Το πλάνο της UEFA για τρίτη διεθνή διασυλλογική διοργάνωση!
Η UEFA εξετάζει σοβαρά τη δημιουργία τρίτης διασυλλογικής διοργάνωσης, που θα προκαλέσει αλλαγές και σε Champions League - Europa League. Το Sport24.gr έχει το ρεπορτάζ.
Η UEFA ετοιμάζεται να ταράξει τα νερά του διεθνούς ποδοσφαίρου, αφού μετά από το Champions League και το Europa League, έχει στα "σκαριά" τρίτη διασυλλογική διοργάνωση! Οι σκέψεις υπήρχαν εδώ και χρόνια και όσο οι ανανεώσεις των συμφωνιών για τα τηλεοπτικά δικαιώματα απέφεραν μεγαλύτερα έσοδα, τόσο αυξάνονταν και οι πιέσεις για να ανοίξει η συζήτηση για ένα... "Europa League 2", στο οποίο ουσιαστικά θα συμμετέχουν οι ομάδες "δεύτερης" και "τρίτης" ταχύτητας από τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Οι συσκέψεις πριν από την κλήρωση του Champions League το απόγευμα της Πέμπτης έφεραν στο ίδιο τραπέζι κορυφαίους παράγοντες από κάθε φορέα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και για πρώτη φορά τέθηκε επί τάπητος, σε τέτοια έκταση, το ζήτημα της τρίτης διοργάνωσης.
Μάλιστα, την ίδια μέρα, η ιστοσελίδα της " Bild" έφερε στη δημοσιότητα ορισμένα από τα πλάνα που εξετάζονται για την αναμόρφωση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Το ρεπορτάζ του γερμανικού εντύπου αποκαλύπτει ότι η νέα διοργάνωση θα είναι η τρίτη τη τάξει ιεραρχικά και θα αποτελείται από 32 ομάδες. Αυτό θα φέρει συρρίκνωση του Europa League, που από 48 φιναλίστ θα έχει πλέον 32, ωστόσο δεν θα επηρεάσει το Champions League, που θα συνεχίσει να διεξάγεται με 32 συλλόγους.
Οι αλλαγές, εφόσον εγκριθεί το πλάνο, θα αφορούν τον αμέσως επόμενο κύκλο, ως είθισται με κάθε αλλαγή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Συγκεκριμένα, θα αφορούν την τριετία 2021-2024, με τον στόχο της UEFA να είναι η ολοκλήρωση των τρεχουσών συμφωνιών για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και η σύναψη νέων, στο πακέτο των οποίων θα περιλαμβάνεται και η τρίτη διοργάνωση.
ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΛΛΑΓΗ
Η "Bild" υποστηρίζει ότι πίσω από την αναδιάρθρωση που ετοιμάζει η αρμόδια επιτροπή της UEFA υπάρχουν δύο λόγοι. Ο πρώτος είναι η βελτίωση της εικόνας του Europa League, ώστε να αυξηθεί και η εμπορικότητά του. Στην UEFA θεωρούν ότι μπορούν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα από την τηλεόραση, να βρουν περισσότερους χορηγούς και να προσελκύσουν μεγαλύτερο πλήθος, αν καταστήσουν πιο ελκυστικό αυτό το προϊόν.
Η παρουσία 48 ομάδων, αρκετές εκ των οποίων από μικρότερα πρωταθλήματα με μικρή βάση φιλάθλων ή με αδύναμη τηλεοπτική ισχύ, περιορίζει τις δυνατότητες της διοργάνωσης. Αντιθέτως, ένα Europa League που θα ακολουθήσει την πεπατημένη του Champions League, όσον αφορά τον ελιτισμό του, θα βελτιώσει τα δεδομένα.
Ο δεύτερος λόγος αφορά στις μικρότερες χώρες και δη από Σκανδιναβία και ανατολική Ευρώπη, που θα βρίσκουν πιο εύκολα διέξοδο στις διεθνείς διοργανώσεις μέσω του νέου τουρνουά, εφόσον το Europa League θα αρχίσει να κλείνει κι αυτό τις "πόρτες" του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η αρχική πρόταση που κατατέθηκε από φορείς του ποδοσφαίρου δεν ήταν δημιουργία τρίτης διοργάνωσης, αλλά αύξηση των ομάδων του Europa League από 48 σε 64, ώστε όλα τα κράτη - μέλη της UEFA να μείνουν ικανοποιημένα.
Το ρεπορτάζ του Sport24.gr
Το Sport24.gr παρακολουθεί το ζήτημα και είναι σε θέση να αποκαλύψει ακόμα μερικές σκέψεις που έχουν μετατραπεί σε συζητήσεις στις αίθουσες των πολυτελών γραφείων της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας.
Οι "ισχυροί" σύλλογοι των κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης δεν έχουν αποτινάξει από το μυαλό τους την ιδέα της ποδοσφαιρικής "Euroleague" παρότι τα τελευταία χρόνια, είτε υπό τον Μισέλ Πλατινί είτε υπό τον Αλεκσάνταρ Τσεφέριν, η UEFA συνηθίζει να τους κάνει όλα τα χατίρια.
Τα χρήματα που λαμβάνουν ως πριμ από τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κρίνονται λίγα και γι' αυτό τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχουν ειδήσεις που έχουν να κάνουν με ρήξη και δημιουργία νέας διοργάνωσης, αλλά όχι υπό την αιγίδα της UEFA.
Οι άνθρωποι της ομοσπονδίας "τρέμουν" σε αυτήν την ιδέα και με τη δημιουργία μιας τρίτης διοργάνωσης αυξάνουν ακόμα περισσότερο το πρεστίζ του Champions League, καθιστώντας το ακόμα πιο "κλειστό".
ΠΙΕΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ
Επιπροσθέτως, οι ίδιοι οι σύλλογοι που πιέζουν την UEFA, δέχονται κι αυτοί πιέσεις μέσω του φορέα που έχουν συστήσει και που περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα κλαμπς της Ευρώπης, τα οποία αγωνίζονται και στις διεθνείς διοργανώσεις. Η ECA διοικείται από παράγοντες του "σκληρού πυρήνα" των μεγάλων συλλόγων (Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, Αντρέα Ανιέλι κλπ.), ωστόσο δεν λειτουργεί αποκλειστικά για τα συμφέροντά τους.
Τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί κλίμα δυσαρέσκειας των μικρότερων συλλόγων για το κομμάτι της ευρωπαϊκής "πίτας" που τους αναλογεί στο Champions League μετά από τις αλλαγές που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στον τρέχοντα κύκλο (2018-2021) και γι' αυτό μία νέα ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, ακόμα και τρίτη στην ιεραρχία, έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες τους, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο προβολής και πρεστίζ.
ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟ "ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ" ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΘΕΣΗΣ
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Sport24.gr, η δημιουργία μιας τέτοιας διοργάνωσης θα προκαλέσει μεταβολές και στο Champions League. Η σκέψη που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στα κλιμάκια της UEFA, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί κάτι, είναι να πάψει η μαζική "μετακίνηση" συλλόγων εντός διοργανώσεων.
Με τα δεδομένα που ισχύουν εδώ και δύο δεκαετίες, από τη σεζόν 1999-2000 όταν και καταργήθηκε το Κύπελλο Κυπελλούχων, η ομάδα που καταλαμβάνει την 3η θέση στη φάση των ομίλων δεν αποκλείεται από τη συνέχεια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αλλά συνεχίζει στα νοκ άουτ του Europa League.
Το μέτρο αυτό αναμένεται να καταργηθεί με τα νέα δεδομένα, αφού παραδοσιακά οι ομάδες που προέρχονταν από το Champions League εμπόδιζαν τις ομάδες που ανήκαν εξ αρχής στο Europa League να ονειρεύονται πορείες μέχρι τις προχωρημένες φάσεις της διοργάνωσης ή ακόμα και μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου.
Στη πλαίσιο της βελτίωσης του image της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης, η UEFA επιζητά ένα ανταγωνιστικό προϊόν, το οποίο περιλαμβάνει ποικιλία στους νικητές και στις χώρες προέλευσής τους.
ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΟ 2019: "ΝΑΙ, ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ", ΛΕΕΙ Η UEFA
Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια ειλημμένη απόφαση, πλην αυτής για εξέταση όλων των δεδομένων που έχουν τεθεί επί τάπητος και αφορούν στον σχεδιασμό τρίτης διοργάνωσης. Η UEFA, εξάλλου, δεν διέψευσε αυτές τις επαφές, ωστόσο δεν επιβεβαιώνει επισήμως τα ρεπορτάζ που ήρθαν στη δημοσιότητα.
"Η UEFA εξετάζει διάφορα δεδομένα για αυτό το ζήτημα. Συζητά διάφορες ιδέες από την Επιτροπή Διασυλλογικών Διοργανώσεων, προτού παρθεί οποιαδήποτε απόφαση για αλλαγή", τόνισε αξιωματούχος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας στην "Bild".
Το δεδομένο είναι ότι οι περισσότεροι σύλλογοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις παρούσες συνθήκες διεξαγωγής των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και πιέζουν για αλλαγές. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του συστήματος VAR, στο οποίο η UEFA εμφανιζόταν αρνητική καθ' όλη τη διάρκεια της πιλοτικής χρήσης του, ωστόσο στο τέλος υπέκυψε στις πιέσεις και πλέον είναι έτοιμη να δεχθεί την τεχνολογία στις διοργανώσεις της.
Όλα δείχνουν ότι θα ενδώσει ακόμα μία φορά, το 2021, με τη δημιουργία τρίτης διεθνούς διασυλλογικής διοργάνωσης. Τα πάντα ουσιαστικά θα κριθούν σε περίπτωση που οι έρευνες αγοράς αποδείξουν ότι υπάρχει ζήτηση για κάτι τέτοιο και ότι μπορεί να υποστηριχτεί οικονομικά από τηλεοπτικά έσοδα και χορηγικές συμφωνίες. Χρόνος υπάρχει για να ψηλαφιστεί το έδαφος και το βέβαιο είναι ότι οι άνθρωποι της UEFA βρίσκονται σε εγρήγορση και σε διαρκείς συσκέψεις για το ζήτημα.
Photo credits: AP Photo/Darko Vojinovic, Lionel Cironneau