Το συντηρητικό 4-4-2 του Άντερσον
Ο Τσάρλυ γράφει για την προσεχή αντίπαλο της εθνικής μας, τη Σουηδία, σκιαγραφόντας το προφίλ της ομάδας του Γιάνε Άντερσον, ο οποίος παίζει ένα συντηρητικό 4-4-2.
Η Εθνική μας ομάδα έχει μπροστά της δύο τελικούς. Οι 4 βαθμοί που χάσαμε από Γεωργία και Κόσοβο θα πρέπει να καλυφτούν στους αγώνες με Σουηδία και Ισπανία για να μπορέσουμε να μπούμε στις δύο πρώτες θέσεις.
Εύκολο δεν είναι, όμως όσο είσαι ζωντανός ελπίζεις. Η Εθνική μας κέρδισε με τη νίκη στο ΟΑΚΑ με τη Σουηδία και το διπλό στη Γεωργία το δικαίωμα να παίξει με κίνητρο δύο τελικούς.
Ασφαλώς και δεν είναι εύκολο με το ρόστερ που διαθέτουμε και το επίπεδο που βρίσκεται συνολικά το ποδόσφαιρο μας να μπούμε ανάμεσα σε Ισπανία και Σουηδία. Από τους διεθνείς μας ζητάμε κάτι που μοιάζει παραπάνω από τις πραγματικές δυνατότητες μας. Όμως είναι θετικό που δίνουμε ένα πολύ κρίσιμο παιχνίδι με έναν αντίπαλο που δεν του ταιριάζουμε.
Ο Άντερσον τούς έχει εκπαιδεύσει σε ένα συντηρητικό 4-4-2
Ο Άντερσον έχει εκπαιδεύσει την ομάδα του σε ένα καθαρό, πλην συντηρητικό 4-4-2. Σε ένα ποδόσφαιρο τακτικής, που τους ταιριάζει να παίζουν χωρίς μπάλα και με αυτήν την λογική κατάφεραν να φθάσουν στους 8 του Μουντιάλ και στους 16 του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Στο πρόσφατο EURO 2020 τούς δυσκόλεψε που στην φάση των 16 έπεσαν απέναντι στην χειρότερη ομάδα, που είχε μπει στα νοκ άουτ. Δεν κατάφεραν να επιβληθούν, ως ανώτεροι της Ουκρανίας και αποκλείστηκαν.
Τον περασμένο Σεπτέμβρη σε ένα παιχνίδι που φάνταζε πως θα είναι το κύκνειο άσμα του Φαν Σιπ καταφέραμε να αναδείξουμε το πρόβλημα τους στη δημιουργία και σε ένα παιχνίδι ίσων μέτρων να τους αποδιοργανώσουμε και να τους κερδίσουμε.
Πιο βατό να ψάξουμε για την νίκη στη Στοκχόλμη, αλλά θα είναι λάθος να παρασυρθούμε
Το όπλο μας είναι πως θα παίξουμε το ποδόσφαιρο που θέλει, αλλά απέναντι μας δεν μπορεί να εφαρμόσει ο αντίπαλος μας. Ο Φαν Σιπ δήλωσε πως θα πάμε για την νίκη. Ασφαλώς μέσα στη δυσκολία που έχει έτσι κι αλλιώς το εγχείρημα της Εθνικής μας, είναι πιο βατό να ψάξουμε την νίκη στη Στοκχόλμη και μία ισοπαλία με την Ισπανία από το αντίθετο.
Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρόκειται να πιαστούμε κορόιδα και να πάμε εμείς σε ένα παιχνίδι που δεν μας ταιριάζει, χαρίζοντας στους Ίσακ - Κουάισον το δικαίωμα να παίξουν αυτοί στον χώρο.
Παίζουν περισσότερο από τα αριστερά
Ο Άντερσον έχει εκπαιδεύσει την Σουηδία σε ένα καθαρό 4-4-2. Το δίδυμο των κεντρικών χαφ Έκνταλ-Όλσον παίζει αρκετά συντηρητικά και στηρίζει την τακτική φιλοσοφία του προπονητή του. Ο κύριος πόλος της δημιουργίας είναι ο Φόρσμπεργκ στα αριστερά.
Η μπάλα ακουμπά με μεγάλη συχνότητα πάνω του και οι Σουηδοί προσπαθούν να χτίσουν επιθέσεις με συνεργασίες που μαζί του. Στο παιχνίδι με το Κόσοβο από την αριστερή πλευρά βγήκε το 37% των επιθέσεων των Σουηδών. Ίδιο ακριβώς ήταν και το ποσοστό που έβγαλαν από την συγκεκριμένη πλευρά τις επιθέσεις τους στο ΟΑΚΑ.
Η μπάλα πηγαίνει στα πόδια του Φόρσμπεργκ με μεγάλη συχνότητα. Όταν συμβαίνει αυτό βλέπουμε να ανεβαίνει ο Αουγκούστινσον στην πλευρά, αλλά πιο επικίνδυνες είναι οι συνεργασίες που γίνονται με τον Ίσακ, ο οποίος τραβιέται εκτός περιοχής με στόχο να συνεργαστεί μαζί του.
Τραβιούνται στα πλάγια οι δύο επιθετικοί
Από την στιγμή που αποσύρθηκε ο Μπεργκ από την Εθνική Σουηδίας και ο Ζλάταν, παρότι τα βρήκε με τον Άντερσον και θέλει να επιστρέψει, δεν έχει καταφέρει να βρεθεί σε θέση να προσφέρει βοήθειες, οι Σουηδοί παίζουν με δύο φορ, αλλά δεν έχουν κάποιον "καθαρό" επιθετικό στην περιοχή.
Το βασικό δίδυμο είναι αυτό των Ισάκ - Κουλουσέφσκι και τραβιέται αρκετά εκτός περιοχής. Ο Κοουλουσέφσκι είναι τιμωρημένος και τη θέση του θα πάρει, ο Κουάισον, που και αυτός είναι γρήγορος και έχει την τάση να κινείται περιφερειακά.
Δεν έχουν δημιουργία από τον άξονα
Οι Σουηδοί δεν έχουν κάποιον δημιουργικό μέσο από τον άξονα οι Έκνταλ - Όλσον λειτουργούν περισσότερο για να κρατήσουν την σωστή απόσταση των γραμμών και να έχει ισορροπία στο τακτικό κομμάτι το 4-4-2 του Άντερσον. Όμως δημιουργία από τον άξονα δεν προσφέρουν.
Ο τρόπος ανάπτυξης τους και ο στόχος τους είναι να αξιοποιήσουν οποιοδήποτε λάθος της αντίπαλης ομάδας ή κέρδος που θα βγάλει η πίεση τους για να χτυπήσει στον χώρο με την εντυπωσιακή ταχύτητα του ο Ίσακ.
Συνήθως η πίεση τους ξεκινά από το μεσαίο μπλοκ. Όταν βρίσκονται σε προσπάθεια για να δημιουργήσουν ψάχνουν συνεργασίες των δύο ακραίων επιθετικών με τον φορ της πλευράς τους.
Δεν είναι απόλυτο. Συνήθως είναι ο Ίσακ που πλησιάζει τον Φόρσμπεργκ για να δημιουργήσει μία δυνατή πλευρά στα αριστερά και ο Κλάεσον στα δεξιά παίζει με τον Κουλουσέφσκι, απέναντι στην Εθνική μας τη θέση του τιμωρημένου Κουλουσέφσκι αναμένεται να πάρει ο Κουάισον.
Να μην επιτρέψουμε στους Φόρσμπεργκ - Ίσακ να βρουν χώρους και να καθορίσουν τον ρυθμό του αγώνα
Είναι συγκεκριμένα αυτά που μπορούν να κάνουν σε φάση ανάπτυξης οι Σουηδοί και η αλήθεια είναι πως τα όπλα τους είναι ξεκάθαρα. Η μεγαλύτερη δυσκολία που έχουμε να αντιμετωπίσουμε έχει να κάνει με τον πιο υψηλό ρυθμό που μπορούν να παίξουν σε σχέση με τους διεθνείς μας.
Δεδομένα μπορούν να παίξουν πιο γρήγορα από την Εθνική ομάδα μας και πρέπει να καταφέρει ο Φαν Σιπ μέσα από το σχέδιο του να μη δώσει χώρους και μέτρα στον Ίσακ και να μην επιτρέψει στον Φόρσμπεργκ να πάρει στα δικά του πόδια τον ρυθμό του αγώνα.