ΑΕΚ

Το "αμαρτωλό" συμβόλαιο του Φερέρ

Το "αμαρτωλό" συμβόλαιο του Φερέρ
Φερέρ

H AEK είναι αιχμάλωτη στο συμβόλαιο που προσέφερε η ίδια στον Φερέρ. Το SPORT 24 αναλύει τους λόγους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απομάκρυνση του Ισπανού

Μέσω διαρροών και όχι επίσημης τοποθέτησης προκύπτει ότι η ΠΑΕ στηρίζει τον προπονητή και ότι θα τον κρίνει στο τέλος του πρωταθλήματος. Η μη έκδοση ανακοίνωσης που θα πιστοποιεί το γεγονός (της στήριξης) μετά από την καθολική «αποκαθήλωση» του προπονητή από τον Τύπο, τους φίλους της ομάδας αλλά και τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές (στις off the record συνομιλίες τους), οφείλεται στο ότι η διοίκηση δεν θέλει να δείξει ότι προέκυψε ποτέ θέμα απομάκρυνσης του Ισπανού.
Ωστόσο πέρα από τον Νικολαΐδη που στυλώνει τα πόδια και επιμένει στο αναγκαίο της παραμονής του προπονητή που χάνει σχεδόν μόνος του ένα πρωτάθλημα (λες και η ΑΕΚ έχει χορτάσει από αυτά τα τελευταία 14 χρόνια), η εμπιστοσύνη της μεγαλύτερης μερίδας των μετόχων προς τον Φερέρ έχει κλονιστεί για τα καλά. Η ρήτρα για τη διακοπή του συμβολαίου (άλλοι λένε για 2,5 και άλλοι για 3,5 εκατομμύρια ευρώ) καθιστά απαγορευτική την απομάκρυνσή του. Για αυτό και η παραίτηση θα έκανε πολλά υψηλόβαθμα στελέχη να χαμογελάσουν...

Στον ενάμισι χρόνο παρουσίας του στην ΑΕΚ, ο Φερέρ έδειξε σαφή δείγματα ότι λειτουργεί αλαζονικά σε σημείο που πολλές φορές θυσιάζει την ομάδα επιδιώκοντας την προσωπική προβολή του. Το αλάθητο που του παράσχει η διοίκηση και η εμμονή ότι είναι ο καλύτερος προπονητής από όλους στην Ελλάδα, τον οδηγούν σε επιλογές που αποδεικνύονται καταστροφικές. Με εγωισμό και υπεροψία κανείς δεν κέρδισε έναν αντίπαλο που απλώς είναι καλύτερα διαβασμένος και προετοιμασμένος. Όπως δηλαδή συνέβη εφέτος σχεδόν σε όλες τις ήττες της ΑΕΚ.

Οι λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απομάκρυνση του Φερέρ (αν ενδεχομένως δεν υπήρχε στη μέση αυτό το αμαρτωλό συμβόλαιο) είναι πολλοί. Μια μικρή αναφορά των πεπραγμένων του στην ΑΕΚ αρκεί για να πείσει και τον πλέον δύσπιστο:

Δεν εμπνέει τους ποδοσφαιριστές: Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα... Ασφαλώς και κάθε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής οφείλει να δίνει τον καλύτερο εαυτό του τιμώντας το συμβόλαιο αλλά και τη φανέλα της ομάδας που φορά. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί από τους παίκτες της ΑΕΚ (ξένοι ως επί το πλείστον) δεν έχουν καταλάβει που βρίσκονται και ποια ομάδα εκπροσωπούν. Ωστόσο όταν κι ο προπονητής είναι και άνθρωπος που σε απομακρύνει με τη συμπεριφορά του και δεν έχει τον τρόπο να σε εμπνεύσει, ασφαλώς μειώνεται και το κίνητρο. Ο Φέρερ έχει χάσει εδώ και καιρό τα αποδυτήρια και ελάχιστοι είναι οι ποδοσφαιριστές που θα στεναχωρηθούν αν αποχωρήσει από την ΑΕΚ.

Μπερδεύει την ίδια την ομάδα του: Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι ποδοσφαιριστές πάτησαν τον αγωνιστικό χώρο δίχως να έχουν καταλάβει το σχέδιο του προπονητή. Είτε επειδή έπαιξαν σε διαφορετικές θέσεις από αυτές που γνωρίζουν, είτε επειδή δεν είχαν κάνει ποτέ στην προπόνηση αυτά που ο Φερέρ τους ζητούσε λίγες ώρες πριν από τους αγώνες! Όπως ακριβώς συνέβη στη Λάρισα, στην Ξάνθη, στην Τρίπολη, στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό… Με πλάνα που έχει δουλέψει μόνο στο μυαλό του και δεν έχει μοιραστεί με κανέναν άλλον, δίνει την εντύπωση ότι απευθύνεται σε μαριονέτες.

Δεν τον πιστεύει ο κόσμος: Οι φίλοι της ΑΕΚ δεν τρώνε κουτόχορτο. Ούτε μπορούν να τους ξεγελάσουν οι κραυγές κατά της διαιτησίας σε μια χρονιά που η ΑΕΚ έχει όντως χάσει βαθμούς αλλά έχει πάρει ενδεχομένως και περισσότερους από λανθασμένα σφυρίγματα. Δεν είναι δυνατόν να πειστεί ο κόσμος ότι για αυτό το αγωνιστικό «έκτρωμα» που παρουσιάζει η ομάδα στα κρίσιμα ματς δεν φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη ο Φερέρ. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι φίλοι της ΑΕΚ έχουν απηυδήσει με τον Ισπανό, περισσότερο ίσως επειδή στηρίζεται και τόσο απροκάλυπτα από τη διοίκηση.

Χάνει στα ντέρμπι: Και σε αυτά δεν πρέπει να συγκαταλέγονται μόνο τα ματς με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό αλλά και όλοι εκείνοι οι αγώνες που η ομάδα αγωνίστηκε με το πιστόλι στον κρόταφο και ο προπονητής έκανε ότι μπορούσε για να... αυτοπυροβοληθεί! Όπως και να έχει όμως, η μόλις μία νίκη σε έξι ντέρμπι με τους «αιωνίους» αποτελεί θλιβερή συγκομιδή για έναν προπονητή που ισχυρίζεται ότι μπορεί να την οδηγήσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος

Απαξιώνει διοργανώσεις: Από τύχη βρίσκεται η ΑΕΚ στους «16» του κυπέλλου UEFA. Από το μαγικό γκολ του Χάρη Παπά στο Έλφσμποργκ και τα δοκάρια της εστίας του Μορέτο που σταμάτησαν τις βολίδες των ποδοσφαιριστών της Μλάντα σε δύο αγώνες που τα σκορ θα μπορούσε να είναι εντελώς διαφορετικά και εις βάρος των Κιτρινόμαυρων απέναντι σε ομάδες που εκπροσωπούν... χωριά! Και όλα αυτά επειδή ο Ισπανός παρουσίαζε ενδεκάδες που δεν είχαν δουλευτεί ποτέ στην προπόνηση.

Εκνευρίζει την ομάδα: Η αλήθεια είναι ότι πέρυσι έδειχνε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Εφέτος όμως, ασορτί και αυτός με τη γενικότερη (και χρόνια) αρρώστια ότι η ΑΕΚ αδικείται μονίμως από τη διαιτησία και δεν παίρνει αυτό που της αξίζει, έδειξε τον αληθινό χαρακτήρα του. Τσακώνεται με αντίπαλους προπονητές, ποδοσφαιριστές και παράγοντες, διαμαρτύρεται διαρκώς στους διαιτητές και γενικότερα έχει μια συμπεριφορά που εκνευρίζει και αποπροσανατολίζει την ομάδα.

Οι εφιαλτικές βραδιές: Επί των ημερών του Φερέρ, η ΑΕΚ παρουσίασε σε συγκεκριμένους αγώνες το χειρότερο πρόσωπο της σύγχρονης ιστορίας της! Και δεν είναι υπερβολή αυτό... Όσο πίσω κι αν ανατρέξει κανείς δύσκολα θα βρει ματς στα οποία Κιτρινόμαυροι δεν έχουν δημιουργήσει έστω μία ευκαιρία σε όλο το 90λεπτο! Στην ΑΕΚ του Φερέρ είναι απλώς ένα συχνό φαινόμενο... Χώρια που επί των ημερών του οι Κιτρινόμαυροι αποκλείστηκαν στο κύπελλο από το Χαϊδάρι, δέχθηκαν 4 γκολ από τον Παναθηναϊκό και υπέστησαν ήττες με κάτω τα χέρια από σαφώς υποδεέστερους αντιπάλους (Ξάνθη, Πανιώνιος).

Ο αποτυχημένος σχεδιασμός: Πέρυσι το καλοκαίρι του δόθηκε η μπαγκέτα του ηγεμόνα στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Και τι έκανε; Μια τρύπα στο νερό... Γέμισε την ομάδα με κατά κύριο λόγο ποδοσφαιριστές αμφιβόλου ποιότητας τους οποίους στη συνέχεια άρχισε να απαξιώνει κιόλας (προσέβαλε δημόσια τον Άλβες, δεν έδωσε ούτε μία ευκαιρία στον Ασκάρατε, τρέλανε στα σκοτσέζικα ντους σε Παππά, Μανού και Ενσαλίβα, εξαφάνισε δίχως λόγο τον Μάχο για να παίζει ο ασταθής Μορέτο κ.α.). Ασφαλώς και δεν είχε να χειριστεί μπάτζετ ανάλογο με του Ολυμπιακού, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το χειρίστηκε και ορθολογικά. Ειδικά την περίοδο του Ιανουαρίου όταν ανακάλυψε τον αναπληρωματικό στη Σετούμπαλ Εντίνιο και αδιαφόρησε για τα εμφανή ελλείμματα της ομάδας στις θέσεις του στόπερ και του αμυντικού μέσου.




















TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ