Virtual Training: Τι είναι, πού βοηθάει πραγματικά, οι κορυφαίες ομάδες που το χρησιμοποιούν και το επιτυχημένο πείραμα
Με την ΑΕΚ να εισάγει την τεχνολογία Virtual Training στο ελληνικό αθλητικό στερέωμα, το SPORT24 έψαξε και σας παρουσιάζει πτυχές του "αύριο" του ποδοσφαίρου.
Με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα να έχουν μπει στον "πάγο" ελέω της διακοπής για το παράθυρο των εθνικών ομάδων, αυτό που έκανε αίσθηση στη Stoiximan Super League την Παρασκευή (15/11) ήταν η ανακοίνωση της ΑΕΚ ότι εφεξής ενσωματώνει το Virtual Training στο προπονητικό της πρόγραμμα.
Το SPORT24 έψαξε και έμαθε τι είναι η νέα τεχνολογία, που πραγματικά αποσκοπεί, ποιες κορυφαίες ομάδες τη χρησιμοποιούν, τους παίκτες που έχουν μιλήσει ανοιχτά για τα οφέλη της Virtual Reality, ενώ σας παρουσιάζει και το επιτυχημένο παράδειγμα που δείχνει τον ξεκάθαρο δρόμο του "αύριο" του ποδοσφαίρου σε παγκόσμια κλίμακα.
Τι είναι το Virtual Reality και πού βοηθάει
Το Virtual Training είναι προπόνηση με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας. Ο παίκτης φοράει ακουστικά, έχει αισθητήρες και εργαλεία παρακολούθησης της κίνησης που του επιτρέπουν να αλληλεπιδρά με το προσομοιωμένο περιβάλλον ενός ζωντανού παιχνιδιού.
Ουσιαστικά, ο εκάστοτε ποδοσφαιριστής έχει τη δυνατότητα να βρεθεί σε ένα εικονικό αγωνιστικό χώρο, οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος θέλει, χωρίς να είναι απαραίτητο το να είναι με την υπόλοιπη ομάδα ή να συνεργάζεται με συμπαίκτες του.
Τα τρία ατομικά κομμάτια του παιχνιδιού στα οποία έχει άμεση επίδραση το Virtual Training
- Σκανάρισμα του χώρου (το πόσες φορές δηλαδή κοιτάει ένα παίκτης γύρω του τι συμβαίνει για να έχει προετοιμάσει κατάλληλα την επόμενη κίνηση, έτσι ώστε να είναι όσο πιο σωστή και με λιγότερα ποσοστά λάθους γίνεται)
- Αντίληψη και όραση
- Λήψη αποφάσεων (είναι μία από τις βασικές ατομικές ικανότητες που ξεχωρίζουν τους καλούς από τους κορυφαίους παίκτες)
Πρακτικά, η εφαρμογή δημιουργεί στον παίκτη πολλά ρεαλιστικά σενάρια, τα οποία συναντά κατά τη διάρκεια μίας αναμέτρησης και καλείται να πάρει την κατάλληλη απόφαση.
Πού βοηθάει το virtual training
Έρευνες έδειξαν ότι οι παίκτες μετά τη χρήση του Virtual Training βελτιώνονται στο σκανάρισμα του γηπέδου και κατά συνέπεια στη λήψη αποφάσεων κατά 28% μετά από τις πρώτες εννέα εβδομάδες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία.
Στο ποδόσφαιρο, η εικονική πραγματικότητα είναι χρήσιμη στο τακτικό σκέλος του παιχνιδιού, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην προπόνηση αποκατάστασης τραυματισμών.
Το τακτικό κομμάτι χρησιμοποιείται για την ανάλυση και επιτρέπει στον προπονητή να σχεδιάζει σενάρια παιχνιδιού για να προκαλεί τους παίκτες και να αναλύει την απόδοσή τους με βάση τις προσομοιώσεις.
Χρησιμοποιείται, επίσης, για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του τερματοφύλακα και των παικτών ή για να τους βοηθήσει να εξασκηθούν στο πώς μπορούν να αμυνθούν ή να εκτελέσουν πέναλτι.
Ο παίκτης ή ο προπονητής μπορεί να αναλύσει την προπόνηση ξανά και ξανά για να διορθώσει τα λάθη, κάτι που είναι χρήσιμο επειδή επιτρέπει στους παίκτες να βελτιώσουν την τεχνική τους σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.
Η εικονική πραγματικότητα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αποκατάσταση τραυματισμών, επιτρέποντας στους παίκτες να συνεχίσουν τη γνωστική τους εκπαίδευση και να διατηρήσουν τα αντανακλαστικά λήψης αποφάσεων, ακόμη κι όταν δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε έντονη σωματική δραστηριότητα.
Με λίγα λόγια, ο τελικός στόχος είναι ένας: όσο πιο συχνά σκανάρεις, τόσο καλύτερη αντίληψη έχεις του τι συμβαίνει γύρω σου και κατά συνέπεια τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να πάρεις την πιο σωστή απόφαση για την ομάδα σου.
Η εφαρμογή και οι δυνατότητές της
Η εφαρμογή του Virtual Training έχει διαφορετικές λειτουργίες και επίπεδα δυσκολίας, με το σημαντικό κομμάτι να είναι ότι οι παίκτες προπονούνται σε συνθήκες πραγματικού αγώνα.
Μέσω της εφαρμογής ο ποδοσφαιριστής αποθηκεύει τα στατιστικά και τις επιδόσεις που συγκέντρωσε σε κάθε προπόνηση, προκειμένου να βλέπει την εξέλιξή του και να αξιολογεί την πρόοδό του, ενώ ανακαλύπτει τις πτυχές του παιχνιδιού που υστερεί και στις οποίες θα πρέπει να ρίξει μεγαλύτερο βάρος για να βελτιωθεί.
Ακόμη, έχει τη δυνατότητα να δει τι θα επέλεγαν σε κάθε φάση παίκτες που αγωνίζονται στο κορυφαίο επίπεδο, για να συγκρίνει τις αποφάσεις που έχει λάβει με τις δικές τους.
Τέλος, μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό του, έτσι ώστε να ξαναδεί τα "μαθήματα" ή τα task που έχει ήδη ολοκληρώσει, με σκοπό να παρατηρήσει με πιο καθαρό μυαλό τυχόν λάθη ή τι θα μπορούσε να κάνει καλύτερα ή διαφορετικά.
Οι ομάδες που χρησιμοποιούν το virtual training και οι κορυφαίοι παίκτες που έχουν επωφεληθεί
Το Virtual Training αν και έφτασε σε ελληνικό έδαφος το 2024, δεν είναι κάτι καινούργιο, μιας και τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετηθεί ως μέρος της προπόνησης σε κορυφαίους συλλόγους, μεταξύ των οποίων είναι οι: Ρεάλ, Άρσεναλ, Ντόρτμουντ, Κοπεγχάγη, Γουλβς, Μίντιλαντ, Αντάλιασμπορ, η ακαδημία της Μάλαγα, Νόρτζελαντ, Γκενκ, Χρόνιγχεν, Λεβάντε.
Ανοιχτά για το πόσο τους έχει βοηθήσει η προπόνηση μέσω Virtual Reality έχουν μιλήσει και οι Μάρτιν Έντεγκαρντ, Ορελιέν Τσουαμένι και Τιμπό Κουρτουά, με τον τερματοφύλακα των μερένγκες να αποκαλύπτει ότι το virtual training έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να μείνει ενεργός την περσινή σεζόν στην οποία υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς.
Το παράδειγμα της Γερμανίας Κ17 δείχνει τον δρόμο
Το πιο διαδεδομένο παράδειγμα ομάδας που βάσισε πολλά στο Virtual Training και είδε άμεσα αποτελέσματα είναι η εθνική Γερμανίας Κ17, που κέρδισε το Euro το καλοκαίρι του 2023 κόντρα στη Γαλλία μετά από 14 χρόνια ανομβρίας.
"Το να παίζεις έξυπνα μπορεί να εξοικονομήσει τεράστιο χρόνο στη λήψη των σωστών αποφάσεων. Τα παιχνίδια μπορούν να κερδηθούν με αυτόν τον τρόπο. Είναι εξίσου σημαντικό με την τεχνική και τακτική προπόνηση.
Μπορείτε να αναπτύξετε την τεχνική και την τακτική μόνο αν έχετε τις γνωστικές δεξιότητες. Είναι η διαφορά μεταξύ ενός καλού παίκτη και ενός τέλειου παίκτη", είχε δηλώσει ο προπονητής της Γερμανίας, Κρίστιαν Βουσκ, στο Sky Sports πριν αναφέρει για το virtual training ότι: "Ίσως είναι το πιο σημαντικό πράγμα επειδή το παιχνίδι είναι πολύ πιο γρήγορο από ό,τι πριν από 10 χρόνια".
"Το 80% των παικτών είχαν περισσότερες κινήσεις του κεφαλιού και πήραν καλύτερες θέσεις στον αγωνιστικό χώρο μόλις στο δεύτερο παιχνίδι χρησιμοποιήσεις του Virtual Training", σημείωσε ο Βουσκ.
"Διαπιστώσαμε ότι οι παίκτες που έχουν καλό προσανατολισμό στο γήπεδο είναι επίσης καλοί με τα γυαλιά VR. Οι καλύτεροι παίκτες μας είναι οι καλύτεροι και στα δύο, ενώ μπορεί να βοηθήσει παίκτες που είναι εκτός λόγω τραυματισμού να επιστρέψουν πιο ομαλά στις αγωνιστικές υποχρεώσεις", τόνισε ο 51χρονος.