CHAMPIONS LEAGUE

Το προφίλ της Σλόβαν Μπρατισλάβα

Το προφίλ της Σλόβαν Μπρατισλάβα
Σλόβαν Μπρατισλάβα-γήπεδο

Την πιο επιτυχημένη και διάσημη ομάδα στη Σλοβακία, Σλόβαν Μπρατισλάβα, ενδέχεται να βρει αντίπαλο στα play-offs για τους ομίλους του CL ο Ολυμπιακός

Η ομάδα της σλοβακικής πρωτεύουσας συμπλήρωσε στις 3 Μαΐου 90 χρόνια ζωής και στο διάστημα αυτό έχει προλάβει να πανηγυρίσει αρκετές επιτυχίες στο ευρωπαϊκό στερέωμα, την εποχή της ενιαίας Τσεχοσλοβακίας.
Συγκεκριμένα, πανηγύρισε το 1969 την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων και έγινε μόλις η τρίτη ομάδα της κεντρικής Ευρώπης με ευρωπαϊκό τίτλο στη συλλογή της, βαδίζοντας στα χνάρια των Φερεντσβάρος (1965, Κύπελλο Εκθέσεων) και Ντιναμό Ζάγκρεμπ (1967, Κύπελλο Εκθέσεων).

Επιπλέον, η Σλόβαν μπορεί να υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι το 1976 που η πρώην ενωμένη Τσεχοσλοβακία κατακτούσε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βελιγράδι, επτά Σλοβάκοι παίκτες ήταν μέλη της.

Μετά τη διαίρεση της Τσεχοσλοβακίας, η Σλόβαν ήταν η απόλυτη κυρίαρχος την τριετία 1994-96, με την Κόζιτσε να παίρνει τα σκήπτρα τις δύο επόμενες σεζόν, και την υποψήφια αντίπαλο του Ολυμπιακού στον δρόμο προς τους ομίλους τους φετινού Τσάμπιονς Λιγκ να επιστρέφει στην κορυφή τη σεζόν 1998-99.

Τα επόμενα χρόνια, η κατάσταση δεν ήταν το ίδιο καλή για τη Σλόβαν, καθώς μετά τη δολοφονία του προέδρου της, Γιαν Ντούκι, ακολούθησε ένας οικονομικός μαρασμός, που επέφερε αναπόφευκτα πώληση αρκετών πρωτοκλασάτων παικτών της.

Το 2004 ήρθε ο υποβιβασμός, όμως δύο χρόνια αργότερα (2006) η ομάδα επανήλθε στα μεγάλα σαλόνια, ενώ η περυσινή σεζόν ήταν χρονιά "εξιλέωσης" για αυτήν, κατακτώντας το ένατο συνολικά πρωτάθλημα Σλοβακίας στην ιστορία της.

Τα μεγάλα ονόματα που να προκαλούν "φόβητρο" στον Ολυμπιακό δεν υπάρχουν στο ρόστερ της, με το πλέον αναγνωρίσιμο μέλος της ομάδας να είναι ο 66χρονος τεχνικός της, Ντούσαν Ουρίν, ο οποίος ήταν φιναλίστ στον τελικό του Euro '96, όπου η Τσεχία που καθοδηγούσε ηττήθηκε με 2-1 από τη Γερμανία.

Ένα ακόμα γνώρισμα της Σλόβαν Μπρατισλάβας είναι οι οπαδοί της, που θεωρούνται ως πιο "φασαριόζοι" στην πατρίδα τους, με τα σημαντικότερα γκρουπ οργανωμένων οπαδών τους να λέγονται "Belasá šlachta" and "Ultras Slovan".

Όσον αφορά στους "εχθρούς" της Σλόβαν, αυτές είναι οι Ίντερ Μπρατισλάβα (ιστορική η κόντρα τους), Αρτμέντια (η κόντρα τους ξεκινάει από το 2000 και μετά), όπως και Σπάρτακ Τρνάβα (είναι οι δύο πιο δημοφιλείς ομάδες της Σλοβακίας).

Σε ότι έχει να κάνει με το παρελθόν των αναμετρήσεών της με ελληνικές ομάδες, αξίζει να σημειωθεί πως βρέθηκε στο δρόμο του Παναθηναϊκού τη σεζόν 1970-71 στην πορεία των "πρασίνων" προς τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (αποκλείστηκε με απολογισμό 1 νίκη και 1 ήττα), ενώ τη σεζόν 1999-2000 αποκλείστηκε στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ από την Ανόρθωση (1 ήττα-1 ισοπαλία).

To προφίλ της Σλόβαν Μπρατισλάβα:

Έτος ίδρυσης: 3 Μαΐου 1919
Χρώματα: Μπλε-άσπρο
Παρατσούκλι: "Sky Blues" (Γαλάζιοι ουρανοί)
Γήπεδο: Tehelné pole (30.085 θέσεων)
Πρόεδρος: Ιβάν Κμότρικ
Προπονητής: Ντούσαν Ουρίν
Επίσημο σάιτ: www.slovanfutbal.com/
Τίτλοι: 9 πρωταθλήματα Σλοβακίας (1940, 1941, 1942, 1944, 1994, 1995, 1996, 1999, 2009), 3 Κύπελλα (1994, 1997, 1999), 4 Σούπερ Καπ (1993, 1994, 1996, 2009)

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες

Πίτερ Ρούζινα
Μάτους Πουτνόκι
Ντάβιντ Μπίτσικ

Αμυντικοί

Κόρνελ Σαλάτα
Μάρτιν Ντρομπρότκα
Γιόζεφ Βαλάκοβιτς
Μίχαλ Μπρέζνανικ
Μαμαντού Μπαγκαγιόκο
Πέτερ Πετράς
Ράντεκ Ντοσούντιλ
Σιμάο

Μέσοι

Ζούλιο Σέζαρ Σεράνο
Πέτερ Τσέρνακ
Σάμουελ Σλόβακ (αρχηγός)
Μάριο Μπόζιτς
Μπράνισλαβ Ομπτσέρα
Κρίστιαν Κότσακ
Γιαν Κόζακ

Επιθετικοί

Γιούραχ Χαλενάρ
Λουμπομίρ Μεστσάρος
Γιακούμπ Σιλβέστρ
Πάβολ Μάσαρικ
Πέτερ Στεφανόφσκι
Γκαούτσο








































































TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ