Βασιλειάδης: "Η χειραγώγηση των αγώνων δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα"
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης μίλησε σε ημερίδα για την πρόληψη της χειραγώγησης αγώνων στον αθλητισμό, τονίζοντας πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό και "δεν έχει νόημα να αυτομαστιγωνόμαστε".
Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν τη Δευτέρα (11/12) επιστημονική ημερίδα για την πρόληψη της χειραγώγησης αγώνων στον αθλητισμό "Fix the Fixing", η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο "Γαλάτεια Σαράντη" του ΥΠΠΕΘ. Στην επιστημονική ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.
Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Βασιλειάδης:
"Είναι μεγάλη χαρά η διοργάνωση αυτής της επιστημονικής Ημερίδας. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου στη ΓΓΑ γι αυτή την σπουδαία πρωτοβουλία, αλλά και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διότι η συμβολή του είναι σημαντική.
Η χειραγώγηση των αγώνων είναι ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ταλανίζει τον αθλητικό κόσμο διεθνώς. Αρκεί μια ανάγνωση στα ευρήματα των σχετικών ερευνών για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του προβλήματος.
Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους τρεις αθλητές που ερωτήθηκαν δήλωσε ενήμερος για χειραγώγηση αγώνων που συμμετείχε είτε ο ίδιος, είτε αφορούσε άλλη ομάδα. Εξίσου σοκαριστική είναι η εκδοχή ότι η πλειοψηφία των αθλητών θα χειραγωγούσε ένα παιχνίδι λόγω οικονομικών δυσκολιών, για εύκολο χρήμα.
Σκοπός αυτής της Ημερίδας είναι να δημιουργηθεί ένα εκπαιδευτικό μέσο ενημέρωσης πρόληψης και καταπολέμησης χειραγώγησης αγώνων που θα μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί και να χρησιμοποιηθεί από τους ενδιαφερόμενους φορείς, είτε τους εκπαιδευτικούς, είτε τους προπονητές.
Το τελευταίο διάστημα, ιδιαιτέρως και στο φως δικαστικών υποθέσεων, βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι για τις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, για το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα μπορέσει να λύσει και τα χέρια της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταγγελίες, φακέλους από τη Sportradar οι οποίοι τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες δεν μπορούν να αποτελέσουν –ενδεχόμενα και λόγω ατελειών του συστήματος- ένα κρίσιμο και χρήσιμο νομικό εργαλείο που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για να χτυπήσουμε, στο μέτρο του δυνατού, αυτό το φαινόμενο.
Δεν έχει νόημα να αυτομαστιγωνόμαστε. Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, όπως προείπα. Συνήθως όλες οι ελεγκτικές δομές βρίσκονται ένα βήμα πίσω, ακόμη και σε προηγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα πολύ πιο πριν από μας. Απαιτείται διεθνής συνεργασία και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Στην Ιταλία ήδη έχουν πάρει κάποιες πρωτοβουλίες και έχουν αναπτύξει κάποια εργαλεία.
Στο πλαίσιο αυτό, στην τελευταία Σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού σε μια ιδιαίτερη εποικοδομητική συζήτηση με την ιταλική αποστολή, αποφασίσαμε τη συνεργασία και το επόμενο διάστημα κλιμάκιο της ΓΓΑ ενδεχόμενα και με μέλη της ΕΕΑ θα πάμε στη Ρώμη για να δούμε πώς έχει στηθεί ένα σύστημα που φαίνεται, βάσει της συζήτησης που έγινε, ότι είναι αρκετά αξιόπιστο και μπορεί να δώσει κάποιες λύσεις.
Έχουμε μπροστά μας ένα σύνθετο φαινόμενο και απαντήσεις που δεν είναι εύκολες και απλές. Η όποια προσπάθεια γίνει θα πρέπει να βασίζεται στη διεθνή εμπειρία, στις καλύτερες πρακτικές και στη διεθνή συνεργασία. Αλλιώς φοβάμαι ότι το μόνο που θα κάνουμε είναι να ξαναβρεθούμε σε μία αντίστοιχη μάζωξη του χρόνου να ξαναπούμε τα ίδια πράγματα και να προσπαθούμε να βρούμε πάλι μία λύση από το πουθενά. Ημερίδες σαν κι αυτήν, που ειδικοί έρχονται και λένε τις απόψεις τους είναι κομβικές στο να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις.
Κλείνω με την ευχή να μπορέσουμε με ενέργειας σαν τη σημερινή, να βάλουμε ένα λιθαράκι στη βελτίωση των συνθηκών που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη του προβλήματος".