Βγάζει μάτια η ανισορροπία στο ρόστερ
Ο Γιώργος Γεωργιάδης επισήμανε πριν λίγες μέρες ότι ο ΠΑΟΚ έχει έλλειψη σε κεντρικούς μέσους και εξτρέμ και μόνο άδικο δεν έχει...
Μπορεί να μην είχε συζητηθεί πολύ έντονα στο προηγούμενο διάστημα της φετινής περιόδου, ωστόσο, είναι εμφανέστατο και αποτέλεσε ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπισε φέτος ο ΠΑΟΚ και τον οδήγησαν μακριά από την κορυφή μετά το πρώτο εντυπωσιακό τρίμηνο.
Ο λόγος για την ανισορροπία στο ρόστερ, την οποία έθιξε δημόσια πριν λίγες μέρες ο Γιώργος Γεωργιάδης. Με βάση τις τις πληροφορίες που έχουμε κάτι ανάλογο έκαναν και ορισμένοι παίκτες στις εκθέσεις τους προς τον 43χρονο τεχνικό του ΠΑΟΚ και φυσικά δεν... ανακάλυψαν την Αμερική.
Είναι κάτι που άπαντες μπορούσαν να παρατηρήσουν, όμως, η αλήθεια είναι πως η "ασπίδα" που άπλωνε ο Άγγελος Αναστασιάδης γύρω από το έμψυχο δυναμικό της ομάδας του δεν έδινε πολλές αφορμές για να ανοίξει η συζήτηση.
Δεν καλύπτουν τις ανάγκες κεντρώοι χαφ και εξτρέμ
Στην πρόσφατη συνέντευξή του ο Γιώργος Γεωργιάδης, εξειδικεύοντας το πρόβλημα μίλησε για έλλειψη σε κεντρώους χαφ και εξτρέμ και μία μικρή ανάλυση των παικτών που διαθέτει το ρόστερ το αποδεικνύει.
Σε σύνολο 26 παικτών που δουλεύουν σχεδόν καθημερινά στις προπονήσεις, το "μοίρασμα" γίνεται ως εξής:
Τρεις τερματοφύλακες: Ιτάνζ, Γλύκος, Γιακουμής
Εννιά αμυντικοί: Ρατς, Τζαβέλλας, Σκόνδρας, Κίτσιου, Κωνσταντινίδης, Κόστα, Βίτορ, Παπαγιαννόπουλος, Πούγγουρας.
Πέντε κεντρώοι χαφ: Τζιόλης, Νομπόα, Μαντούρο, Κάτσε, Σαββίδης.
Επτά (μεσο)επιθετικοί: Περέιρα, Αθανασιάδης, Παπαδόπουλος, Κουλούρης, Σαλπιγγιδης, Γκολάσα, Δεληγιαννίδης.
Δύο εξτρέμ: Μακ, Πόζογλου
Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο διαχωρισμός των παικτών σε κατηγορίες δεν είναι απόλυτα σωστός, γιατί οι περισσότεροι έχουν αγωνιστεί φέτος σε δύο και τρεις θέσεις, ενώ άλλοι έχουν καθιερωθεί σε θέσεις που δεν θεωρούνται φυσικές τους (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Σαλπιγγίδης που αγωνίζεται κυρίως ως εξτρέμ ενώ δεν είναι).
Επίσης, δεν μπορεί κανείς να επικαλεστεί τις περιπτώσεις των Κατσικά, Σπυρόπουλου και Τζανδάρη, καθώς οι δύο πρώτοι όταν αγωνίζονταν ενίσχυαν την άμυνα στην οποία υπάρχουν λύσεις (βέβαια όταν ο αποκτήθηκε ο Κόστα ήδη είχε απενεργοποιηθεί ο Κατσικάς), ενώ οσο έπαιζε στα χαφ ο Τζανδάρης δεν υπήρχε Νομπόα.
Και μιλάμε για μία ομάδα που έχει μάθει να παίζει κυρίως με 4-3-3 που σημαίνει ικανοί (και σε πληθώρα) κεντρικοι χαφ και εξτρεμ. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ο Κλάους έφθασε να παίζει εξτρέμ και κάποια στιγμή και αμυντικός μέσος.
Η διαπίστωση του προβλήματος είναι σημαντική και οδηγεί προς έναν συγκεκριμένο μεταγραφικό σχεδιασμό που πρέπει να γίνει ενόψει της νέας περιόδου.