X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΠΑΟΚ

Ζοζέ Μπότο: Η επικίνδυνη αποστολή που ανέλαβε στον ΠΑΟΚ

Ο Ζοζέ Μπότο παρουσιάζεται ως ο νέος αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ | 29 Δεκεμβρίου 2021 INTIME SPORTS

Οι συγκρίσεις και τα ατού του Ζοζέ Μπότο σε σχέση με τους προκατόχους του στο απαιτητικό πόστο του αθλητικού διευθυντή στον ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ έχει νέο αθλητικό διευθυντή 9 μήνες μετά την αποχώρηση του Όλαφ Ρέμπε από την Τούμπα με τον Ζοζέ Μπότο να αναλαμβάνει το πόστο για τα επόμενα 2,5 χρόνια.

Ο όρος "αθλητικός διευθυντής" ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στον ΠΑΟΚ από την πρόσληψη του Φρανκ Άρνεσεν. Όσοι προηγήθηκαν του Δανού με λόγο στις μεταγραφές και την οργάνωση του ποδοσφαιρικού τμήματος είχαν διάφορους τίτλους.

Ο Βρύζας για παράδειγμα ήταν για ένα διάστημα πρόεδρος και τεχνικός διευθυντής, ο Γιώργος Γεωργιάδης τεχνικός διευθυντής στους πρώτους μήνες της εποχής Σαββίδη στον ΠΑΟΚ και ο Τζέρμαν Τσιτσιακόφ ονομάστηκε "στρατηγικός σύμβουλος σε θέματα ποδοσφαίρου". Η αλήθεια είναι πως ο Ρώσος τεχνοκράτης είχε κάπως ομιχλώδες πεδίο δραστηριοτήτων που επεκτεινόταν σε πολλούς τομείς της λειτουργίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Δεδομένα ο Φρανκ Άρνεσεν, με το βαρύ βιογραφικό ήταν ο πρώτος πραγματικός αθλητικός διευθυντής του Δικεφάλου. Αυτός δηλαδή που αποφάσισε για ένα εξάμηνο περίπου την πολιτική των μεταγραφών, έφερε παίκτες και παρέδωσε στον προπονητή της αρεσκείας του την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ στον Ιγκόρ Τούντορ έχοντας εξασφαλίσει μια σχετική ελευθερία κινήσεων από τον Ιβάν Σαββίδη.

Ο Δανός ανακοινώθηκε το Μάιο του 2015, ανέλαβε καθήκοντα αργότερα, αφού είχε υποχρεώσεις ως τηλεοπτικός σχολιαστής των αγώνων της εθνικής ομάδας της πατρίδας του και αποχώρησε τον Φλεβάρη του 2016 έχοντας χάσει την δυνατότητα παρέμβασης την χειμερινή μεταγραφική περίοδο που προηγήθηκε.

Ήταν όμως παρεμβατικός το καλοκαίρι του 2015 όταν ήρθαν στην Τούμπα εκτός του Τούντορ και αρκετοί ποδοσφαιριστές δική του επιλογής όπως οι Όλσεν, Τσίμιροτ, Ροντρίγκεζ, Λέοβατς, Ζάιρο κ.α. Ήταν το καλοκαίρι που αποκτήθηκε και ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, αλλά ο Βούλγαρος σούπερ- σταρ ήταν επιλογή της οικογένειας Σαββίδη.

Από τον Άρνεσεν, η σκυτάλη πέρασε στον Μίχελ

Όπως και να έχει τον Άρνεσεν διαδέχθηκε ο Λούμπος Μίχελ -και αυτός όπως ο νέος αθλητικός του ΠΑΟΚ Ζοζέ Μπότο- προερχόμενος από την Σαχτάρ με καθήκοντα διεθνών σχέσεων και όχι αθλητικού διευθυντή αρχικά τουλάχιστον. Ο Σλοβάκος έμεινε στο πόστο του για 2,5 χρόνια περίπου, έχοντας εκτός των άλλων και το ρόλο του ισορροπιστή ανάμεσα στις επιθυμίες της οικογένειας Σαββίδη και του εκάστοτε προπονητή.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι στο διάστημα της παρουσίας του ο ΠΑΟΚ έβαλε τις βάσεις για την κατάκτηση τίτλων με κορμό τους παίκτες που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι του 2016 (Μπίσεσβαρ, Κρέσπο, Μάτος, Κάνιας, Σάκχοφ, Κάμπος) με την ενίσχυση αυτών που ακολούθησαν αργότερα (Πρίγιοβιτς, Πασχαλάκης, Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο).

Ο Μίχελ αποχώρησε τον Νοέμβριο του 2018 παραδίδοντας την σκυτάλη στον Πορτογάλο Μάριο Μπράνκο που ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι είχε προσληφθεί στην Τούμπα και ήταν αυτός που πανηγύρισε από το πόστο του αθλητικού διευθυντή του ΠΑΟΚ την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος και του νταμπλ.

Ο Μπράνκο είχε να διαχειριστεί την αποχώρηση του Ραζβάν Λουτσέσκου από τον πάγκο του Δικεφάλου και μια περίοδο που το Financial Fair Play έφερε περιορισμούς στην δυνατότητα μεταγραφικής ενίσχυσης. Ο Πορτογάλος αποχώρησε το καλοκαίρι του 2020 αφήνοντας τον Αμπέλ Φερέιρα στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ και με τον Όλαφ Ρέμπε να τον διαδέχεται. Ο Γερμανός που κλήθηκε να υπηρετήσει την πολιτική εξορθολογισμού στα οικονομικά του Δικεφάλου δεν συμπλήρωσε χρόνο στο πόστο του την Τούμπα καθώς αποχώρησε τον περασμένο Μάρτιο για να επιστρέψει στην πατρίδα του και θέση στη Νυρεμβέργη.

Τι διαφορετικό έχει από όλους τους προηγούμενους επτά προκατόχους του στα χρόνια του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ ο Ζοζέ Μπότο; Το "παράσημο" του ότι μπορεί να ανακαλύπτει ποδοσφαιριστές που αποκτούν υπεραξία. Ποδοσφαιριστές που ανακάλυψε για την Μπενφίκα και η παραχώρηση τους αργότερα έφερε τεράστια έσοδα στους Λουζιτανούς. Το βιογραφικό του Άρνεσεν ήταν επίσης βαρύ ωστόσο ο Δανός έκανε συνήθως ακριβές αγορές στις ομάδες στις οποίες είχε δουλέψει. Κάποιες πάντως από τις συμφωνίες που έκλεισε αποδείχθηκαν επωφελείς για τον ΠΑΟΚ.

Ο Μπότο θα έχει τον απόλυτο έλεγχο

Ο Μπότο για πρώτη φορά στην 15ετή καριέρα του προσλαμβάνεται ως αθλητικός διευθυντής. Στην Μπενφίκα οργάνωσε το τμήμα σκάουτινγκ και στη συνέχεια έγινε επικεφαλής του και στην Σαχτάρ προσλήφθηκε ως υπεύθυνος σκάουτινγκ πριν αναβαθμιστεί σε διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος της ουκρανικής ομάδας. Πλέον στον ΠΑΟΚ θα είναι -σύμφωνα και με όσα είπε στην παρουσίαση του στην ομάδα και ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Μάκης Γκαγκάτσης- "ο υπεύθυνος για όλα τα ζητήματα της ομάδας και ο έχων τον απόλυτο έλεγχο".

Σε ένα πόστο στο οποίο λίγοι έχουν μακροημερεύσει στον ΠΑΟΚ η επιτυχία του Μπότο στο έργο του θα κριθεί κυρίως από δυο παράγοντες. Και οι δυο είναι συνδεδεμένοι με την ιδιοκτησία της ομάδας, την οικογένεια Σαββίδη. Ο πρώτος είναι η διάθεση για επενδύσεις. Ο Πορτογάλος έχει σίγουρα τη δυνατότητα να βρει ποδοσφαιριστές, με προοπτικές για να αποκτήσουν υπεραξία και να φέρουν έσοδα στο Δικέφαλο, ωστόσο αυτή είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο. Η οποία μάλιστα προυποθέτει και την αγωνιστική επιτυχία της ομάδας.

Η δεύτερη συνθήκη έχει να κάνει με την ελευθερία κινήσεων που έχει εξασφαλίσει ο Μπότο ώστε σε συνεργασία με τον προπονητή -και φυσικά και την ιδιοκτησία- να μπορεί να προχωρά στη λήψη ακόμη και στρατηγικών αποφάσεων. Και αυτό διότι αν χρειάζεται και αυτός την έγκριση για κάθε απόφαση που θα πρέπει να παρθεί τότε το έργο θα είναι πολύ περισσότερο δύσκολο.

TAGS ΠΑΟΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ