ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Τζιόλης: "Θέλω να πάρω τίτλους"

Τζιόλης: "Θέλω να πάρω τίτλους"
Τζιόλης, Παναθηναϊκός

Για μια χρονιά παράξενη αλλά και για εγωισμό των "πράσινων" μίλησε σε συνέντεξη στο "PAO news" ο Αλέξανδρος Τζιόλης

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αλέξανδρου Τζιόλη:
- Καλησπέρα Αλέξανδρε, πως αισθάνεσαι λίγες ώρες μετά τη πρόκριση στον τελικό;
Σίγουρα καλύτερα τώρα, όχι καλά αλλά καλύτερα.

- Γιατί περνάει τόσος καιρός για να είμαστε όλοι λίγο καλύτερα. Πως το αντέχετε αυτό;

Είναι δύσκολο, μια πάνω, μια κάτω

- Να ξεκινήσουμε από τα άσχημα γιατί νομίζεις συμβαίνει αυτό;

Εύκολο να κανείς την ερώτηση αλλά δύσκολα μπορεί να απαντηθεί.

- Το συζητάτε μεταξύ σας οι παίκτες;

Σίγουρα όταν η ομάδα δεν πάει καλά όταν έχουμε αποτυχίες, υπάρχει συζήτηση μεταξύ των παικτών, όλου του τιμ για το τι φταίει.



- Αυτό με τον Εργοτέλη και τον Ατρόμητο δεν ήταν αποτυχία απλώς. Το περιμένατε εσείς μετά τη νίκη στο Καραϊσκάκη και στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ;
Νομίζω κανένας δεν το περίμενε. Ούτε εμείς οι ίδιοι οι παίκτες, ούτε ο κόσμος κανείς. Ήταν δυο αποτυχίες που ήρθαν πολύ ξαφνικά. Δεν ξέρω τι ακριβώς μπορεί να φταίει, ίσως η νίκη επί του Ολυμπιακού. Εντάξει δεν μπορώ να το πω αυτό. Ίσως μπήκαμε χαλαρά.

- Στη Ξάνθη μπορεί να μην παίξατε σούπερ, αλλά ήσασταν τελείως διαφορετικοί σαν ομάδα μέσα στο γήπεδο. Το έβλεπες από τον τρόπο που πηγαίνατε πάνω στις φάσεις. Ότι εγώ το θέλω και θα το πάρω.

Όντως στη Ξάνθη μπορεί να μην παίξαμε πολύ ωραίο ποδόσφαιρο, αυτό το είδατε, απλά θέλαμε πολύ το παιχνίδι, θάλαμε να πάμε στο τελικό και το δείξαμε μέσα στα γήπεδο. Το θέμα είναι ότι δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια ότι θέλουμε να πάμε στον τελικό, θέλουμε το Κύπελλο. Πρέπει να το δείξουμε και μέσα στο γήπεδο. Να το δείχνεις με πάθος και από εκεί και πέρα όλοι οι παίκτες του Παναθηναϊκού αν αποδώσουν αυτό που μπορούνε δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει ομάδα που μπορεί να μας αντιμετωπίσει.

- Γιατί στην Ξάνθη λες «το θέλω και θα το πάρω» και σε κάποια άλλα παιχνίδια δεν το κάνεις αυτό. Ήταν οριακά πλέον τα πράγματα; Έλεγες ή αυτό ή τέρμα;
Δεν νομίζω όλα οριακά είναι τα παιχνίδια, βρισκόμαστε προ το τέλος του πρωταθλήματος και το παιχνίδι με τον Ατρόμητο ήταν και αυτό οριακό.

- Δεν σου λέω παίξατε καλά ή δεν παίξατε καλά. Απλώς ήσασταν όμως πολύ διαφορετικοί και φυσιογνωμικά μέσα στο γήπεδο. Ήσασταν αγριεμένοι, πάνω στις κόντρες, τα δίνατε όλα. Και στη Ξάνθη κάνατε ένα άσχημο 20 λεπτό αλλά ήσασταν διαφορετικοί;
Δεν ξέρω γιατί, ούτε εγώ μπορώ να αποδώσω το λόγο που έγινε αυτό.

- Έκανε εντύπωση το γεγονός ότι με τη λήξη του αγώνα και έχοντας πάρει τη πρόκριση, το αντιμετωπίσατε πολύ χαλαρά. Σαν να έχετε πάρει μια νίκη ρουτίνας, χωρίς πανηγύρια στον αγωνιστικό χώρο αλλά και στα αποδυτήρια; Αυτό οφείλετε στο γεγονός πως πιστεύατε ότι είχατε υποχρέωση να προκριθείτε;
Σίγουρα όταν είσαι στη 3η θέση του πρωταθλήματος και όταν ο βασικός σου στόχος είναι το πρωτάθλημα, όταν κερδίζεις τη Ξάνθη, χωρίς να θέλω να την υποτιμήσω σαν ομάδα, είμαστε καλύτεροι και πετύχαμε κάτι το αναμενόμενο. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται πανηγύρια. Και εγώ προσωπικά όταν κερδίζω τη Ξάνθη και πάω στον τελικό το θεωρώ ότι ήταν υποχρέωση μου να πάω. Ήμουν το φαβορί και αυτό έγινε.

- Όπως το φαβορί είναι και στο τελικό ο Παναθηναϊκός;
Αυτό ακριβώς. Όταν όμως κερδίσεις μια κούπα είναι μια κούπα και είναι διαφορετικό. Δεν συζητάμε ότι δεν θα πανηγυρίσουμε απλά είμαστε το φαβορί και πρέπει να πάμε να κερδίσουμε.


- Έχει σημασία όμως και αυτή κούπα. Πέρασαν τόσο σημαντικοί παίκτες από τον Παναθηναϊκό όπως ο Λυμπερόπουλος και ο Καραγκούνης οι οποίοι δεν πήραν ποτέ τίτλο; Εσύ μόλις μετά από δυο χρόνια στον Παναθηναϊκό θα διεκδικήσεις το πρώτο σου τρόπαιο; Τις θέλετε και εσείς για να ανδρωθείτε ποδοσφαιρικά. Δεν είναι αυτό που λένε μερικοί «Έλα μωρέ το κυπελλάκι και τι έγινε»; Συμφωνώ απολύτως γιατί και στην ομάδα υπάρχουν πολλοί νεαροί ποδοσφαιριστές και θα είναι πολύ καλό, πολύ σημαντικό να κατακτήσουμε το τρόπαιο.


- Το ματς με τη Ξάνθη ξεκίνησε πολύ καλά, γκολ από την αρχή και δυο-τρεις κλασικές ευκαιρίες. Ξαφνικά χωρίς εντολή από τον προπονητή από όσο είδαμε εμείς μετά το 15’ βλέπουμε μια άλλη ομάδα. Πως εξηγείς το γεγονός ότι δεν συνεχίσατε στον ίδιο ρυθμό; Ήταν η αυτοσυντήρηση ότι προηγούμαστε και παίρνουμε τη πρόκριση οπότε δεν χρειάζεται να ρισκάρουμε;
Νομίζω ένα μικρό ποσοστό οφείλεται σε αυτό. Ότι ενστικτωδώς όταν κερδίζεις χωρίς να το θέλεις οπισθοχωρείς αλλά το μεγαλύτερο ρόλο παίζει όταν κερδίζεις τη μπάλα πρέπει να τη κρατάς. Κερδίζαμε τη μπάλα γιατί κάναμε άμυνα αλλά μετά τη χάναμε κατευθείαν. Στη πρώτη δεύτερη πάσα τη χάναμε.

- Μια από τις σημαντικές λεπτομέρειες είναι ότι δεν κρατάτε πολύ τη μπάλα;

Αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο μένεις πίσω. Γιατί αν κρατήσεις μπάλα θα ανέβεις μετά και πάλι μπροστά. Όταν κερδίζεις και πας κατευθείαν να κάνεις επίθεση και τη χάνεις τότε μένει όλη η ομάδα πίσω. Πρέπει να αλλάζεις μια δυο, τρεις, πέντε πάσες. Ότι κάναμε και στο τέλος στο παιχνίδι με τη Ξάνθη.

- Γιατί δεν το κάνετε σε μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα;
Αυτό είναι καθαρά θέμα προσωπικό. Κάθε παίκτης όταν κερδίζει τη μπάλα να έχει καθαρό το μυαλό του, να κάνει σίγουρη πάσα, να ξεκουραστεί η ομάδα, να ανέβει…


- Πιστεύεις ότι λείπει από τον Παναθηναϊκό η αυτοσυγκέντρωση για μεγαλύτερο διάστημα μέσα στο παιχνίδι;

Νομίζω και στη Ξάνθη φάνηκε ότι έχουμε κάποια νεκρά διαστήματα στα οποία κάπως τρελαινόμαστε θα μπορούσα να πω.


- Σε έφτιαξε ποδοσφαιρικά η ατμόσφαιρα στη Ξάνθη;

Είναι πολύ καλό και ας είσαι εκτός έδρας. Μακάρι να παίζουμε πάντα σε τέτοια γήπεδο. Νομίζω δεν θα γίνει ποτέ. Ας είναι και λίγοι οι φίλαθλοι ας είναι γεμάτο το γήπεδο και θα είναι καλά.


- Φαβορί είσαστε δεν το κρύβουμε. Αλλά είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι κόντρα στη Λάρισα;

Όταν λέμε ότι είμαστε φαβορί εννοείται ότι είμαστε το φαβορί αλλά απλά δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τη Λάρισα. Είναι μια πολύ καλή ομάδα και είναι ένας τελικός. Είναι ένα παιχνίδι όλα γίνονται σε ένα παιχνίδι. Μπορεί να είσαι άτυχος, μπορεί να μην σου βγει ο αγώνας. Πρέπει να πάμε για να κερδίσουμε. Δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα για εμάς. Πρέπει να πάρουμε το Κύπελλο. Είναι καλή ομάδα η Λάρισα έχει καλούς παίκτες και νομίζω ότι είναι πιο επικίνδυνη επιθετικά από ότι η Ξάνθη. Πρέπει να είμαστε πιο προσεχτικοί αλλά είναι πιο ευάλωτοι αμυντικά. Ελπίζω να γίνει ένα καλό παιχνίδι και να είμαστε εμείς οι νικητές.


- Στα ματς με τη Λάρισα υπάρχει και η ιδιομορφία ότι θα παίξετε πρώτα στη Λάρισα και μετά από μια εβδομάδα στον τελικό;

Δεν το σκέφτομαι εγώ προσωπικά καθόλου όταν θα έρθει η ώρα θα το σκεφτώ. Τώρα σκέφτομαι το ματς με τον Άρη και πως θα κερδίσουμε. Όταν έρθει η ώρα του τελικού θα το σκεφτώ τότε.

- Έχεις από τα πιο καλά σουτ όχι μόνο στον Παναθηναϊκό αλλά γενικότερα στην Ελλάδα. Γιατί δεν δοκιμάζεις συχνότερα το πόδι σου;

Σουτάρω πιο συχνά (γέλια).


- Έχεις βάλει και εσύ αρκετά όμορφα γκολ με μακρινά σουτ γιατί δεν σουτάρετε γενικότερα;

Δεν ξέρω, είναι θέμα σκέψης του κάθε ποδοσφαιριστή αν το έχει στο μυαλό του να σουτάρει ή όχι. Όταν βρίσκεσαι στα 20-25 μέτρα το σκέφτεσαι.


- Νοιώθετε ότι δεν έχετε εμπιστοσύνη στους εαυτούς σας. Σας ζόρισε η χρονιά επειδή από την αρχή δεν πήγε καλά;

Νομίζω πως λένε πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Όταν δεν ξεκινάς καλά, όχι ότι χάθηκε από την αρχή η χρονιά, αλλά όταν μένεις πίσω, κυνηγάς δεν είναι και ότι καλύτερο. Η ήττα από τον Ιωνικό, το Ευρωπαϊκό παιχνίδι, η αλλαγή προπονητή, βελτιωθήκαμε, σίγουρα όμως μας στοίχισαν. Είναι μια χρόνια πάλι παράξενη, δεν κύλησε ομαλά.

- Σας επηρέασαν τόσο πολύ αυτά που έγιναν στο ξεκίνημα δηλαδή;

Μάλλον πρέπει να έχουν επηρεάσει. Ίσως μακροπρόθεσμα, ίσως μετά από μερικές αγωνιστικές έχουν επηρεάσει. Όταν δεν είσαι ήρεμος από την αρχή της χρονιάς κάποια στιγμή θα βγει.

- Πιστεύεις ότι ακόμα παίζει ρόλο η κακή προετοιμασία που λένε κάποιοι ότι έγινε; Όχι νομίζω ότι έχουμε βελτιωθεί αρκετά. Από κάποιο σημείο και μετά στη χρονιά πήραμε μπρος. Νοιώθετε ότι σας αδικεί και ατομικά και σαν ομάδα, ανεξάρτητα από το Κύπελλο, η θέση που θα τερματίσετε;
Εντάξει το Κύπελλο είναι ένας σημαντικός τίτλος. Από εκεί και πέρα όταν έχεις κερδίσει τα τρία ντέρμπι τι να πεις. Όντως έχουμε κάνει εγκλήματα χάνοντας από μικρότερες ομάδες. Χωρίς να το θέλω να το θέσω σαν δικαιολογία του χρόνου αν παίξουμε στη Λεωφόρο δεν θα έχουμε τέτοιες απώλειες.


- Είναι όντως το ΟΑΚΑ τόσο άσχημο σαν ποδοσφαιρικό γήπεδο;
Νομίζω, ναι αρκετά.


- Δεν είναι έδρα δηλαδή;

Δεν έχω παίξει στη Λεωφόρο σαν παίκτης του Παναθηναϊκού αλλά σαν αντίπαλος. Απλά είναι ποδοσφαιρικό γήπεδο. Μπαίνει ο αντίπαλος μέσα και το βλέπει γεμάτο. Σε αντίθεση με το αχανές Ολυμπιακό Στάδιο.

- Όταν μετά τη νίκη στο Καραϊσκάκη παίξατε με τον Εργοτέλη και είδατε άδειο το ΟΑΚΑ σας επηρέασε;

Μπορώ να πω πως ναι. Δεν το λέω για δικαιολογία αλλά παίζει και αυτό το ρόλο του. Διαφορετικό είναι να μπεις σε ένα γεμάτο γήπεδο ότι χωρητικότητα και να έχει 20.000-25.000 και διαφορετικό σε ένα άδειο γήπεδο ειδικά μετά από τέτοια μεγάλη νίκη.


- Είναι γεγονός πάντως πως περάσατε ένα δύσκολο δεκαπενθήμερο με Εργοτέλη και Ατρόμητο;

Η αλήθεια είναι αυτή. Υπήρχε πολύ στεναχώρια και απογοήτευση.

- Μετά είχαμε το παιχνίδι με τη Καλαμαριά. Τι δεν πήγε καλά άσχετα αν η ισοφάριση ήρθε στο τέλος;

Η απόδοση μας δεν ήταν και πάλι τόσο καλή. Ακόμα και αν δεν γινόταν αυτό με το πέναλτι πάλι δεν παίξαμε καλά.


- Ήσουν στη φάση του πέναλτι. Τι έγινε; Τι σου είπε ο Μπριάκος;

Εγώ δεν τον βρήκα. Φαίνεται και στο ριπλέι. Εμένα πάντως μου είπε ο διαιτητής ότι τον βρήκα.

- Θεωρείς ότι φέτος αντιμετωπίσατε προβλήματα με τη διαιτησία;
Δεν θέλω καθόλου να αναφερθώ σε αυτό…


- Η χρονιά φτάνει στο τέλος της, κάνοντας εσύ έναν απολογισμό τι κρατάς σε ατομικό επίπεδο;

Νομίζω ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά όπως είπα και πριν. Θέλουμε σίγουρα να πάμε καλύτερα του χρόνου. Είμαι δυο χρόνια στην ομάδα και θέλω να κάνω το καλύτερο. Δεν μπορώ να είμαι στη 3η θέση. Θα είναι σημαντική βοήθεια ότι θα παίξουμε στη Λεωφόρο. Αυτά τα δυο χρόνια βέβαια ήταν και μια μεταβατική περίοδο. Πολλοί νέοι παίκτες στην ομάδα σε ηλικία και όσο περνάει ο χρόνος πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το μέλλον ανήκει στον Παναθηναϊκό και το εννοώ. Νομίζω ότι θα δικαιωθώ σε ένα-δυο χρόνια. Δεν πιστεύω ότι αυτή η ομάδα δεν θα παέι καλά.


- Εσείς σαν ομάδα όμως έχετε στη πλάτη σας και μία δεκαετία. Με τον κόσμο να σας φορτώνει πολλά κακά. Χωρίς όμως να φταίτε.

Δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε αυτό εμείς. Ο κόσμος βγάζει τα δικά του συμπεράσματα…


- Εσείς το βλέπετε αυτό σαν βάρος επιπλέον;
Βλέπουμε ότι ο κόσμος θέλει διακρίσεις και νομίζω ότι πρέπει να καταλάβουμε τη πίεση και να την αντέξουμε. Είμαστε σε μεγάλη ομάδα και έτσι είναι τα πράγματα.


- Όταν είχες τη πρόταση από τον Παναθηναϊκό σκέφτηκες ότι θα έρθεις σε μια ομάδα με πολύ μεγάλη πίεση. Και αν ναι ήταν όσο την περίμενες ή μεγαλύτερη;

Η πίεση είναι όπως την περίμενα. Τις ευθύνες που έχει ο καθένας πρέπει να τις αναλαμβάνει και να μην έχει το φόβο. Να δέχεται την πίεση. Στην Ελλάδα ζούμε, παίζουμε ποδόσφαιρο, ο κόσμος ασχολείται με αυτό και όταν δεν πας καλά λογικό είναι ο κόσμος να έχει απαιτήσεις.

- Θα τον θέλατε λίγο διαφορετικό στις εκδηλώσεις του;
Εννοείται κάποια πράγματα δεν πρέπει να ξεφεύγουν από τα όρια. Άποψη μου είναι ότι ο κόσμος μπορεί στη διάρκεια ενός αγώνα να γιουχάρει, να κάνει ότι θέλει. Από τη στιγμή που τελειώνει το ματς όμως πρέπει να τελειώνουν και όλες οι ενέργειες του κόσμου.


- Μετά το ματς στη Κέρκυρα που μείνατε στο ξενοδοχείο πως αισθανόσουν. Τι είπες, που ήρθα;

Αυτό νομίζω το έχουν ζήσει περισσότερο οι ξένοι και όχι οι έλληνες. Σε μερικούς τους ήρθε πολύ παράξενο. Οι έλληνες το βλέπουν και στη κοινωνία όταν βγαίνουν έξω οπότε εμένα προσωπικά δεν μου ήταν δύσκολο.

- Που ακριβώς στοίχισε η απουσία του Έκι σε αγωνιστικό και εξοαγωνιστικό επίπεδο φέτος τον Παναθηναϊκό;

Σε αγωνιστικό επίπεδο ο Έκι είναι ένας καλός παίκτης, θα ήταν χρήσιμος. Αλλά ήταν άτυχος. Έλλειψη όμως είναι και ο Βίκτορ ο οποίος αν είχε μια γεμάτη χρονιά θα βοηθούσε πολύ. Είναι πολύ καλός και έμπειρος παίκτης. Οπότε και οι δυο είναι σημαντικές ελλείψεις για την ομάδα.


- Δεν πιστεύεις ότι με τον Έκι θα είχε ένα μεγαλύτερο τσαμπουκά η ομάδα;

Σε αυτό πραγματικά δεν ξέρω να απαντήσω.

- Έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση στη βαθμολογία πιστεύεις ότι αντανακλά τις διαφορές ανάμεσα στις ομάδες;

Όχι. Η καλύτερη απάντηση είναι τα μεταξύ μας παιχνίδια. Εκεί δείξαμε ότι δεν υστερούμε σε τίποτα. Απλά έχουμε κάνει λάθη με τις μικρότερες ομάδες.


- Πολλοί λένε ότι αυτή η ομάδα δείχνει να μην τσαντίζεται στις ήττες, συμφωνείς με αυτή την άποψη; Δεν σας εκνευρίζει από την άλλη ότι μερικοί σας θεωρούν εύκολη λεία; Η σας ρίχνει τον τσαμπουκά.

Δεν νομίζω ότι ρίχνει τον τσαμπουκά σε κανένα παίκτη αλλά νομίζω ότι αυτό το θέμα είναι καθαρά προσωπικό. Ο κάθε παίκτης έχει εγωισμό μέσα του. Δεν πρέπει να αφήνει τον εαυτό του να χάνει από ομάδες όπως ο Εργοτέλης η Καλαμαριά.


- Πιστεύεις ότι είναι προσωπικό ή θέμα της ομάδας;

Όπως είπατε και εσείς πριν η ομάδα αποτελείται από πρόσωπα. Όταν έντεκα άτομα έχουν εγωισμό μέσα τους όλη η ομάδα έχει εγωισμό.


- Τι νομίζεις ότι πρέπει να αλλάξει τη νέα χρονιά. Ένα βασικό ήταν αυτό που είπες ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός; Πως αλλάζει αυτό…

Όντως αυτά τα δυο χρόνια που είμαι στην ομάδα αυτό το φαινόμενο έχω παρατηρήσει ότι στην αρχή της χρονιάς χάνονται βαθμοί. Όχι ότι χάνουμε το πρωτάθλημα από αυτό αλλά μετά είναι κάπως πιο διαφορετικά. Τρόπος σκέψης και γενικότερα αλλάζουν όλα.


- Εάν μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού ήσασταν τρεις βαθμούς μπροστά υπήρχε περίπτωση να δούμε διαφορετική νοοτροπία στο ματς με τον Εργοτέλη.

Είναι καθαρά υποθετική η ερώτηση αλλά το κίνητρο του πρωταθλήματος είναι σαφώς μεγαλύτερο. Ίσως να σκεφτόμασταν διαφορετικά αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε.

- Δεν σε φτιάχνει σαν παίκτη του Παναθηναϊκού να βγαίνεις δεύτερος;

Εννοείται αυτό, ούτε να το συζητάμε. Στόχος από την αρχή της χρονιάς είναι το πρωτάθλημα. Αλλά όταν κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά δεις ρεαλιστικά ότι το έχεις χάσει κυνηγάς τη δεύτερη θέση.


- Ακούστηκε ότι σας επηρέασε το όλο θέμα με το πριμ με τον Ολυμπιακό;

Όχι νομίζω όχι δεν είχε καμία σχέση αυτό. Αυτό είναι ένα θέμα της ομάδας. Πρέπει να παραμείνει μέσα σε αυτή και δεν έχει καμία σχέση με την απόδοση και όταν ένας παίκτης μπαίνει μέσα στο γήπεδο δεν σκέφτεται τα λεφτά. Ούτε αν θα πάρει πριμ.


- Αληθεύει αυτό. Όντως μέσα στον αγώνα φεύγουν όλα από το μυαλό;

Αν πριν από ένα παιχνίδι έρθουν και σου πουν ότι άμα κερδίσεις θα πάρει κάποια λεφτά, ίσως για κάποιους είναι κίνητρο. Αλλά δεν θα πρέπει να είναι. Είναι λάθος σκέψη αυτή. Ουσιαστικά κερδίζεις για να πάρεις το πρωτάθλημα και άμα το πάρεις θα πάρεις και λεφτά.

- Ζηλεύεις τον Γκέκα καθόλου…
Με την καλή έννοια τον ζηλεύω. Μπράβο στον Φάνη αποδίδει πολύ καλά στη Μπόχουμ. Μιλάμε όλοι με τα καλύτερα στην ομάδα και τον ζηλεύουμε με τον καλό τρόπο.


- Είχε ακούσει και αυτός αρκετά από τον κόσμο, όπως και πολλοί από εσάς. Σας δίνει κουράγιο αυτή η ιστορία;

Αν ο κάθε ποδοσφαιριστής ακούει το τι λέει ο κάθε δημοσιογράφος και ο κάθε θεατής τότε δεν θα πάει καλά. δεν θα πρέπει να επηρεάζεται κανείς από το τι γράφεται. Θα πρέπει να το αποβάλει από πάνω του. Δεν είναι υποχρεωμένος ο κάθε παίκτης να αποδείξει στον δημοσιογράφο ή στον οπαδό την αξία του. Τη γνωρίζει από μόνος του.


- Εσύ ένιωσες φέτος να μπαίνεις στο μάτι της εξέδρας;

Όχι δεν το έχω νοιώσει, ίσως έχω μπει…


- Την κριτική των δημοσιογράφων τη διαβάζεις κάθε Δεύτερα;

Δεν θα πω ότι δεν διαβάζω εφημερίδες ή ότι δεν ενημερώνομαι αλλά δεν θα πάρω εφημερίδα αποκλειστικά για αυτό.


- Υπάρχουν στιγμές που γελάς με τη κριτική των εφημερίδων;

Ναι…


- Πιο πολύ σε ενοχλεί όταν διαβάζεις ένα ματς που πήγες καλά ότι δεν πήγες ή όταν βλέπεις ένα ειρωνικό σχόλιο εις βάρος σου;

Νομίζω ότι και στα δυο. Πραγματικά απορώ και γελάω όταν διαβάζω κάτι το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.


- Πιστεύεις ότι ίσως κάποιοι έχουν προσωπικά με κάποιους παίκτες;

Για μένα δεν το έχω εντοπίσει. Υποθέτω όμως ότι ίσως υπάρχουν. Κάποιος συμπαθεί κάποιον παίκτη και κάποιος όχι και αυτό φαίνεται στο γραφτό του. Λάθος βέβαια γιατί επηρεάζουν οι εφημερίδες τον κόσμο.


- Την παρακολουθούσατε την ιστορία του γηπέδου;

Ναι... ναι, εννοείται ότι μας ενδιαφέρει τον κάθε παίκτη για να δει που θα πάει η ιστορία.


- Πιστεύεις ότι ανεβάζει συνολικά μια ομάδα να έχει το δικό της γήπεδο;

Θεωρώ ότι ένα γήπεδο σίγουρα σε ανεβάζει. Είναι ο πρωταρχικώς στόχος μιας ομάδας.


- Η χωρητικότητα 40.000 με 42.000 θεωρείς ότι είναι καλή;
Σίγουρα είναι πολύ καλά, γιατί λίγες φορές το χρόνο μπορεί να θέλεις περισσότερο κόσμο...


- Όταν μπει η ομάδα στο νέο γήπεδο πιστεύεις ότι θα εκτοξευτεί;
Νομίζω ότι θα είναι ένα πολύ καλό πάτημα. Πολύ σημαντική βοήθεια με αρκετούς παίκτες πολλά χρόνια στην ομάδα.


- Σαν παίκτης το σκέφτεσαι το ενδεχόμενο να παίξεις στο εξωτερικό;

Αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είναι στον Παναθηναϊκό. Τώρα αν γίνει κάτι στο μέλλον.


- Είναι αληθινό αυτό γιατί το λένε πολλοί παίκτες αλλά ίσως να μην το εννοούν και τόσο;
Προσωπικά ναι. Είμαι έλληνας είμαι 22 χρονών και θέλω να μείνω χρόνια στον Παναθηναϊκό και να διακριθώ με την ομάδα. Όχι απλά να πω ότι ήμουν εδώ αλλά να πάρω τίτλους.


- Σκέφτηκες ποτέ ότι ίσως γεννήθηκες σε λάθος χώρα;
Πολλοί έλληνες παίκτες σαν ταλέντο και σαν αξία αν είχαν γεννηθεί σε άλλη χώρα να είχαν άλλη εξέλιξη και να έπαιζαν σε άλλο σύλλογο. Αλλά εδώ γεννήθηκα…


- Τι πιστεύεις ότι φταίει;

Δεν ξέρω ίσως το επίπεδο του πρωταθλήματος. Για παράδειγμα κάποιος 17χρόνος όταν μπει να παίξει στο Αγγλικό πρωτάθλημα αυτόματα θα πάρει εμπειρίες περισσότερες και θα γίνει καλύτερος. Αρκετές φορές έχω τεθεί αντιμέτωπος με πολλούς τέτοιους παίκτες.


- Ένας παίκτης αν δεν παίξει πέντε-έξι παιχνίδια μπορεί να δείξει τι αξίζει;

Νομίζω ότι αν παίξει τέσσερα-πέντε παιχνίδια και βρει τον ρυθμό του μπορεί να δείξει τι αξίζει. Αν για παράδειγμα είσαι ένα μήνα εκτός για οποιοδήποτε λόγο και σου ζητήσουν να μπεις τότε και πάλι θα πρέπει να βρεις τον ρυθμό σου.


- Εσύ φέτος έχεις καθιερωθεί ενώ το πρώτο σου παιχνίδι σαν βασικός ήταν κόντρα στον Ολυμπιακό και ουσιαστικά έμαθες 20 λεπτά πριν ότι ξεκινάς;

Ναι. Είχε ένα πρόβλημα ο Μπίσκαν μου είπαν μπαίνω. Ουσιαστικά για να διεκδικήσω ξανά τη θέση μου στην ενδεκάδα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία.


- Eχεις κάνει ντεμπούτο σε νεαρή ηλικία και σε βλέπουμε συνέχεια να του δίνεις συμβουλές;

Σίγουρα χρειάζεται συμβουλές από μεγαλύτερους. Ο Σωτήρης είναι ακόμα 17 χρονών και του ζητήθηκαν πολλές ευθύνες με το που μπήκε στην ομάδα. Του χρόνου θα είναι μια διαφορετική χρονιά για αυτόν.


- Βλέπεις κάτι ξεχωριστό που δεν έχει κάποιο άλλο παιδί τις ηλικίας του;

Στο Σωτήρη για να πω την αλήθεια από τη στιγμή που ξεκίνησε προπονήσεις με την ομάδα και πριν αρχίσουν τα παιχνίδια τα Χριστούγεννα αυτό που μου έκανε εντύπωση παρά την ηλικία του ήταν η ωριμότητα στο παιχνίδι του που ίσως κάποια παιδιά στην ηλικία του δεν έχουν. Έχει ώριμη σκέψη. Αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Μπορεί κάποιος παίκτης να έχει καλύτερα στοιχεία αλλά να μην είναι τόσο ώριμος. Πιστεύω ότι αυτό διέκρινε και ο προπονητής και του έδωσε την ευκαιρία. Δεν τον έβαλε να παίξει χαρισματικά. Είδε στις προπονήσεις ότι ήταν ώριμος και τον έβαλε.


- Για τον Μουνιόθ πια είναι η άποψη σου;

Νομίζω ότι είναι πολύ καλός. Όταν πρέπει είναι σοβαρός και όταν χρειάζεται κάνει πλάκα. Είναι συνεργάσιμος με τους παίκτες και καλός άνθρωπος.


- Είναι από τους παίκτες που ζητάει συνέχεια την άποψη σας;

Είναι θετικό, όταν ζητάει την άποψη του ποδοσφαιριστή. Σίγουρα είναι ένας προπονητής αλλά μπορεί να μην τα αντιλαμβάνεται όλα και να μην βλέπει τις λεπτομέρειες. Είναι καλό να ρωτάει και σίγουρα βοηθάει.


- Έχετε πάρει μια πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου, στο πρωτάθλημα κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση. Ο Άρης από τη πλευρά του θέλει το ΟΥΕΦΑ. Εσείς με τι κίνητρο θα μπείτε μέσα να παίξετε;

Το κίνητρο ότι είμαστε στον Παναθηναϊκό και πρέπει να κερδίσουμε τον Άρη. Για τον εαυτό μας και μόνο. Πρέπει να έχεις εγωισμό. Θα πάω να κερδίσω. Είτε προλαβαίνεις να πάρεις το πρωτάθλημα. Είτε για να βγεις δεύτερος, είτε επειδή υπάρχει παιχνίδι Κυπέλλου. Το επόμενο ματς είναι αυτό με τον Άρη και πρέπει να το κερδίσουμε.









































































































TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ