X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τσέφεριν vs Φαν Πράαχ: Οι εκλογές της UEFA με νικήτρια την Ελλάδα

Αλεκσάντερ Τσέφεριν και Μίχαελ φαν Πράαχ διεκδικούν τον προεδρικό θώκο της UEFA μέχρι το 2019 και το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον στρέφεται στις εκλογές-αλλαγή σελίδας που διεξάγονται την Τετάρτη στην Αθήνα.

Η UEFA εκλέγει καινούργιο πρόεδρο και οι υποψήφιοι είναι δύο, ο Αλεκσάντερ Τσέφεριν και ο Μίχαελ φαν Πράαχ.

Το Sport24.gr απαντάει στα έξι βασικά δημοσιογραφικά ερωτήματα, αναλύοντας το προφίλ τους, εξηγώντας τις προθέσεις τους και καταμετρώντας τις ψήφους τους, σε μία διαδικασία από την οποία νικήτρια θα αναδειχθεί η... Ελλάδα.

Ποιος είναι ο άγνωστος Σλοβένος και γιατί χαίρει υποστήριξης από την πλειοψηφία των 55 μελών, γιατί έμεινε πίσω ο Ολλανδός στην κούρσα των ψήφων, ποιοι υπόγειοι μηχανισμοί θα καθορίσουν το αποτέλεσμα της κάλπης, τι θα ψηφίσει η Ελλάδα και ποιο το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε σχέση και με τις αλλαγές στο Champions League.

Τι: Οι εκλογές που θα... αλλάξουν την Ευρώπη

Η ανάδειξη νέου προέδρου, διαφορετικού για πρώτη φορά μετά από το 2007, έρχεται σε μία περίοδο ιδιαιτέρως κρίσιμη για το ευρωπαϊκό, αλλά και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Λίγους μήνες μετά από την αλλαγή ηγεσίας στη FIFA λόγω της αποπομπής του Ζεπ Μπλάτερ, συμβαίνει το ίδιο και στην UEFA, επίσης λόγω ζητημάτων διαφθοράς του προηγούμενους καθεστώτος.

Ο Μισέλ Πλατινί εξωθήθηκε σε παραίτηση μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της FIFA και από τη στιγμή που δεν δικαιώθηκε ούτε στο CAS, δεν μπορούσε ούτε να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της FIFA που ορεγόταν ούτε να παραμείνει στον ευρωπαϊκό προεδρικό θώκο, δικαίωμα που κέρδισε στις εκλογές του 2015. Παρ' όλα αυτά, παρά την ποινή απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για τέσσερα χρόνια που του επιβλήθηκε και κατόπιν σχετικής επισήμανσης, θα βρίσκεται στην εκλογική διαδικασία και θα προχωρήσει σε ομιλία, χωρίς να κατέχει κάποια ιδιότητα.

Ο διάδοχός του θα συνδυάσει τη θητεία του με το νέο μοντέλο του Champions League (και ορισμένες αλλαγές στο Europa League) που αποφασίστηκε από την υπάρχουσα Εκτελεστική Επιτροπή. Επιπροσθέτως, θα επιχειρήσει να αποκρούσει όλη τη συζήτηση σχετικά με τη δημιουργία της ανταγωνιστικής Super League που θα την απαρτίζουν οι κορυφαίοι σύλλογοι του κόσμου.

Ήδη, ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Κίνας, ο Τζιανλίν Γουάνγκ, επικεφαλής της "Dalian Wanda Group", διέρρευσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με ισχυρούς παράγοντες του χώρου για τη δημιουργία μιας τέτοιας λίγκας, που θα προσφέρει στις συμμετέχουσες ομάδες πακτωλό χρημάτων με τη μορφή τηλεοπτικών εσόδων και μπόνους.

Ο επόμενος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας καλείται να διατηρήσει το πιο σπουδαίο προϊόν της ανέπαφο από τις "Σειρήνες" και ταυτόχρονα να ικανοποιήσει και τις "φωνές" εκ των έσω, τόσο από τους κορυφαίους συλλόγους που επιζητούν μεγαλύτερα έσοδα για να μην προκαλέσουν σχίσμα, όσο και από τους μικρότερους που επιθυμούν να κλείσει η "ψαλίδα" που έχει δημιουργηθεί στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, το οποίο μετεξελίσσεται σε άθλημα δύο και τριών ταχυτήτων.

Πού: Στη χώρα χωρίς πρόεδρο ομοσπονδίας

Από τις 55 χώρες της UEFA, μετά από την επίσημη αναγνώριση ως ισότιμα μέλη του Κοσόβου και του Γιβραλτάρ, η Συνομοσπονδία αποφάσισε ότι η... κατάλληλη τοποθεσία για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών και την αλλαγή μιας εποχής που συνδέθηκε με διεφθαρμένα πρόσωπα είναι η Ελλάδα.

Μπορεί να φαίνεται ειρωνικό, ωστόσο η χώρα μας, που δίνει χρόνια μάχη με τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο και που την ώρα των εκλογών δεν εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της ( παρότι θα βρίσκεται στην αίθουσα) διότι τέτοιος δεν υπάρχει μετά από την παραίτηση του Γιώργου Γκιρτζίκη διότι κατηγορείται για κακούργημα, επελέγη για τη νέα αρχή της UEFA.

Προφανώς η επιλογή δεν έγινε την τελευταία στιγμή, ούτε υπάρχει κάποιο υποβόσκον μήνυμα με τη διεξαγωγή των αρχιαιρεσιών στην Αθήνα, σε γνωστό ξενοδοχείο του Λαγονησίου. Η ανακοίνωση, εξάλλου, έγινε στις 18 Μαΐου 2016, προτού σημειωθούν οι εξελίξεις στην ΕΠΟ.

Ποιος: Οι τρεις που έγιναν δύο, ο εξής ένας

Πρόθεση υποψηφιότητας υπήρξε από περισσότερα πρόσωπα σε σχέση με τους τρεις οι οποίοι κατέστησαν επισήμως υποψήφιοι στις 20 Ιουλίου, καταληκτική ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος. Ο Άνχελ Μαρία Βιγιάρ, ο επί τρεις δεκαετίες επικεφαλής της ισπανικής ΠΟ και εκτελών χρέη προέδρου ως αρχαιότερος αντιπρόεδρος μετά από την παραίτηση Πλατινί, απέσυρε την υποψηφιότητά του προ ημερών, αφήνοντας δύο πρόσωπα να δίνουν μάχη μέχρι τέλους.

Από τη μία πλευρά βρίσκεται ο πρόεδρος της ολλανδικής ΠΟ, Μίχαελ φαν Πράαχ. Ο 68χρονος υπήρξε πρόεδρος του Άγιαξ από το 1989 μέχρι το 2003 και κατά συνέπεια επέβλεπε από την πιο υψηλή θέση την υπέροχη ομάδα του "Αίαντα" της δεκαετίας του '90, που έφτασε μέχρι την κορυφή της Ευρώπης το 1995.

Ο πατέρας του, Γιαπ φαν Πράαχ, ήταν ο πρόεδρος του Άγιαξ από το 1964 μέχρι το 1978, με συνέπεια ο γιος του να μεγαλώσει (και να γίνει φίλος) με τον Γιόχαν Κρόιφ και να γαλουχηθεί με την ιστορική ομάδα του Άγιαξ που κατέκτησε τρία σερί Κύπελλα Πρωταθλητριών από το 1971 μέχρι το 1973.

Παράλληλα με τη διοικητική ενασχόληση με τον Άγιαξ, ο ερασιτέχνης διαιτητής και ιδιοκτήτης franchise καταστημάτων ηλεκτρονικών, αποτέλεσε πρόεδρο της G14, της ένωσης των πιο ισχυρών συλλόγων του κόσμου που συχνά αντιτέθηκε στην UEFA. Στα κοινά της Συνομοσπονδίας βρίσκεται από το 1998 και δέκα χρόνια αργότερα έγινε πρόεδρος της ολλανδικής ΠΟ. Αποτελεί μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA και τα τελευταία χρόνια δεν φείδεται κριτικής για τη σπατάλη χρημάτων από τον οργανισμό. Προσπάθησε να θέσει υποψηφιότητα στις δύο τελευταίες εκλογές της FIFA το 2015, ωστόσο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις πέντε υπογραφές στήριξης από μέλη της παγκόσμιας ομοσπονδίας που χρειαζόταν για να εγκριθεί η υποψηφιότητα.

Αντίπαλός του ο μέχρι πρότινος άγνωστος στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο Αλεκσάντερ Τσέφεριν. Πρόεδρος της σλοβένικης ΠΟ, αναμορφωτής του εγχώριου πρωταθλήματος και το απόλυτο φαβορί για τη νίκη στις εκλογές. Ο 48χρονος υποψήφιος είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, από τους πλέον διάσημους στην πατρίδα του, έχοντας ακολουθήσει κι αυτός τα χνάρια του πατέρα του.

Παίκτης ποδοσφαιρικής ομάδας δικηγόρων στη Λιουμπλιάνα, βρέθηκε για έξι μήνες στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ολίμπια, της οποίας ήταν επί χρόνια νομικός σύμβουλος. Μεταπήδησε γρήγορα στην ΠΟ της χώρας και εξελέγη υπό αμφιβόλου εγκυρότητας διαδικασία, μιας και οι υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο βάσει κανονισμών έπρεπε να έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον πέντε ετών στη διοίκηση κάποιου επαγγελματικού ποδοσφαιρικού συλλόγου.

Ως πρόεδρος της εγχώριας ΠΟ, πήρε το 2012 από τα χέρια της λίγκας την ευθύνη της διεξαγωγής του πρωταθλήματος, προσέλκυσε σωτήριες χορηγίες, μεταξύ των οποίων και για την ονομασία του πρωταθλήματος της πρώτης κατηγορίας, βελτίωσε τις τηλεοπτικές συμφωνίες, τα βρήκε με τους διεθνείς ποδοσφαιριστές για τα πριμ τους. Οι κινήσεις του οδήγησαν σε αύξηση της προσέλευσης φιλάθλων στα γήπεδα, στην επανεκλογή του και στην ανάδειξή του ως τεχνοκράτη παράγοντα του ποδοσφαίρου που μπορεί να τα καταφέρει πιο πάνω από το "ταβάνι" της Σλοβενίας.

Γιατί: Για την αποφυγή της ευρωπαϊκής Super League

Ως μέλος της UEFA όλη αυτήν την περίοδο των "ζυμώσεων", ο Φαν Πράαχ τάσσεται υπέρ των αλλαγών στο Champions League, υποστηρίζοντας πώς έγιναν στη σωστή κατεύθυνση και κατόπιν επιθυμίας των μεγάλων και των μικρών συλλόγων. Υποστηρίζει, δε, ότι τούτη τη στιγμή δεν μεγαλώνει η ισχύς των κορυφαίων συλλόγων, επικαλούμενος και την εμπειρία του ως πρώην επικεφαλής της G14.

Η γνώμη του Τσέφεριν είναι αντίθετη. "Δεν υποστήριξα τις αλλαγές, διότι μακροπρόθεσμα θα είναι δυσκολότερο για τις μικρές χώρες να προκριθούν στους ομίλους. Μόνο τα μεγάλα πρωταθλήματα ευνοούνται", δήλωσε στο " ESPN" ο Σλοβένος για τις αλλαγές στο Champions League.

Στο ίδιο μέσο, ο Φαν Πράαχ υποστήριξε ότι προτεραιότητά του είναι η εφαρμογή προγράμματος μείωσης του κόστους λειτουργίας της UEFA, περικόπτοντας δαπάνες σε ξενοδοχεία πολυτελείας, πτήσεις σε πρώτη θέση και πανάκριβα προγράμματα μάρκετινγκ, ενώ θα προσλάβει εξωτερικά πρόσωπα για οικονομικούς ελέγχους.

Προτεραιότητα του Τσέφεριν είναι η αλλαγή καταστατικού της UEFA, ώστε να θεσπιστούν όρια θητειών πέραν των ηλικιακών που υπάρχουν τώρα (70 έτη), όχι μόνο για τον πρόεδρο, αλλά και για τα μέλη της Εκτελεστική Επιτροπής.

Σε αυτό συμφωνεί και ο Φαν Πράαχ, ενώ οι δύο υποψήφιοι ταυτίζονται και ως προς το άνοιγμα της οικονομικής "ψαλίδας" μεταξύ των πιο δυνατών πρωταθλημάτων της Ευρώπης σε σχέση με τα υπόλοιπα, καλώντας όλους τους παράγοντες του ποδοσφαίρου (λίγκες, ατζέντηδες, συλλόγους, media, χορηγούς) να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να βρουν μηχανισμούς που μαζί με το FFP θα βελτιώσουν την κατάσταση.

Από εκεί και πέρα, ο Φαν Πράαχ επιθυμεί καλύτερη διανομή της οικονομικής ενίσχυσης για ποδοσφαιρική ανάπτυξη και εγκαταστάσεις προς τα πιο αδύναμα και φτωχά μέλη της UEFA, ενώ ο Τσέφεριν υπόσχεται στις εξαγγελίες του "πόλεμο" εναντίον του ντόπινγκ και πιο διαφανή διαδικασία απονομής τελικών Champions League και Europa League, καθώς και οικοδεσποτών για τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και άλλες μεγάλες διοργανώσεις.

Πώς: Με απόλυτη πλειοψηφία του Τσέφεριν

Η διαδικασία είναι απλή, αφού υπάρχουν 55 μέλη και ισάριθμες ψήφοι. Νικητής της διαδικασίας αναδεικνύεται όποιος σε πρώτη φάση καταφέρει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, εν προκειμένω τουλάχιστον 28 ψήφους. Σε περίπτωση που υπάρχει ισοψηφία (δηλαδή υπάρξουν άκυρα, λευκά ή αποχές), η διαδικασία επαναλαμβάνεται, αλλά αρκεί απλή πλειοψηφία για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Στην πράξη, δεν φαίνεται ότι θα χρειαστεί κάτι τέτοιο. Ο Τσέφεριν, με την αφανή στήριξη του πρώην γενικού γραμματέα της UEFA και νέου προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, έχει πραγματοποιήσει μία υποδειγματική προεκλογική καμπάνια, παίρνοντας με το μέρος του τρεις διαφορετικούς πόλους: τη Σκανδιναβία, τη Μεσόγειο (Ιταλία και πιθανότατα την Ισπανία μετά από την απόσυρση της υποψηφιότητας Βιγιάρ) και τον συνασπισμό ανατολικές-βαλκανικές χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται Ελλάδα και Κύπρος. Στους υποστηρικτές του Σλοβένου και οι δύο "υπερδυνάμεις" Γαλλία και Γερμανία, με την τελευταία να κάνει μεταστροφή, αφού αρχικά στήριζε Φαν Πράαχ, έχοντας παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Ολλανδία.

Μία εμβριθής έρευνα του νορβηγικού " Josimar", αποκάλυψε μηχανισμούς και συναντήσεις στις οποίες έλαβαν χώρα υψηλά ιστάμενοι της FIFA, με στόχο να καταστεί σαφής η επιθυμία του Ινφαντίνο να αναλάβει την προεδρία της UEFA o Τσέφεριν. Μάλιστα, ως αντάλλαγμα στις σκανδιναβικές χώρες προσφερόταν μία θέση αντιπροέδρου της UEFA στον πρόεδρο της σουηδικής ΠΟ, θέση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο το 2017, καθώς και η συνδιοργάνωση είτε του Euro 2024 (η απόφαση θα ληφθεί το 2017) είτε του Euro 2028.

Οι τέσσερις από τις έξι σκανδιναβικές χώρες χαιρέτισαν με κοινή ανακοίνωση την πρόθεση υποβολής υποψηφιότητας από τον Τσέφεριν πριν αυτή γίνει πράξη (Νησιά Φαρόε και Ισλανδία φέρονται να στηρίζουν αθόρυβα), ενώ ακολούθησαν οι συναντήσεις των 13 χωρών μελών που απαρτίζουν τον συνασπισμό ανατολικής και βαλκανικής Ευρώπης (περιλαμβάνονται Ελλάδα, Κύπρος), που υπό τις οδηγίες της Ρωσίας εξέφρασαν δημόσια τη στήριξή τους στον Σλοβένο.

Ο Φαν Πράαχ απολαμβάνει μόνο την ολλανδική στήριξη, την αγγλική και τη βελγική, αν και ο συνασπισμός ανατολικής-βαλκανικής Ευρώπης, δια μέσω Κυπρίων παραγόντων, επιχείρησαν να προσεταιριστούν το Βέλγιο στους υποστηρικτές του Τσέφεριν.

Ο Ολλανδός εμφανίστηκε ανήσυχος την Τρίτη, στο περιθώριο του κογκρέσου της UEFA που διεξάγεται στη χώρα μας από τις 12 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, όσον αφορά τον αριθμό των ψηφοφόρων που έχει με το μέρος του, αφού ανοιχτά τον στηρίζουν μόλις τέσσερις ΠΟ, ενώ τον Τσέφεριν πάνω από τριάντα. "Δεν νομίζω ότι η δημόσια στήριξη είναι πραγματικά σημαντική. Ορισμένοι άνθρωπο μου είπαν στην αρχή ότι θα με ψηφίσουν, αλλά ξαφνικά μου γύρισαν την πλάτη. Στο τέλος της ημέρας, πιστεύω ότι δεν θα φύγουν", δήλωσε ο Ολλανδός για τις ψήφους στις οποίες υπολογίζει.

Πότε: Μέχρι το 2019 και βλέπουμε

Η ανάδειξη του νέου προέδρου της UEFA θα πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο του Λαγονησίου και η θητεία του ουσιαστικά θα είναι η θητεία που θα πραγματοποιούσε ο Πλατινί, μέχρι το 2019 και τις επόμενες, προγραμματισμένες, αρχαιρεσίες.

Ο πρόεδρος της ΠΟ Σουηδίας προσπάθησε να βρει μία λύση που θα ικανοποιούσε και τους δύο και όπως αποκάλυψε το " TV4-Sporten", σε συνάντηση που είχε τον Μάιο με τον Φαν Πράαχ, του πρότεινε να αναλάβει την προεδρία μέχρι το 2019, όταν και θα αποχωρούσε λόγω του ηλικιακού ορίου και ακολούθως να πάρει τα "ηνία" ο Τσέφεριν.

Ο Ολλανδός δέχθηκε, ωστόσο μετέφερε την πρόταση στον Σλοβένο αντίπαλό του, ο οποίος αποκρίθηκε: "Σκέφτηκα την πρόταση, αλλά τώρα έχω την ευκαιρία και ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί το 2019".

Ως εκ τούτου, ο Αλεκσάντερ Τσέφεριν (ή ο Μάικλ φαν Πράαχ) θα γίνει ο έβδομος πρόεδρος της UEFA μέχρι το 2019 και πιθανόν και στη συνέχεια.

Σημειωτέον, ο Δανός Έμπε Σβάρτς ήταν πρόεδρος από το 1954 μέχρι το 1962, ο Ελβετός Γκούσταβ Βίντερκερ από το 1962 μέχρι το 1972, ο Ιταλός Αρτέμιο Φράνκι από το 1973 μέχρι το 1983, ο Γάλλος Ζακ Ζορζ από το 1983 μέχρι το 1990, ο Σουηδός Λέναρτ Γιόχανσον από το 1990 μέχρι το 2007 (παραμένει επίτιμος πρόεδρος μέχρι σήμερα) και ο Μισέλ Πλατινί από το 2007 μέχρι το 2015. Ενδιάμεσα, μεταξύ 1972 και 1973 προσωρινός πρόεδρος διετέλεσε ο Ούγγρος Σάντορ Μπαρκς (μετά τον θάνατο του Βίντερκερ), ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα, ηγείται προσωρινά ο Βιγιάρ.

Εν κατακλείδι: Ποιοι οι συσχετισμοί με την Ελλάδα

Η εκλογή νέου προέδρου στην UEFA και δη του επίλεκτου για την Ελλάδα αναμένεται να έχει μόνο θετικές εξελίξεις για τη χώρα μας. Ο Τσέφεριν φέρεται διατεθειμένος να βοηθήσει τις πιο αδύναμες ποδοσφαιρικά χώρες, στις οποίες συγκαταλέγεται η Ελλάδα, ενώ οι καταβολές του από την ανατολική Ευρώπη τον τοποθετεί πιο κοντά στη χώρα μας σε σχέση με προηγούμενους προέδρους.

Παρ' όλα αυτά, ίσως ακόμα πιο σημαντική και από την εκλογή Τσέφεριν στη θέση του νέου προέδρου είναι η μονιμοποίηση του Θόδωρου Θεοδωρίδη σε αυτήν του γενικού γραμματέα της Συνομοσπονδίας, που αυτήν τη στιγμή κατέχει με υπηρεσιακό χαρακτήρα. Ο πιο ισχυρός Έλληνας παράγοντας αποτελούσε δεξί χέρι του Ινφαντίνο και από αυτήν τη θέση θα διευκολύνει τη συνεργασία FIFA - UEFA.

Επιπροσθέτως, το νέο λειτουργικό μοντέλο της UEFA (το οποίο εφαρμοζόταν επί Γιόχανσον) δεν απαιτεί τη μόνιμη παρουσία στο αρχηγείο της Νιόν του προέδρου και τα τρέχοντα ζητήματα θα τα χειρίζεται ο γενικός γραμματέας και το επιτελείο του ή θα υπάρχουν τηλεδιασκέψεις.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται εμφανές ότι ο Θόδωρος Θεοδωρίδης αναμένεται να διατηρήσει τον ενισχυμένο ρόλο που κατείχε μετά από την πρόσληψή του τον Μάιο στη θέση προσωρινού γενικού γραμματέα, εξαιτίας των καταιγιστικών διοικητών ανατροπών σε FIFA και UEFA. Εξάλλου, ήταν ο αξιωματούχος εκείνος που παρουσίασε στο Μόντε Κάρλο τις πιο σημαντικές εξελίξεις της περιόδου, τις μεταβολές στο Champions League και στο Europa League για τον κύκλο 2018-2021.

Η παρουσία ενός Έλληνα παράγοντα στα πλέον υψηλά κλιμάκια αποφάσεων του ποδοσφαίρου μπορεί να εκληφθεί μόνο ως τιμητική αλλά και θετική είδηση για την Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χώρα μας μπορεί να προσδοκά σε ευνοϊκή μεταχείριση από την UEFA στα ζητήματά της.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ