ΑΓΓΛΙΑ

Το "Βατικανό" της Σαουθάμπτον

Football - League One - Southampton vs. Exeter City
Southampton's Alex Oxlade-Chamberlain in full flight at St Mary's Stadium Southampton
Σαουθάμπτον SHAUN BOGGUST / COLORSPORT

Το παρατσούλκι της Σαουθάμπτον είναι "Άγιοι" και όπως φαίνεται ο Θεός τους έχει βοηθήσει τα τελευταία χρόνια να βγάλουν αρκετά χρήματα πουλώντας παίκτες όπως ο Γκάρεθ Μπέιλ (videos).

Υπάρχουν ομάδες ανά τον κόσμο που έχουν παράδοση στο να βγάζουν ταλέντα που κάνουν σπουδαία καριέρα τόσο εγχώριο στο πρωτάθλημα όσο και στο εξωτερικό, οι οποίες όμως σπάνια έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μία από αυτές είναι και η Σαουθάμπτον, που μετρά 125 χρόνια ιστορίας(!) και η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα οικονομικής φύσεων, με αποκορύφωνα να φτάσει ακόμα και στην τρίτη κατηγορία της Αγγλίας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 2007 πολλές από τις εγκαταστάσεις του γηπέδου και του προπονητικού κέντρου να κλείσουν, καθώς δεν υπήρχαν χρήματα για να σταθεί στα πόδια του ο σύλλογος.

Μέχρι εκείνο το διάστημα όμως είχαν γίνει πολλές επενδύσεις στην περιοχή Marchwood, που βρίσκεται σε μεγάλη δασική έκταση, με σκοπό η Σαουθάμπτον να συνεχίσει την εξαγωγή ποδοσφαιριστών που είναι και ο μοναδικός τρόπος να ανασάνει οικονομικά.

Η επένδυση όπως φαίνεται έπιασε τόπο, αφού τα τελευταία 3-4 χρόνια ο Θεός έβαλε το χέρι του και οι "Άγιοι" έβγαλαν 40 εκ. ευρώ από την πώληση τεσσάρων ποδοσφαιριστών, ενώ σε αυτά θα πρέπει να υπολογίσετε και άλλα 10-15 εκ. ευρώ από πωλήσεις λιγότερο γνωστών παικτών.

Ας δούμε μερικούς από τους πιο γνωστούς...

Γκάρεθ Μπέιλ: Ξεκίνησε από τις ακαδημίες του συλλόγου και το 2007 η Τότεναμ ξόδεψε 9 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Πλέον η αξία του αποτιμάται πάνω από 35-40 εκ. ευρώ.

Θίο Γουόλκοτ: Η Σαουθάμπτον τον αγόρασε με μόλις 2.000 ευρώ από την Σουίντον και το 2006 τον έδωσε στην Άρσεναλ για 11 εκ. ευρώ. Η αξία του σήμερα είναι πάνω από 25 εκ. ευρώ.

Άντριου Σούρμαν: Ήρθε με 1.500 ευρώ από μικρή ομάδα της Αγγλίας και πουλήθηκε στην Γουλβς το 2009 για 2 εκ. ευρώ.

Άλεξ Όξλεϊντ Τσάμπερλεϊν: Το τελευταίο παιδί-θαύμα του αγγλικού ποδοσφαίρου κατέληξε στην αγκαλιά του Αρσέν Βενγκέρ με το ποσό των 18 εκ. ευρώ. Δεν στοίχισε τίποτα και ήρθε στην ομάδα μαζί με άλλη μία φουρνιά παικτών που αναμένεται σύντομα να κουνήσουν μαντίλι.

Λίγα λόγια για το τέλος

Η στρατηγική της Σαουθάμπτον είναι να αγοράζουν παιδιά 14,15,16 ετών από ομάδες της περιοχής και να δουλεύουν σε υψηλό επίπεδο. Αυτό γίνεται μέσω της συμμετοχής τους στη βασική ομάδα στην οποία παίρνουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τέλος να αναφέρουμε πως η διοίκηση της ομάδας στους περισσότερους παίκτες που πουλάει βάζει είτε όρο για ποσοστό μεταπώλησης, είτε μπόνους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε περίπτωση μεταγραφής - τίτλων - γκολ.

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ