Βασιλειάδης: "Υπάρχουν κανόνες και δεν θα γίνουμε Κολομβία"
Μετά την συνάντηση με εκπροσώπους των διαιτητών, οι Γιώργος Βασιλειάδης και Βαγγέλης Γραμμένος εξέφρασαν την αισιοδοξία τους πως όλα κύλησαν καλά και πως θα έχουμε σέντρα το τριήμερο 12-14 Ιανουαρίου.
Ολοκληρώθηκε στα γραφεία της ΕΠΟ έπειτα από περίπου 2,5 ώρες, η συνάντηση των φορέων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Διαιτητές, ΕΠΟ, Super League, Πολιτεία, Αστυνομία, FIFA - UEFA κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, 16 μέρες μετά τον ξυλοδαρμό του Θανάση Τζήλου.
Οι ρέφερι, τους οποίους εκπροσώπησαν στη συνάντηση οι διεθνείς Ιωάννης Παπαδόπουλος, Αναστάσιος Παπαπέτρου, Πολυχρόνης Κωσταράς και Λάζαρος Δημητριάδης, έθεσαν μεταξύ άλλων το θέμα της ασφάλειάς τους.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι τέσσερις διαιτητές απέστειλαν mail στους συναδέλφους τους, ώστε να ψηφίσουν αν επιστρέψουν στη δράση το τριήμερο 12-13-14 Ιανουαρίου ή εμμείνουν στην απόφαση για αποχή. Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως εντέλει "σφυρίξουν" από την επόμενη κιόλας αγωνιστική, κάτι που θα γίνει επισήμως γνωστό μέσα στη μέρα.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Γιώργος Βασιλειάδης, μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου. "Έγινε μια συζήτηση γενικότερου περιεχομένου, πέρα από την επίθεση Τζήλου. Οι διαιτητές θα συσκεφθούν και θα πάρουν τις αποφάσεις τους", ανεφερε αρχικά, ενώ για το αν πήραν τις εγγυήσεις που ήθελαν, απάντησε:
"Εξαρτάται τι εννοούμε με τον όρο εγγυήσεις. Δόθηκαν κάποιες αποσαφηνίσεις για το τι έχει ο καθένας και τι μπορεί να κάνει. Έχω την αίσθηση, επειδή υπήρξε καλό κλίμα, πως λύθηκαν και κάποιες παρεξηγήσεις. Νομίζω ότι είμαστε σε ένα καλό σημείο και όλοι μας διατρανώσαμε την εμπιστοσύνη μας στην κεντρική επιτροπή διαιτησίας".
Για το τι ζήτησαν οι διαιτητές, είπε: "Το πιο σημαντικό είναι οι δηλώσεις και πως αντιμετωπίζονται. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω. Αυτό που ζήτησαν, είναι να πέσουν οι τόνοι. Υπάρχει ένα θέμα με τον Τύπο. Ο,τι καταλήγει στα γραφεία μου, δεν τα δημοσιοποιούμε, δεν έχει νόημα. Περιμένουμε τη δικαιοσύνη. Είμαστε ως πολιτεία έτοιμοι να συνδράμουμε με οποιοδήποτε τρόπο μας ζητηθεί. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε θετικοί σε οτιδήποτε προς τη θετική κατεύθυνση. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω για να κατακτήσουμε την κανονικότητα".
Για το τι θα συμβεί στο επόμενο κρούσμα, ανέφερε: "Δεν είναι το πρόβλημα μόνο ο ξυλοδαρμός του Τζήλου. Έχουμε φαινόμενα Ασβεστά. Πρέπει να βρεθούν στο ακροατήριο κάποιοι ένοχοι. Έχω την αίσθηση, ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να δείξουμε σε όλους ότι σ' αυτήν την χώρα υπάρχουν κανόνες και δεν θα γίνουμε Κολομβία".
ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ: "ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΤΡΕΛΟΥ"
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, ανέφερε: "Συμμερίζομαι την άποψη του υπουργού ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ανακαλύψαμε την Αμερική. Ζητούμενο είναι να δούμε το ποδόσφαιρο με διαφορετικό τρόπο. Μέσα σ' αυτό το τοξικό περιβάλλον δεν μπορεί να έχει όφελος κ ο επιχειρηματίας που θέλει να επενδύσει σ' αυτό. Παρά το γεγονός ότι η ομοσπονδία στέλνει τα πάντα στα πειθαρχικά όργανα. Όπου έγινε αυτό τα πρόστιμα επιβλήθηκαν κατά τον τρόπο που πρέπει.
Ο διαιτητές ήταν παραπληροφορημένοι. Τους είπαμε ότι δεν είναι σωστό να παραπληροφορούνται από τρίτους. Συζητήσαμε και με την Αστυνομία και τους είπαμε ότι για κάθε συμβάν με κάθε παράγοντα θα εξετάζεται με την αυξητική βία. Οι υποθέσεις αυτές πάνε στην αθλητική βία. Τέθηκαν όλα τα ζητήματα της διαιτησίας, των δηλώσεων των παραγόντων. Πρέπει να ομολογήσουμε, γίνεται το πανηγύρι του τέλος που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με οποιοδήποτε τρόπο.
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι έχουμε ένα πιο υγιές πλαίσιο διαιτησίας. Από την πλευρά μου εξηγήθηκε ότι η πολιτεία δεν μπορεί να κάνει κάτι. Συμφωνήσαμε όλοι ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι από τις επαγγελματικές ομάδες. Θα σας πει ο πρόεδρος κάποιες εγγυήσεις που πήρε. Αν δεν σταματήσει το πανηγύρι του τρελού και κάθε Κυριακή να κάνουμε δικαστήρια δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.
Το κλίμα ήταν εξαιρετικό και εφόσον η λίγκα κάνει αυτά που πρέπει θα έχουμε πρωτάθλημα. Ο υποθέσεις αυτές πάνε σ’ ένα υψηλότερο επίπεδο και όχι σε ένα αστυνομικό τμήμα. Ο διαιτητές πρέπει να καταγράφουν τα πάντα. Να μην φοβούνται τίποτα και να πάρουν το δρόμο τους τα πράγματα στα πειθαρχικά όργανα. Οι διαιτητές δεν πρέπει να πηγαίνουν στα γήπεδα με φόβο. Πρέπει οι διαιτητές να είναι συνεπείς και να καταγράφουν τα πάντα.
Ζήτησα από τον κύριο Μπαταγιάννη να καταγράφει το τοξικό περιβάλλον. Σ αυτήν τη συζήτηση θα είμαι παρών. Και το τέταρτο, ζήτησα από την Αστυνομία μια άτυπη επιτροπή, ανάμεσα με εμένα και τον κύριο Βασιλειάδη ώστε να λειτουργούμε πιο ευέλικτα στο πλαίσιο. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας όπως είναι λογικό ήταν επιφυλακτικός. Το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και να μην υπάρχουν φαινόμενα αποχών. Συμμερίζομαι τη συναισθηματική φόρτιση των διαιτητών και το ελληνικό ποδόσφαιρο θα λειτουργήσει".
Για τους διαιτητές και την πρόθεση που υπάρχει απάντησε: "Εικάζω ότι ο ο διαιτητές κατάλαβαν ότι πολιτεία και ομοσπονδία είναι στο πλευρό τους κι η επόμενη μέρα θα τους βρει στο γήπεδο".