X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Το ποδόσφαιρο τους έσωσε από τη σκλαβιά των Ναζί!

Περίπου 50 παιδιά που έπεσαν θύματα των ρατσιστικών διαθέσεων μία βραζιλιάνικης οικογένειας Ναζί στη δεκαετία του '30. Αν και σκλάβοι στάθηκαν όρθια χάρη στο ποδόσφαιρο. Μία απίστευτη ιστορία, όπου με τη δύναμη της θέλησης και του ποδοσφαίρου επιβίωσαν...

Ένας ιδιοκτήτης ράντσου 160 χιλιόμετρα δυτικά του Σάο Πάουλο ανακάλυψε τυχαία πως οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες του οικήματος ήταν Ναζί, οι οποίοι κρατούσαν ως σκλάβους αρκετά μαύρα παιδιά στα οποία επέτρεπαν να παίζουν μόνο ποδόσφαιρο!

Μάλιστα βρήκε μία φωτογραφία από την δεκαετία του '30 στην οποία απεικονίζονταν μία ποδοσφαιρική ομάδα με σημαία στην οποία ήταν σχεδιασμένη η σβάστικα!

Ο Ζοζέ Ρικάρντο Ρόσα Μασιέλ, με τη βοήθεια του καθηγητή Ιστορίας, Σίντνεϊ Αγκιλάρ Φίλιο άρχισε να συγκεντρώνει περισσότερες πληροφορίες όντας έκπληκτος από την ανακάλυψη του.

Ακόμη και τούβλα όπου είχαν χαραγμένες σβάστικες ανακάλυψε στο χοιροστάσιο του ράντσου. Ο Ρόσα Μασιέλ απευθύνθηκε σε ειδικούς προκειμένου να εξακριβωθεί η ταυτότητα των παιδιών που έμειναν αιχμάλωτα στο ράντσο αλλά και των Ναζί.

Επρόκειτο για την οικογένεια επιφανών βιομηχάνων ναζιστικών πεποιθήσεων, ονόματι Ρόσα Μιράντας που είχαν ισχυρούς δεσμούς με τους Ναζί. Η συγκεκριμένη οικογένεια αποσπούσε ανήλικα ορφανά τα οποία χρησιμοποιούσε ως σκλάβους.

Η μόνη παραχώρηση που έκανε ήταν στο να τους επιτρέψει να παίξουν ποδόσφαιρο. Ο Αρζεμίρο Ντος Σάντος, πρώην Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής στη δεκαετία του '40 των Φλουμινένσε, Βάσκο Ντα Γκάμα και Μποταφόγκο παραδέχθηκε σε ηλικία 89 ετών πως ήταν ένας από τους σκλάβους.

"Υπήρχαν φωτογραφίες του Χίτλερ και ήσουν αναγκασμένος να χαιρετήσεις ναζιστικά.

Δεν καταλάβαινα τίποτα τότε. Μας χτυπούσαν με ένα εξάρτημα στην παλάμη τους ενώ δεν μας έδιναν φαγητό.

Ευτυχώς παίζαμε ποδόσφαιρο. Ήμασταν καλοί και είχαμε δημιουργήσει πρωτάθλημα. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα όταν παίζαμε ποδόσφαιρο", τόνισε στο BBC, ο Αρζεμίρο Ντος Σάντος για να προσθέσει:

"Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Όλα γινόντουσαν ερασιτεχνικά.

Οι ποδοσφαιριστές εργάζονταν ως πωλητές εφημερίδων και λούστροι. Στη συνέχεια και αφού κατάφερα να φύγω από το ράντσο, αγωνίστηκα σε Φλουμινένσε, Μποταφόγκο, Βάσκο Ντα Γκάμα".

Φωτογραφικό ντοκουμέντο της εποχής από το ράντσο όπου ακόμη και στις αγελάδες υπήρχε στάμπα με σβάστικα

Η Βραζιλία όπως είναι γνωστό είχε ισχυρούς δεσμούς πριν τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο με τους Γερμανούς Ναζί. 'Αλλωστε οι δύο χώρες συνεργάζονταν σε οικονομικά θέματα, ενώ οι Βραζιλιάνοι διέθεταν το πολυπληθέστερο φασιστικό κόμμα εκτός Ευρώπης αριθμώντας 40.000 μέλη.

"Πρόκειται για μία ιστορία 50 παιδιών ηλικίας 10 ετών που μεταφέρθηκαν στο ράντσο από ορφανοτροφείο του Ρίο.

Αυτό έγινε σε τρεις δόσεις. Το πρώτη κύμα αποτελούνταν από 10 παιδιά και έλαβε χώρα το 1933. Η οικογένεια έκανε αίτηση να φροντίσει τα παιδιά", τόνισε ο καθηγητής Ιστορίας, Σίντνεϊ Αγκιλάρ Φίλιο.

TAGS ΒΡΑΖΙΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ