ΕΠΟ

Το διαιτητικό δικαστήριο κρίνει την ΓΣ της ΕΠΟ

Το διαιτητικό δικαστήριο κρίνει την ΓΣ της ΕΠΟ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στις 10:00 η εκδίκαση της προσφυγής του σωματείου Οινιάδες. Η φωτογραφική παράγραφος του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη ο οποίος δεν καταργεί το νόμο Κοντονή παρά τις πιέσεις της FIFA.

Στις 10:00 είναι προγραμματισμένη να συζητηθεί στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ η προσφυγή του σωματείου ΑΕ Οινιάδες Αιτωλοακαρνανίας που ζητάει την ακύρωση της - προγραμματισμένης για την Δευτέρα 19/12 - γενικής συνέλευσης για την ανάδειξη εκπροσώπου της Ομοσπονδίας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την διεξαγωγή της με βάση το νόμο και όχι το (παλιό) εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ.

Την λύση είναι πολύ πιθανό να δώσει η… φωτογραφική παράγραφος που ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης προσθέτει στο άρθρο 24 του ν. 2725/1999 και αναφέρει ότι... «για την εκλογή εκπροσώπων στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) εφαρμόζονται οι διατάξεις των καταστατικών των οικείων αθλητικών ομοσπονδιών».

Σε αυτή την περίπτωση, το διαιτητικό δικαστήριο που στις 11 Οκτωβρίου ακύρωσε με άλλη απόφαση τις εκλογές της ΕΠΟ για να διεξαχθούν με βάση το νόμο Ορφανού, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως δεδικασμένο την συγκεκριμένη απόφαση αφού πολύ απλά ο συγκεκριμένος νόμος σε ότι αφορά την Γ.Σ. για εκπρόσωπο στην ΕΟΕ θα έχει… απενεργοποιηθεί.

Η συμπληρωματική διάταξη που θα προστεθεί στον νόμο Φούρα πάντως, είναι αμφιλεγόμενη, καθώς υποτίθεται ότι... θεραπεύει το πρόβλημα, υπάρχουν όμως νομικοί που θεωρούν ότι δεν το κάνει.

Το plan b

Στην ΕΠΟ φαίνεται να εξετάζουν και εναλλακτικό πλάνο σε περίπτωση που η υπόθεση στο διαιτητικό δικαστήριο «στραβώσει». Αυτό φαίνεται ότι είναι η τροπολογία που πέρασε λίγο πριν αποχωρήσει από το υφυπουργείο Αθλητισμού ο Σταύρος Κοντονής για να νομιμοποιήσει την Επιτροπή Εξομάλυνσης στην οποία μάλιστα, έδωσε αυξημένες αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με αυτήν… «Σε περίπτωση που σε αθλητική ομοσπονδία οριστούν από την οικεία διεθνή ομοσπονδία, σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της, ειδικά όργανα διοίκησης, για περιορισμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένη εντολή για την αντιμετώπιση εκτάκτων και εξαιρετικών καταστάσεων, τα εν λόγω ειδικά όργανα αναλαμβάνουν άμεσα, με μόνη την πράξη ορισμού τους από τη διεθνή ομοσπονδία, όλες τις αναγκαίες για την εκτέλεση της εντολής τους αρμοδιότητες και υποκαθιστούν τα καταστατικά όργανα της ομοσπονδίας, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Ν. 2725/1999 και των καταστατικών διατάξεων της ομοσπονδίας». Με πολύ απλά λόγια, η ΕΠΟ μπορεί να διορίσει εκπρόσωπο της ΕΟΕ χωρίς να γίνει γενική συνέλευση.

Εδώ όμως, υπάρχει και η άλλη άποψη σύμφωνα με την οποία «κανένα καταστατικό όργανο καμίας ομοσπονδίας δεν μπορεί με καμία υπουργική παρέμβαση να παρακαμφθεί από κανέναν. Μόνο εάν υπήρξε διαδικασία διορισμού προσωρινής διοίκησης από ελληνικό δικαστήριο το οποίο θα έδινε συγκεκριμένες και έκτακτες εξουσίες στην ΠΔΕ και συγκεκριμένο αντικείμενο». Με απλά λόγια πάλι, η γενική συνέλευση πρέπει να γίνει…

Οι πιέσεις

Η πολιτεία την ίδια στιγμή, αποφάσισε να μην υποκύψει στις πιέσεις που δέχεται από τη Διοικούσα Επιτροπή και τη FIFA και να μην καταργήσει το άρθρο 15 στον νόμο 4326/2015 του Σταύρου Κοντονή που ενεργοποίησε τον νόμο Φούρα και κατήργησε το αυτοδιοίκητο στο ποδόσφαιρο. Μάλιστα, η Διοικούσα Επιτροπή έχει στείλει - περισσότερες της μία - επιστολές στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη και ζητάει την κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου (και αναπόφευκτα όλου του νόμου). Σε σύσκεψη, όμως, που έγινε το πρωί της Πέμπτης 15/12, στο Μαξίμου, παρουσία και του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού, αποφασίστηκε η κυβέρνηση να μην κάνει πίσω αν και υπήρξαν αντίθετες απόψεις.

TAGS ΕΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ