ΕΥΡΩΠΗ

Το προπονητικό δράμα του Λε Γκουέν στη Ρέιντζερς

Το προπονητικό δράμα του Λε Γκουέν στη Ρέιντζερς

To Sport24.gr αναλύει τον προπονητικό εφιάλτη που έζησε ο Πολ Λε Γκουέν στην πρώτη του απόπειρα εκτός Γαλλίας με την Ρέιντζερς. Η απίστευτη κόντρα με τον αρχηγό Μπάρι Φέργκιουσον, το αρνητικό ρεκόρ, η παραδοχή της αποτυχίας και η έλλειψη εμπιστοσύνης...

O Πολ Λε Γκουέν ανέλαβε την Ρέιντζερς τη σεζόν 2006-07. Είχε τερματίσει στην τρίτη θέση στο τελευταίο πρωτάθλημα. Τον Μάρτιο του 2006 οι "Τζερς" έσπευσαν να γνωστοποιήσουν την συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο πρόεδρος Ντέιβιντ Μάρεϊ προέβλεπε επιτυχίες, όμως τα γεγονότα τον διέψευσαν. Ο τεχνικός από την Βρετάνη υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας τριών ετών, φροντίζοντας να φέρει 11 νέους ποδοσφαιριστές στο "Αϊμπροξ".

Οι 11 μεταγραφές

Ήταν η πρώτη του απόπειρα να εργαστεί εκτός Γαλλίας. Οι περισσότερες μεταγραφές αποδείχθηκαν άστοχες με συνέπεια οι Σκωτσέζοι να κλαίνε τα λεφτά τους. Ο 46χρονος τεχνικός είχε δηλώσει για τους νεοφερμένους παίκτες:

έρετε, η αξία ενός ποδοσφαιριστή κρίνεται από το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο αγωνίζονται. Στην παρούσα φάση θα πρέπει να είστε προσεκτικοί πριν τους κριτικάρετε".

Ένας δημοσιογράφος που γνώριζε καλά τον Λε Γκουέν από την επιτυχημένη παρουσία του στη Λιόν ανέφερε: " Όταν ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στη Λιόν πολύς κόσμος είχε αμφιβολίες για τις ικανότητες του, όμως η κατάσταση βελτιώθηκε. Κατέκτησε το πρωτάθλημα με μία ομάδα που δεν ήταν το ίδιο ισχυρή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στη Λιόν επίσης δεν έχει την ίδια πίεση που αντιμετώπισε στη Ρέιντζερς. Όταν αποχώρησε από τη Λιόν οι παίκτες τον ικέτευαν να παραμείνει όμως ήταν πεισματάρης. Το έδειξε και στη Ρέιντζερς, όμως οι παίκτες που είχε στη διάθεση του ήταν μέτριοι στη Σκωτία".

Ο ταπεινωτικός αποκλεισμός...

Στις 8 Νοεμβρίου 2006 οι "διαμαρτυρόμενοι" αποκλείστηκαν στα προημιτελικά του Λιγκ Καπ από τη Σεντ Τζόνστον που μετείχε στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου που αποκλειόταν από ομάδα μικρότερης κατηγορίας και μάλιστα εντός έδρας!

Το αποτέλεσμα εξόργισε τους φίλους της Ρέιντζερς που προέβησαν σε διαμαρτυρίες απαιτώντας άμεσα ριζοσπαστικές αλλαγές.

Παραμονές Πρωτοχρονιάς οι "Τζερς"αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 με την Σεντ Μίρεν με συνέπεια να βρεθούν 16 βαθμούς πίσω από την Σέλτικ. " Νιώθω την πίεση αλλά είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω την κατάσταση. Γνωρίζω πως έχουμε προβλήματα, αλλιώς θα είχαμε φέρει καλύτερα αποτελέσματα" δήλωνε ο Λε Γκουέν.

Ακόμη ένα επεισόδιο στο προπονητικο δράμα που βίωσε στη Σκωτία ο Λε Γκουέν εκτυλίχθηκε την πρωτοχρονιά του 2007 όταν αφαίρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού από τον Μπάρι Φέργκιουσον προχωρώντας σε καρατόμηση του.

Λε Γκουέν Vs Μπάρι Φέργκιουσον

Είχαν προηγηθεί σπαρταριστοί διάλογοι ανάμεσα στους δύο άνδρες...

Λε Γκουέν: " Ο ρόλος του αρχηγού δεν είναι στη Γαλλία το ίδιο σημαντικό όπως εδώ. Το πλάνο μου αφορά αποκλειστικά την δουλειά.

Μπ. Φέργκιουσον: " Για μένα το να είμαι αρχηγός είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη δουλειά μου".

Λε Γκουέν: " Μπορεί να λέει ότι θέλει. Δεν με νοιάζει. Εγώ είμαι ο προπονητής".

Μπ. Φέργκιουσον: " Θα αποτεφρωθώ με τη φανέλα που φόρεσα για πρώτη φορά ως αρχηγός της Ρέιντζερς. Σημαίνει πολλά για μένα. Αρρωστημένο; Ίσως, αλλά ήδη έχω κάνει τις απαραίτητες ενέργειες".

Λε Γκουέν: " Προσπαθεί να ασκεί μεγάλη επιρροή. Δεν συμφωνώ μαζί του σε ότι αφορά τον ρόλο του αρχηγού και δεν νομίζω ότι είναι όσο σημαντικός πιστεύει".

Το αναπόφευκτο "διαζύγιο"

Τρεις μέρες αργότερα στις 3 Ιανουαρίου 2007, ανακοινώθηκε από την διοίκηση της Ρέιντζερς η λύση της συνεργασίας με τον Λε Γκουέν κοινή συναινέσει. Ο Γάλλος τεχνικός κατέρριψε ένα αρνητικό ρεκόρ, καθώς έγινε ο πρώτος προπονητής που δεν ολοκλήρωσε τη σεζόν με τον σύλλογο της Γλασκώβης. Στην ουσία επιβίωσε μόνο 198 μέρες στον πάγκο της Ρέιντζερς!

Ο Γκιβάρς και η αλήθεια για Λε Γκουέν

Ο άλλοτε παίκτης της Ρέιντζερες Στεφάν Γκιβάρς υπερασπίστηκε τον συμπατριώτη του. " Στη Σκωτία για κάποιο λόγο με την πρώτη ευκαιρία αποφάσισαν πως δεν τους κάνει. Μετά από εφτά μήνες αποχώρησε με ένα ένα απλό ' 'au revoir' ως ευχαριστώ.

Κανείς δεν μπορεί να πει πως σε αυτό το διάστημα μπορείς να βάλεις τη σφραγιδα σου σε έναν σύλλογο. Έφτασε από μία άλλη χώρα με διαφορετική κουλτούρα και γλώσσα. Χρειαζόταν χρόνο όμως η πίεση ήταν ασφυκτική και δεν είχε αυτή την πολυτέλεια. Ο Πολ δεν είναι προπονητής που μπορεί να δίνει λύσεις σε μικρό χρονικό διάστημα.

Χρειάζεται χρόνο για περάσει την φιλοσοφία του σε παίκτες και οπαδούς. Θα έπρεπε να του συμπεριφερθούν καλύτερα πριν πάρουν την απόφαση να τον απολύσουν".

Οι Σκωτσέζοι σατιρίζουν τον Πολ Λε Γκουέν

TAGS ΕΥΡΩΠΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ