Το πρωτάθλημα (έτσι) δεν ξεκινάει
Η Πολιτεία επιμένει για τις 12 ομάδες από τη σεζόν 2020-2021, η Super League δεν... πέφτει κάτω από τις 14 και έτσι το πρωτάθλημα βρίσκεται στον αέρα λίγες ώρες πριν από τη κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ της Λίγκας.
Προσπαθούμε να καταλάβουμε εδώ και καιρό τι ακριβώς θέλουν οι ομάδες, ειδικά οι τηλεοπτικά άστεγες, για να ικανοποιηθούν. Και αδυνατούμε να το βρούμε. Λειτουργούν, λες και κάποιος τους χρωστάει κάτι και οφείλει να τους το δώσει. Ειδικά οι επαφές τους με τον Βασιλειάδη, έχουν πολύ πλάκα. Του μιλάνε, λες και ο Υφυπουργός είναι τηλεοπτικός ατζέντης και ζει από αυτό. Φοβερά πράγματα.
Καλά εδώ βέβαια φταίει και ο ίδιος ο Βασιλειάδης που το επέτρεψε, αλλά εσχάτως το πάει καλά. Τα έφερε από εδώ, τα έφερε από εκεί, τους πήρε με το καλό, τους πήρε με το λιγότερο καλό, άκρη δεν έβγαλε. Σιγά μην έβγαλε. Ποιος βγάζει άλλωστε άκρη με τους περισσότερους παράγοντες των ελληνικών ΠΑΕ; Αν έβγαζε κάποιος δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο, να έχουμε ένα απαξιωμένο πρωτάθλημα.
ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΩΝ 12 ΟΜΑΔΩΝ
Και όμως με τόσο ξεπεσμένο προϊόν, οι ομάδες φέρονται λες και έχουν την Premier League και θα έρθουν τα κανάλια να τους τάξουν τα δισεκατομμύρια για να πάρουν τους αγώνες τους. Για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να πιστέψω ότι τόσο φτασμένοι επιχειρηματίες δεν βλέπουν ποιο είναι το συμφέρον τους, αλλά εγώ είμαι ένας απλός δημοσιογράφος. Δεν έχω τη γνώση τη δική τους, οπότε θα περιμένω να δω τι θα γίνει.
Αυτό που αποκλείεται να γίνει με τα σημερινά δεδομένα, είναι να δούμε έναρξη του νέου πρωταθλήματος. Και αυτό διότι οι ομάδες σήμερα θα απορρίψουν ξανά το "πλάνο Βασιλειάδη" και θα επιμείνουν στην αρχική τους θέση για μίνιμουμ 14 ομάδες στη μεγάλη κατηγορία, όπως και αν θα λέγεται αυτή.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, δεν αποδέχονται το "12" ούτε για τη σεζόν 2020-2021, όπως αρχικά είχε φανεί πως θα συμβεί, με βάση όσα διέρρεαν από το προεδρείο της Super League.
Το πιο αισιόδοξο σενάριο και ίσως το πιο εφικτό έκανε λόγο για 16 ομάδες εφέτος, 14 του χρόνου (2019-2020) και 12 του παραχρόνου (2020-2021). Αμ δε.
Μαθαίνουμε πως η τελική "ετυμηγορία" μικρών και μεγάλων ΠΑΕ του Συνεταιρισμού, είναι πως "κάτω από τις 14 ομάδες, δεν πέφτουμε σε καμία περίπτωση". Και την ίδια ώρα ζητούν νέα συνάντηση με τον Υφυπουργό για να τον πείσουν πως αυτό είναι το ιδανικό σχέδιο για όλους.
Η Πολιτεία με πρώτον τον Τσίπρα και άμεσο εκφραστή τον Βασιλειάδη λέει πως "το μοντέλο λειτουργίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αντέχει μέχρι 12 ομάδες στη μεγάλη κατηγορία και μόνο έτσι συζητάμε να προχωρήσει το πλάνο μας".
Μύλος. Και προφανώς το χάσμα δεν γεφυρώνεται. Ξέρω πως στο μάτι σας φαίνεται "μόνο δύο ομάδες είναι μωρέ, ας κάνουν λίγο πίσω όλοι τους". Αλλά δεν είναι έτσι.
ΒΑΖΟΥΝ ΤΗΝ "ΤΡΕΛΑ" ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ
Πρέπει να κατανοήσουμε κάτι. Το 80% των παραγόντων/επιχειρηματιών που έχουν τις ΠΑΕ δεν το κάνουν για βιοπορισμό. Μέσα μπαίνουν και κάποιοι μάλιστα με τα μπούνια. Το κάνουν γιατί το ποδόσφαιρο είναι η τρέλα τους. Ξεκάθαρα παράδειγμα ο Πανόπουλος και ο Σπανός. Νοικοκυρεμένα μαγαζιά, αλλά το χέρι στην τσέπη μπαίνει, και κάποιες χρονιές έμπαινε αρκετά βαθιά. Την τρέλα τους κάνουν και σε αυτό το πλαίσιο θέλουν να παίζουν με τους μεγάλους. Αυτό τους καίει περισσότερο και από τα όποια χρήματα τους τάζει η Πολιτεία μέσω της ΕΡΤ.
Σου λέει ο Κομπότης, ο Σπανός, ο Μονεμβασιώτης κτλ... "Αν μία χρονιά δεν τα πάω καλά και πέσω στη Super League 2, ναι, θα πάρω 1,5-2 εκατομμύρια ευρώ, αλλά θα παίζω με τους μικρούς. Ποιο το κίνητρο μου;". Δεν είναι παράλογο, αλλά εδώ που φτάσαμε πρέπει να πάρουν γενναίες αποφάσεις. Κάτι θα χάσουν, κάτι θα κερδίσουν.
Κάποιοι θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Σόρυ, αλλά δεν βλέπω το πως. Εκτός αν υπάρχει άλλος τηλεοπτικός παίκτης στο παρασκήνιο και μιλούν εκ του ασφαλούς. Ποιος όμως και γιατί τόσον καιρό δεν εμφανίζεται;
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Έτσι όπως τα βλέπουμε τα πράγματα και όπως φτάνουν στα αυτιά μας κάποιες απόψεις, πρέπει να υπάρξει ολική ανατροπή δεδομένων για να έχουμε σέντρα τον Αύγουστο στο πρωτάθλημα. Χωρίς τηλεοπτική στέγη μπορεί να ξεκινήσει (βάσει νόμου) ένα πρωτάθλημα. Χωρίς πλαίσιο και βούληση των ομάδων με τίποτα.
Οι ομάδες και συγκεκριμένα πρόσωπα της Super League, φέρουν την απόλυτη ευθύνη για το "σπάσιμο" της Κεντρικής Διαχείρισης. Συνέβη. Πάμε παρακάτω. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν ανεύθυνα και θα ρίξουν στον γκρεμό το επαγγελματικό ποδόσφαιρο; Θα βρουν λύσεις έστω και στο 90; Γιατί και μόνο που επικαλούνται το αυτοδιοίκητο, αλλά ζητούν από την Πολιτεία να τους βρει (τηλεοπτική) λύση, καθιστά αμφίβολη την οικονομική επιβίωση τους.
Στο χωριό μου, αυτός που σου δίνει τα χρήματα, ορίζει και τους κανόνες. Δεν τους ορίζεις εσύ. Αν δεν θες, πολύ απλά, δεν πας σε ραντεβού μαζί του και κοιτάς μόνος σου να βρεις τις λύσεις. Αυτό σημαίνει (μεταξύ άλλων) αυτοδιοίκητο.