X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Βέλιτς: "Υγιής Παναθηναϊκός"

Βέλιτς

Τίτλους και υγιή ομάδα το όραμα του Βέλιτς που μίλησε για το ρόλο του και τους προπονητές

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο ξεκάθαρος, Γιάσμινκο Βέλιτς στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη στο συνδρομικό κανάλι.
-Ο Παναθηναϊκός είναι ένα μεγάλο καράβι είναι μεγάλο φορτίο αυτό που έχεις αναλάβει. Πόσο έτοιμος νιώθεις και σίγουρα υπάρχουν αρκετοί θα το έχεις ακούσει που αμφισβητούν ότι έχεις την εμπειρία και τη γνώση να φέρεις εις πέρας αυτή την αποστολή;

Καταρχήν δεν θα ήθελα να απαντήσω τίποτα το ιδιαίτερο. Δεν μπορώ να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας και δυστυχώς μερικές φορές αισθάνομαι ότι μου συμβαίνει αυτό. Ανεξήγητα για μένα ανεξήγητα εντελώς θέτομαι μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις. Δεν βρίσκω λόγο να το κάνω ούτε θεωρώ ότι μπορώ να το εξηγήσω. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι ο ρόλος που έχω αναλάβει εγώ έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, έχει συγκεκριμένα κριτήρια.

Για οποιαδήποτε ομάδα που επιλέγει ένα άτομο για ένα τέτοιο πόστο που δεν είναι σωστό να το προσδιορίσω εγώ και να απαντήσω εάν οι ικανότητες και τα στοιχεία που διαθέτω εγώ ανταποκρίνονται σε εκείνα που απαιτεί ένας τέτοιος ρόλος. Άρα αυτοί που υποστηρίζουν οτιδήποτε από όλα αυτά ας ψάξουν λίγο τι στοιχεία και τι χαρακτηριστικά χρειάζεται ένας τέτοιος ρόλος και από εκεί και πέρα ας ψάξουν επίσης αν σε πέντε πράγματα και σε πέντε κριτήρια που μπορούν να υπάρξουν για να προσδιορίσουν έναν τέτοιο ρόλο ανταποκρίνονται αυτά που διαθέτω εγώ.

Από εκεί και πέρα βαρύ φορτίο είναι ο Παναθηναϊκός για οποιονδήποτε δουλεύει στον Παναθηναϊκό μέσα σε οποιοδήποτε πόστο. Η λογική η δικιά μου είναι η συνεργασία και δεν υπάρχει περίπτωση οποιοσδήποτε αν μιλάμε για έναν να τα βγάλει πέρα, ξαναλέω σε οποιοδήποτε πόστο χρειάζεται να υπάρχει συνολική προσπάθεια, συντονισμένη προσπάθεια, υπεύθυνη δουλειά από όλους έτσι ώστε όλοι μαζί σαν Παναθηναϊκός να καταφέρουμε κάτι καλό, κάτι καλύτερο. Κάτι που είναι άξιο της ιστορίας του Παναθηναϊκού.





- Για να καταλάβει και ο κόσμος για να μην μπερδεύεται γιατί υπάρχει και μια σύγχυση. Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του τεχνικού διευθυντή στον Παναθηναϊκό αυτή τη στιγμή. Ποιες είναι οι αρμοδιότητες οι δικές σου και σε τι συνισταμένες έρχεται η σχέση σου με τον προπονητή. Είσαι πάνω από τον προπονητή, είσαι συνεργάτης του προπονητή, είσαι μαζί με τον προπονητή, είναι πρώτα ο προπονητής και μετά εσύ. Πως δουλεύει αυτό το σύστημα που λέμε τεχνικός διευθυντής και προπονητής;

Εγώ αντιλαμβάνομαι και νομίζω ότι αυτή είναι και η πρόθεση του Παναθηναϊκού όχι μόνο στον Παναθηναϊκό αλλά και παντού ότι ο ρόλος του τεχνικού διευθυντή είναι κάτι το απαραίτητο. Ειδικά στις χώρες που δεν υπάρχει συνέχεια σε ότι αφορά τους προπονητές που αλλάζουν σαν πουκάμισα κάθε τρεις-τέσσερις μήνες. Αντιλαμβάνομαι έναν τέτοιο ρόλο σαν συνέχεια μιας συγκεκριμένης πολιτικής, μια συγκεκριμένης στρατηγικής και μια συγκεκριμένης λογικής που πρέπει να έχει η οποιαδήποτε ομάδα. Και από εκεί και πέρα σε συνεργασία με τη διοίκηση και τους τεχνικούς της ομάδας αλλά και τους παίκτες προσπαθεί να συντονίζει όλες αυτές τις πλευρές. Έτσι ώστε να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια σε αυτό που θέλει μια ποδοσφαιρική ομάδα.

-Για να μπούμε σε αυτό ακριβώς που λες ποια είναι η λογική σας και στρατηγικής -σας αυτή τη στιγμή;

Του Παναθηναϊκού;

-Η δικιά σου καταρχήν που φαντάζομαι ότι σε λίγο θα πρέπει να τη κάνεις και στρατηγική του Παναθηναϊκού σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη και τους ανθρώπους της ομάδας. Είχε ο Παναθηναϊκός καταρχήν λογική και στρατηγική;

Η άποψη μου είναι ότι δεν είχε. Νομίζω ότι μέχρι τώρα, αυτή είναι η άποψη μου, ο Παναθηναϊκός χαρακτηριζόταν από μια ευθυνοφοβία γενικώς. Από το σκεπτικό να περάσω κάπου αλλού τις ευθύνες. Έτσι ώστε να καταλήγει, κατά τη γνώμη μου πάντα, σε ένα επίπεδο σχετικής δυσλειτουργίας. Ο στόχος ο δικός μου και νομίζω ότι αυτή είναι και η λογική και η πολιτική της διοίκησης είναι να δημιουργηθεί ένα υγιές περιβάλλον. Να δημιουργηθούν απαραίτητες συνθήκες, σωστή δομή που αφορά την υποστήριξη της προσπάθειας της πρώτης ομάδας. Ώστε στους ποδοσφαιριστές και στην ομάδα να μην λείπει τίποτα. Να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ένα περιβάλλον ασφαλές και στη συνέχεια οι απόλυτες και μέγιστες ευθύνες που θα έχει ο σύλλογος από τους ποδοσφαιριστές να είναι απόλυτα δικαιολογημένες.

-Αυτό δεν λειτουργούσε μέχρι στιγμής κατά τη γνώμη σου;

Θεωρώ ότι δεν υπήρχε. Αν κοιτάξετε μέχρι τώρα το κλίμα που δημιουργείται αυτή τη στιγμή στον Παναθηναϊκό πλανάται συνέχεια ένα ερώτημα για το ποιος φταίει. Και θεωρώ ότι έχει περάσει και στο άλλο στάδιο, δηλαδή ποιος θα φταίει του χρόνου εάν δεν πάνε τα πράγματα καλά. Αυτό σαν αποτέλεσμα έχει έναν πνευματικό διχασμό πιστεύω εγώ μεταξύ εκείνων που προσπαθούν και παλεύουν να αποδείξουν ότι δεν φταίνε ή δεν πρόκειται να φταίνε για τίποτα, εκείνων που βρίσκονται ενδιάμεσα και πάνε όπως πάει το ρεύμα και εκείνων που το μοναδικό σκεπτικό τους από την αρχή είναι να μην φταίνε για τίποτα. Στη συνέχεια στις δύσκολες στιγμές όλο αυτό το σκηνικό για μένα καταλήγει σε μια σχετική αδιαφορία και αυτή την εικόνα βγάζει η ομάδα στον αγωνιστικό χώρο.

-Σύμφωνα με αυτά που λες αυτό που βγάζει η ομάδα μέσα στο γήπεδο είναι μια συνολική κατάσταση η οποία επικρατεί και τη βγάζει η ομάδα στον αγωνιστικό χώρο;

Αυτό πιστεύω ναι;

-Πρέπει δηλαδή πριν βρούμε προπονητή και παίκτες να ξεκινήσουμε από αυτό;

Ακριβώς…

-Δύσκολο…

Δύσκολο ναι αλλά πιστεύω ότι πρέπει να μπούνε ξεκάθαροι κανόνες λειτουργίας, ξεκάθαροι ρόλοι, ξεκάθαρα σημεία αναφοράς για τους ποδοσφαιριστές. Υπεύθυνη δουλειά σε διάφορα τμήματα που υποστηρίζουν και τροφοδοτούν τη λειτουργία της πρώτης ομάδας.

-Για να τα κάνουμε ξεκάθαρα αυτά τα τμήματα, τι εννοείς, ιατρικό, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, διοικητικό. Ποια είναι τα τμήματα αυτά που υποστηρίζουν την ομάδα γιατί από ότι καταλαβαίνω κάνουμε κουβέντα σε εμβρυακή μορφή πια;

Γενικώς ότι έχει σχέση με τη λειτουργίας μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Είτε αυτό είναι Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είτε αυτό είναι ιατρικό κομμάτι, είτε αυτό είναι τμήμα σκάουτινγκ. Όλα αυτά πρέπει να είναι σε τέτοιο επίπεδο που δεν θα είναι τίποτα τυχαίο. Θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ενός σωματείου του μεγέθους του Παναθηναϊκού. Έτσι ώστε να το αισθάνονται και οι ποδοσφαιριστές. Να περνάει αυτή η υπευθυνότητα προς τους ιδίους. Να ξέρουν ότι λειτουργούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον και ότι οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και συγκεκριμένες. Έτσι ώστε στη συνέχεια και οι ίδιοι να αισθάνονται τις ευθύνες.

-Γιάσμικο από ότι μας λες τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε τίποτα από όλα αυτά, ψάχνοντας να βρούμε και τις αιτίες για τις κακές πορείες. Πως πιστεύεις ότι αυτό μπορεί να αλλάξει άμεσα;

Πιθανόν δεν θα αλλάξει άμεσα αλλά μπορεί να αλλάξει με αποφασιστικότητα, με ξεκάθαρη σκέψη, με ξεκάθαρη πολιτική, με όραμα, με επιμονή, με υπομονή, με δουλειά, με σωστές επιλογές.

-Αν κατάλαβα καλά ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του και όποιος κάνει λάθος φεύγει και έρχεται ο επόμενος;

Όχι σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε αυτό. Εννοώ ότι πρέπει να οργανωθεί έτσι ο σύλλογος και να είναι έτσι δομημένος που δεν θα είναι τίποτα τυχαίο. Που δεν θα είναι τίποτα πρόχειρο. Δεν θα είναι μια έτσι και μια αλλιώς. Θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, συγκεκριμένα κριτήρια, συγκεκριμένες αρχές για οτιδήποτε πρέπει να γίνει. Για οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να παρθεί και βάση αυτών να λειτουργεί η ομάδα και να παίρνονται οι σημαντικές αποφάσεις.

-Το μεταγραφικό πλάνο ποιος το χαράζει στην ομάδα. Το χαράζει ο τεχνικός διευθυντής, το χαράζει ο προπονητής;

Πιστεύω ότι το βασικό και τελευταίο λόγο για τον σχεδιασμό και την απόκτηση των ποδοσφαιριστών πρέπει να έχει το σωματείο. Αυτή είναι η άποψη μου και έτσι λειτουργούν και άλλες χώρες. Περισσότερο αναπτυγμένες ποδοσφαιρικά από την Ελλάδα. Έτσι λειτουργεί και η Ισπανία, η Γερμανία και από ότι ξέρω και στην Αγγλία και παρά το γεγονός ότι υπάρχει η παράδοση μακροζωίας των προπονητών και εκεί όλο και περισσότερο αφαιρείται εντός ή εκτός εισαγωγικών η εξουσία του προπονητή.

Ακόμα αν θέλετε στο επίπεδο της ΑΕΚ που δημιουργείται η εντύπωση ότι λειτουργεί με ένα διαφορετικό τρόπο υπάρχει ένας προπονητής και ένας πρόεδρος που για μένα από ότι βλέπω, βλέπει τα παιχνίδια, τους παίκτες. Λειτουργεί σαν πρόεδρος και τεχνικός διευθυντής μαζί με τον προπονητή. Άρα τον τελευταίο λόγο στην ουσία έχει η ομάδα αλλά χρειάζεται απόλυτη συνεργασία και συντονισμός και στην επιλογή του προπονητή και στη συνέχεια στην εκτέλεση του οποιοδήποτε προγραμματισμού.



-Όταν λες ομάδα τι εννοείς, ο ιδιοκτήτης, η ο τεχνικός διευθυντής. Αυτός που έχει αναλάβει την ευθύνη να χτίσει το συγκεκριμένο πλάνο θα έχει και τη τελευταία απόφαση;

Εννοώ ομάδα γιατί η ομάδα υπερασπίζεται τα συμφέροντα τα δικά της αλλά προφανώς σε αυτή τη θέση μέσω του ανθρώπου που βρίσκεται στο πόστο του τεχνικού διευθυντή. Αλλά ξαναλέω δεν αντιλαμβάνομαι τίποτα στο ποδόσφαιρο και στη ζωή και ακόμα και σε αυτό το ρόλο δεν αντιλαμβάνομαι με το «αποφασίζω και διατάζω, κάνω ότι θέλω και κάνω ότι γουστάρω». Χρειάζεται συντονισμός, συνεργασία και κοινό ψάξιμο των καλύτερων λύσεων. Κάποιος πρέπει να παίρνει κάποιες αποφάσεις και να έχει τον τελευταίο λόγο. Είτε αυτός λέγεται τεχνικός διευθυντής, προπονητής, πρόεδρος ή οτιδήποτε άλλο.

-Επειδή αυτά είναι ωραίες κουβέντες να κλείσουμε το γενικό κεφάλαιο με μια λέξη η οποία πέρασε στα ψιλά «όραμα». Ο Παναθηναϊκός μέχρι τώρα όπως μας είπες λειτουργούσε χωρίς ένα πλάνο, με τη θέληση κάποιων ανθρώπων, τη θέληση του ιδιοκτήτη, με το πείσμα να πετύχουμε αλλά χωρίς «όραμα». Ο πρώτος σας στόχος είναι να δώσετε ένα «όραμα». Ποιο είναι το «όραμα» που θέλετε να δώσετε ενόψει της νέας χρονιάς;

Καταρχήν το όραμα είναι οι συνεχείς διακρίσεις. Τίτλοι στην Ελλάδα και διακρίσεις στην Ευρώπη. Αυτό είναι το όραμα σε ένα γενικό πλαίσιο και αυτό που ενδιαφέρεται πιθανότατα να ακούσει ο κόσμος. Από εκεί και πέρα όμως το άμεσο που σχετίζεται με αυτό το όραμα είναι να δημιουργηθεί ένα υγιές περιβάλλον, ένας υγιής οργανισμός που θα πρέπει τα πράγματα να λειτουργούν όπως απαιτεί ένας μεγάλος σύλλογος.

-Είσαι στον Παναθηναϊκό έξι μήνες. Είπες πολύ καθαρά πριν η ομάδα πάνω από όλα. Από όσα είδες εσύ η ομάδα ήταν και λειτουργούσε πάνω από τα πρόσωπα; Δηλαδή λειτουργούσαν όλοι για την ομάδα ή πολλές φορές η ομάδα ήταν πίσω από τα πρόσωπα; Με το χέρι στη καρδιά και όσο μπορείς να απαντήσεις από τη θέση που είσαι;

Αυτή η στιγμή σίγουρα είναι αποτέλεσμα μιας κατάστασης που διαρκεί περισσότερο από ότι είναι η φετινή χρονιά. Δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Κάθε φορά λέμε πιάσαμε πάτο αλλά πάντα από το κακό υπάρχει χειρότερο. Από το να είσαι μια χρόνια τρίτος, χειρότερο είναι να είσαι δυο φορές συνεχόμενος τρίτος και χειρότερο να είσαι και τρίτη χρονιά συνεχόμενη τρίτος. Θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός με αυτό που αντιπροσωπεύει, με την ιστορία που κουβαλάει με τον κόσμο που έχει πίσω του και εάν υπάρξει μια συγκεκριμένη λογική, ότι είμαστε στον Παναθηναϊκό για να τον υπηρετούμε και να υπηρετούμε τα συμφέροντα του Παναθηναϊκού, μέσα από συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας, δεν θα είναι δύσκολο να επιστρέψει σε σωστό δρόμο. Αλλά όλα αυτά πρέπει να γίνουν ξεκάθαρα με αποφασιστικότητα και υπομονή.

-Όταν δεν υπάρχουν όλα αυτά που αναλύσαμε πριν, πόσο μπορεί να φταίει σε αυτή την ομάδα για οτιδήποτε γίνεται ένας ποδοσφαιριστής η ένας προπονητής. Δηλαδή με αυτές τις συνθήκες μπορεί ποτέ να πετύχει;

Είναι δύσκολο να πετύχει με αυτές τις συνθήκες. Είναι δύσκολο ναι…

-Συμφωνείς με την άποψη δηλαδή ότι με τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια οι παίκτες και οι προπονητές που ερχόντουσαν στον Παναθηναϊκό έφευγαν χειρότεροι; Ότι έχαναν την αξία τους;

Αυτό είναι σχετικό. Αυτό δεν μπορώ να το πω σίγουρα…

-Έχουμε παραδείγματα πολλά όπως για παράδειγμα ο Επαλέ που έφυγε, απελευθερώθηκε έπαιξε μπάλα σε Ηρακλή, Μπόχουμ;

Άρα στην ουσία μου δίνετε δίκιο σε αυτό που είπα και εξήγησα πριν. Είναι όμως σχετικό. Θα πρέπει να μιλήσουμε συγκεκριμένα. Να γνωρίζω την αξία που είχαν όταν ερχόντουσαν στον Παναθηναϊκό.

-Για παράδειγμα ο Μπίσκαν που ήρθε από τη Λίβερπουλ και σε αυτά τα δυο χρόνια έδειξε ένα άλλο πρόσωπο από αυτό που είχαμε δει;

Δεν μπορώ να εκτιμήσω 100% την ποδοσφαιρική του αξία γιατί δεν τον παρακολουθούσα με αυτή την έννοια όταν ήταν στη Λίβερπουλ και δεν θέλω να το κάνω και αυτή τη στιγμή. Σημασία στη περίπτωση του Μπίσκαν και κάθε Μπίσκαν έχει επίσης και το πλαίσιο στο οποίο αποκτείται ο κάθε ποδοσφαιριστής. Για ποιο λόγο έρχεται, για ποια δουλειά, τι θέλεις από τον κάθε ποδοσφαιριστή, τι περιμένεις. Πόσο ανταποκρίνεται αυτό σε εκείνο που πληρώνεις. Όλα αυτά παίζουν ρόλο στη πορεία ενός ποδοσφαιριστή και όταν υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις που είναι ερωτηματικά αναπάντητα μπορείτε να φανταστείτε αυτό τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στη λειτουργία και στην απόδοση αγωνιστικά της ομάδας.

-Μιας και μιλάμε για συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν για να αλλάξει το τοπίο γενικά στον Παναθηναϊκό, αυτή η ριζική αλλαγή δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέσα στην άλλη. Αυτό όμως μεταφράζεται αμέσως σε πίστωση χρόνου από τον κόσμο. Δηλαδή θα ζητήσει η ομάδα πίστωση χρόνου;

Τι σημαίνει πίστωση χρόνου…

-Ότι δηλαδή τη πρώτη χρονιά μπορεί να μην είναι πετυχημένη από πλευράς αποτελεσμάτων…

Τι είναι πετυχημένη…

- Να πάρεις τίτλους, να είσαι πρώτος;

Εγώ δεν θέλω να πω ότι ο Παναθηναϊκός θα πάρει ή δεν θα πάρει τον τίτλο. Ούτε θέλω να ενημερώσω λάθος τον κόσμο. Αντιλαμβάνομαι την παρουσία μου εδώ σαν έναν τρόπο ειλικρινούς επικοινωνίας με τον κόσμο και όταν μιλάμε για επιτυχημένη πορεία, πρέπει υπεύθυνα και συνειδητοποιημένα να εκτιμήσουμε όλα τα στοιχεία που χρειάζεται μια ομάδα να πρωταγωνιστεί.

Αν τα έχει ή αν τα είχε. Τι έχει κάνει βάση αυτών των συνθηκών και στη συνέχεια πόσο αυτό θα αλλάξει και θα μπορέσει στη συνέχεια να κάνει καλύτερη πορεία. Μπορεί να καταλήξουμε του χρόνου ο Παναθηναϊκός να έχει πάρει το πρωτάθλημα και να μην είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι. Μπορεί να καταλήξει να είναι δεύτερος και να πούμε ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Αυτό το εξηγώ βάση της δικιάς μου λογικής και εκτίμησης των πραγμάτων.




Να ξεκαθαρίσω κάτι. Εγώ πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός είναι ξεκάθαρο αυτό και δεν χρειάζεται να το πω εγώ ή κάποιος άλλος αλλά το λέει η ιστορία του είναι σύλλογος που χρειάζεται και πρέπει να πρωταγωνιστεί. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, ότι πρέπει να πρωταγωνιστεί. Από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρξουν απαραίτητες συνθήκες σε όλα τα επίπεδα ώστε η ομάδα να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει…

- Πρώτος στόχος είναι η δημιουργία της ομάδας και επόμενος η επιτυχίες ή βάζουμε μπροστά τη ταμπέλα «επιτυχία» και την κυνηγάμε με κάθε τρόπο;

Μα αυτά έρχονται μαζί. Εξαρτάται από πολλά πράγματα πόσο γρήγορα μπορεί να έρθουν. Μπορεί να είναι άμεσα, μπορεί σε ένα χρόνο. Είναι κάπως δύσκολο να το προσδιορίσεις. Μπορεί άμεσα να έρθουν επιτυχίες με την έννοια κατάκτηση των τίτλων. Σαφώς και πρέπει να τα διεκδικεί και να τα κυνηγάει ο Παναθηναϊκός αλλά δεν πρέπει να είναι εκείνο που θα αποπροσανατολίσει όλους εμάς που βρισκόμαστε και δουλεύουμε για τον Παναθηναϊκό ακόμα και τον κόσμο. Πρέπει να γίνουν σημαντικά πράγματα πάνω στην οργάνωση και λειτουργία της ομάδας ώστε μια πορεία πρωταθλητισμού να είναι φυσιολογική συνέχεια.

-Ας μιλήσουμε λίγο για τη φετινή χρονιά που ήσουν στην ομάδα, γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν ήσουν μέσα στην ομάδα. Πρώτα από όλα ήσουν μέσα στην ομάδα φέτος πρακτικά. Είχες τον ρόλο αυτό που είχες στην ομάδα;

Τι εννοείς…

-Θα σου πω. Έχει ειπωθεί για παράδειγμα ότι ο Μουνίοθ δεν έχει καλή σχέση με τον Βέλιτς και ήταν ένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούσε να λειτουργήσει;
Πάλι ερχόμαστε στην αρχή. Πρέπει για ένα περίεργο λόγο να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Καλό είναι αυτό για να το ξεκαθαρίσω. Γιατί μπορεί να μου θέτετε πολλά τέτοια ζητήματα που αν αρχίζω να ξεκαθαρίζω το κάθε τι θα χάσουμε πολύ χρόνο. Αλλά αυτό είναι σημαντικό για να μην μείνουν λανθασμένες εντυπώσεις σε καμία περίπτωση. Είχα, έχω και θέλω να συνεχίσω να έχω πάρα πολύ καλή σχέση με τον Μουνιόθ.

- Επαγγελματική ή ανθρώπινη;

Ανθρώπινη. Επαγγελματικά επίσης είχαμε καλή σχέση…

-Σε όλη τη διάρκεια;

Επίσης είχαμε καλή σχέση. Εκεί που ίσως είχαμε διαφορετικές αντιλήψεις, διαφορετικές απόψεις δεν προσπάθησα ούτε να τον επηρεάσω ούτε να του περάσω την δικιά μου και σε καμία περίπτωση να του την επιβάλλω. Αλλά συμπεριφερόμουνα διακριτικά αφήνοντας τον να κάνει ελεύθερα και άνετα τη δουλειά του και όπως θέλει εκείνος. Όπως θα γίνει και τώρα με τον επόμενο προπονητή. Δηλαδή καμία παρέμβαση, παραμικρή από κανέναν στον έργο του προπονητή του Παναθηναϊκού.

-Θέλω να μας πεις την άποψη σου από την ώρα που μπήκες στην ομάδα και την έζησες. Γιατί ο Παναθηναϊκός παρουσίασε αυτό το χάλι ιδίως το τελευταίο δίμηνο το οποίο ήταν αξιοπερίεργο με βάση τα όσα είχαμε δει με ΑΕΚ, Ολυμπιακό. Μια αγωνιστική καθίζηση, πως το εξηγείς αυτό;

Είναι πολυσύνθετη η απάντηση. Έχει σχέση με όλα αυτά που έλεγα προηγουμένως που πιθανόν δεν λειτουργούνε έτσι όπως θα έπρεπε να λειτουργούνε στην αντίληψη καθημερινά του ποδοσφαιριστή. Ο ποδοσφαιριστής πρέπει να βρίσκεται σε ένα τέτοιο περιβάλλον που να ξέρει ότι οι υποχρεώσεις είναι μεγάλες, είναι καθημερινές. Στο ποδόσφαιρο κρίνεσαι κάθε μέρα και περισσότερο κάθε Κυριακή και πρέπει να ξέρει ότι είναι υποχρέωση του να ανταποκρίνεται σε αυτό. Σίγουρα στην απάντηση αυτή μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα πράγματα. Άλλα πράγματα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς και έχουν σχέση με το ένα ή το άλλο. Αλλά δεν θα ήθελα να μπαίνω στη διαδικασία αυτή και να κάνω κριτική.

-Μια από αυτές τις απαντήσεις είναι και οι πολλές αλλαγές προπονητή;

Μα σαφώς εννοείται ότι η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά, δεν εξελίχθηκε ιδιαίτερα καλά και δεν τελείωσε καλά. Και αυτό είναι κομμάτι της κουβέντας που κάναμε προηγουμένως. Ξεκάθαρες απόψεις, ξεκάθαρα κριτήρια στις επιλογές. Ξεκάθαροι στόχοι, ξεκάθαροι ρόλοι, ξεκάθαρο εκείνο που περιμένουμε.

-Για να φτάσετε στο σημείο να μπείτε στην λογική της αλλαγή προπονητή σημαίνει ότι ο Μουνιόθ με αυτά που είχε δείξει λειτουργώντας μέσα στην ομάδα δεν μπορούσε να είναι κομμάτι σε αυτό το καινούριο που θέλετε να βγάλετε ή ήταν μόνο τα αποτελέσματα αυτά που επηρέασαν;

Κοιτάξτε, ο κόσμος και μια διοίκηση πρέπει να έχει ένα στόχο και ένα όραμα πως θέλει να δει την ομάδα του. Από εκεί και πέρα επίσης από φύση το να είσαι μια μεγάλη ομάδα που πρέπει να μπαίνει σε όλα τα παιχνίδια με σκοπό να τα κερδίσει απαιτεί μια συγκεκριμένη ποδοσφαιρική λογική.

Μια λογική αντιμετώπισης του ποδοσφαίρου που πρέπει να παρουσιάζει μια τέτοια ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός στα ελληνικά δεδομένα. Και θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός στο πρωτάθλημα που τελείωσε στο μεγαλύτερο διάστημα αγωνιστικά δεν εκμεταλλευόταν τα στοιχεία του παιχνιδιού σε τέτοιο βαθμό που πρέπει να τα εκμεταλλεύεται μια μεγάλη ομάδα. Περιοριζόταν σε τρία-τέσσερα συγκεκριμένα πράγματα που έκανε στον αγωνιστικό χώρο με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα να γίνει προβλέψιμη.

Έχω την άποψη και εντύπωση ότι μια ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός, δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητός, πρέπει να εκμεταλλεύεται περισσότερα και καλύτερα όλα τα στοιχεία ενός ποδοσφαιρικού παιχνιδιού. Αυτό που μεταφράζεται στην εικόνα της ομάδας στο πρωτάθλημα που τελείωσε σε συνδυασμό με δυο, τρεις μήνες καταστροφικών αποτελεσμάτων και μη βελτίωσης θεωρώ ότι είναι φυσιολογικό στο να οδηγήσουν μια διοίκηση σε κινήσεις που θα οδηγήσουν και αυτό είναι ευχή μας και ελπίζουμε σε αυτό σε μια αλλαγή σκηνικού.





-Υπάρχει όμως και μια άλλη λογική που λέει ότι μπορεί να μην φταίει ο προπονητής που έπαιζε έτσι αλλά οι παίκτες που είχε να μην ήταν για κάτι καλύτερο. Το έχετε σκεφτεί αυτό;
Δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη. Γιατί ήμουν σε τέσσερα παιχνίδια στον πάγκο και θεωρώ ότι σε εκείνο το διάστημα ο Παναθηναϊκός δεν έπαιξε το ίδιο ποδόσφαιρο. Εγώ δεν θα κρίνω αν έπαιξε καλύτερο η χειρότερο ποδόσφαιρο. Δεν έχει και σημασία αυτό.

- Μόνο στο Ζαπορίζιε είναι που κλείστηκε αρκετά;

Είναι και φυσιολογικό. Μια ομάδα που παρά το ότι κέρδιζε στο Ζαπορίζιε, είχε ξεκινήσει με τόσο τρομερές δυσκολίες με τόσα ελλείμματα και μιλάω καθαρά αγωνιστικά. Με όλα αυτά που έχετε ακούσει για τη προετοιμασία είναι φυσιολογικό σε ένα τόσο κρίσιμο ματς μετά από μια ώρα απόλυτου ελέγχου του παιχνιδιού κατά την άποψη μου, ελέγχοντας τη μπάλα που πρέπει να κάνει μια μεγάλη ομάδα και όχι ελέγχοντας τους χώρους, είναι φυσιολογικό να έχεις και μια πίεση που κράτησε δεκαπέντε-είκοσι λεπτά και να αναγκάζεσαι λόγω συνθηκών να υπερασπιστείς με αυτόν τον τρόπο την πρόκριση.

-Είπες δυο κουβέντες. Πρώτον και αυτό το έχω δει στον Παναθηναϊκό φέτος. Η εικόνα της ομάδας ήταν πιο πολύ να φυλάει το γήπεδο και τους χώρους παρά το παιχνίδι του αντιπάλου. Όποιος ερχόταν κυκλοφορούσε τη μπάλα πολύ άνετα. Και θα ρωτήσω και πάλι με αυτούς τους παίκτες αυτό μπορούσες να κάνεις ή ο προσανατολισμός της ομάδας μέσα στο γήπεδο αφαιρούσε και από τους παίκτες αυτά τα λίγα που μπορούσαν να κάνουν με βάση την αξία τους;

Τώρα μπαίνω σε χωράφια άλλων σε μια αγωνιστική κριτική η οποία δεν είναι μέσα στις προθέσεις μου να το κάνω αυτό. Απλά προσπαθώ να εξηγήσω προς ενημέρωση του κόσμου τη λογική κάποιων αποφάσεων και κάποιων εξελίξεων. Δεν νομίζω ότι στέκεται αυτό το επιχείρημα με αυτούς τους παίκτες. Αυτοί που είχαμε πέρσι και αυτοί που θα έχουμε του χρόνου που θα είναι και οι περισσότεροι για μας είναι καλύτεροι και έτσι πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε έτσι πρέπει να τους βλέπουμε…

-Ακόμα και αν δεν είναι;

Ακόμα και αν δεν είναι αλλά από τη στιγμή που βρίσκονται στον Παναθηναϊκό πρέπει να τους βλέπουμε με αυτόν τον τρόπο. Ότι είναι δικοί μας παίκτες και είναι οι καλύτεροι που υπάρχουν. Αλλά επίσης σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι χειρότεροι από τους παίκτες του Ατρόμητου ή του Εργοτέλη χωρίς να θέλω σε καμία περίπτωση να υποτιμήσω τις ομάδες που ανέφερα.

- Αυτό το καλοκαίρι μας θυμίζει το καλοκαίρι μετά τη Ριζούπολη. Τότε που υπήρχε μουρμούρα μεγάλη και πάλι ο Παναθηναϊκός στηρίχθηκε σε έναν τεχνικό διευθυντή τον Ζάετς και είχε έρθει ένας προπονητής ο Γιτζάκ Σουμ ο οποίος προκάλεσε αρνητικό θόρυβο, στη πορεία πήρε το νταμπλ αλλά τότε ο Ζάετς είχε κάνει μια δήλωση προκαλώντας αφού είχε πει: «Εμείς θα τον στηρίξουμε μέχρι θανάτου». Όλα αυτά τα λέμε γιατί αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος να ανακοινώσει τον Πεσέιρο και δεν συγκρίνω την αξία αλλά την αμφισβήτηση που υπάρχει και ρωτάω είστε αποφασισμένοι τον νέο προπονητή να τον στηρίξετε μέχρι εκεί που δεν παίρνει;
Καταρχήν τις δυο περιπτώσεις αυτές της Ριζούπολης και της τωρινής, τον Σουμ, τον Πεσέιρο, τον Ζάετς, το Βέλιτς θεωρώ ότι δεν πρέπει να τις συγκρίνουμε γιατί ο καθένας έχει τη δικιά του λογική, δικιά του προσωπικότητα, δικό του τρόπο σκέψης, δικές του αρχές στις οποίες πάνω κινείται και αυτά πρέπει να συμβαδίζουν με εκείνο που θέλει και προσδιορίζει ο σύλλογος. Θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός σαν οργανισμός, σαν οντότητα πρέπει να στηρίξει επιλογές που κάνει σε οτιδήποτε αφορούν αυτές. Είτε είναι πρόσωπα διοικητικά, είτε είναι προπονητής, παίκτες, είτε είναι οποιαδήποτε απόφαση που παίρνει. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να στηρίζει τις επιλογές που κάνει διότι αυτές είναι βάση κάποιας σκέψης και ανάλυσης σοβαρής.

-Ο Πεσέιρο τι στοιχεία έχει από αυτά που θέλει η ομάδα ώστε καταλήξατε σχετικά νωρίς στην επιλογή του. Με τι κριτήρια έγινε αυτή;

Έχω την εντύπωση ότι πρέπει να απολογηθώ για την επιλογή του συγκεκριμένου προπονητή και η άποψη μου είναι αντίθετη με αυτό. Δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε πρέπει να απολογηθεί. Θεωρώ ότι του χρόνου ο Παναθηναϊκός θα έχει έναν καλό προπονητή ο οποίος έχει δώσει δείγματα γραφής έχει δώσει δείγματα της δουλειάς του. Έχει στήσει διάφορες ομάδες στις μικρότερες κατηγορίες και στη πρώτη κατηγορία. Έχει πρωταγωνιστήσει σε μεγάλο σωματείο στη Σπόρτινγκ όπως είναι και ο Παναθηναϊκός.

Έχει φτάσει ένα βήμα, πέντε λεπτά από το πρωτάθλημα, έχει φτάσει στο τελικό του ΟΥΕΦΑ το 2005 και όχι το 1985 που έχει μεγάλη σημασία. Τον χώριζε ένα ημίχρονο ουσιαστικά από την κατάκτηση του ΟΥΕΦΑ. Το αναφέρω απλώς χωρίς να δίνω μεγάλη σημασία σαν κάποια στοιχεία της πορείας του που δεν είναι ασήμαντα έτσι όπως θέλουμε να τα παρουσιάζουμε. Και ρωτάω εγώ πόσοι προπονητές με τα στοιχεία αυτά, πόσοι προπονητές στα χρόνια του ελληνικού επαγγελματικού πρωταθλήματος έχουν έρθει. Όχι μόνο στον Παναθηναϊκό σε όλες τις ομάδες πόσοι έχουν έρθει.



-Πολλοί λένε όμως ότι πήγε στη Σαουδική Αραβία;
Και ο Σκολάρι πήγε στη Σαουδική Αραβία και ο Βενγκέρ πήγε στην Ιαπωνία και άλλοι πολλοί. Αυτές είναι επιλογές επαγγελματικές που τη δεδομένη στιγμή την παίρνει ο καθένας βάση κάποιας δικής του λογικής. Μπορεί να προτίμησε αυτό από το να δουλέψει σε κάποια καλή ομάδα της Πορτογαλίας για δικούς του λόγους. Προς θεού πρέπει να απολογείται κάποιος επειδή δούλεψε στη Σαουδική Αραβία; Δεν το καταλαβαίνω αυτό.

-Η πρώτη και τελευταία επιλογή ήταν ο Πεσέιρο. Δεν ασχοληθήκατε με άλλον προπονητή;
Θα απαντήσω αλλά θέλω να το συνδέσω με την προηγούμενη απάντηση. Εγώ σε διακρίσεις και σε αυτά δεν δίνω μεγάλη σημασία. Παίζουν το ρόλο που παίζουν αλλά τα χρησιμοποίησα για να εξηγήσω το σκεπτικό μου. Από εκεί και πέρα το ποδόσφαιρο που παίζανε οι ομάδες του συγκεκριμένου προπονητή στη διάρκεια της καριέρας του, αναφέρομαι σε όλες, με αποκορύφωμα το ποδόσφαιρο που έπαιξε η Σπόρτινγκ της χρονιάς εκείνης αλλά και το 2006 άσχετα αν τα πράγματα δεν πήγαν καλά με βάση τα αποτελέσματα και για αυτό αποχώρησε δείχνουν το έργο του. Ακόμα και σήμερα θεωρώ ότι η Σπόρτινγκ αγωνιστικά κινείται στη λογική και το πρότυπο που έχει χαράξει ο Πεσέιρο. Είναι αυτό που έλεγα προηγουμένως. Μια λογική που εκμεταλλεύεται όλα τα στοιχεία του ποδοσφαίρου.

-Δηλαδή ποια στοιχεία;

Πως να το εξηγήσω για να γίνει κατανοητό καλύτερα. Δεν εκμεταλλεύεται μόνο δυο-τρία στοιχεία ποδοσφαιρικά αλλά όλα εκείνα που συνθέτουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και τα χρησιμοποιεί ανάλογα με τις καταστάσεις και συνθήκες μπροστά στις οποίες βρίσκεται. Μια ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός πρέπει να παίζει πιθανόν στο μεγαλύτερο διάστημα οργανωμένη επίθεση αλλά να ξέρει να παίζει και αντεπίθεση. Η πρώτη σκέψη όταν πάρει τη μπάλα να είναι προς τα εμπρός.

Αν δεν μπορεί να είναι προς τα εμπρός να είναι πλάγια και μετά προς τα εμπρός που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί γρήγορη επίθεση και αν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αντεπίθεση να πάει στην οργανωμένη επίθεση. Ο τρόπος με τον οποίο επιτίθεσαι σαφώς και σχετίζεται με τον τρόπο που θα αμυνθείς. Αν θα αμυνθείς, ψηλά, χαμηλά, αν θα αμυνθείς για να κλέψεις μπάλα αμέσως μόλις τη χάσεις.

Είναι τόσα πολλά στοιχεία ποδοσφαιρικά που πρέπει να τα έχει μια μεγάλη ομάδα και πρέπει ο προπονητής να ασχολείται με αυτά. Θεωρώ και πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος προπονητής το κάνει αυτό και παρόλα αυτά έχει καταφέρει τουλάχιστον στη Σπόρτινγκ η ομάδα να παρουσιάζει ένα ποδόσφαιρο που είναι όμορφο να το δεις. Που αρέσει στον κόσμο και ελπίζω να μπορέσει να τα μεταφέρει και στον Παναθηναϊκό και η ομάδα να έχει κάποια στοιχεία από αυτά που είπα.





-Είπες κάποια πράγματα τα οποία όντως στον Παναθηναϊκό τα είχαμε ξεχάσει. Είναι τόσο πολύπλοκα ή είναι αυτή η φιλοσοφία που φταίει;

Είναι ένας συνδυασμός. Καταρχήν έχεις ή δεν έχεις μια συγκεκριμένη ποδοσφαιρική λογική, φιλοσοφία και αντίληψη. Σαν προπονητής ή ακόμα και σαν σύλλογος θέλεις να δεις συγκεκριμένα πράγματα. Θέλεις να παρουσιάζεις συγκεκριμένη εικόνα. Από εκεί και πέρα και οι αποφάσεις που παίρνεις σχετίζονται με αυτό, σχετίζονται στην επιλογή του προπονητή, στα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών που θα πάρεις. Άσχετα με το επίπεδο. Το επίπεδο είναι εκείνο που μπορείς να αποκτήσεις.

Μην γελιόμαστε δεν μπορείς να αποκτήσεις επίπεδο ποδοσφαιριστών μεγαλύτερο από εκείνο που προσδιορίζεται από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο αλλά τουλάχιστον όταν μιλάμε για το ποιοτικό επίπεδο τουλάχιστον να μην αποκτάς κάτι το οποίο είναι κάτω από το επίπεδο το ελληνικό. Αλλά έχουν σημασία τα χαρακτηριστικά που επιλέγεις τους ποδοσφαιριστές ώστε να μπορείς να παρουσιάζεις αγωνιστικά αυτά που θέλεις να δεις.



-Τελικά ο Πεσέιρο ήταν ο μοναδικός προπονητής με τον οποίο ασχοληθήκαμε τη συγκεκριμένη περίοδο και έπαιξε θέμα Μπάγεβιτς;

Ποτέ δεν μπορεί για τον Παναθηναϊκό ένας προπονητής να είναι μοναδική επιλογή. Ο συγκεκριμένος προπονητής ήταν στα πλάνα της ομάδας και όταν είχε έρθει ο Μουνιόθ. Η επιλογή του προπονητή δεν είναι εύκολη ώστε να βρεις τα στοιχεία εκείνα που ζητάς αγωνιστικά αλλά επίσης το να καταλήξεις στην επιλογή ενός προπονητή που θα σε πείθει ότι μαζί του θα έχεις μια καλή και σωστή συνεργασία.

Ο καινούριος προπονητής του Παναθηναϊκού είχε αυτό το πλεονέκτημα σχετικά με τους υπόλοιπους. Αυτό το πλεονέκτημα να έρθει και να συζητήσει μαζί μας έξι μήνες πριν. Να δει τους ανθρώπους της ομάδας, να δει τον ιδιοκτήτη να αποκτηθεί μια πρώτη οικειότητα. Θεωρώ ότι είχε ένα σημαντικό ρόλο η πρώτη εκείνη επαφή.



-Μπάγεβιτς σκεφτήκατε καθόλου και αν όχι γιατί από τη στιγμή που τον Οκτώβρη ήταν από τις αρχικές επιλογές;

Βλέπετε ότι όλα έχουν σχέση με τη συζήτηση που κάναμε στην αρχή. Το κεντρικό σκεπτικό. Θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν σε μια ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός, άσχετα με τα πρόσωπα που αφορά η κουβέντα να υπάρχει τέτοια λογική. Τον Δεκέμβριο να σου κάνει και τον Ιούνιο να μην σου κάνει και τον Νοέμβριο τον επόμενο να σου κάνει και ούτω καθ’ εξής.

Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η λογική. Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, συγκεκριμένες προδιαγραφές, συγκεκριμένα στοιχεία που ζητάς ώστε αυτά να σε οδηγούνε να παίρνεις οποιαδήποτε απόφαση. Πόσο μάλλον σε μια σημαντική απόφαση όπως αυτή που λέγεται επιλογή προπονητή. Άρα θεωρήσαμε και θεωρούμε ότι ο Πεσέιρο ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στα πρότυπα και στα κριτήρια και στο προφίλ που έχουμε θέσει.

Ουσιαστικά δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με τον Μπάγεβιτς. Αυτό που λέω δεν σημαίνει και θέλω να το ξεκαθαρίσω γιατί έχει μεταφερθεί σε μια μερίδα του Τύπου ότι δεν εκτιμάμε την προσφορά του Μπάγεβιτς. Ακόμα λιγότερο δεν σημαίνει ότι εγώ έχω ή οποιοσδήποτε έχει κάποιο προσωπικό πρόβλημα. Απλώς ακολουθήσαμε ένα συγκεκριμένο σκεπτικό.





-Ο κόσμος ακούει διάφορα καθημερινά αναφορικά με τις μεταγραφές. Μπορείς να πεις πόσες μεταγραφές θα πρέπει να περιμένει; Πόσες ενδεκάδας και πόσες για να έχει βάθος ο πάγκος;

Για μένα δεν υπάρχει παίκτης ενδεκάδας. Όλοι οι παίκτες πρέπει να διεκδικούν. Να υπάρχει εσωτερικός ανταγωνισμός. Άλλο ένα στοιχείο που πρέπει να υπάρξει. Ένας υγιής ανταγωνισμός και να μην περιμένω να κάνει λάθος ο συμπαίκτης μου η να μην παίξει καλά για να πάρω εγώ τη θέση του. Αντίθετα θα πρέπει να ανταγωνίζεται ο ένας με τον άλλο καθημερινά.

Δυστυχώς στο ποδόσφαιρο παίζουν μόνο έντεκα αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι βασικοί, είναι πρώτες επιλογές και οι άλλοι είναι δεύτερες επιλογές. Εγώ θεωρώ όλους τους παίκτες βασικούς και πρέπει όλοι να αισθάνονται χρήσιμοι και από τους ίδιους εξαρτάται πόσο θα παίζουν. Σε ότι αφορά τον αριθμό, πάλι θα μπορούσα να γυρίσω στη κεντρική ιδέα της συζήτησης. Στα συγκεκριμένα κριτήρια και απαιτήσεις που υπάρχουν από τους παίκτες. Τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε να κινηθούμε με βάση αυτή τη λογική.

Και τα κριτήρια αυτά είναι πάλι πολυσύνθετα. Αφορούν και τη ποιότητα και τον χαρακτήρα και την ηλικία αλλά και πολλά ακόμα στοιχεία που θα κρίνουν τη διαμόρφωση του ρόστερ. Αριθμό δεν θέλω να πω αλλά θεωρώ ότι δεν θα φτάσουν σε διψήφιο αριθμό.





-Καταρχήν η πρώτη μεταγραφή είναι ο Ντιογέ ο οποίος έρχεται για να δώσει λύσεις στα χαφ; Θα παίξει στην επίθεση, ποια ακριβώς είναι η θέση του;

Θα παίξει εκεί που θα τον βάλει ο προπονητής. Σαν προφίλ είναι ένας πολυσύνθετος επιθιτικογενής παίκτης. Είναι ένας ποδοσφαιριστής «all around» που σημαίνει ότι μπορεί να παίξει σε διάφορες θέσεις από τη μέση και μπροστά. Στο πρωτάθλημα που τελείωσε φέτος στη Πορτογαλία έχει παίξει από αμυντικό χαφ μέχρι και μόνος στη κορυφή. Καλύτερος προσδιορισμός είναι μεσοεπιθετικός. Αλλά ανταποκρίνεται με επιτυχία σε διάφορες θέσεις.

-Λέμε ότι στον Παναθηναϊκό τον φετινό έλειπε η ποιότητα και για αυτό πολλές φορές κινήθηκε σε ρηχά νερά κόντρα σε μικρές ομάδες; Για να αγοράσεις ποιότητα πρέπει να πληρώσεις θα υπάρχει σημαντικό μπάτζετ μεταγραφικό. Να αποκτηθούν και δυο-τρεις ακριβοί παίκτες;

Δεν είναι πάντα απόλυτο αυτό που λέτε. Εξαρτάται τι σημαίνει ποιότητα πως την προσδιορίζουμε. Την προσδιορίζουμε με το ποσό που ξοδεύει η ομάδα για να αποκτήσει ένα ποδοσφαιριστή.

-Θα το πω διαφορετικά. Για να πάρεις έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος έχει έξι χρόνια γεμάτα σε μια ομάδα σε ένα καλό πρωτάθλημα θα τον πληρώσεις. Για να πάρεις ένα παίκτη που παίζει 1-2 χρόνια και τώρα ξεπετάγεται δεν θα δώσεις τα ίδια;

Μα σπάνια έρχονται στην Ελλάδα οι ποδοσφαιριστές που είναι καταξιωμένοι στα καλύτερα του χρόνια. Κοιτάξτε λίγο αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Συνήθως έρχονται οι παίκτες ας το πούμε κάποιου ονόματος στα τελειώματα τους. Πιστεύω ότι το μέλλον των ελληνικών ομάδων για να μπορέσει να ανταγωνιστεί κάποια στιγμή άξια και τις ευρωπαϊκές ομάδες είναι να αποκτάει στο κατάλληλο χρόνο τους παίκτες που έχουν το παρόν αλλά και τις προδιαγραφές να εξελιχθούν σε σημαντικούς παίκτες.

Οποιοσδήποτε παίκτης εγνωσμένης αξίας που αυτή τη στιγμή αγωνίζεται σε κάθε μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα κάποια στιγμή ήταν άγνωστος ή σχετικά άγνωστος. Επιμένω και λέω ότι οι Ελληνικές ομάδες δύσκολα παίρνουν στα καλύτερα τους ποδοσφαιρικά χρόνια τους παίκτες εγνωσμένης αξίας, καταξιωμένους ποδοσφαιριστές.



-Καταξιωμένος μπορεί να είναι ένας ποδοσφαιριστής που παίζει στην πέμπτη ομάδα της Ιταλίας, στην έκτη της Ισπανίας και έχει πέντε χρόνια βιογραφικό όπως για παράδειγμα ο Μπίσκαν;

Μα και ο Μπίσκαν δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ σαν κάποιος παίκτης καταξιωμένος με αυτή την έννοια που το προσδιορίζετε. Πρέπει να ξέρουμε ξεκάθαρα τι θέλουμε, που θέλουμε να πάμε, τι μπορούμε να κάνουμε.

-Πολύς κόσμος με αυτό που λες θα καταλάβει ότι παιδιά δεν μπορούμε να πάμε να πάρουμε καλούς παίκτες επειδή δεν έρχονται στην Ελλάδα. Και όλοι θα είναι πιτσιρικάδες και άμα βγούνε. Δεν είπες αυτό όμως;

Όχι δεν είπα αυτό. Πιστεύω ότι πρέπει να κοιτάξουμε γενικώς στην Ελλάδα να αποκτάμε τους παίκτες που μπορεί να είναι άμεσα χρήσιμοι στον Παναθηναϊκό και να έχουν περιθώρια εξέλιξης οι ίδιοι να φτάσουν σε ένα ψηλότερο επίπεδο και να αναδειχτούν μέσα από τον Παναθηναϊκό αλλά και να τον οδηγήσουν σε ένα διαφορετικό επίπεδο σε συνδυασμό πάντα, όσο είναι εφικτό αυτό, διότι στην υλοποίηση κάθε σχεδίου δεν είναι πάντα τα πράγματα τόσο εύκολα και δεν πάνε όπως τα έχεις προγραμματίσει από την αρχή, σε συνδυασμό με κάποιους παίκτες πιο έμπειρους. Κάποιους παίκτες που έχουν διαφορετική εμπειρία, διαφορετικό «status» στο ποδόσφαιρο.

-Στο φετινό ρόστερ της ομάδας υπήρχαν πολλοί νεαροί παίκτες σε καλή ηλικία και λέγαμε όλοι ότι θα βγούνε στο μέλλον. Είναι δύσκολο όμως για αυτούς που δεν έχουν την εμπειρία να τραβήξουν το κουπί. Φοβάμαι μήπως γίνει το ίδιο και φέτος και έχουμε πολλούς νεαρούς χωρίς να υπάρχουν 4-5 οι οποίοι θα κάνουν τη διαφορά και θα τους τραβήξουν;

Ναι αλλά πως προσδιορίζεις τον έμπειρο.

-Για παράδειγμα ένας σέντερ φορ που έχει παίξει πέντε χρόνια στην Ιταλία και έχει βάλει δέκα γκολ τη χρονιά;

Για παράδειγμα και ας αναφερθούμε στη χρονιά που πέρασε. Ο Μπόβιο είναι ένας παίκτης ο οποίος έχει εμπειρία πρωταθλητισμού. Για κάποιον μπορεί να έχει για κάποιον μπορεί να μην έχει. Για κάποιον που τον ξέρει και εκτιμά τα πράγματα με έναν συγκεκριμένο τρόπο μπορεί να έχει για κάποιον άλλον που δεν ξέρει, δεν παρακολουθεί και θεωρεί ότι είναι 24 χρονών μπορεί να μην έχει. Εξαρτάται πως το προσδιορίζεις αυτό. Μετά η προσωπικότητα του κάθε ποδοσφαιριστή δεν νομίζω ότι έτσι εύκολα μετριέται μόνο με την ηλικία ή με πόσα χρόνια έχεις παίξει σε ένα πρωτάθλημα.

Εγώ ξέρω ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι 20 χρονών και δείχνουν ωριμότητα και προσωπικότητα εξαιρετική και ποδοσφαιριστές που δεν τη δείχνουν ούτε στα 28 τους χρόνια. Σημασία έχει να έχουν τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά που απαιτεί μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός και να γίνεται σε μεγαλύτερο το δυνατόν βαθμό η μίξη αυτών των διάφορών στοιχείων. Έμπειροι και νεαροί, μίξη ηλικίας, προσοχή των κοινοτικών και των μη κοινοτικών, των ελλήνων. Συνδυασμός χαρακτηριστικών, να συμπληρώνει ο ένας τον άλλο. Είναι πολυσύνθετο το ζήτημα.



-Έχετε βάλει όριο ηλικίας ότι για παράδειγμα πάνω από 30 χρονών δεν παίρνετε ποδοσφαιριστή;

Όχι με αυτή την έννοια. Υπάρχουν παίκτες τριάντα και τριάντα χρονών. Δεν είναι κάτι που είναι απόλυτο. Πρέπει να εντάσσετε σε ένα συνολικό σχέδιο και ένα συνολικό σκεπτικό. Δεν σημαίνει ότι ένας 30χρόνος ή ένας 32χρόνος θα είναι στήριγμα. Μπορούμε να αναφέρουμε πολλά παραδείγματα αλλά δεν μου αρέσει να αναφέρομαι σε συγκεκριμένα ονόματα.

-Φέτος το σκεπτικό είναι να βρω καλούς παίκτες σε καλή ποδοσφαιρική ηλικία που ακόμα να μην έχουν κάνει το ξεπέταγμα και να δουν τον Παναθηναϊκό σαν ένα κίνητρο να το κάνουν;

Ναι σε γενικές γραμμές αυτό είναι. Καλούς παίκτες σε καλή ηλικία. Που μπορούν να προσφέρουν στον Παναθηναϊκό. Που όπως είπα έχουν το παρόν και μπορούν να κάνουν το μέλλον τους καλύτερο. Να αναδειχτούν μέσα από τον Παναθηναϊκό σε μεγάλο βαθμό και να φέρουν και τον Παναθηναϊκό με όλους συνολικά σε ένα καλύτερο επίπεδο.

-Η ελληνική αγορά σας ενδιαφέρει;

Υπάρχουν σαφώς από την Ελλάδα δυο-τρεις περιπτώσεις που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τον Παναθηναϊκό αλλά η υλοποίηση εξαρτάται από διάφορά πράγματα. Δεν είναι έτσι απλά αυτόν τον θέλω και αυτόν τον παίρνω. Γιατί για μένα θεωρώ ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές έχουν την αξία τους που μπορεί να μεταφράζεται στο οικονομικό είτε σε εκείνο που πληρώνονται οι ίδιοι είτε εκείνο που ζητάνε οι ομάδες τους για να τους αποκτήσεις. Θεωρώ όμως ότι όσο αρνητικό είναι ως προς αυτό το ζήτημα να υποτιμάς τους ποδοσφαιριστές άλλο τόσο αρνητικό είναι να είναι υπερεκτιμημένοι.

-Για τους παίκτες που θα αποχωρήσουν μπορούμε να πούμε κάτι; Θα είναι πολλοί, λίγοι. Έχετε ήδη αποφασίσει;

Σαφώς η αποχώρηση των ποδοσφαιριστών έχει σχέση με τον ερχομό καινούριων και το αντίστροφο. Άρα αριθμητικά και εκεί ο αριθμός δεν θα είναι διψήφιος.

-Με τον νέο προπονητή υπάρχει άμεση και ζωντανή συνεργασία στο θέμα των αποχωρήσεων και των μεταγραφών;

Μα εγώ είπα προηγουμένως ότι ένα από τα βασικά στοιχεία σωστής λειτουργίας και μια καλής πορείας είναι η συνεργασία.

-Ο ίδιος ο Πεσέιρο έχει εικόνα της ομάδας;

Σας πληροφορώ ότι είναι έτοιμος και δεν είναι τόσο δύσκολο αυτό όσο πιθανόν φαντάζει σε μερικούς. Δεν είναι δύσκολο να έχεις μια γενική εικόνα και να τη σχετίζεις με τη λογική και την αντίληψη που έχεις εσύ ο ίδιος για το ποδόσφαιρο. Εύκολα αποκτάς γενική άποψη στο τι εικόνα παρουσιάζει η ομάδα, ποια στοιχεία της λείπουν αγωνιστικά. Εύκολα το αποκτάς αυτό βλέποντας πέντε ή δέκα αγώνες.

Αυτό που σίγουρα δεν μπορεί να αποκτήσει κανένας ακόμα και ο προπονητής είναι μια 100% σαφή εικόνα ατομικά για τον κάθε παίκτη. Αλλά και αυτή δεν μεταβάλλεται τόσο πολύ όσο μπορεί να φανταστεί ο κόσμος ή αν μεταβάλλεται, μεταβάλλεται σε πολύ λίγες περιπτώσεις. Αυτή είναι ή άποψη μου.



-Πέρσι είδαμε το φαινόμενο μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα να γίνονται δυο-τρεις μεταγραφές. Επιδίωξη φετινή είναι να έχουν κλείσει οι περισσότερες μεταγραφές πριν την έναρξη της προετοιμασίας;

Ο σχεδιασμός ο δικός μας είναι ξεκάθαρος. Το τι θα θέλαμε είναι πραγματικά πολύ ξεκάθαρο. Από εκεί και πέρα θα θέλαμε να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Πριν αρχίσει η ομάδα τη προετοιμασία να γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Από το τι θέλουμε εμείς και τι σχεδιάζουμε όμως μέχρι την υλοποίηση υπάρχει μια απόσταση που είναι δύσκολο να την προσδιορίσεις.

-Μπορείτε να μας πείτε αν όχι τις θέσεις σε ποιες από τις τρεις γραμμές της ομάδας θα ενισχυθεί περισσότερο;

Εγώ θα πω κάτι άλλο που επίσης είναι ένα σημαντικό στοιχείο αλλά έχει αναφερθεί πολύ και από εσάς. Η μεγαλύτερη ενίσχυση θα είναι στον κεντρικό άξονα.

-Πέρα από το ποιος είναι ο Βέλιτς ο οποίος είναι τεχνικός διευθυντής στο ποδόσφαιρο και το έχεις ακούσει και εσύ κάποιοι λένε ότι σε αυτά τα πόστα πρέπει να μπαίνουν άνθρωποι του συλλόγου, που αγαπάνε το «τριφύλλι» και όλα αυτά. Εσύ τι απαντάς;

Θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον ανεύθυνο να εκφράζεις διάφορες απόψεις για τις καταστάσεις και ακόμα χειρότερα για τα πρόσωπα που δεν τα γνωρίζεις ή τα γνωρίζεις ελάχιστα. Δεν έχω να πω κάτι άλλο ιδιαίτερο σε αυτό το ζήτημα που θέσατε. Είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε αν έχει την οποιαδήποτε απορία να του μεταφέρω τις απόψεις μου. Ακόμα και τα συναισθήματα τα δικά μου για την ομάδα, οποιοσδήποτε που τα κρίνει τα ξέρει τα δικά μου συναισθήματα για τον Παναθηναϊκό;

Γιατί να είναι κάποιος περισσότερο Παναθηναϊκός από εμένα; Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Πρώτα πρέπει να έχεις μέγιστη αίσθηση ευθύνης και επαγγελματικής συνείδησης. Να υπηρετείς με πάθος το σωματείο που δουλεύεις αλλά από εκεί και πε΄ρα είναι και κάποια άλλα πράγματα που σε κάνουν να έχεις συγκεκριμένα συναισθήματα για κάτι. Σε ότι με αφορά σε σχέση με τον Παναθηναϊκό, αντιμετωπίστηκα ακόμα και στο πρώτο πέρασμα μου από την ομάδα με ένα τρόπο που με έκανε να μην το ξεχάσω όσο σύντομο και αν ήταν αυτό. Και αυτό σαφώς δημιουργεί ένα δέσιμο και ένα συναίσθημα για κάτι που εκτίμησα.

Εγώ δεν θέλω να πω ότι γεννήθηκα Παναθηναϊκός. Δεν γεννήθηκα Παναθηναϊκός, δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τον λαϊκισμό και να το πω αυτό για να γίνω αρεστός αλλά τα συναισθήματα μου αναφορικά με τον Παναθηναϊκό τα ξέρω εγώ καλύτερα από όλους και αυτό μου αρκεί.





-Γερό στομάχι έχεις...

Δεν χρειάζεται στομάχι αλλά συνεργασία, στήριξη της προσπάθειας, πίστη ενθουσιασμός και θα ήθελα να πάψω να βλέπω αυτή τη καχυποψία από τους ίδιους τους Παναθηναϊκούς με την οποία αντιμετωπίζουν την ομάδα τους.

-Μια μιζέρια που βγαίνει…

Δεν ήθελα να το πω για να μην το χρεωθώ και αυτό (γέλια). Δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο, ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλος είναι μια ιδέα, είναι τεράστιος σύλλογος. Πρέπει να είναι τιμή σου να είσαι στον Παναθηναϊκό και να τον υπηρετείς.

Μια τέτοια αντίληψη μια τέτοια λογική συνολικά θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα τον Παναθηναϊκό εκεί που του αρμόζει. Εγώ λέω για όλους. Θα θεωρούσα μεγάλη μου επιτυχία αν μπορούσα να μεταφέρω τον μισό από τον ενθουσιασμό μου και το πάθος που έχω να δουλέψω για αυτή την ομάδα. Αυτό το μήνυμα θέλω να περάσω εγώ.
































































































































TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ