Τρέλα και πρόβλημα για το Άμστερνταμ
Περίπου 5.000 αιτήσεις για εισιτήρια είχε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός για το ματς της 24ης Νοεμβρίου στο Άμστερνταμ, αλλά διαθέσιμα από τον Άγιαξ είναι μόνο 2.500 "κομμάτια" βάσει του σχετικού κανονισμού για το 5% στους φιλοξενούμενους. Τι θα γίνει με όσους θα ταξιδέψουν στην Ολλανδία χωρίς εισιτήριο;
Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό, το εκτός έδρας ματς με τον Άγιαξ στην πέμπτη αγωνιστική των ομίλων του Europa League μπορεί να είναι αδιάφορο βαθμολογικά. Μετά τις δύο ήττες, από τους Ολλανδούς στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τη Θέλτα στο Βίγκο, ο Παναθηναϊκός είναι σαφώς αουτσάιντερ για την πρόκριση, όντας στην τελευταία θέση του ομίλου του με 0 βαθμούς, έναντι 6 του Άγιαξ, 4 της Θέλτα και 1 της Σταντάρ Λιέγης. Τα παιχνίδια των δύο προσεχών αγωνιστικών (Σταντάρ – Παναθηναϊκός και Άγιαξ – Θέλτα εντός και εκτός έδρας) θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις δύο προνομιούχες θέσεις.
Μα, όλα, αυτά, δεν τα είχαν… προϋπολογίσει όσοι φίλοι του Τριφυλλιού έσπευσαν στις πρώτες ημέρες μετά την κλήρωση των ομίλων να καταθέσουν αιτήσεις στην ΠΑΕ για εισιτήριο στο Άμστερνταμ, κλείνοντας ταυτόχρονα (όσο πιο γρήγορα τόσο πιο φτηνά) και τα αεροπορικά εισιτήριά τους για Ολλανδία… Iσχύει, άλλωστε, για τους οπαδούς όλων των ομάδων: θέλουν το ταξίδι για το ταξίδι. Ανεξάρτητα από το αν ο Παναθηναϊκός θα έχει ακόμη προσδοκίες πρόκρισης. Και συνολικά τα αιτήματα έφτασαν στις 5.000! Τα περισσότερα από φίλους του Τριφυλλιού που είναι και μέλη της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας», άρα έχουν και ένα… δικαίωμα παραπάνω! Ωστόσο, οι Ολλανδοί είχαν ενημερώσει εξ’ αρχής τον Παναθηναϊκό ότι δεν μπορούν να δώσουν περισσότερα από 2.500 «κομμάτια», βάσει του σχετικού κανονισμού για το 5% της χωρητικότητας του γηπέδου στην φιλοξενούμενη ομάδα.
Τα στελέχη της ΠΑΕ προσπάθησαν και ακόμη προσπαθούν. ‘Εχουν ενημερώσει όσους έχουν εξασφαλίσει εισιτήριο. Κατέθεσαν δύο φορές αίτημα στους Ολλανδούς για περισσότερα «κομμάτια». Κατάφεραν να αποσπάσουν κάποιες δεκάδες περισσότερα για τις θέσεις των επισήμων και περίπου 200 για τους οπαδούς στις κερκίδες. Είναι αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που για πρώτη φορά ο Παναθηναϊκός καλείται να λύσει στη θητεία του Γιάννη Αλαφούζου: τρομερή υπεραριθμία οπαδών σε εκτός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι με σοβαρότατη πιθανότητα να μείνουν τουλάχιστον 1.000 – 1.500 άτομα εκτός γηπέδου, αν θεωρήσουμε ότι κάποιοι (λίγοι βεβαίως) ακυρώσουν τις κρατήσεις τους, αφού δεν έχουν εισιτήριο. Η μοναδική φορά που κλήθηκαν να διαχειριστούν αντίστοιχο θέμα ήταν στο προ διετίας εκτός έδρας ματς εναντίον της PSV, στο Αϊντχόφεν ( 1-1, με ισοφάριση του Νίκου Καρέλη). Πάλι στην Ολλανδία, πάλι σε φάση ομίλων Europa League. Τότε είχε ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, η PSV είχε δείξει καλή διάθεση, τελικά είχαν μείνει περίπου 100-150 άτομα εκτός γηπέδου. Τώρα, όμως, ο όγκος των οπαδών είναι πολύ μεγαλύτερος. Όπως και ο κίνδυνος…
Τα στελέχη της ΠΑΕ είναι εντόνως θορυβημένα μετά και τη βαριά τιμωρία της UEFA για το εντός έδρας ματς στη Λεωφόρο, για το οποίο οι Πράσινοι θα κληθούν να καταβάλουν 61.000 ευρώ, καθώς ο παρατηρητής της αναμέτρησης ανέφερε στην έκθεσή του οκτώ (!) διαφορετικές κατηγορίες – εκτός από τα πρόστιμα για την κόκκινη του Γουακάσο και τις πέντε κίτρινες κάρτες - σχετικά με τη διεξαγωγή του αγώνα και τη συμπεριφορά των οπαδών. Κι όλα αυτά χωρίς να έχει δημιουργηθεί καν εμφανές πρόβλημα στη διεξαγωγή του, χωρίς καν να έχει διακοπεί έστω για ένα λεπτό το ματς. Η ανησυχία των στελεχών της ΠΑΕ έγκειται ασφαλώς στην εξωγηπεδική συμπεριφορά των φίλων του Παναθηναϊκού οι οποίοι θα ταξιδέψουν στο Άμστερνταμ, αλλά δεν θα παρακολουθήσουν το ματς.
Χρόνος άφθονος υπάρχει μέχρι τις 24 Νοεμβρίου και στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται επαφές του Παναθηναϊκού τόσο με τον Άγιαξ, όσο και με την UEFA, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με συνεργασία όλων και να μην προκύψουν «παρατράγουδα». Είτε εκτός γηπέδου, τα οποία ενδεχομένως να επιφέρουν και ποινές στο Τριφύλλι, είτε… γενικώς στην πόλη, που θα πλήξουν το πρεστίζ του club. Σε κάθε περίπτωση, το έργο τους εύκολο δεν είναι, γι’ αυτό και είναι πιθανό το ταξίδι στελεχών στο Αμστερνταμ για τετ α τετ συζητήσεις και επαφές, με στόχο τον καταρτισμό του πλάνου διαχείρισης της κατάστασης "εκτάκτου ανάγκης".
Photo credits: Action images