X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το "κλειδί" του 4-1-3-2 στον Παναθηναϊκό

ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Με το καλημέρα στην Ολλανδία ο Αντρέα Στραματσόνι άρχισε να δουλεύει πάνω στο σύστημα με το οποίο θέλει να πορευτεί τη φετινή σεζόν το τριφύλλι.

Φουλ τακτική περιελάμβανε η πρωινή προπόνηση της Πέμπτης (30/6) των «πράσινων» στο Τέχελεν, με τον Αντρέα Στραματσόνι και τον άμεσο συνεργάτη του Ομάρ Ντανέζι να αναλαμβάνουν… δράση, ο πρώτος στο επιθετικό κομμάτι και ο δεύτερος στην ανασταλτική λειτουργία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΤΕΧΕΛΕΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ

Το πρώτο πολύ ενδιαφέρον σκέλος, αφορούσε τη δουλειά που έκανε το γκρουπ των μεσοεπιθετικών, που πήρε μαζί του ο «Στράμα» στο διπλανό γήπεδο απ’ αυτό που ήταν αρχικά όλη η ομάδα. Ο Ιταλός τεχνικός επιβεβαίωσε απ’ την πρώτη κιόλας άσκηση, την πρόθεσή του να καθιερώσει ως «βάση» του εφετινού «τριφυλλιού» το 4-1-3-2 («διαμάντι»), το οποίο είχε σταθεροποιήσει στο φινάλε της σεζόν που ολοκληρώθηκε.

Οι «βασικοί» ήταν τέσσερις αμυντικοί στην ευθεία, ένας αμυντικός μέσος (Κουτρουμπής ή Ζέκα), δύο ακραίοι, ένας επιτελικός και δύο στράικερ. Στόχος της άσκησης ήταν να περάσει η μπάλα απ’ τον άξονα και να «ακουμπήσει» στους δύο κυνηγούς, οι οποίοι θα έπρεπε με τη σειρά τους να τη μοιράσουν στους ακραίους για να γίνει είτε σουτ, είτε σέντρα-σουτ προς την περιοχή. Η όλη διαδικασία απαιτούσε διαρκέςpassinggameμετά την ανάκτηση της μπάλας απ’ το μίνι-βολέ του «αντίπαλου» γκολκίπερ και αυτοματισμό στις κινήσεις.

ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι οδηγίες του Στραματσόνι

ACTION IMAGES PRESS AGENCY

«Περνάμε τη μπάλα στους στράικερ (σ.σ. αρχικά σε Λέτο, Βιγιαφάνιες και μετά Λέτο, Μπουζούκης) και μετά, μόνο μετά γίνεται η κίνηση απ’ τους ακραίους. Όχι νωρίτερα, όχι αργότερα…» φώναζε ο «Στράμα», που έκανε παρατηρήσεις στους ακραίους Βλαχοδήμο - Μπουμάλ, να μην βιάζονται να… ξεκινήσουν απ’ τις θέσεις τους, πριν η μπάλα περάσει στους στράικερ, αλλά και στον Κουτρουμπή (κυρίως) να περνάει σωστά και χαμηλά τις πάσες του κάθετα προς τους επιθετικούς.

Επιπλέον ο Ιταλός φώναζε διαρκώς «strong» (μετ. «δυνατά») τόσο για τα τελειώματα, όσο και για τα γεμίσματα των ακραίων, ζητώντας οι σέντρες τους να είναι χαμηλές ανάμεσα στον τερματοφύλακα και τον τελευταίο αμυντικό.

ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Όταν δε, έβλεπε λάθη στην εξέλιξη της φάσης διέκοπτε κι έκανε παρατηρήσεις. «Το μεγάλο λάθος μας είναι ένα. Δεν θα ανοίξουμε την αντίπαλη άμυνα, αν δεν περάσουμε πρώτα τη μπάλα κάθετα στους στράικερ. Θέλω συνεχέςpassinggame, τη μπάλα να φτάνει στους στράικερ και να ανοίγει αμέσως από εκεί στα άκρα. Έτσι ανοίγει η αντίπαλη άμυνα» φώναζε και συμπλήρωνε στα τελειώματα των φάσεων «θέλω να σκοράρουμε παιδιά, να σκοράρουμε. Μην αφήνουμε την ευκαιρία μας με τον τερματοφύλακα».

«Άμυνα σημαίνει επικοινωνία, συνοχή και σωστές αποστάσεις»

Την ώρα που ο Στραματσόνι δούλευε με τους μέσους και τους επιθετικούς «απομονωμένος» σε άλλο γήπεδο του προπονητικού κέντρου, ο άμεσος συνεργάτης του Ομάρ Ντανέζι πήρε το γκρουπ των αμυντικών και δούλεψε πάνω στο ανασταλτικό κομμάτι. Ο Ιταλός χώρισε το τιμ σε δύο ομάδες.

Η μία τετράδα αποτελείτο απ’ τους Μέσο, Ιβανόφ, Μολέδο, Χουχούμη και η άλλη απ’ τους Μαρινάκη, Ευαγγέλου, Μαυρομάτη, Αγγελόπουλο. Η μία ομάδα βρισκόταν λίγο πριν το ύψος της μεσαίας γραμμής και η άλλη έξω απ’ τη μεγάλη περιοχή, παίζοντας εναλλάξ ανάλογα με το ποια είχε την κατοχή. Η ομάδα που ήταν στο ύψος της σέντρας έπρεπε να ανέβει λίγο με τη μπάλα και κατόπιν να «γεμίσει» στην πλάτη της άμυνας, σημαδεύοντας τον «επιθετικό» Ντανέζι.

ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η δε οδηγία ήταν να υπάρχουν σωστές αποστάσεις, συνοχή και συγχρονισμός της τετράδας στην ευθεία, αλλά και σωστές τοποθετήσεις μέσα στην περιοχή. Επιπλέον, ο Ντανέζι απαιτούσε σωστή επικοινωνία, ζητώντας απ’ τον παίκτη που θα έβγαινε πρώτος στη μπάλα να φωνάζει το όνομά του, για να αποφευχθεί ένα λάθος και γενικότερη σύγχυση στην άμυνα.

«Θέλω να μιλάτε συνέχεια μεταξύ σας. Είναι πολύ σημαντική η επικοινωνία. Να είστε απόλυτα συγκεντρωμένοι, να έχετε σωστές αποστάσεις» ήταν τα λόγια του 46χρονου προπονητή, ο οποίος ειδικά προς το τέλος της άσκησης έδειχνε ικανοποιημένος επαινώντας τους παίκτες για την σωστή ανταπόκρισή τους σ’ αυτά που τους έλεγε…

PHOTO CREDITS: ACTION IMAGES

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ