CHAMPIONS LEAGUE

Το προφίλ της Μπαρτσελόνα

Το προφίλ της Μπαρτσελόνα

Η κορυφαία ομάδα στον κόσμο -βάσει τίτλων- την τελευταία διετία, Μπαρτσελόνα, είναι η αντίπαλος με την οποία κληρώθηκε ο Παναθηναϊκός από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας.

Αναμφισβήτητα, ο Νίκος Νιόπλιας και οι ποδοσφαιριστές του έχουν απέναντί τους μία τεράστια πρόκληση αλλά και ένα... βουνό να ανέβουν στα δύο ματς που θα αντιμετωπίσουν τους "μπλαουγκράνα" στους ομίλους, με τους "μπλαουγκράνα" να αποδίδουν κατά γενική ομολογία το πιο επιθετικό και ελκυστικό ποδόσφαιρο από το 2008 και μετά, όταν και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία τους ο Πεπ Γκουαρντιόλα.

Το 2009 η Μπαρτσελόνα έγινε η πρώτη ομάδα στην Ισπανία που κατέκτησε το τρεμπλ (πρωτάθλημα, Κόπα Ντελ Ρέι και Τσάμπιονς Λιγκ), ενώ ταυτόχρονα έγινε και η πρώτη ομάδα στην ιστορία που πήρε και τις έξι τρόπαια που διεκδίκησε μέσα σε μία χρονιά, καθώς κατέκτησε επίσης το ισπανικό Σούπερ Καπ, το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Πέρυσι, δεν ήταν το... ίδιο ισοπεδωτική απέναντι στους αντιπάλους της, ωστόσο κατάφερε και πάλι να κάνει υπερήφανους τους φιλάθλους της.

Συλλέκτης τίτλων ο Γκουαρδιόλα
Στην ισπανική Λίγκα ήταν η απόλυτη κυρίαρχος και αναδείχτηκε δεύτερη σερί χρονιά πρωταθλήτρια, έχοντας να επιδείξει μάλιστα δύο νίκες κόντρα στην "αιώνια αντίπαλο" Ρεάλ Μαδρίτης (1-0 στο "Καμπ Νόου" και 2-0 στο "Μπερναμπέου"), ενώ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έχασε στο... τσακ το εισιτήριο για τον τελικό, αφού αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Ίντερ του Ζοσέ Μουρίνιο.

Αλλά και τη φετινή σεζόν, ξεκίνησε με καθόλα άγριες διαθέσεις την διεκδίκηση των τίτλων, προσθέτοντας στην τεράστια συλλογή της το Σούπερ Καπ, το 9ο στην ιστορία της.

Αντίπαλός της σε διπλά ματς ήταν η Σεβίλλη, με τους Σεβιγιάνους να παίρνουν τη νίκη στο "Σάντσεθ Πιθχουάν" με 3-1 (απουσίαζαν όλοι οι Ισπανοί διεθνείς της Μπαρτσελόνα), αλλά τους παίκτες του Γκουαρδιόλα να επικρατούν με 4-0 στη ρεβάνς χάρη σε χατ-τρικ του Λιονέλ Μέσι και τον Γκουαρδιόλα να εξακολουθεί να παραμένει αήττητος σε τελικούς!

Μπάρτσα, η ραχοκοκκαλιά της Εθνικής Ισπανίας
Όσο για το ρόστερ της δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά λόγια καθώς και μόνο τα ονόματα προκαλούν δέος... Στο τέρμα ο Βίκτορ Βαλντές, στο κέντρο της άμυνας δεσπόζουν οι κυρίαρχες μορφές των Πουγιόλ και Πικέ (πρωταθλητές Ευρώπης και κόσμου με την Εθνική Ισπανίας επίσης), ενώ τα άκρα της άμυνας θωρακίζονται από τους Ντάνιελ Άλβες και Ερίκ Αμπιντάλ.

Εκεί βέβαια που "πετάει φλόγες" και προκαλεί τον τρόμο στους αντιπάλους της, εντός και εκτός συνόρων, είναι από τη μέση και μπροστά. Οι "διόσκουροι" Τσάβι και Ινιέστα "κρύβουν" τη μπάλα στο χώρο του κέντρου, έχοντας βοήθεια από τους Κεϊτά και Μπουσκέτς, ενώ η επίθεση σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο όσον αφορά στην παραγωγικότητα.

Και πως να μην γίνει αυτό όταν υπάρχει στο ρόστερ της Μπαρτσελόνα ο πιο χαρισματικός παίκτης στον κόσμο όσον αφορά στην τεχνική κατάρτιση, ο Λιονέλ Μέσι (έφτασε ήδη τα 130 γκολ στο σύλλογο, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των Ριβάλντο και Ετό), ο οποίος έχει δίπλα τους τους Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Μπόγιαν και Πέδρο, ενώ από αυτό το καλοκαίρι η γραμμή κρούσης των Καταλανών έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη ισχύ με την προσθήκη του "πολυβόλου" της Βαλένθια, Νταβίδ Βίγια.

Oι αλλαγές στο ρόστερ και η γεμάτη τροπαιοθήκη
Να σημειωθεί πως πέρα από τον Βίγια, τα νέα αποκτήματα της Μπαρτσελόνα αυτό το καλοκαίρι ήταν οι Αντριάνο (Σεβίλλη) καθώς και οι Χλεμπ (Στουτγκάρδη) και Κάσερες (Γιουβέντους) που επέστρεψαν από το δανεισμό τους, ενώ στον αντίποδα, τα τρία ηχηρά ονόματα που αποχώρησαν από τη Βαρκελώνη ήταν οι Τιερί Ανρί, Γιαγιά Τουρέ και Ραφαέλ Μάρκες.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ίσως ο Παναθηναϊκός έχει έναν πονοκέφαλο λιγότερο όταν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσει τον Μπαρτσελόνα, με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς να μην υπολογίζεται από τον Πεπ Γκουαρδιόλα και τη Μίλαν να καταβάλλει προσπάθειες τα τελευταία 24ωρα για να τον αποκτήσει με κανονική μεταγραφή.

Όσον αφορά στο παλμαρέ της Μπαρτσελόνα είναι σίγουρα από τα πλέον εντυπωσιακά σε όλη την Ευρώπη καθώς περιλαμβάνει: 20 Πρωταθλήματα Ισπανίας, 25 Κύπελλα Ισπανίας, 9 Σούπερ Καπ Ισπανίας, 3 Τσάμπιονς Λιγκ, 4 Κύπελλα Κυπελλούχων, 3 Κύπελλα Εκθέσεων (αργότερα UEFA), 3 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, 1 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων

Τρίτη σύγκρουση ΠΑΟ-Μπάρτσα στο CL
Αυτή θα είναι συνολικά η τρίτη φορά που η Μπαρτσελόνα θα βρεθεί στο δρόμο του "τριφυλλιού" για τον θεσμό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η αρχή έγινε τη σεζόν 2001-02, με τις δύο ομάδες να αναμετρώνται για τα προημιτελικά και τον Παναθηναϊκό να αποκλείεται με ψηλά το κεφάλι: επικράτησε με 1-0 στη "Λεωφόρο" με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μπασινά ενώ στη ρεβάνς προηγήθηκε με 1-0 χάρη σε εκπληκτικό γκολ (μακρινό σουτ) του Μιχάλη Κωνσταντίνου, αλλά τελικά ηττήθηκε με 3-1 από τα γκολ των Σαβιόλα και Λουίς Ενρίκε.

Η αμέσως προηγούμενη κόντρα τους ήρθε τη σεζόν 2005-06 (σεζόν που οι Καταλανοί πήραν το 2ο Κύπελλο Πρωταθλητριών στην ιστορία τους) αλλά αυτή τη φορά οι αναμνήσεις δεν είναι οι καλύτερες δυνατές για την ελληνική ομάδα.

Και αυτό γιατί μπορεί στο πρώτο ματς να πήρε "λευκή" ισοπαλία κόντρα στην Μπαρτσελόνα στο Ολυμπιακό Στάδιο αλλά στην Ισπανία γνώρισε βαριά ήττα με 5-0, με τον Μάριο Γκαλίνοβιτς να είναι μάλιστα ο κορυφαίος της ομάδας του πραγματοποιώντας αρκετές ακόμα σωτήριες επεμβάσεις.

Το ρόστερ της Μπαρτσελόνα

Τερματοφύλακες

Βίκτορ Βαλντές
Χοσέ Πίντο

Αμυντικοί

Ντάνι Άλβες
ΖεράρΠικέ
Κάρλες Πουγιόλ
Γκάμπι Μιλίτο
Μάξουελ
Αντριάνο|
Ερίκ Αμπιντάλ
Μάρτιν Κάσερες

Μέσοι

Τσάβι
Αντρές Ινιέστα
Σεϊντού Κεϊτά
Σέρχιο Μπούσκετς
Αλιαξάντρ Χλεμπ

Επιθετικοί

Νταβίντ Βίγια
Ζλάταν Ιμραΐμοβιτς
Μπόγιαν Κρκιτς
Λιονέλ Μέσι
Πέδρο
Γεφρέν Σουάρες

Η κατάκτηση του φετινού ισπανικού Σούπερ Καπ κόντρα στη Σεβίλλη


TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ