ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ

Βάφτηκε με αίμα το Κόπα Άφρικα

Βάφτηκε με αίμα το Κόπα Άφρικα
Τόγκο-επίθεση

Τρεις οι νεκροί από την επίθεση στην αποστολή του Τόγκο, που συμμετέχει τελικά στη διοργάνωση (vds)

Η επίθεση που έγινε την Παρασκευή στην αποστολή του Τόγκο στην περιοχή Καμπίντα αποδείχτηκε αιματηρή, αφού μετά τον θάνατο του οδηγού του πούλμαν, το Σάββατο (9/1) επιβεβαιώθηκαν δύο ακόμα ανθρώπινες απώλειες.
Όπως ανακοίνωσε η αφρικανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, υπέκυψαν τελικά στα τραύματά τους ο βοηθός προπονητή Αμπάλο Αμελέτε και ο υπεύθυνος γραφείου Τύπου Στάνισλας Όκλου, ενώ σύμφωνα με μαρτυρία του επιθετικού του Τόγκο Ζόναθαν Αγίτε, νεκρός είναι και ο 25χρονος συμπαίκτης και γκολκίπερ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας, Κοζόβι Ομπιλάλε.

"Ο Ομπιλάλε είναι νεκρός και ακόμα αν φέρετε εδώ τον πρόεδρο και ακόμα και τον Μπάρακ Ομπάμα, φεύγουμε αμέσως, γυρίζουμε σπίτι μας. Η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού (σ.σ οι άλλες δύο ομάδες που έχουν ως έδρα την επαρχία της Καμπίντα για αυτή τη διοργάνωση) είναι σε πλήρη αλληλλεγγύη μαζί μας".


Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες από την αφρικανική χώρα, ο Ομπιλάλε δεν έχει χάσει τη μάχη με το θάνατο, καθώς διακομίστηκε στο νοσοκομείο "Milpark" του Γιοχάνεσμπουργκ και η κατάστασή του θεωρείται κρίσιμη, αλλά σταθερή.

"Είμαι τυχερός που είμαι ακόμα ζωντανός", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ λίγο πριν η ομάδα του Τόγκο πάρει την απόφαση να φύγει (τουλάχιστον σύμφωνα με τους απεσταλμένους των ειδησεογραφικών πρακτορείων που βρίσκονται στην Ανγκόλα), την ώρα που που ο πρωθυπουργός της Ανγκόλας διαβεβαίωνε πως "η επίθεση ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, η ασφάλεια των ομάδων είναι εγγυημένη".

Ωστόσο παρά την αρχική της απόφαση να αποχωρήσει από τη διοργάνωση λόγω της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης (που είχε και την υποστήριξη της κυβέρνησης της χώρας), η εθνική ομάδα του Τόγκο θα συμμετάσχει κανονικά στο Κόπα Άφρικα.

"Στη μνήμη των νεκρών μας, αποφασίσαμε να μείνουμε στην Ανγκόλα και να λάβουμε μέρος στο Κόπα Άφρικα.

Είμαστε όλοι συντετριμμένοι, για μας η διοργάνωση αυτή δεν αποτελεί πλέον γιορτή, αλλά θέλουμε να αντιπροσωπεύσουμε τα εθνικά μας χρώματα, τις αξίες μας και να δείξουμε πως είμαστε άντρες.

Η απόφασή μας είναι ομόφωνη μετά τη συνάντηση που είχαμε το βράδυ και τις διαβεβαιώσεις των αρχών της Ανγκόλας",



αναφέρει η ανακοίνωση της εθνικής ομάδα του Τόγκο που γνωστοποιήθηκε μέσω του παίκτη της Τόμας Ντοσέβι.

Από την πλευρά της πάντως η αφρικανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου (CAF), διαμέσου του γενικού γραμματέα Μουσταφά Φαμί και ύστερα από την απόφαση του προέδρου Ίσα Χαγιάτου, ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να επιβάλλει κυρώσεις στο Τόγκο στην περίπτωση που έπαιρνε την απόφαση να αποχωρήσει.

"Η απόφαση εναπόκειται στην εθνική ομάδα του Τόγκο. Εάν θέλουν να παραμείνουν, θα βοηθήσουμε τους παίκτες να ξεπεράσουν τον πόνο τους. Εάν αντίθετα, επιθυμούν να φύγουν, κατανοούμε τον πόνο τους".

Να σημειωθεί πως ο κανονισμός προβλέπει τον αποκλεισμό από τις δύο επόμενες διοργανώσεις του Κόπα Άφρικα για τις ομάδες που αποχωρούν μόνες τους από τη διοργάνωση, ενώ στην περίπτωση που το Τόγκο εγκατέλειπε τη διοργάνωση είχε αποφασιστεί ο Β' όμιλος να διεξαχθεί κανονικά με τη συμμετοχών των άλλων τριών ομάδων: Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού και Μπουρκίνα Φάσο.



































TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ