ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το προφίλ του Σεντρίκ Καντέ

Το προφίλ του Σεντρίκ Καντέ
Καντέ

Το SPORT 24 ζήτησε από δύο Γάλλους ρεπόρτερ να σκιαγραφήσουν το προφίλ του Καντέ(vd)

Τη στιγμή που έβαζε την υπογραφή του στο τριετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, το μυαλό του Σεντρίκ Καντέ ενδεχομένως να έκανε rewind στις ημέρες που οι συμβουλές του πατέρα του τον έκαναν να αμφιβάλλει για το σταυροδρόμι που θα έπρεπε να επιλέξει.
Μαθηματικός από το Μάλι ο Καντέ ο πρεσβύτερος επέμενε, με πειθαρχημένη τρυφερότητα, να ακολουθήσει ο μικρός Σεντρίκ την οδό των γραμμάτων.

Οι μύχιες αμφιβολίες του καταλύθηκαν στα 17 του όταν άρχισαν να κατανοούν στην οικογένεια, που διέμενε στο προάστιο Μενό του Στρασβούργου, ότι ο Καντέ διέθετε το ταλέντο που θα του επέτρεπε να προοδεύσει ως… υπήκοος του βασιλιά των σπορ.

Στα 30 του, στην πιο γόνιμη ποδοσφαιρικά ηλικία του, ο Αλσατός αμυντικός πραγματοποιεί το μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα του ερχόμενος στον Παναθηναϊκό.

Οι συστατικές επιστολές που τον ακολουθούν ανάγκασαν τους «αιωνίους αντιπάλους» να στήσουν ένα άτυπο γαϊτανάκι για την απόκτηση του, αν και στον Ολυμπιακό ισχυρίζονται ότι δεν ασχολήθηκαν ζεστά μαζί του.

Ίσως τελικά να έκαναν λάθος, ίσως όχι. Αυτό θα φανεί στο τέλος της ερχόμενης περιόδου, όπως επισημαίνουν δυο Γάλλοι δημοσιογράφοι που ακτινογραφούν στο SPORT24 τον νέο κεντρικό αμυντικό του «τριφυλλιού».

Ο αρθρογράφος του δικτυακού τόπου, football365.fr, Ολιβιέ Ντε Λος Μπουίς θεωρεί καλή λύση τον Καντέ για τον Παναθηναϊκό, χωρίς να προσδίδει τον χαρακτηρισμό εξαιρετική.

"Καλός, όχι κορυφαίος"

«Τον παρακολούθησα σε αρκετά παιχνίδια της Νις εφέτος και σαφώς έχω ξεκάθαρη άποψη για την ικανότητα του. Ο Σεντρίκ Καντέ είναι ένας καλός αμυντικός. Όχι όμως κορυφαίος. Πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός έκανε μια καλή και σχετικά φθηνή, μιας και δεν δεσμευόταν από συμβόλαιο, επιλογή»

Καλή προσθήκη θεωρεί τον Καντέ και ο Φρανκ Ταλουτό του… «Γάλλου αδελφού» site, www.sport24.com

«Θεωρώ ότι είναι ένας καλός αμυντικός του γαλλικού πρωταθλήματος. Αυτό πιστοποιείται από το γεγονός ότι αρκετοί σύλλογοι θέλησαν να τον αποκτήσουν. Ο κυριότερος λόγος ήταν φυσικά το γεγονός ότι έμενε ελεύθερος και έτσι δεν έπρεπε να δώσουν χρήματα στη Νις. Η «L’ Equipe» τον κατέταξε ως δεύτερο καλύτερο ποδοσφαιριστή της ομάδας αυτή τη σεζόν και αυτό φυσικά δείχνει την αξία του».

"Χρήσιμη εναλλακτική λύση"

Οι θερμές συστάσεις που συνοδεύουν τον Καντέ εγείρουν αυθόρμητα ερωτήματα γιατί δεν μεταπήδησε σε ένα από τα κορυφαία κλαμπ της χώρας. Ο Ντε Λος Μπουίς πιστεύει ακράδαντα γιατί δεν θα μπορούσε να σταθεί.

«Έχει αγωνιστεί στην Στρασμπούρ και στη Νις. Και στις δυο ομάδες ήταν καλός, όχι όμως κορυφαίος. Παρά ταύτα ενδιαφέρθηκαν κάποιες μεγάλες γαλλικές ομάδες για αυτόν. Τον ήθελαν σαν εναλλακτική λύση στις βασικές αμυντικές τους επιλογές. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δεν έχει την ποιότητα να αγωνιστεί ως βασικός σε μια κορυφαία γαλλική ομάδα».

Την άποψη αυτή ενστερνίζεται και ο Ταλουτό. «Στην Γαλλία ενδιαφέρθηκαν για αυτόν ομάδες σαν τη Λιλ, την Νανσί, την Μονακό και την Παρί Σεν Ζερμέν. Καμία πιστεύω ότι δεν τον ήθελε τόσο πολύ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο Καντέ θα έμενε εδώ, μιας και έχει οικογένεια με μικρά παιδιά.

Ο κύριος λόγος που δεν προσπάθησε καμιά ομάδα να τον αποκτήσει ήταν το γεγονός πως κατά την άποψη τους δεν θα μπορούσε να προσφέρει το κάτι παραπάνω, παρά θα ήταν μόνο μια χρήσιμη εναλλακτική λύση».

Ήρεμος και άκρως συμπαθής

Ο Ντε Λος Μπουίς αποκαλύπτει στο SPORT24 ότι γνώριζε κάποια από τα όνειρα του Καντέ μιας και... «έχουμε μιλήσει αρκετές φορές και είναι ένας από τους πιο συμπαθητικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει στο γαλλικό ποδόσφαιρο. Είμαι πραγματικά χαρούμενος που θα αγωνιστεί σε μια καλή ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό. Είναι ήρεμος, ασχολείται τον ελεύθερο του χρόνο με την οικογένεια του και δεν έχει προκαλέσει ποτέ με τη συμπεριφορά του, τόσο στην ομάδα, όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων».

Ως… «Ήσυχο Αλσατό» περιγράφει τον Καντέ και ο Ταλουτό. «Δεν έχει προκαλέσει ποτέ πρόβλημα με την συμπεριφορά του. Είναι από τους πλέον ήρεμους ποδοσφαιριστές και αυτό οφείλεται από ότι γνωρίζω στην αυστηρή οικογένεια του».

"Θυμίζει Ουαντού"!

Ζητώντας του Ολιβιέ Ντε Λος Μπουίς να συγκρίνει με έναν γνωστότερο παίκτη τον Καντέ, ο αρθρογράφος του football365.fr αναφέρεται σε πρώην αμυντικό του Ολυμπιακού…

«Πολλές φορές ο Σεντρίκ μου θυμίζει τον καλό μου φίλο που έχει περάσει από την Ελλάδα. Τον Αμπντές Ουαντού. Δεν είναι πολύ γρήγορος, αλλά δυνατός και με καλή φυσική κατάσταση. Έξυπνος και διορατικός, διαβάζει καλά πλέον τις φάσεις. Ακολουθεί κατά γράμμα την τακτική του προπονητή και δεν πρόκειται να του δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα».

Ο Ταλουτό δυσκολεύεται να βρει κάποιον να τον συγκρίνει και αρκείται στο ποδοσφαιρικό περίγραμμα του Καντέ. «Ο Καντέ είναι ένας δυνατός αμυντικός που σπάνια τραυματίζεται. Τρεις σεζόν στη Νις είχε 97 συμμετοχές και απέδειξε ότι ήταν ένας από τους πλέον χρήσιμους ποδοσφαιριστές της. Αλτικός, γενικά καλός στον αέρα, αλλά η όχι και τόσο καλή του τεχνική κατάρτιση τον κάνει ευάλωτο με γρήγορους επιθετικούς στην κατά πρόσωπο επίθεση.

Εκεί θα έχει πρόβλημα, ιδίως στα απαιτητικά παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ. Για την Ελλάδα πιστεύω ότι θα είναι πάρα πολύ καλός»

To προφίλ του Καντέ

Ο πρώην παίκτης της Νις είναι γεννημένος στο Μάλι αλλά πολιτογραφημένος Γάλλος. Ο πατέρας του είναι από το Μάλι και η μητέρα του Γαλλίδα. Έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Γαλλία, ωστόσο, αγωνίζεται στην εθνική Μάλι.

Μεγάλωσε στο Στρασμβούργο και το γήπεδο της Στράσμπουργκ ήταν κοντά στο σπίτι του όπου πήγαινε και έβλεπε την προπόνηση της ομάδας, κάνοντας όνειρα για το μέλλον του. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 15 χρονών με την φανέλα της Στρασμπούργκ, υπογράφοντας το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο.

Το 2003 παντρεύτηκε και ένας από τους λόγους που δέχθηκε την προσφορά της Νις ήταν η ομορφιά της γαλλικής πόλης και το περιβάλλον που θα μεγαλώσουν οι κόρες του.

Το 2005 κατέκτησε με τη Στρασμπούργκ το Λιγκ Καπ Γαλλίας, τον μοναδικό τίτλο μέχρι στιγμής στην καριέρα του. " Το τρόπαιο αυτό είναι η απόδειξη πως ακόμη και οι λεγόμενες μικρές ομάδες μπορούν να κάνουν τα πάντα. Ολα γίνονται στο ποδόσφαιρο, αρκεί να το θέλεις" είχε δηλώσει. Ενδιαφέρον για τον Καντέ έχει δείξει στο παρελθόν και ο Ολυμπιακός.

Χαρακτηριστικό του Καντέ είναι ότι πρόκειται για έναν πειθαρχημένο παίκτη που δεν έχει δημιουργήσει ποτέ προβλήματα απειθαρχίας. Ο Καντέ είχε αγωνιστεί φέτος σε 35 παιχνίδια, ενώ έχει κάνει σταθερή καριέρα στα γαλλικά γήπεδα, έχοντας περάσει από Στρασμπούρ, Ιστρ και Βαλένς, προτού ενταχθεί στη Νις το 2006.

Η καριέρα του με αριθμούς

1999/00-Στρασμπούρ: 2-0
2000/01-Στρασμπούρ: 4-0
2001/02-Ιστρ (Β’): 16-0
2002/03-Βαλένς (Β’): 32-0
2003/04-Στρασμπούρ: 25-0
2004/05-Στρασμπούρ: 35-1
2005/06-Στρασμπούρ: 30-2
2006/07-Νις: 30-1
2007/08-Νις: 32-1
2008/09-Νις: 35-0

Ο Καντέ σκοράρει με τη φανέλα της Νις











































































TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ