EURO

Το προφίλ της Εθνικής Κροατίας

Το προφίλ της Εθνικής Κροατίας
INTIME SPORTS

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει το προφίλ της Εθνικής Κροατίας. Ποιος είναι ο στόχος της, ποια η καλύτερη και η χειρότερη θέση που έχει πάρει σε Euro, το αστέρι, ο προπονητής και το πρόγραμμά της.

Μπορεί η Κροατία να μην είναι από τις υπερδυνάμεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, είναι όμως μια ομάδα σταθερή, συνεπής σε κάθε μεγάλο ραντεβού και με σπουδαίες παίκτες.

Είναι μια χώρα με παράδοση στο ποδόσφαιρο, που παρά το γεγονός πως έχει περίπου 4.300.000 κατοίκους και 21 χρόνια ιστορίας (τον Ιούνιο του 1991 ανεξαρτητοποιήθηκε από την Ενωμένη Γιουγκοσλαβία), έχει καταφέρει να βγάζει εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές και να τα πηγαίνει περίφημα στις μεγάλες διοργανώσεις.

Η μεγαλύτερη επιτυχία της Κροατίας ήρθε το 1998 όπου κατετάγη 3η στο Μουντιάλ της Γαλλίας, ενώ από τα πέντε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που έχουν διεξαχθεί από τη στιγμή που ανεξαρτητοποιήθηκε σαν χώρα, έχει λάβει μέρος σε τέσσερα (1996 Αγγλία, 2004 Πορτογαλία, 2008 Αυστρία-Ελβετία, 2012 Πολωνία-Ουκρανία), με μοναδική εξαίρεση το Euro του 2000 (Βέλγιο-Ολλανδία).

Στόχος της στη διοργάνωση: Να περάσει τους ομίλους και όπου βγάλει...

Το ταλέντο και οι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές δεν λείπουν από την Εθνική Κροατίας, ενώ στον πάγκο βρίσκεται ένας εκκεντρικός προπονητής, ο Σλάβεν Μπίλιτς. Παρά το γεγονός πως βρίσκεται σ' έναν δύσκολο όμιλο με Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει τους Κροάτες και δεν αποκλείεται να είναι από τις ευχάριστες εκπλήξεις.

Σε κάθε διοργάνωση άλλωστε, υπάρχει μια ομάδα-έκπληξη και υπάρχουν οι πιθανότητες η Κροατία να πάρει αυτό το ρόλο στο Euro 2012.

Πως προκρίθηκε

Το έργο της Κροατίας στα προκριματικά μόνο εύκολο δεν ήταν, αφού βρήκε απέναντι της ομάδες όπως η Εθνική Ελλάδας και το Ισραήλ. Με το συγκρότημα του Φερνάντο Σάντος δύσκολα τα βγάζεις πέρα κι αυτό το κατάλαβαν καλά οι Κροάτες, που τερμάτισαν τελικά στη δεύτερη θέση.

Οι ποδοσφαιριστές του Σλάβεν Μπίλιτς, δεν είχαν κακή απόδοση (σε 10 ματς πήραν 7 νίκες, 1 ισοπαλία και ηττήθηκαν δύο φορές), όμως οι διεθνείς τα πήγαν καλύτερα. Αυτό που πλήρωσαν οι Κροάτες, ήταν πως δεν κατάφεραν να νικήσουν στην έδρα τους την Ελλάδα (0-0) και από προέκυψε η διαφορά των δύο βαθμών (24 η Ελλάδα, 22 η Κροατία).

Καλύτερη θέση σε Euro: 5η θέση (2008 Αυστρία - Ελβετία)

Ακόμη κι έτσι πάντως, οι Κροάτες κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για τα τελικά, προσπερνώντας το εμπόδιο της Τουρκίας. Οι παίκτες του Μπίλιτς έμειναν στο 0-0 στην έδρα τους, όμως συνέτριψαν 3-0 τους γείτονές μας στον επαναληπτικό και έτσι θα βρίσκονται στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας.

Το αστέρι

Ο Λούκα Μόντριτς δεν είναι απλά το αστέρι της Κροατίας, αλλά και ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της Πρέμιερ Λιγκ (ενός εκ των κορυφαίων πρωταθλημάτων παγκοσμίως). Στη θέση που αγωνίζεται (δημιουργικό χαφ) ίσως είναι ο καλύτερος παίκτης στην Αγγλία και πρόκειται για ένα πολυεργαλείο που έχει την ευτυχία να "εκμεταλλεύεται" η Τότεναμ αλλά και η Εθνική Κροατίας.

Χειρότερη θέση σε Euro: 13η θέση (2004 Πορτογαλία)

Ο διεθνής μέσος, παίζει από το 2008 στα "σπιρούνια" και είναι από τα βασικά στελέχη της ομάδας, ενώ στην Εθνική Κροατίας αγωνίζεται από το 2006. Οι συμπατριώτες του περιμένουν πολλά απ' αυτόν στο Euro και είναι δεδομένο πως αν είναι σε καλή κατάσταση, τότε η Κροατία έχει ελπίδες πρόκρισης, έστω και σ' αυτόν τον δύσκολο όμιλο.

Ο προπονητής

Μπορεί να είναι μόλις 43 χρονών, όμως ο Σλάβεν Μπίλιτς έχει καταφέρει ήδη αρκετά πράγματα στην προπονητική καριέρα του και τ' όνομά του έχει ήδη γίνει γνωστό και θεωρείται ανερχόμενος και ελπιδοφόρος τεχνικός.

Στον πάγκο της Κροατίας βρίσκεται από το 2006 και έγινε ο νεότερος προπονητής (38 χρονών) που είχε ποτέ το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, ενώ το 2008 (στο Euro της Αυστρίας και της Ελβετίας) έγινε ο νεότερος προπονητής που η ομάδα του προκρίθηκε σε νοκ άουτ φάση μεγάλης διοργάνωσης.

Ο Μπίλιτς είναι γνωστός και για τον ιδιαίτερο και εκρηκτικό χαρακτήρα του, ενώ η δουλειά του έχει αναγνωριστεί από τη στιγμή που είχε βρεθεί στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας των προπονητών εθνικών ομάδων, πίσω από τον Ντούνγκα της Βραζιλίας

Το πρόγραμμα της Κροατίας

Ιρλανδία - Κροατία (10/6/2012 21:45, Πόζναν)

Ιταλία - Κροατία (14/06/2012 19:00, Πόζναν)

Κροατία - Ισπανία (18/06/2012 21:45, Γκντανσκ)

Το ρόστερ

No Όνομα Θέση Ομάδα Ηλικία
1 Σπίπε Πλετίκοσα Τ Ροστόβ 33
12 Ίβαν Κέλαβα Τ Ντίναμο Ζάγκρεμπ 24
23 Ντάνιελ Σούμπασιτς Τ Μονακό 27
2 Ιβάν Στρίνιτς Α Ντνίπρο 24
3 Γιόσιπ Σίμουνιτς Α Ντίναμο Ζάγκρεμπ 34
4 Γιούριτσα Μπούλιατ Α Μακάμπι Χάιφα 25
5 Βέντραν Τσόρλουκα Α Λεβερκούζεν 26
11 Ντάριο Σρνα (C) Α Σαχτιόρ 30
13 Γκόρντον Σίλντενφελντ Α Άιντραχτ 27
21 Ντόμαγκο Βίντα Α Ντίναμο Ζάγκρεμπ 23
6 Ντάνιελ Πράνιτς Μ Μπάγερν 30
7 Ιβάν Ράκιτιτς Μ Σεβίλλη 24
8 Όγκνιεν Βουκόγεβιτς Μ Ντίναμο Μόσχας 28
10 Λούκα Μόντριτς Μ Τότεναμ 26
14 Μίλαν Μπάντελ Μ Ντίναμο Ζάγκρεμπ 24
15 Σίμε Βρσάλκο Μ Ντίναμο Ζάγκρεμπ 20
16 Τόμισλαβ Ντούμοβιτς Μ Σαραγόσα 31
19 Νίκο Κράνιτσαρ Μ Τότεναμ 27
20 Ίβαν Πέρισιτς Μ Ντόρτμουντ 23
9 Νίκιτσα Γέλαβιτς Ε Έβερτον 26
17 Μάριο Μάντζουκιτς Ε Βόλφσμπουργκ 26
18 Νίκολα Κάλινιτς Ε Ντνίπρο 24
22 Εντουάρντο Ε Σαχτιόρ 29
TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ