Βαλβέρδε ο... 13ος
Με αφορμή την απομάκρυνση του Βαλβέρδε το SPORT 24 κάνει ένα σύντομο flashback στον ερυθρόλευκο πάγκο
Η Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει τα ακόλουθα, σε σχέση με τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου:
1. Το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά τη μη αποδοχή της πρότασης της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ από τον κ. Ernesto Valverde για επέκταση της συνεργασίας τους, αποφασίζει ομόφωνα τη μη ανανέωση αυτής.
Σε κάθε περίπτωση ευχαριστεί τον κ. Ernesto Valverde για τη μέχρι σήμερα προσφορά του. Σε νέα συνεδρίαση του μέχρι το τέλος Μαΐου θα αποφασίσει τη πρόσληψη νέου προπονητή.
2. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για τις 22 Ιουνίου 2009 με θέματα ημερήσιας διάταξης:
Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Κατάργηση Δικαιώματος Προτίμησης Παλαιών Μετόχων. Έχει ορισθεί ήδη χρηματοοικονομικός σύμβουλος προκειμένου να καθορισθούν οι λεπτομέρειες της αύξησης αυτής.
Σίγουρα δεν επρόκειτο για κεραυνό εν αιθρεία. Πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε ότι το γαϊτανάκι της παραμονής ή όχι του Ερνέστο Βαλβέρδε κρατούσε εδώ και πέντε, περίπου, μήνες.
Με αφορμή την απομάκρυνση του Ερνέστο Βαλβέρδε από τον πάγκο των "Πειραιωτών" το SPORT 24 πραγματοποίησε ένα flashback στη σύγχρονη ιστορία της πειραϊκής ομάδας και συγκεκριμένα στιν ερυθρόλευκο πάγκο ή αλλιώς... "ηλεκτρική καρέκλα".
1999/00: Ο Μπάγιεβιτς, ο Ιταλός και ο "Ρουμάνος"
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη χρονιά με όνειρα για πολύ καλή παρουσία στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας ως "κληρονομιά" την πορεία που είχε πραγματοποιήσει την προηγούμενη σεζόν στην κορυφαία διασυλογική διοργάνωση (αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τη Γιουβέντους), με πρώτους στόχους το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας, με πρώτα "βιολιά" τους Ζιοβάνι και Ζάχοβιτς και "μαέστρο" τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς.
Τα ευρωπαϊκά αποτελέσματα δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες και ο "Ντούσκο" δεν μπόρεσε να τα βρει με τις περίφημες "βεντέτες". Αποτέλεσμα αυτών η απομάκρυνσή του από τον ερυθρόλευκο πάγκο το Νοέμβριο του 1999 και η πρόσληψη του Ιταλού Αλμπέρτο Μπιγκόν στη θέση του. Πρώην προπονητής της Νάπολι με την οποία είχε να επιδείξει ένα πρωτάθλημα στο Καμπιονάτο, όταν με τη φανέλα της ομάδας αγωνιζότανε ο θρύλος του αργεντίνικου ποδοσφαίρου Ντιέγο Αρμάντο Μαραντόνα.
Ο Ιταλός πέρασε και δεν ακούμπησε καθώς δεν άντεξε ούτε μισή χρονιά στο τιμόνι του συλλόγου με τον Γιάννη Ματζουράκη να αναλαμβάνει χρέη πρώτου προπονητή τον Απρίλιο και να οδηγεί τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος πραγματοποιώντας ένα μοναδικό σερί νικών.
2000/01: Η "πρώτη" του Λεμονή
Πολλοί θεώρησαν έκπληξη την κίνηση της διοίκησης να δώσει τα ηνία της ομάδας στο "Ρουμάνο" προπονητή. Η μεγάλη ευκαιρία για διάκριση στην Ευρώπη για τον γεννημένο στο Διδυμότειχο κόουτς ήρθε την επόμενη σεζόν. Ο Ολυμπιακός μάζεψε 9 βαθμούς στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά το γκολ του "εκλιπόντος" Καμερουνέζου Μαρκ Βιβιέν Φοέ στον αγώνα με τη Λυών στέρησε την πρόκριση του "Θρύλου" στην επόμενη φάση της διοργάνωσης όπως επίσης και τη θέση του Ματζουράκη στον πάγκο.
Νοέμβριος του 2000 και ο Γιάννης Ματζουράκης αποτελεί παρελθόν. Ο μέχρι πρότινος βοηθός του, Τάκης Λεμονής, αναλαμβάνει να "σώσει" τη χρονιά εντός συνόρων και το καταφέρνει κατακτώντας το πρωτάθλημα, φτάνοντας παράλληλα και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, τίτλο τον οποίο όμως δεν κατάφερε να κερδίσει, γνωρίζοντας την ήττα με 4-2 από τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας.
2001/02: Με τον Λεμονή στο "τιμόνι"
Ο Παναγιώτης Λεμονής κάθεται ολόκληρη τη χρονιά στο τιμόνι του Ολυμπιακού κερδίζει το 6ο συνεχόμενο πρωτάθλημα, ισοφαρίζοντας το προηγούμενο ρεκόρ της ομάδας αλλά χάνει τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με 2-1 από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.
2002/03: Καρέ...
Ο Τάκης Λεμονής τίθεται αντιμέτωπος στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη φιναλίστ του περσινού τελικού Μπάγερ Λεβερκούζεν του Τοπμέλερ. Με ένα εμφατικό 6-2 υπέρ στο γήπεδο της "Ριζούπολης" τα "ερυθρόλευκα" όνειρα για ευρωπαϊκή διάκριση αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά. Μέχρι την επόμενη αγωνιστική όπου η άσημη Μακάμπι Χάιφα και ο άγνωστος έως τότε Γιακούμπου Αγιεκμπένι τα "τσαλακώνει" μέσα στο "ΓΣΠ". Χατ τρικ του Νιγηριανού και 3-0 το τελικό σκορ.
Η απροσδόκητη αυτή ήττα κόστισε τη θέση του Λεμονή. Διάδοχος του 41χρονου τότε προπονητή ο σκάουτερ της ομάδας Γιάννης Κόλλιας που ανέλαβε χρέη υπηρεσιακού για περίπου ένα μήνα. Η "λύση" πάντως βρέθηκε και άκουγε στο όνομα του νέου και ελπιδοφόρου Σρέτσκο Κάτανετς. Φρούδες όμως οι ελπίδες με το Σλοβένο να κάθεται για 14 παιχνίδια στον πάγκο των Πειραιωτών σημειώνοντας 8 νίκες, 5 ισοπαλίες και μία ήττα.
Προσωρινή λύση; Ο Προτάσοφ... Ο Ουκρανός, ο τέταρτος προπονητής που κάθισε στον ομολογουμένως ηλεκτρικό πάγκο του Ολυμπιακού την ίδια χρονιά, κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στο ιστορικό 7ο συνεχόμενο πρωτάθλημα.
2003/04: Η "χαμένη" χρονιά
Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού λέει ο θυμόσοφος λαός και ο Ολυμπιακός το ασπάστηκε δίνοντας τα "κλειδιά" των αποδυτηρίων στον Όλεγκ Προτάσοφ. Παρόλα αυτά για μία ακόμη χρονιά ο Ολυμπιακός δε θα ολοκληρώσει το πρωτάθλημα με τον ίδιο προπονητή. Η ερυθρόλευκη διοίκηση προσλαμβάνει τον Νίκο Αλέφαντο στα τελευταία... "μέτρα" του πρωταθλήματος.
Η χρονιά όμως έκλεισε καταστροφικά για τον Ολυμπιακό με τον "αιώνιο" αντίπαλο να πραγματοποιεί νταμπλ, επικρατώντας μάλιστα του Ολυμπιακού στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με 3-1.
2004/05: Οι παλιές αγάπες
Πολλοί μίλησαν για ξαναζεσταμένο φαγητό... Άλλοι για την καλύτερη λύση τη δεδομένη στιγμή. Η επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς όμως μετά από 5 χρόνια στον Ολυμπιακό ήταν πλέον γεγονός. Η ανάγκη για δημιουργία μίας νέας ομάδας στα πρότυπα εκείνης που δημιουργήθηκε στο πρώτο πέρασμα του ήταν επιβεβλημένη.
Ο Σέρβος ολοκλήρωσε τη χρονιά με τον καλύτερο τρόπο. Καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ, συγκεντρώνοντας 10 βαθμούς στους ομίλους, συνεχίζοντας στο Κύπελλο UEFA όπου και απέκλεισε τη Γαλλική Σοσό, ολοκληρώνοντας την πορεία του στην δεύτερη τη τάξει διοργάνωση κόντρα στην αγγλική Νιουκάσλ.
Το τέλος της χρονιάς βρήκε τον Ολυμπιακό "νταμπλούχο" και τον Ντούσαν Μπάγεβιτς όμως να αποχαιρετά το "λιμάνι".
2005/06: Το νορβηγικό... μοντέλο
Το καλοκαίρι βρίσκει την ομάδα να αναζητεί τη λύση για τον πάγκο της που θα φέρει ευρωπαϊκό αέρα στο σύλλογο του Πειραιά και επιτυχίες τόσο σε Ευρώπη όσο και σε Ελλάδα. Το όνομα που μονοπωλεί τα ΜΜΕ είναι του Γάλλου Πολ Λε Γκεν, πρώην προπονητή της Λυών. Ο "γάμος" δεν επετεύχθη και η διοίκηση του Ολυμπιακού έστρεψε το βλέμμα της αλλού. Βορειότερα.
Ο Τροντ Σόλιντ ήταν ο εκλεκτός. Εκείνος που θα έφερνε τις διακρίσεις αλλά και την πειθαρχία στα αποδυτήρια. Λάτρης του 4-3-3 και του επιθετικού ποδοσφαίρου, ο Νορβηγός στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο κατάφερε να στέψει τους "ερυθρόλευκους" νταμπλούχους, χωρίς όμως να μπορέσει να ικανοποιήσει τον διακαή πόθο όλων... την ευρωπαϊκή διάκριση.
2006/07: Η επιστροφή
Ο Τροντ Σόλιντ απέτυχε. Απέτυχε να πραγματοποιήσει την καλή ευρωπαϊκή πορεία κάτι που το πλήρωσε το Δεκέμβριο του 2006. Ρόλο στην απομάκρυνσή του έπαιξε και οι κακές σχέσεις του με τον σούπερ σταρ της ομάδας, Ριβάλντο.
Και ο Λεμονής αναλαμβάνει για δεύτερη φορά. Αρχικά οι φήμες ήθελαν τον Έλληνα τεχνικό να αποτελεί προσωρινή λύση έως ότου βρεθεί ο κατάλληλος αντικαταστάτης. Τα καλά αποτελέσματα αλλά και η εμπιστοσύνη της διοίκησης στο πρόσωπό του του "κέρδισαν" ένα συμβόλαιο 2.5 ετών. Στο τέλος της σεζόν ο Ολυμπιακός κερδίζει ακόμη ένα τίτλο.
2007/08: Ολοκληρώθηκε ο κύκλος
Δεύτερο περασμα του Έλληνα τεχνικού από τον πάγκο των "Πειραιωτών" και σαφώς πιο έμπειρος ο Τάκης Λεμονής μαζί με τον Ίλια Ίβιτς και τον Πέτρο Κόκκαλη στοχεύουν στην ενδνάμωση της ομάδας και τη δημιουργία ενός συλλόγου ο οποίος θα ξεφύγει από τα ελληνικά δεδομένα και θα μπορεί να ανταγωνιστεί μερικά από τα σπουδαιότερα ευρωπαϊκά κλαμπς.
Κορυφαίες μεταγραφές, εκατομμύρια ευρώ και τα πρώτα δείγματα φανερώνουν ότι κάτι καλό πάει να δημιουργηθεί. Τα "καταραμένα" διπλά επιτέλους ήρθαν και ο Ολυμπιακός προς ευχαρίστηση του κόσμου του αλλά και της διοίκησης πέρασε στην επόμενη φάση.
Τα αποτελέσματα όμως εντός των συνόρων αλλά κυρίως οι μέτριες εμφάνισεις προβλημάτιζαν. Η διοίκηση του Ολυμπιακού 6 μέρες μετά τον αποκλεισμό από την Τσέλσι και 2 μετά από τη βραχεία νίκη επί της Βέροιας αποφάσισε να λύσει τη συνεργασίας της με τον Λεμονή. Χρέη υπηρεσιακού προπονητή αναλαμβάνει ο Χοσέ Σεγκούρα που κατακτά το νταμπλ.
2008/2009: Βαλβέρδε ο... 13ος
Η επιθυμία του Σεγκούρα να μην παραμείνει στην τεχνική ηγεσία και οι βλέψεις της διοίκησης για την απόκτηση ενός προπονητή εγνωμένης αξίας, οδήγησε τον Ολυμπιακό στην πρόσληψη του Ερνέστο Βαλβέρδε. Νέος, ελπιδοφόρος, με παραστάσεις και εμπειρίες τόσο από την Πριμέρα Ντιβισιόν όσο και από την Ευρώπη, με την Εσπανιόλ, αποτέλεσαν τα διαπιστευτήρια του Ισπανού αλλά και τα εχέγγυα για μία επιτυχημένη χρονιά.
Ωστόσο η σεζόν δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Ο αποκλεισμός από την Ανόρθωση και την είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ έφερε δυσφορία στα υψηλότερα κλιμάκια αλλά και στον κόσμο που από τον ενθουσιασμό της απόκτησης του Βαλβέρδε, ήρθε η ψυχρολουσία... Όμως δικαιολογίες υπήρχαν. Ο αργοπορημένος μεταγραφικός σχεδιασμός δεν βοήθησε στο να παρουσιάσουν οι "ερυθρόλευκοι" στα δύο παιχνίδια με τον κυπριακό σύλλογο μία δεμένη ομάδα αλλά ακριβώς το αντίθετο... Ένα ανομοιογενές σύνολο.
Η ευκαιρία όμως του Ολυμπιακού για ευρωπαϊκή διάκριση δεν είχε χαθεί. Τουναντίον, η προοπτική για μία καλή πορεία μέσω του κυπέλλου UEFA ανοιγόταν... Οι σούπερ εμφανίσεις με Μπενφίκα και Χέρτα στο απόρθητο μέχρι τότε "Καραϊσκάκη" έδειχναν ότι κάτι καλό γίνεται. Εξίσου καλές εμφανίσεις πραγματοποιούσαν οι νταμπλούχοι και στις εγχώριες διοργανώσεις, τόσο σε πρωτάθλημα όσο και σε κύπελλο, με τον τίτλο να δείχνει ότι για ακόμα μία φορά θα πιάσει... Λιμάνι.
Με τη διαφορά στο πρωτάθλημα να δείχνει ότι και αυτός ο τίτλος δε χάνεται, οι Πειραιώτες θέλησαν να δώσουν το κάτι παραπάνω στην επόμενη φάση του κυπέλλου UEFA. Όμως ένας σύλλογος που δεινοπαθούσε από τότε για την παραμονή στην κατηγορία του πρωταθλήματός της, έριξε δύο ηχηρά χαστούκια στον Ολυμπιακό διαλύοντας τα όποια όνειρά του για κάτι καλό στο δεύτερο τη τάξει ευρωπαϊκό θεσμό. Ο λόγος για την Σεντ Ετιέν που στην αμέσως επόμενη φάση αποκλείστηκε από την Βέρντερ Βρέμης.
Με την Ευρώπη να παραμένει όνειρο, οι νταμπλούχοι συγκεντρώθηκαν, θέλοντας και μη, στους εντός των συνόρων στόχους. Με τον τίτλο του πρωταθλητή να έχει σχεδόν διασφαλιστεί όλο το βάρος έπεσε στο κύπελλο όπου και αυτό κατακτήθηκε σε έναν απο τους εντυπωσιακότερους, αν όχι τον πιο εντυπωσιακό, τελικούς στην ιστορία της διοργάνωσης.
Εν τω μεταξύ το σίριαλ της παραμονής του Βαλβέρδε που είχε ξεκινήσει από τον Δεκέμβιο καλά βαστούσε... Συναντήσεις επί συναντήσεων, Διοικητικά Συμβούλια και πολλά ακόμα επεισόδια εκτυλίχθηκαν μέχρι το απόγευμα της 8ης Μαΐου όπου η ΠΑΕ ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας της με τον Ισπανό. Το τί επιφυλάσσει το μέλλον για τον ερυθρόλευκο πάγκο; Αυτό είναι κάτι που θα απαντηθεί τις επόμενες ημέρες.