CHAMPIONS LEAGUE

Ζευγάρι με παρελθόν στο "Γουέμπλεϊ"

Ζευγάρι με παρελθόν στο "Γουέμπλεϊ"

Για δεύτερη φορά την τελευταία τριετία, η Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα αναμετρηθούν με θέα το ευρωπαϊκό στέμμα, αυτή την φορά επί αγγλικού εδάφους.Το παρελθόν των δύο ομάδων και η φιλοδοξία τους να κάνουν ευρωπαϊκό "καρέ".

Για δεύτερη φορά την τελευταία τριετία, η Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα αναμετρηθούν με θέα το ευρωπαϊκό στέμμα, αυτή την φορά επί αγγλικού εδάφους.

Οι δύο ομάδες την περίοδο 2008-2009 είχαν αποτελέσει και πάλι το ζευγάρι του τελικού που είχε διεξαχθεί στο "Ολίμπικο" της Ρώμης.

Η Μπαρτσελόνα ήταν εκείνη που χαμογέλασε επικρατώντας με 2-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χάρη στα γκολ του Σάμουελ Ετό και του Λιονέλ Μέσι.

Το νέο τους ραντεβού είναι στις 28 Μαϊου στο Λονδίνο και πιο συγκεκριμένα το "Γούεμπλεϊ" όπου θα κυνηγήσουν ένα ακόμη ευρωπαϊκό τίτλο.

Στο στρατόπεδο των "μπλαουγκράνα" το συγκεκριμένο γήπεδο, ξυπνάει ευχάριστες αναμνήσεις καθώς στο ίδιο γήπεδο με την παλαιότερη μορφή του, τη σεζόν 1991-1992 είχε κατακτήσει τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο ενώ πλέον θα επιδιώξει να κάνει...καρέ με το τέταρτο της τρόπαιο.

Οι "κόκκινοι διάβολοι" εξάλλου θα κάνουν την τρίτη τους εμφάνιση σε τελικό τα τελευταία τέσσερα χρόνια και θα κυνηγήσει το τρίτο της τρόπαιο μετά τις επιτυχίες του 1999 και του 2008.

Το παρελθόν

Εκτός από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2009, Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν αναμετρηθεί άλλεδς εννέα φορές. Συνολικά σε δέκα αναμετρήσεις υπάρχει ισορροπία καθώς οι δύο ομάδες μετρούν από τρεις νίκες ενώ άλλες τέσσερις έχουν λήξει ισόπαλες.

Πέραν της τελευταίας τους κόντρας πριν από δύο χρόνια, διασταύρωσαν ξανά τα ξίφη του σε τελικό, το 1991 στο πλαίσιο του πρώην Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και τότε στο "τιμόνι" της είχε επικρατήσει με 2-1 με τον πρώην παίκτη της Μπαρτσελόνα, Μαρκ Χιουζ να είναι ο ήρωας των "κόκκινων διαβόλων", νικώντας δύο φορές τον πατέρα του σημερινού παίκτη των Καταλανών, Σέρχιο Μπουσκέτς, Κάρλος ο οποίος ήταν ο τερματοφύλακας της ομάδας της Ισπανίας.

Στο Τσάμπιονς Λιγκ οι δύο σύλλογοι τέθηκαν αντιμέτωποι στη φάση των ομίλων τις περιόδους 1994-1995 και 1998-1999 με τρεις ισοπαλίες και μία νίκη της Μπαρτσελόνα να συνθέτουν το...μενού ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προκρίθηκε έναντι των Καταλανών όταν συναντήθηκαν στα ημιτελικά της σεζόν 2007-2008.

Η εμπειρία του "Γουέμπλεϊ"

Το "Γουέμπλεϊ" είναι βέβαια πιο...γνωστό στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ η οποία έχει ως αναμνήσεις νίκες της σε τελικούς Κυπέλλου Αγγλίας αλλά και η Μπαρτσελόνα έχει την κατάκτηση του πρώτου της ευρωπαϊκού τίτλου.

Όσον αφορά στους "κόκκινους διάβολους", το 1968 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών με τη νίκη της με 4-1 στην παράταση επί της Μπενφίκα του Εουσέμπιο στο "Γουέμπλεϊ".

Οι Καταλανοί είχαν επίσης πανηγυρίσει στο ίδιο γήπεδο, το 1992 όταν και τον τωρινό προπονητή τους, Πεπ Γκουαρντιόλα στην σύνθεση τους νίκησαν την Σαμπντόρια και κατέκτησαν το Τσάμπιονς Λιγκ. Το νικητήριο γκολ είχε σημειώσει με χτύπημα φάουλ ο Ρόναλντ Κούμαν στην παράταση.

Με στόχο το "καρέ"

Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα επιδιώξουν να κατακτήσουν το τέταρτο ευρωπαϊκό τους τρόπαιο και θα προσπαθήσουν να φτάσουν στο επίπεδο των Άγιαξ και Μπάγερν Μονάχου οι οποίες είναι πίσω από τις Μίλαν, Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης που είναι οι πολυνίκεις του θεσμού.

Η Μπαρτσελόνα έχει τρεις νίκες σε έξι παρουσίες σε τελικούς απέναντι στην Σαμπντόρια το 1992, την Άρσεναλ το 2006 και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2009 ενώ έχει ηττηθεί από την Μπενφίκα το 1961, την Στεάουα το 1986 και την Μίλαν το 1994(σ.σ στο ΟΑΚΑ).

Αν οι "μπλαουγκράνα" ανέβουν στην κορυφή της Ευρώπης θα είναι η τρίτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια και μάλιστα θα γίνουν η πρώτη ομάδα που έχει κατακτήσει τρεις φορές το Τσάμπιονς Λιγκ αυτό τον αιώνα.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την άλλη πλευρά έχει 100% επιτυχία καθώς και στις τρεις παρουσίες της σε τελικό έχει κατακτήσει τον τίτλο, το 1968 κόντρα στην Μπενφίκα, το 1999 απέναντι στην Μπάγερν στον αξέχαστο τελικό της Βαρκελώνης και το 2008 με αντίπαλο την Τσέλσι στην Μόσχα.

Η μάχη των πάγκων

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα ήταν 7 ετών όταν ο 36χρονος τότε, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε την πρώτη του ευρωπαϊκή πορεία στον πάγκο της Αμπερντίν τη σεζόν 1978-1979.

Ο προπονητής της Μπαρτσελόνα είναι ένας από τους έξι που έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο ως παίκτης και ως προπονητής. Προηγήθηκαν οι Μιγκέλ Μουνιόθ, Τζιοβάνι Τραπατόνι, Γιόχαν Κρόιφ, Κάρλο Αντσελότι και Φρανκ Ραϊκαρντ.

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον από την άλλη πλευρά φιλοδοξεί να οδηγήσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τρίτο της ευρωπαϊκό τίτλο επί θητείας του, επίδοση με την οποία θα ισοφαρίσει τον επίσης Σκωτσέζο, Μπομπ Πέισλι που είχε οδηγήσει σε τρία τρόπαια την Λίβερπουλ, το 1977, το 1978 και το 1981.

Τέλος οι αγγλικές και οι ισπανικές ομάδες έχουν αναμετρηθεί 15 φορές σε ευρωπαϊκούς τελικούς.Η Αγγλία μετράει οκτώ νίκες και η Ισπανία επτά.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ