X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το γούρι του Κρόιφ που τον πέρασε στην αιωνιότητα

AP

Η ιστορία με το πως ο φημισμένος προληπτικός Γιόχαν Κρόιφ φόρεσε για πρώτη φορά το «Νο14», καταλαμβάνοντας με αυτό στην πλάτη ξεχωριστή θέση στο ποδοσφαιρικό πάνθεο.

Ο Γιόχαν Κρόιφ για πολλούς μπαίνει στην ίδια ευθεία με τους ποδοσφαιρικούς Θεούς, τον Πελέ και τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Συνυπολογίζοντας και την επίδραση που είχε περνώντας μετά το τέλος της καριέρας του και στους πάγκους, τότε ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» ίσως να είναι ο κορυφαίος όλων, ο πρώτος μεταξύ ίσων στην ιστορία του αθλήματος.

Συζητήσιμο σίγουρα. Αυτό που δεδομένα δεν είναι, είναι το πόσο μνημειωδώς προληπτικός ήταν. Αναζητούσε γούρια παντού, στο οτιδήποτε, σε κάθε έκφανση της ποδοσφαιρικής του υπόστασης. Συνήθως δεν τα εγκατέλειπε στην πρώτη «στραβή», συνηθέστερα, σε τέτοιες, απλώς εμπλούτιζε την σχετική φαρέτρα του.

Και δεν ήταν ο μόνος. Πολλοί παίκτες έχουν τα δικά τους γούρια στο ποδόσφαιρο. Όπως κι εμείς έχουμε τα δικά μας γούρια στη ζωή. Το δικό σου, ποιο είναι;

Πες μας ποιο είναι το γούρι σου, κάνοντας comment στο Facebook ή Instagram post της Visa και μπορεί να είσαι εσύ ένας από τους τυχερούς που θα κερδίσουν μια διπλή πρόσκληση για μια premium βραδιά τελικού στο House24 παρέα με τη Visa.

Στα του Κρόιφ, το πιο χαρακτηριστικό και διαχρονικό γούρι ήταν αυτό που έφτιαξε ουσιαστικά το προσωπικό του trademark, το Νο14 στη φανέλα του. Δεν ξεκίνησε την σταδιοδρομία του φορώντας το συγκεκριμένο νούμερο. Με το «9» πρωτοεμφανίστηκε στον Άγιαξ. Στο ξεκίνημα της σεζόν 1970-71 όμως – της σεζόν που έφερε τον «Αίαντα» για πρώτη φορά στην ιστορία του πρωταθλητή Ευρώπης στον τελικό του «Γουέμπλεϊ» κόντρα στον Παναθηναϊκό -, ο Κρόιφ ήταν τραυματίας για σημαντικό χρονικό διάστημα. Και τότε το «9» πέρασε στον Γκέρι Μιούρεν.

AP

Στις 30 Οκτωβρίου ο Κρόιφ επέστρεψε, σ’ ένα παιχνίδι με την Αϊντχόβεν. Το «9» ήταν πλέον μη διαθέσιμο, οπότε έπρεπε να βρει κάποιο άλλο. Τότε, όχι απλώς δεν συνηθίζονταν, αλλά σε αρκετά πρωταθλήματα και διοργανώσεις, δεν επιτρέπονταν αυτοί που στελέχωναν την αρχική ενδεκάδα να έχουν νούμερα στις φανέλες διαφορετικά από το 1 ως το 11.

Οι φανέλες λοιπόν με τα υπόλοιπα νούμερα, από το 12 δηλαδή και μετά, βρίσκονταν πεταμένες σ’ ένα καλάθι στ’ αποδυτήρια του Άγιαξ, για να τις φορέσουν όσοι έμπαιναν στο παιχνίδι ως αλλαγή. Το «7» που είχε συμφωνηθεί να φορέσει, για κάποιον λόγο ήταν άφαντο, δεν μπορούσε να το βρει πουθενά, οπότε αναζήτησε κάποια άλλη φανέλα από το συγκεκριμένο καλάθι. Αυτή με το 14 ήταν πάνω πάνω, ο Κρόιφ δεν χρειάζονταν κάτι περισσότερο, την ξεχώρισε, την πήρε και τη φόρεσε.

Ο «Αίαντας» επικράτησε σ’ εκείνο το παιχνίδι με 1-0 με τον ίδιο να σκοράρει. Για τον ακραιφνώς προληπτικό Ολλανδό το σημάδι ήταν ξεκάθαρο όχι όμως και επαρκές. Έγινε όταν και στο παιχνίδι της επόμενης αγωνιστικής του ολλανδικού πρωταθλήματος στο οποίο εμφανίστηκε και πάλι με το «14» στην πλάτη η εξέλιξη ήταν ανάλογη. Νίκη του Άγιαξ, γκολ δικό του.

Αυτό ήταν. Το «14» δεν το έβγαλε από πάνω του. Οπότε τουλάχιστον επιτρέπονταν να το φοράει. Για παράδειγμα, όταν μετακόμισε στην Μπαρτσελόνα, οι κανονισμοί ήταν σαφείς και χωρίς εξαιρέσεις: οι πρώτοι έντεκα της κάθε ομάδας, υποχρεωτικά φορούσαν φανέλες από το 1 ως 11.

AP

Έτσι – και μόνο κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Βαρκελώνη - επέστρεψε στο «9». Αλλά, με το «14» έμεινε στην αιωνιότητα. Ο Άγιαξ ενδεικτικά, στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα, το απέσυρε. Νωρίτερα πάντως, ο Κρόιφ είχε φροντίσει και για την προσωπική του ρεβάνς από τους κανονισμούς της La Liga, όταν επέστρεψε στους Καταλανούς ως προπονητής.

Τότε λοιπόν, επί των ημερών του στα ηνία τους φρόντισε να υπογραμμίσει περαιτέρω την αξία που είχε για τον ίδιο το «14», δίνοντας τη φανέλα με αυτό σε όποιον νεαρό ποδοσφαιριστή αγωνίζονταν ως αλλαγή, ντεμπουτάροντας με τα «μπλαουγκράνα». Ένας εξ αυτών; Ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Αλλά και άλλοι, όπως ο Οσκαρ Γκαρσία, ο Μιγκέλ Ανχελ Ναδάλ (πατέρας του Ράφαελ) και ο γιός του, ο Ζόρντι.

Προφανώς όπως αποδεικνύεται το «14» ήταν κάτι παραπάνω από γούρι για τον Γιόχαν Κρόιφ. Ποιο είναι το δικό σας; Μέσω των επίσημων λογαριασμών στα social media της Visa, κάντε το γνωστό. Ποστάρετε το γούρι σας, μοιραστείτε το με τον κόσμο και έτσι απλά εξασφαλίστε συμμετοχή στην κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί και θα δώσει την ευκαιρία σε πέντε τυχερούς νικητές, μαζί με έναν φίλο τους, να παρακολουθήσουν τον ιδανικό τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, δίπλα στους αγαπημένους σου αθλητικούς συντάκτες στο Σπίτι της 24 MEDIA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ