ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ζαϊρί: "Είμαι αγωνιστής"

Ζαϊρί: "Είμαι αγωνιστής"
ζαιρι

Για τον Ολυμπιακό, το πρωτάθλημα και το Champions League μίλησε μεταξύ άλλων ο Ζαουάντ Ζαϊρί

Επίσης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να προκριθεί στην επόμενη φάση του Champions League!
Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πώς ξεκίνησες την καριέρα σου, πού έκανες τα πρώτα ποδοσφαιρικά σου βήματα;

" Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο από πολύ μικρός. Από τότε που άρχισα να τρέχω, από τη στιγμή που μπόρεσα να κλοτσήσω μπάλα, άρχισα να παίζω ποδόσφαιρο. Έπαιζα με τους φίλους μου, διοργανώναμε τουρνουά, σιγά σιγά παίζαμε αγώνες κι έτσι εξελίχθηκα. Σε ηλικία 15 ετών με είδαν στην ομάδα της πόλης όπου μεγάλωσα (τη Μακού, μια μικρή πόλη κοντά στη Λιόν) οι άνθρωποι της Γκενιόν και μου ζήτησαν να δοκιμαστώ.

Η δοκιμή δεν κράτησε περισσότερο από είκοσι λεπτά. Οι άνθρωποι της Γκενιόν δεν χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο και στη συνέχεια με έβαλαν να κάνω το διαιτητή. Μάλιστα, ήρθε και ο πατέρας μου να με δει, αλλά με καθυστέρηση. Όταν έφτασε, με είδε να κάνω το διαιτητή και φαντάζεστε την έκπληξη αλλά και την αγωνία του αφού δεν ήξερε τι είχε συμβεί.

Τελικά, ήταν για καλό. Μέσα σε είκοσι λεπτά είχαν καθαρή εικόνα για μένα και όταν τελειώσαμε, είπαν στον πατέρα μου πως με θέλουν στην ομάδα τους. Μέχρι τα 18 ήμουν στις ακαδημίες της ομάδας, έπαιξα ένα χρόνο στην επαγγελματική ομάδα της Γκενιόν στη Β΄ Εθνική της Γαλλίας και στη συνέχεια μεταγράφηκα στη Σοσό όπου έμεινα τέσσερα χρόνια".

Πώς απέκτησες την άριστη τεχνική κατάρτιση που διαθέτεις;

" Πιστεύω ότι η τεχνική κατάρτιση είναι πάνω απ’ όλα έμφυτη. Την είχα από μικρό παιδί όταν έπαιζα στην αλάνα, στο δρόμο με τα άλλα παιδιά. Αγαπάω την μπάλα, την έχω στο αίμα μου".

Ήταν Φεβρουάριος του 2005. Αγωνιζόσουν στη Σοσό και αντιμετώπιζες τον Ολυμπιακό στη φάση των 32 του τότε Κυπέλλου UEFA. Στο Γεώργιος Καραϊσκάκης πραγματοποιείς σπουδαία εμφάνιση και κλέβεις τις καρδιές των οπαδών του Ολυμπιακού. Φημολογείται ενδιαφέρον των πρωταθλητών Ελλάδας. Θα μας πεις τι είχε συμβεί;


"Ήταν ευκαιρία για μένα μέσω του Κυπέλλου UEFA να αγωνιστώ με αντιπάλους μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες όπως η Ίντερ, ο Ολυμπιακός. Να δείξω τι αξίζω και να αποκτήσω μεγάλες εμπειρίες. Άκουσα για το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, αλλά όχι κάτι συγκεκριμένο. Ούτως ή άλλως, εκείνη την περίοδο η Σοσό δεν ήταν διατεθειμένη να με αφήσει να φύγω"
.

Aλ Ιτιχάντ, Μποαβίστα, Ναντ, οι επόμενοι σταθμοί, αλλά όχι πετυχημένες επιλογές στην καριέρα σου. Τι συνέβη;


" Είχα έναν τραυματισμό στον αστράγαλο που με πήγε πίσω και αναγκάστηκα να πάω στη Σαουδική Αραβία. Εκεί δυσκολεύτηκα να επανέρθω στην κατάσταση που ήμουν πριν τον τραυματισμό μου. Μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι ήταν λάθος στην καριέρα μου, αλλά μέσα από αυτές τις εμπειρίες ωρίμασα, ξαναβρήκα τον καλό μου εαυτό και έγινα πάλι ο ποδοσφαιριστής που όλοι ήξεραν".

Ο Αστέρας Τρίπολης πώς προέκυψε;

"Ένιωθα ότι πρέπει να κάνω ένα βήμα στην καριέρα μου και έκανα αυτή την επιλογή που αποδείχτηκε σωστή. Ο κ. Κάραμαν μου πρότεινε να πάω στον Αστέρα. Αρχικά, είχα ενδοιασμούς, εκείνος όμως επέμεινε. Τελικά, με έπεισε και αποδείχτηκε πετυχημένη επιλογή".

Έρχεσαι στον Ολυμπιακό και προορίζεσαι για backup του Γκαλέτι. Σε προβλημάτισε αυτό;

" Είμαι από τη φύση μου αγωνιστής. Μπορεί να λένε ότι ήρθα για αναπληρωματικός του Γκαλέτι, αλλά απέδειξα μέσα στο γήπεδο, πάνω στο χορτάρι, ότι παίζω καλά, με την ψυχή μου. Στόχος μου να παίζω για την ομάδα. Παίζουμε στο Champions League, έχουμε βαρύ πρόγραμμα και νομίζω ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές είναι χρήσιμοι. Δεν νομίζω ότι είμαι αναπληρωματικός κανενός. Όλοι οι ποδοσφαιριστές είναι απαραίτητοι κατά τη διάρκεια της χρονιάς".

Η ομάδα δε διαθέτει αριστερό χαφ και αναγκάζεσαι να παίζεις αριστερά. Πόσο δύσκολο είναι για σένα;

" Στον Αστέρα Τρίπολης έπαιζα συχνά από την αριστερή πλευρά, πράγμα που σημαίνει ότι δε με προβληματίζει καθόλου να παίζω είτε δεξιά είτε αριστερά. Θέλω να παίζω, αυτή είναι η δουλειά μου!".

Είχες δηλώσει παλαιότερα ότι ήθελες πάρα πολύ να αγωνιστείς στο Champions League. Πώς αισθάνθηκες στο πρώτο παιχνίδι της διοργάνωσης;


" Πράγματι, ήθελα πάρα πολύ να παίξω στο Champions League. Το κατάλαβα σε έναν αγώνα του Ολυμπιακού. Όταν ήμουν στον Αστέρα, είχα έρθει να δω έναν αγώνα του Ολυμπιακού με αντίπαλο τη Ρεάλ. Σε αυτό το παιχνίδι αισθάνθηκα αυτό το διαφορετικό που έχει ένας αγώνας σε μια μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση. Φανταστική ατμόσφαιρα. Εκεί συνειδητοποίησα ότι πρέπει να φτάσω σε αυτό το επίπεδο, να αγωνιστώ στο Champions League".

Θα μπορούσες να μας περιγράψεις τα συναισθήματά σου στο πρώτο παιχνίδι της διοργάνωσης με αντίπαλο την Άλκμααρ;

" Ήταν κάτι το μαγικό, έμοιαζε με όνειρο. Σπουδαίο παιχνίδι. Ήξεραν όλοι οι παίκτες του Ολυμπιακού ότι ήταν ένας πολύ σημαντικός αγώνας και έπρεπε να πάρουν τους τρεις βαθμούς της νίκης. Από δική μου σέντρα μπαίνει το γκολ. Κερδίζουμε. Τι καλύτερο! Ονειρεμένο ντεμπούτο στη διοργάνωση".

Η ομάδα προκρίθηκε στην επόμενη φάση όπου θα αντιμετωπίσει την Μπορντό. Τι μπορεί να πετύχει;


" Στο άκουσμα του ονόματος «Μπορντό» πιστεύεις ότι είναι καλή κλήρωση. Αν όμως κοιτάξουμε τα αποτελέσματα στη φάση των ομίλων, όπου είχαν πέντε νίκες και μία ισοπαλία, θα δούμε ότι είναι μία από τις ομάδες με την καλύτερη συγκομιδή βαθμών. Έχει πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, όπως το Σαμάκ, τον Ντιαρά και βέβαια τον Γκορκίφ. Νομίζω ότι επειδή κι εμείς έχουμε πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, μπορούμε να προκριθούμε. Χρειάζεται όμως πολύ μεγάλη προσοχή".

Τι αποτέλεσμα θα πρέπει να πάρει η ομάδα στο πρώτο παιχνίδι για να έχει ελπίδες πρόκρισης;

" Δεν έχουμε επιλογή. Δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα από τη νίκη στο πρώτο παιχνίδι. Ο δεύτερος αγώνας θα είναι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολος. Νίκη χωρίς να δεχτούμε γκολ θα είναι ένα καλό αποτέλεσμα. Πάνω απ’ όλα όμως να πάρουμε τη νίκη".

Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε πάρα πολλά προβλήματα τραυματισμών, κατάφερε όμως να αντεπεξέλθει. Βρίσκεται κοντά στην κορυφή του πρωταθλήματος και έχει προκριθεί στις 16 καλύτερες ομάδες του Champions League. Τώρα που επιστρέφουν οι τραυματίες και θα γίνουν και κάποιες μεταγραφικές προσθήκες τι να περιμένουμε για τη συνέχεια;

" Στόχος του Ολυμπιακού είναι να τερματίσει πρώτος στο πρωτάθλημα. Σε αυτή την προσπάθεια είναι θετικό το ότι επιστρέφουν αρκετοί ποδοσφαιριστές από τραυματισμούς για να βοηθήσουν την ομάδα. Ο κόσμος να περιμένει την κατάκτηση του τίτλου".

Μέσα Σεπτεμβρίου η ομάδα αντιμετωπίζει σε διάστημα μίας εβδομάδας Άλκμααρ, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ (εκτός έδρας) πετυχαίνοντας τρεις νίκες. Τέλη Νοεμβρίου η ομάδα έρχεται από συνεχόμενα ανεπιτυχή αποτελέσματα και σε διάστημα μίας εβδομάδας αντιμετωπίζει εκτός έδρας την Άλκμααρ και υποδέχεται τον Παναθηναϊκό με απολογισμό μία ισοπαλία και μία νίκη. Η ομάδα στα δύσκολα ανταποκρίνεται καλύτερα;

" Σε αυτά τα παιχνίδια έχεις ένα κίνητρο παραπάνω. Σε παιχνίδια όπως αυτό με τον Παναθηναϊκό, στα ντέρμπι, στο Champions League, ο κόσμος θέλει τη νίκη, ζητά τη νίκη και αυτό περνά και στην ομάδα. Σε άλλα παιχνίδια ίσως χαλαρώνουμε λίγο, ίσως βγαίνει η κούραση, ενώ δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι όλες οι ομάδες δίνουν τον καλύτερό εαυτό τους για να νικήσουν τον Ολυμπιακό. Στα δύσκολα όμως είμαστε εδώ!".

Κατά κοινή ομολογία, έκανες ίσως το καλύτερο παιχνίδι σου με την ερυθρόλευκη φανέλα. Εσύ έμεινες ικανοποιημένος από την απόδοσή σου;

" Ήταν ο αγώνας της χρονιάς, το ντέρμπι της χρονιάς. Πήραμε τη νίκη και περάσαμε στην πρώτη θέση. Έκανα την πάσα στο δεύτερο γκολ, όλα πήγαν καλά. Νομίζω ότι ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια μου με τη φανέλα του Ολυμπιακού".

Πώς προετοιμάζεσαι πριν από ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι;

" Πριν από ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι υπάρχουν πολλά πράγματα στο μυαλό μου, αλλά δεν κάνω κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία".

Ποιο είναι το πλεονέκτημα και ποιο το μειονέκτημά σου ως ποδοσφαιριστή;

" Η τεχνική μου κατάρτιση είναι το δυνατό μου σημείο. Το παιχνίδι στον αέρα το αδύνατο".

Το καλύτερο παιχνίδι στην καριέρα σου;

" Το παιχνίδι με την εθνική ομάδα του Μαρόκου εναντίον της Αλγερίας –τα παιχνίδια του Μαρόκου με την Αλγερία είναι πραγματικά ντέρμπι– για την προημιτελική φάση του Copa Africa 2004. Σημείωσα γκολ και οδήγησα την εθνική ομάδα της χώρας μου στη νίκη με 3-1. Ήταν η καλύτερη στιγμή μου".

H δυσκολότερη στιγμή της καριέρας σου;

" Τις στιγμές που φαίνονται δύσκολες για την καριέρα μου δεν τις βλέπω έτσι. Ό,τι κι αν συμβεί, βλέπω πάντα τη θετική πλευρά. Κάθε εμπόδιο για καλό".

Ακόμη και όταν ένας τραυματισμός «χάλασε» τη μεταγραφή σου στη Λιόν;

" Στην πατρίδα μου λέμε «μουχτού». Είναι η μοίρα, ο Θεός ούτως ή άλλως αποφασίζει για κάποια πράγματα. Δεν μπορούμε να πάμε κόντρα, πρέπει να δούμε τη θετική πλευρά και να βελτιώσουμε τον εαυτό μας".

O κορυφαίος συμπαίκτης που είχες στην καριέρα σου;

" Στην εθνική ομάδα του Μαρόκου, ο Σαμάκ. Σε συλλογικό επίπεδο είναι πολλοί, δε θα ήθελα να πω κάποιο όνομα".

Ποιος είναι ο καλύτερος αμυντικός που έχεις αντιμετωπίσει και ποιος ο σκληρότερος αντίπαλος;

" Ο καλύτερος αμυντικός που έχω αντιμετωπίσει είναι ο Αμπιντάλ και ο πιο σκληρός ο Ζανέτι της Ιντερ".

Στο ελληνικό πρωτάθλημα;

" Ο καλύτερος αμυντικός που έχω αντιμετωπίσει στην Ελλάδα είναι ο Τοροσίδης, ενώ δε με έχει παίξει κάποιος σκληρά".

Η καλύτερη στιγμή της ζωής σου;

" Η γέννηση των παιδιών μου".

Με τον Ολυμπιακό έπαιξες στο Champions League, με τον Ολυμπιακό πέτυχες το πρώτο σου γκολ στο πρωτάθλημα. Θα κατακτήσεις με τον Ολυμπιακό τον πρώτο σου τίτλο;

" Κυριολεκτικά, έχω πάρα πολύ μεγάλη όρεξη και δίψα να πανηγυρίσω την κατάκτηση ενός τίτλου με τον Ολυμπιακό. Είναι κάτι που μου λείπει".

Ποια ομάδα θεωρείς φαβορί για την κατάκτηση του Champions League;

" Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι έχουν τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση του τροπαίου. Σε ό,τι αφορά τον Ολυμπιακό, θα κοιτάξουμε παιχνίδι με παιχνίδι να ζήσουμε το όνειρο και θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε όσο πιο μακριά μπορούμε".

Θα ήθελες να τελειώσεις την καριέρα σου στον Ολυμπιακό ή φιλοδοξείς να παίξεις σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα, σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα;

" Έχω συμβόλαιο δύο χρόνια με τον Ολυμπιακό. Κάθε χρονιά τη βλέπω ξεχωριστά, προσπαθώ για το καλύτερο και δεν κοιτάζω τι θα γίνει στο μέλλον. Είμαι καλά στον Ολυμπιακό, προσπαθώ για το καλύτερο, νιώθω καλά στον Πειραιά".

Αν σου έλεγαν να διαλέξεις μια ομάδα εκτός από τον Ολυμπιακό για να συνεχίσεις την καριέρα σου, ποια θα επέλεγες;

" Την Μπαρτσελόνα ή τη Ρεάλ Μαδρίτης".

Θα άλλαζες τη φανέλα του Ολυμπιακού με εκείνην του Παναθηναϊκού; Θα συνέχιζες την καριέρα σου στον αιώνιο αντίπαλο, όπως έκανε ο Λέτο;

" Δε θα πήγαινα ποτέ στον Παναθηναϊκό. Αν δε με ήθελε ο Ολυμπιακός, θα συνέχιζα την καριέρα μου στο εξωτερικό".

Θα θέλαμε να σχολιάσεις με μία φράση ορισμένα πρόσωπα από το χώρο του ποδοσφαίρου.

Σωκράτης Κόκκαλης;





" Ο πρόεδρος που μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω σε μια μεγάλη ομάδα".

Μπάκος & Καϋμενάκης;

" Οι άνθρωποι που μου έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία στην καριέρα μου".

Τιμούρ Κετσπάγια;

" Προπονητής με χαρακτήρα".

Ζίκο;

" Πολύ μεγάλος, τεράστιος ποδοσφαιριστής".

Αντώνης Νικοπολίδης;

" Ο καλύτερος τερματοφύλακας που είχα συμπαίκτη στην καριέρα μου. Να ξέρετε, υπήρξα συμπαίκτης και με τον Μπαρτέζ".

Λουτσιάνο Γκαλέτι;

" Ένας από τους καλύτερους παίκτες με τους οποίους έχω παίξει".

Κώστας Μήτρογλου;

" Παίκτης με πολύ μέλλον".

Ποια η γνώμη σου για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού; Τι υπόσχεση τους δίνεις;

" Ζουν για την ομάδα. Δεν υπάρχει τέτοιος κόσμος στη Γαλλία. Έπαιξα αρκετά χρόνια και δε γνώρισα πουθενά τέτοιους φιλάθλους. Ο κόσμος βοηθά την ομάδα, τη σπρώχνει στη νίκη. Είναι πραγματικά ο δωδέκατος παίκτης".

Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

" Αφιερώνω τον ελεύθερο χρόνο μου στην οικογένειά μου. Περνώ ευχάριστα μαζί με τη γυναίκα μου και τις δύο κόρες μου –3 και 1,5 ετών– και όποτε μας δίνεται η ευκαιρία, πηγαίνουμε εκδρομές".

Σου αρέσει η ελληνική κουζίνα;

" Σε κάθε χώρα σε κάθε κουζίνα υπάρχουν ωραία πιάτα. Μου αρέσει η χωριάτικη σαλάτα".

Τι είδους μουσική ακούς;

" Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση. Ακούω διάφορα είδη μουσικής. Μου αρέσει και η ελληνική μουσική, αλλά όχι τα μπουζούκια".

Τι συμβουλές δίνεις στους αναγνώστες του περιοδικού που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο ποδόσφαιρο;


" Να είναι πειθαρχημένοι, να κοιτάζουν το στόχο τους, να δουλεύουν, να ακούν τον προπονητή τους, να είναι σοβαροί, να έχουν υπομονή και να μην τα παρατάνε εύκολα. Για να πετύχουν, δεν αρκεί το ταλέντο. Χρειάζεται πειθαρχία, δουλειά και μυαλό. Προσοχή, δεν πρέπει να παραμελούν τα μαθήματά τους. Στο ποδόσφαιρο δεν γίνεσαι εύκολα επαγγελματίας. Στους χίλιους γίνεται ένας. Να φροντίσουν ώστε να έχουν ολοκληρωμένη παιδεία".

Επιλέγεις να φοράς τη φανέλα με το 11, που φορούσε ο κορυφαίος σε προσφορά ξένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της ομάδας, ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Τι σε οδήγησε σε αυτή την επιλογή; Σε γεμίζει μεγαλύτερη ευθύνη, σε αγχώνει περισσότερο;

" Βασικά, μου αρέσει ο αριθμός 11. Πέρα απ’ αυτό, ήταν ένα από τα νούμερα που ήταν ελεύθερα όταν ήρθα στην ομάδα. Το γεγονός ότι ήταν η φανέλα του Τζόρτζεβιτς την κάνει πιο βαριά, αλλά αυτό δε με ενοχλεί καθόλου. Αντίθετα, αποτελεί κίνητρο για μένα να παίζω όσο καλύτερα μπορώ".



































































































































































TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ