Τούμπα: Η συνοικία των Φαραώ
Ο Αμρ Ουάρντα γίνεται ο όγδοος Αιγύπτιος ποδοσφαιριστής που φορά την φανέλα του ΠΑΟΚ και το Sport24.gr θυμίζει ξεχωριστές λεπτομέρειες από το πέρασμα των συμπατριωτών του (VIDEOS).
Όταν έγινε γνωστή η συμφωνία του ΠΑΟΚ με τον Παναιτωλικό για την απόκτηση του Αμρ Ουάρντα, Αιγύπτιοι ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τον Δικέφαλο άρχισαν να κάνουν δηλώσεις ενθάρρυνσης του νεαρού μεσοεπιθετικού, ο ένας μετά τον άλλο. "Η συμβουλή μου στον Αμρ είναι να αντέξει στην πίεση που θα αυξηθεί μετά την μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ"δήλωσε ο Μαγκντί Τολμπά που είναι ο άνθρωπος που είχε εισηγηθεί στην Αλ Αχλί να κάνει επαγγελματικό συμβόλαιο στον Ουάρντα.
Ο Χοσάμ Χασάν δήλωσε: "Ο Αμρ είναι πολύ καλός παίκτης με μεγάλες δυνατότητες βελτίωσης και πιστεύω ότι σύντομα θα τον δούμε σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα", άποψη με την οποία συμφώνησε και ο Σικαμπάλα: "Είναι καλός παίκτης, που έχει πολλές δυνατότητες να παίξει για μια τέτοια μεγάλη ομάδα, πιστεύω πως θα πετύχει με τον ΠΑΟΚ". Ακόμη, ο Σάμπρι τόνισε: "Ο Ουάρντα έκανε την καλύτερη επιλογή και σε ό,τι αφορά τον ίδιο, πιστεύω στις δυνατότητές του".
Για όλους τους προαναφερόμενους, ο ΠΑΟΚ αποτέλεσε δεύτερο σπίτι (για άλλον λιγότερο και για άλλον περισσότερο) και πλέον έχει δημιουργηθεί μία παράδοση την οποία ο Ουάρντα θέλει να συνεχίσει. Ο 23χρονος μεσοεπιθετικός γίνεται ο όγδοος Αιγύπτιος που περνά από την Τούμπα και ο το Sport24.gr κάνει ένα... flashback στο πέρασμα των προηγούμενων επτά.
Μαγκντί Τολμπά (1989-1993): Ο πρώτος και καλύτερος
Αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση ξένου παίκτη στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Όχι γιατί ήταν ο πρώτος Αφρικανός που φόρεσε τη φανέλα της ομάδας (αποκτήθηκε με 100.000 δολάρια όταν Ρομπ Γιάκομπς και Μπάμπης Μιχαηλίδης τον είδαν να κάνει μαγικά σε προετοιμασία της Ζάμαλεκ στο Λεμπένσκι Βιρ της ενωμένης- το 1989- Γιουγκοσλαβίας), ούτε γιατί ήταν εκείνος που... έβαλε τον ΠΑΟΚ στην αιγυπτιακή αγορά.
Αλλά γιατί πρόκειται για ένα από τα κορυφαία δεκάρια που πέρασαν από τον Δικέφαλο, για τους περισσότερους το καλύτερο μετά τον Γιώργο Κούδα, αφού τους πρόσφερε αξέχαστες ποδοσφαιρικές στιγμές με το μαγικό αριστερό πόδι του. Συν τοις άλλοις είχε δεθεί με την ομάδα (έπαιξε στο Βέλγιο με τη Μαλίν έχοντας πρόβλημα στο γόνατο) και διατηρεί ακόμη σχέσεις με την οικογένεια του ΠΑΟΚ.
Με τον Κώστα Μαλιούφα που τον πηγαινοέφερνε στην προπόνηση με το αυτοκίνητό του στο πρώτο διάστημα της παρουσίας του στην Θεσσαλονίκη, αλλά και με αρκετούς ακόμη συμπαίκτες του από εκείνη την ομάδα. Πριν λίγο καιρό ο Νίκος Καραγεωργίου τον είχε επισκεφτεί στο Κάιρο.
Στην ιστορία έχουν μείνει οι προσευχές του πάνω σε ένα χαλί, ενώπιον των συμπαικτών του, την περίοδο του ραμαζανιού, αλλά και οι μνημειώδεις κόντρες του με τον Θωμά Βουλινό που τον ώθησαν τελικά εκτός ΠΑΟΚ το 1993. Φόρεσε την "ασπρόμαυρη" φανέλα σε 112 ματς και σημείωσε 17 τέρματα.
Μοχάμεντ Τάχα (1989-1992): Σαν να μην πέρασε ποτέ
Ο Τολμπά ενθουσίασε με το καλημέρα τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ και γι' αυτό πίστεψαν ότι λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβρη του 1998, αποκτώντας τον Μοχάμεντ Τάχα για τον οποίο μεσολάβησε (ήταν συμπαίκτες στη Ζάμαλεκ) και ο ίδιος θα έβρισκαν ένα δεύτερο λαβράκι. Αυτό, όμως, δεν συνέβη και η αλήθεια είναι ότι η... κακή μέρα φάνηκε από το πρωί. Τραυματίστηκε πριν μπει το νέο έτος, έπαιξε τελικά σε ένα ματς με τον Λεβαδειακό τον Φεβρουάριο και τελικά συμμετείχε μόλις σε τέσσερα ματς (μεταξύ των οποίων και ένας θρίαμβος επί του Ολυμπιακού με 4-1 και μετά.. εξαφανίστηκε).
Ιμπραΐμ και Χοσάμ Χασάν (1990-1991): Μία σεζόν που δεν ήταν αρκετή
Μετά το Μουντιάλ του 1990, στο οποίο συμμετείχαν μαζί τον Τολμπά, πήγαν στον ΠΑΟΚ και οι δίδυμοι αδερφοί Χοσάμ και Ιμπραΐμ Χασάν. Έμειναν μία μόνο σεζόν στην Τούμπα, αλλά άφησαν το στίγμα τους αφού ήταν δύο πραγματικά αξιόλογοι παίκτες. Ο φορ Χοσάμ έκανε 19 συμμετοχές και πέτυχε 5 γκολ, ενώ ο δεξιός οπισθοφύλακας Ιμπραΐμ 24 ματς και 4 γκολ.
Την επόμενη σεζόν πήγα στην ελβετική Ξαμάξ, γρήγορα γύρισαν όμως στην Αίγυπτο, όπου συνολικά έχουν καταφέρει να πάρουν: 14 τίτλους πρωταθλήματος και πέντε Κυπέλλου Αιγύπτου. Επίσης, έχουν δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών Αφρικής, τέσσερα Κύπελλα Κυπελλούχων Αφρικής, και πολλούς άλλους τίτλους (Αραβικό Τσάμπιονς Λιγκ, Πρωτάθλημα Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κ.α.).
Ο Χοσάμ έκλεισε την καριέρα του στα 42 του ως προπονητής-παίκτης και είναι ο μόνος Αφρικανός που έχει πάρει τρία Κύπελλα Εθνών Αφρικής (1986, 1998 και 2006). Το φοβερό είναι ότι οι δυο τους ήταν μαζί σε ομάδες και αφότου κρέμασαν τα παπούτσια τους. Ο Χοσάμ ως προπονητής και ο Ιμπραήμ ως διευθυντής ποδοσφαίρου.
Αμπντέλ Σατάρ Σάμπρι (1999-2000): Επένδυση άμεσου κέρδους
Από τις πιο επιτυχημένες-οικονομικά-μεταγραφές της περιόδου Μπατατούδη ήταν ο Αμπντέλ Σατάρ Σάμπρι. Ο Αιγύπτιος πήγε στην Τούμπα με 200 εκατομμύρια δραχμές και πρόλαβε να παίξει 17 μόλις παιχνίδια πριν πάρει μεταγραφή στην Μπενφίκα (πακέτο με τον Τριαντάφυλλο Μαχαιρίδη) μετά την εντυπωσιακή παρουσία του στη ρεβάνς του Κυπέλλου UEFA με τους Λουζιτανούς όταν ο Δικέφαλος είχε κερδίσει με 1-2 εκτός έδρας (η δική του εκπληκτική εκτέλεση φάουλ έδωσε τη νίκη) αλλά αποκλείστηκε στα πέναλτι.
Ο ΠΑΟΚ έβαλε στο ταμείο του σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δραχμές για τον βιρτουόζο μεσοεπιθετικό που λίγο πριν την ολοκλήρωση της μεταγραφής δήλωνε: "Δεν είναι σωστός ο τρόπος που φεύγω από τον ΠΑΟΚ. Πηγαίνω σε μία άγνωστη χώρα"δήλωνε τότε ο Σάμπρι.Ο ύψους 1,68 μ. πήγε τον Δεκέμβριο του ‘99 στην Λισαβόνα και παρέμεινε στην πορτογαλική πρωτεύουσα για δύο χρόνια, στα οποία αρχικά συνεργάστηκε με τον Γερμανό Γιουπ Χάινκες και αργότερα για λίγο με τον Ζοσέ Μουρίνιο.
Αμπντέλ Ραζέκ Σικαμπάλα (2005-2007): Τους έφτιαξε και... έφυγε
Η πλέον πολυσυζητημένη μεταγραφή ξένου παίκτη στον ΠΑΟΚ. Ο Αμπντέλ Ραζέκ Μαχμούντ Φατλάλα Σικαμπάλα (το όνομά του έγινε... viral στο στόμα του Γιώργου Μίνου) πήγε στον ΠΑΟΚ το 2005 με τον... τρόπο που αργότερα έφυγε. Ο Νίκος Παπαβραμίδης, στενός συνεργάτης του Γιάννη Γούμενου είχε αποσπάσει την υπογραφή του σε ταξίδι του στην Αίγυπτο και με ένα ποσό 250.000 ευρώ που επιδίκασε η FIFA, ο ΠΑΟΚ τον πήρε από την Ζάμαλεκ. Το ταλέντο του... ξεχείλιζε από τις προπονήσεις μέχρι και κάθε παιχνίδι που έπαιζε, το σύνθημα "μάθε στον Ριβάλντο λίγη μπάλα, Σικαμπάλα, Σικαμπάλα"ακουγόταν ολοένα και πιο έντονα, όμως ο νεαρός Αιγύπτιος είχε... πολλά θέματα.
Από την επικοινωνία που ήταν πολύ δύσκολη λόγω του ότι, μεγαλωμένος στο Ασουάν, δεν είχε ήξερε ούτε στοιχειώδη αγγλικά (ευτυχώς για εκείνον υπήρχε και ο συμπατριώτης του Αμίρ Μέγκαχεντ στην Τούμπα την ίδια περίοδο), μέχρι και τον τρόπο ζωής του. Την περίοδο του ραμαζανιού, κόντευε να λιποθυμήσει στις προπονήσεις αφού μέχρι να δύσει ο ήλιος δεν έπρεπε να πίνει ούτε νερό. Υπάρχουν φοβερές ιστορίες από εκείνη την περίοδο, με τον κοσμοπολίτη μουσουλμάνο Φατίχ Ακιέλ να παίρνει μαζί του Μέγκαχεντ και Σικαμπάλα σε εστιατόρια και εκείνοι απλά να τον παρακολουθούν να τρώει λουκούλεια γεύματα. Ο Σικαμπάλα έπεισε ότι ήταν παίκτης σπάνιας ποδοσφαιρικής πάστας, όμως η παρουσία του στον ΠΑΟΚ τελείωσε άδοξα (κατέγραψε συνολικά 28 συμμετοχές και 4 γκολ). Είχε αρχίσει να κοντράρεται με τον Ντουμιτρέσκου, έφυγε πίσω στην πατρίδα του για διακοπές και δεν γύρισε ποτέ.
Επικαλούταν ανεκπλήρωτες στρατιωτικές υποχρεώσεις, όμως, η αλήθεια είναι ότι είχε υπογράψει ξανά συμβόλαιο με τη Ζάμαλεκ στην οποία το δικαστήριο της FIFA επέβαλε να πληρώσει 990.000 ευρώ στον ΠΑΟΚ. Η συνέχεια της καριέρας του ήταν παρόμοια, αφού αρκετές φορές το όνομά του έπαιξε για μεταγραφή σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες (πέρασε για λίγο μόνο από τη Σπόρτιγκ Λισαβόνας) και τελικά άφησε την αίσθηση ότι αδίκησε τον εαυτό του.
Αμίρ Αζμί Μέγκαχεντ (2004-2007): Έφερε 700.000 ευρώ στον ΠΑΟΚ
Ο Αμίρ Αζμί Μέγκαχεντ κινήθηκε στη σκιά του Σικαμπάλα αφού ήρθε στον ΠΑΟΚ την ίδια περίοδο με τον συμπατριώτη του. Είχε καλά στοιχεία ως ποδοσφαιριστής (αγωνιζόμενος ως στόπερ και αμυντικός μέσος), διακρίθηκε σε κάποια παιχνίδια (στην ιστορία έμεινε ένα φάουλ-φωτοβολίδα, σχεδόν από το κέντρο, σε φιλικό με τον Ηρακλή) και τελικά πήρε μεταγραφή στην Αλ Σαμπάμπ φέρνοντας στα ταμεία του Δικεφάλου 700.000 ευρώ ευρώ σε μία πολύ δύσκολη περίοδο που ο Γούμενος έψαχνε ρευστό.
ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ SPORT24.GR