X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

THE SPORTS ECONOMIST

Βιτάο: Ψαρεύοντας σε αχαρτογράφητα νερά

Ο Βιτάο με τη φανέλα της Σαχτάρ 2020 ANTONIO CALANNI / AP PHOTO

Το περίπλοκο καθεστώς που ισχύει για τον Βιτάο, η επιθυμία του να παραμείνει στην Ιντερνασιονάλ, η άτεγκτη Σαχτάρ, η καθοριστική αλλά αδύνατον να προβλεφθεί στάση της FIFA και η έλλειψη οποιαδήποτε επικοινωνίας από μεριάς ΑΕΚ προς την πλευρά του 22χρονου Βραζιλιάνου στόπερ.

Μετά την καλοκαιρινή προσπάθεια της ΑΕΚ να αποκτήσει τον Βιτάο, το όνομα του Βραζιλιάνου στόπερ έχει επανέλθει τελευταία στη μεταγραφική σεναριολογία. Το μόνο όμως που φαίνεται ως τώρα να τη δικαιολογεί είναι ακριβώς η αναζήτηση της Ένωσης για έναν κεντρικό αμυντικό (με απώτερο χρονικό ορίζοντα το καλοκαίρι) και ότι ο 22χρονος είναι τέτοιος. Γιατί κατά τα λοιπά, κάτι περισσότερο δεν στοιχειοθετείται.

Για διάφορους λόγους. Πρώτον, η ψυχρολουσία που επιφύλαξε ο Βιτάο το καλοκαίρι στους "κιτρινόμαυρους", οι οποίοι εκτιμούσαν πως έχουν τη σύμφωνη γνώμη του και αυτός τελικά αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στην Ιντερνασιονάλ κάνοντας χρήση του δικαιώματος που έδωσε η FIFA στους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν σε ρωσικούς και ουκρανικούς συλλόγους να μετακόμιζαν όπου επιθυμούσαν για έναν χρόνο.

Ο ίδιος, ξεκάθαρα, επέλεξε τον επαναπατρισμό, αρνούμενος όχι μόνο την ΑΕΚ, αλλά και οποιαδήποτε άλλη πρόταση είχε από την Ευρώπη. Σαφής προτεραιότητα, σαφής ιεράρχηση πόσο μάλλον από την στιγμή που και έκτοτε ο Βραζιλιάνος, σε κάθε ευκαιρία, τονίζει την επιθυμία του να παραμείνει στην Ιντερνασιονάλ.

Πόσο εύκολο είναι τώρα αυτό; Ο δανεισμός του βάσει της σχετικής νότας της παγκόσμιας ομοσπονδίας ολοκληρώνεται στην 30η Ιουνίου. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα λοιπόν από 1η Ιουλίου πρέπει να επιστρέψει στη Σαχτάρ, όπου και έχει ακόμη έναν χρόνο συμβολαίου.

Με τον συνεχιζόμενο όμως πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ποια θα είναι η στάση της FIFA ως προς το καθεστώς των συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών που επέλεξαν να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος που τους προσφέρθηκε και να αποχωρήσουν από τις εμπόλεμες χώρες.

Υπάρχουν σενάρια περί επέκτασης της σχετικής δυνατότητας των ποδοσφαιριστών, υπάρχουν άλλα που θέλουν τουλάχιστον για εκείνους που ανήκουν ακόμη σε ουκρανικούς συλλόγους να προβλεφθεί κάποια (χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί τρόπος και ύψος) δυνατότητα αποζημίωσης.

Παράλληλα, η Σαχτάρ, η οποία δεν έχει χάσει μόνο τον Βιτάο με το συγκεκριμένο καθεστώς, αλλά διψήφιο αριθμό ποδοσφαιριστών, έχει φροντίσει να προσφύγει στο CAS ζητώντας και αποζημίωση ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ από τη FIFA για απώλεια εσόδων από την απόφαση που έλαβε πέρυσι, αλλά και κατ’ επέκταση να προκαταλάβει μια ενδεχόμενη ανανέωσή της ή επικύρωση της καθ’ οποιονδήποτε τρόπο για την επόμενη σεζόν.

Κοινώς, μύλος. Τελείως αχαρτογράφητα νερά, στα οποία καμία ομάδα δεν μπορεί να "ψαρέψει" με έστω ελάχιστη σιγουριά πόσο μάλλον μήνες πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης και την τελεσίδικη επιβεβαίωσή της.

Η ερώτηση της Ιντερνασιονάλ και η άγνοια της πλευράς Βιτάο

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η Ιντερνασιονάλ, κατά τη διάρκεια των γιορτών, προσπάθησε να αξιοποιήσει την επιθυμία του Βιτάο να παραμείνει στο ρόστερ της, χτυπώντας την πόρτα της Σαχτάρ ώστε να βρεθεί, αν είναι δυνατόν, μια συμβιβαστική λύση και η "κολοράντο" να αγοράσει τον 22χρονο στόπερ.

Η απάντηση των "ανθρακωρύχων" ήταν να αξιώσουν 5 εκατομμύρια ευρώ. Για έναν ποδοσφαιριστή που απέκτησαν έναντι 4. Και μάλιστα, τώρα, εν μέσω πολέμου, με ό,τι επιβαρυντικό ως προς τα οικονομικά και αγωνιστικά συμφέροντά τους έχει προηγηθεί τον τελευταίο χρόνο και με ό,τι επισφάλεια επίσης υπάρχει από εδώ και πέρα.

Απάντηση ενδεικτική επίσης και της άτεγκτης μεταγραφικής πολιτικής του ουκρανικού συλλόγου. Αποδείχτηκε και στην πρόσφατη πώληση ρεκόρ του μεγαλύτερου περιουσιακού στοιχείου της Σαχτάρ, του Μιχάιλο Μούντρικ. Εξ αρχής ζητήθηκαν 100 εκατομμύρια ευρώ, δεν έγινε ποτέ καμία έκπτωση και μόνο όταν εξασφαλίστηκαν από την Τσέλσι (και όχι από την Άρσεναλ, η οποία επί μήνες παζάρευε προσπαθώντας να μειώσει το ποσό) παραχωρήθηκε ο διεθνή Ουκρανός εξτρέμ.

Ξεκάθαρο το μήνυμα που περνάει η συγκεκριμένη στάση του ουκρανικού συλλόγου, πως η Σαχτάρ, ακόμη και ζορισμένη (αν υποθέσουμε πως είναι) από το γεωπολιτικό περιβάλλον, σκόντο και χάρες στην περιουσία και στα συμφέροντά της, δεν κάνει.

Ως προς αυτό που... δεν έκανε στην πρόσφατη ερώτηση της Ιντερνασιονάλ (σ.σ. για την ιστορία και το περασμένο καλοκαίρι, πριν δοθεί η δυνατότητα επιλογής απ’ ευθείας στον Βιτάο, είχε καταθέσει πρόταση αγοράς του 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκοντας – και τότε – τοίχο), οι παράγοντες του βραζιλιάνικου συλλόγου μετά τη συγκεκριμένη τιμολόγηση, έκαναν στροφή 180 μοιρών.

Υποβίβασαν το θέμα της πρόθεσης αγοράς του Βιτάο, επικοινωνώντας πως θα περιμένουν την γνωμοδότηση, στο τέλος της σεζόν, της FIFA. Και πως παράλληλα, ως τότε, θα επιδιώξουν μέσω επενδυτών και χορηγών, να βρουν ένα ποσό ικανό να δελεάσει τους πρωταθλητές Ουκρανίας αν και εφόσον χρειαστεί.

Επιπρόσθετα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, για να γίνει αντιληπτό το πόσο πολυσύνθετο, πολυεπίπεδα δύσκολο και επικίνδυνο νομικά είναι το πλαίσιο, δικαιώματα του Βιτάο έχει και η προηγούμενη ομάδα του, η Παλμέιρας, από την οποία τον είχε αγοράσει η Σαχτάρ, αφήνοντας στην "τρι" ένα 40% σε περίπτωση μεταπώλησης του 22χρονου αμυντικού.

Και τέλος, αυτό που προκύπτει και από την πλευρά του Βραζιλιάνου στόπερ σχετικά με την ΑΕΚ -και ειδικά τον τεχνικό διευθυντή Ράντεκ Κουχάρσκι, με τον οποίο και κυρίως υπάρχει ο δίαυλος επικοινωνίας- είναι πως μετά την καλοκαιρινή επιλογή του ποδοσφαιριστή, δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ερώτηση για το οτιδήποτε σχετικό εκ μέρους της Ένωσης.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ