Το ντέρμπι ακολουθεί "σουηδικό μοντέλο"
H ΑΕΚ υποδέχεται τον ΟΣΦΠ στο πρώτο μεγάλο αθηναϊκό ντέρμπι κι ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς στρώνει κόκκινο χαλί για τον φίλο και συμπατριώτη του, Όλαφ Μέλμπεργκ (vds)
Σουηδικό... μοντέλο λοιπόν ακολουθεί φέτος η Σούπερ Λίγκα, με την μάχη που φυσικά αναμένεται να "κλέψει την παράσταση" να είναι αυτή μεταξύ του Όλοφ Μέλμπεργκ και του Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς.
Οι λόγοι προφανείς: οι δύο παίκτες παίζουν σε δύο άκρως ανταγωνιστικές ομάδες, καλύπτουν αμφότεροι τη θέση του στόπερ, έχουν πάνω-κάτω την ίδια ηλικία (γεννημένος τον Σεπτέμβρη 1977 ο Μέλμπεργκ και τον Απρίλιο του 1978 ο Μαϊστόροβιτς), έχουν μεγάλη εμπειρία από τη συμμετοχή σε ξένα πρωταθλήματα ενώ συνυπάρχουν και στην Εθνική Σουηδίας.
Ο Μέλμπεργκ έχει φυσικά πολύ περισσότερες συμμετοχές (95 έναντι 34) και περισσότερες διακρίσεις (4 συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις έναντι μόλις μία του συμπατριώτη του), ωστόσο το γεγονός ότι παίζουν στην ίδια θέση και ενίοτε έχουν παίξει μαζί στο κέντρο της άμυνας της χώρας τους είναι κάτι "ιντριγκάρει" και ενδιαφέρει τους Έλληνες φιλάθλους.
Όταν μάλιστα, ο "βράχος" ήρθε στη χώρα μας ένα από τα πρώτα πράγματα που ανέφερε ήταν ότι ανυπομονεί να συναντήσει (και φυσικά να κερδίσει) τον καλό φίλο του και συμπαίκτη στην Εθνική Σουηδίας, Ντάνιελ, ενώ δεν ήταν το ίδιο "θερμός" αναφερόμενος στον νεότερο Μπιάρσμιρ, καθώς ερωτηθείς για τα κοινά ποδοσφαιρικά στοιχεία τους ρώτησε αν έχει και αυτός μούσι!
Ο Μαϊστόροβιτς ήταν έτοιμος να στρώσει κόκκινο χαλί για να υποδεχθεί τον Μέλμπεργκ στις 23 Αυγούστου, όμως αυτό μπήκε στη ντουλάπα ελέω της αναβολής της πρεμιέρας της Σούπερ Λίγκα εξαιτίας των πυρκαγιών στη Βορειοανατολική Αττική, αλλά ένα μήνα μετά δεν χωράει άλλη αναβολή.
Οι δύο παίκτες, που δεν έχουν παίξει ποτέ ως αντίπαλοι στην καριέρα του παρά τις αμέτρητες ποδοσφαικές παραστάσεις τους και την κοινή χώρα καταγωγής τους, είναι απόλυτα προετοιμασμένοι για το "πρώτο αίμα" και μένει να δούμε αν θα θα χαμογελάει κάποιος απόψε λίγο μετά τις 11 το βράδυ ένας από τους δύο, έχοντας μειώσει στους δύο πόντους τη διαφορά από τον πρωτοπόρο... Μπιάρσμιρ.
Λίγες ώρες πριν το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της χρονιάς στο Λεκανοπέδιο, το SPORT 24 σας παρουσιάζει την πορεία των δύο Σκανδιναβών άσων, μέχρι να ανταμώσουν οι δρόμοι τους -έστω και ως αντίπαλοι- στην ελληνική πρωτεύουσα:
Ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς μέχρι να γίνει "αετός"
Ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς έκανε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το 1995 με την Μπρομαποϊκάρνα, ενώ δύο χρόνια αργότερα ήρθε η άσημη Φορτούνα Κολονίας να τον εντάξει στο δυναμικό της.
Τον επόμενο χρόνο επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου η Βαστέρας του έδωσε φανέλα βασικού, ενώ χάρη στην καλή διετία που είχε εκεί (44 συμμετοχές-9 γκολ) πήρε... προαγωγή για τη Μάλμε.
Εκεί έμεινε για τέσσερα χρόνια και έγινε ένας από τους αγαπημένους παίκτες της εξέδρας (είχε συνολικά 86 συμμετοχές και 4 γκολ), όμως το 2004 πήρε την απόφαση να μετακομίσει σε ένα ακόμα καλύτερο πρωτάθλημα για να κερδίσει περισσότερες κλήσεις στην Εθνική Σουηδίας.
Η επόμενη πρόκληση για τον Σκανδιναβό σέντερ μπακ ήταν η Τβέντε στην οποία πήγε έναντι 800.000 ευρώ (50 συμμετοχές-4 γκολ ο απολογισμός του), με την οποία είχε τόσο καλές όσο και άσχημες στιγμές.
Το 2006 κατέκτησε το Ιντερτότο, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε εμπλακεί σε δύο δυσάρεστα περιστατικά: το Μάρτιο του 2005 τιμωρήθηκε με επτά αγωνιστικές αποκλεισμό για αγκωνιά στον επιθετικό της Γκρόνινγκεν, Μάρτιν Ντρεντ, ενώ το Δεκέμβριο του ίδιου έτους πήρε μέρος σε καυγά στην προπόνηση με τον τότε συμπαίκτη του, Κουφό.
Αναμφίβολα, η ομάδα με την οποία έγινε περισσότερο γνωστός στο φίλαθλο κοινό της Ευρώπης ήταν η Βασιλεία, με την οποία πάντως δεν έκανε και τόσο καλό ξεκίνημα, καθώς αποβλήθηκε στον δεύτερο προημιτελικό του Κυπέλλου UEFA (2005-06) κόντρα στη Μίντλεσμπρο, με αρκετούς οπαδούς του ελβετικού συλλόγου να τον θεωρούν μερικώς υπεύθυνο για τον αποκλεισμό.
Συνολικά, κατέκτησε τρεις τίτλους με τη Βασιλεία (δύο Κύπελλα και ένα Σούπερ Καπ), ενώ το εντυπωσιακό ήταν πως στη δεύτερη σεζόν του αναδείχτηκε δεύτερος σκόρερ με 11 γκολ (σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις πέναλτι και εξαιρετικός στα στημένα), πίσω από τον Μάρκο Στρέλερ που είχε ένα παραπάνω.
Στην ΑΕΚ ανήκει από τις 19 Μαΐου 2008 (υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας), με τον Μαϊστόροβιτς να αποτελεί την περσινή σεζόν τον παρτενέρ του Σωτήρη Κυργιάκου στο κέντρο άμυνας, έχοντας πάρει ουσιαστικά τη θέση του "κολοσσού" Τραϊανού Δέλλα που πήγε στην Κύπρο και στην Ανόρθωση.
Αρχικά αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία εξαιτίας της όχι και τόσο μεγάλης ταχύτητάς του, όμως σιγά σιγά έδειξε ότι η εμπειρία του είναι πολυτιμη στον "Δικέφαλο", κερδίζοντας θέση βασικού και αναντικατάστατου στο αρχικό σχήμα.
Ο στόπερ της ΑΕΚ είναι διεθνής με την Εθνική Ελβετίας από το 2003 και μετά (38 συμμετοχές-3 γκολ), έχει συμμετάσχει στα τελικά του Euro 2008, ενώ είναι από τους πλέον συμπαθείς παίκτες των φιλάθλων της χώρας.
Ο Όλοφ Μέλμπεργκ μέχρι να "πιάσει λιμάνι"
Η πρώτη ομάδα στην καριέρα του Μέλμπεργκ ήταν η τοπική Γκούλσπανγκ (έπαιξε από τα 17 μέχρι τα 19 του χρόνια), η Ντέγκερφορς ήταν η πρώτη ομάδα της σουηδικής Πρέμιερσιπ της οποίας φόρεσε τη φανέλα, ενώ μετά τον υποβιβασμό της αποκτήθηκε από την ΑΙΚ Στοκχόλμης όπου αγωνίστηκε τη σεζόν 1997-98.
Το ταλέντο του Σουηδού αμυντικού έγινε γρήγορα αντιληπτό και έτσι σε ηλικία μόλις 21 ετών έκανε το μεγάλο άλμα στην Πριμέρα Ντιβισιόν, με την Ράθινγκ Σανταντέρ να τον εμπιστεύεται και αυτός να "καπαρώνει" πολύ γρήγορα φανέλα βασικού.
Μπαρτσελόνα και Βαλένθια έδειξαν ενδιαφέρον να τον αποκτήσουν όμως εκείνος προτίμησε το δέλεαρ της συμμετοχής σε ένα ακόμα μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αυτό της Πρέμιερ Λιγκ με τη φανέλα της Άστον Βίλα.
Στους "χωριάτες", ο Σουηδός μπακ δεν άργησε να βάλει τη σφραγίδα του, ενώ για πόλλα χρόνια ήταν ο αρχηγός τους, παραδίδοντας τη σκυτάλη μετά το Μουντιάλ του 2006 στο μεγάλο ταλέντο -εκείνη την εποχή- του αγγλικού ποδοσφαίρου, Γκάρεθ Μπάρι.
Τον Ιανουάριο του 2008 ανακοινώθηκε πως είχε υπογράψει προσύμφωνο με τη Γιουβέντους, ενώ το τελευταίο του εντός έδρας παιχνίδι με τη φανέλα της Άστον Βίλα κόντρα στη Γουίγκαν (3 Μαΐου) πήρε την ονομασία "Η μέρα του Όλοφ Μέλμπεργκ".
Ακόμα μεγαλύτερη η συγκίνηση στο τελευταίο του ματς κόντρα στη Γουέστ Χαμ στο "Άπτον Παρκ", καθώς χάρισε σε καθέναν από τους εκδρομείς οπαδούς της Βίλα στο Λονδίνο από μία εμφάνιση της ομάδας με το όνομα και το νούμερό του στην πλάτη (το Νο 4) καθώς το συμβολικό μήνυμα: "Thanks 4 Your Support" ("Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη").
Ο άνθρωπος που τον έφερε στη Γιουβέντους ήταν ο Κλαούντιο Ρανιέρι, με τον Σουηδό να αποδεικνύει πως μετά από επτά άκρως παραγωγικά χρόνια στο Μπέρμινγχαμ δεν είχε κανένα πρόβλημα προσαρμογής στο Τορίνο, δίνοντας το "παρών" σε 27 ματς σε όλες τις διοργανώσεις με τη φανέλα των "μπιανκονέρι".
Αυτό το καλοκαίρι όμως τα πράγματα άλλαξαν για τον "βράχο", καθώς με την επιστροφή του αρχηγού της Εθνικής Ιταλίας, Φάμπιο Καναβάρο, δύσκολα θα έβρισκε θέση στο αρχικό σχήμα (καθώς είχε μπροστά του τους Κιελίνι και Λεγκροτάλιε), και έτσι αναζητούσε την επόμενη πρόκληση στην καριέρα του.
Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έδωσαν μάχη για να τον αποκτήσουν, με τους νταμπλούχους Ελλάδας να είναι τελικά οι μεγάλοι κερδισμένοι της υπόθεσης συμφωνώντας στα 2.500.000 ευρώ με τη Γιουβέντους να τον φέρουν στο "μεγάλο λιμάνι".
Στον Πειραιά όλοι ήλπιζαν πως ο Μέλμπεργκ θα δείξει την τεράστια αξία του, κάτι που έκανε και τα προηγούμενα 11 χρόνια στα τρία μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, με τον Σουηδό να τους δικαιώνει και να καταφέρνει κάτι πραγματικά δύσκολο: να καλύψει το μεγάλο κενό που είχε δημιουργηθεί στην ομάδα μετά την αποχώρηση του Παρασκευά Άντζα πριν μερικούς μήνες...
Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν δέχτηκε γκολ στα πρώτα 7 φετινά επίσημα παιχνίδια του (5 στην Ευρώπη και 2 στην Ελλάδα) και είδε την εστία του να παραβιάζεται για πρώτη φορά μόλις την περασμένη Κυριακή στην Τούμπα από το γκολ του Βιερίνια, αποδεικνύει το πόσο ηρεμία, σιγουρά και ασφάλεια έχει κουβαλήσει μαζί του ο Σουηδός.
Όσον αφορά στην παρουσία του στην Εθνική Σουηδίας, αυτή είναι ιδιαίτερα αξιοζήλευτη. Ο Μέλμπεργκ έχει πάρει μέρος σε 2 τελικές φάσεις Μουντιάλ και ισάριθμες Euro, φόρεσε για μερικά χρόνια το περιβραχιόνιο του αρχηγού ενώ έχει βρει πέντε φορές το δρόμο προς τα δίχτυα σε 95 ματς, με την τελευταία να είναι κόντρα στην Ουγγαρία για τα προκριματικά του Μουντιάλ τον Σεπτέμβριο.
Ο Μαϊστόροβις σκοράρει με την Εθνική Σουηδίας κόντρα στη Μάλτα:
Ο Μέλμπεργκ σκοράρει με τη φανέλα της "Γιούβε" κόντρα σε Λάτσιο και Ρόμα: