στο Φ.Α. πριν από την έναρξη του αγώνα.
Επίσης η γηπεδούχος έχει δικαίωμα να διατυπώνει αντιρρήσεις, αν ο διαιτητής θεωρήσει το γήπεδο αντικανονικό, με κατάθεση εγγράφου στον διαιτητή, υπογεγραμμένο από τον αρχηγό-ποδοσφαιριστή της ομάδας, το οποίο επισυνάπτεται στο Φ.Α.
Ο διαιτητής κατά το κλείσιμο του Φ.Α. οφείλει να απαντήσει επί των θεμάτων τουε γγράφου ή της ένστασης.
Στην περίπτωση υποβολής ενστάσεως η αρμόδια Πειθαρχική Επιτροπή αποφασίζει για την τύχη αυτής και του αγώνα κατ’ άρθρα23 και 24 του ΚΑΠ.
4. Μετά την άφιξή του στο γήπεδο και τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έναρξη του αγώνα, ο διαιτητής, επιθεωρεί τον αγωνιστικό χώρο.
Σε περίπτωση που διαπιστώσει ελλείψεις που καθιστούν το γήπεδο αντικανονικό, καλεί αμέσως τον αρχηγό της γηπεδούχου ομάδας και ζητά τη λήψη κάθε ενδεικνυόμενου μέτρου για την αποκατάσταση της κανονικότητας του γηπέδου, εφ’ όσον κατά την κρίσητου διαιτητή, το μέτρο δεν θα έχει επακόλουθο την καθυστέρηση έναρξης του αγώνα.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο διαιτητής δύναται να καθυστερεί κατά την κρίση του την έναρξη του αγώνα το πολύ έως τριάντα (30) λεπτά εφόσον πιθανολογεί ότι εντός του εν λόγω χρονικού διαστήματος μπορεί να αποκατασταθεί το πρόβλημα.
Η γηπεδούχος ομάδα είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται και να εκτελεί κάθε σχετική υπόδειξη του διαιτητή.
5. Η ματαίωση της διεξαγωγής ενός αγώνα, λόγω αντικανονικότητας του γηπέδου, συνεπάγεται σε βάρος της υπεύθυνης ομάδας που είναι γηπεδούχος, εκτός από τις άλλες συνέπειες (δηλ. του άρθρου 21 παρ. 3 Iδ του ΚΑΠ) και την υποχρέωση καταβολής των εξόδων του αγώνα (έξοδα μετακίνησης της αντίπαλης ομάδας,διαιτησίας, παρατηρητή αγώνα κ.λπ.) όπως αυτά προσδιορίζονται από τη διοργανώτρια.