Το Sport24.gr στο μουσείο της FIFA στη Ζυρίχη
Του μουσείο παγκοσμίου ποδοσφαίρου της FIFA στη Ζυρίχη δεν είναι ένα ακόμη μουσείο. Το Sport24.gr σας ξεναγεί στα σπάνια κειμήλια. (photos)
Τα εθνικά πρωταθλήματα τελειώνουν βαδίζοντας στην τελική τους ευθεία και η σεζόν τυπικά τελειώνει. Μέχρι να ξεκινήσει η επόμενη μεσολαβεί ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι.
Ένα καλοκαίρι που κατά μαγικό τρόπο γίνεται ιδιαίτερο κάθε τέσσερα χρόνια. Είναι το καλοκαίρι του Μουντιάλ. Του Μουντιάλ 2018, η τελική φάση του οποίου θα διεξαχθεί στη Ρωσία.
Δυόμιση μήνες πριν την έναρξή του, το Sport24.gr βρέθηκε στη Ζυρίχη. Η πόλη της Ελβετίας είναι το "κάστρο" της ελεύθερης αγοράς, η "καρδιά" των τραπεζών, των φαρμακευτικών, των παγκόσμιων τεχνολογικών "κολοσσών". Αλλά, είναι και η έδρα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Εκεί έχει την έδρα της η FIFA. Στη Ζέεστρασε, δίπλα στα κεντρικά γραφεία της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, βρίσκεται το μουσείο σε νεόδμητο κτίριο.
Άλλωστε, η ιδέα για κατασκευή μουσείου έπεσε στο τραπέζι το 2012 επί προεδρίας Ζεπ Μπλάτερ. Αφού η πρόταση εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή, μέσα σε λίγους μήνες το Δημοτικό Συμβούλιο της ελβετικής πόλης ενέκρινε το σχέδιο και η ιδέα έλαβε "σάρκα κι οστά".
Το έργο, για το οποίο δαπανήθηκαν 30.000.000 ελβετικά φράγκα (25.000.000 ευρώ) ολοκληρώθηκε τέλη του 2015 κι άνοιξε τις πύλες του αρχές (Φλεβάρης) του 2016. Επί προεδρίας - πλέον - του Τζάνι Ινφαντίνο.
Για όποιον λατρεύει το ποδόσφαιρο, μπορεί να θεωρηθεί "ναός". Πάνω από 1.000 αντικείμενα. Αν όχι όλα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία σπάνια, μοναδικά. Μεγάλες γιγαντοοθόνες LED και ηχοσύστημα που σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεται στο γήπεδο. Ας τα πάρουμε με τη σειρά, όμως.
Πριν την είσοδο, αφήνεις αντικείμενα που θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα εκθέματα σε ειδικά ντουλαπάκι. Όλα έχουν ονόματα πρώην και νυν ποδοσφαιριστών. Κι όχι μόνο. Υπήρχαν εκεί ο Λε Μπρον κι ο Κόμπι Μπράιαντ. Ο Πελέ, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν κατειλημμένος. Συμβιβαστήκαμε με τον Βούτσινιτς...
Τα έτη - σταθμοί στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Μπορεί να έχουν να κάνουμε με κάποια σημαντική διοργάνωση ή (κυρίως) με αλλαγή κανονισμών.
Ιστορικό κειμήλιο. Το αντίγραφο από τη διακύρηξη με τις βασικές αρχές του αθλήματος από την πρώτη ποδοσφαιρική ένωση.
Η μπάλα. Δεν θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή. Αλλά, το πνεύμα, το πάθος παραμένει το ίδιο.
Η σειρά ένταξης των εθνικών ομοσπονδιών στη FIFA, ως μέλη της.
Μέχρι τα τελευταία μέλη!
Η "μάχη του Χάιμπουρι". Αγγλία - Ιταλία (3-2) το 1934. Έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα πιο βίαια παιχνίδια όλων των εποχών.
Match Programme από αναμέτρηση του 1947! Μεγάλη Βρετανία εναντίον Μικτής Ευρώπης στη Γλασκώβη.
Εμφανίσεις από τις εθνικές ομάδες όλων των χωρών του κόσμου...
Και φυσικά της Ελλάδας...
Σπάνια συλλογή γραματοσήμων
Η εξέλιξη της μπάλας και των παπουτσιών στο πέρασμα του χρόνου
Τρισδιάστατη απεικόνιση κάθε χώρας. Εδώ, η δική μας!
Ιστορικά ποδοσφαιρικά αντικείμενα από Μουντιάλ.