MARKET

Τα θετικά της καραντίνας: Πέντε συντάκτες του Sport24.gr εξηγούν

Σε αυτήν την διαφορετική Ανάσταση,έμειναν όλοι σπίτι,όμως κανείς δεν έμεινε μόνος του.Με το που ακούστηκε από τα μαγάφωνα της εκκλησιας το Χριστός Ανέστη,όλος ο κόσμος με κεριά βγήκε στο μπαλκονι του σπιτιού του.Στιγμιότυπα από το Παγκράτι, Κυριακή 19 Απριλίου 2020
Σε αυτήν την διαφορετική Ανάσταση,έμειναν όλοι σπίτι,όμως κανείς δεν έμεινε μόνος του.Με το που ακούστηκε από τα μαγάφωνα της εκκλησιας το Χριστός Ανέστη,όλος ο κόσμος με κεριά βγήκε στο μπαλκονι του σπιτιού του.Στιγμιότυπα από το Παγκράτι, Κυριακή 19 Απριλίου 2020 EUROKINISSI

Πέντε δημοσιογράφοι του Sport24.gr βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και περιγράφουν τι θετικό αποκόμισαν από την περίοδο της καραντίνας λόγω κορονοϊού.

Η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του πλανήτη μας. Όταν φύγει η απειλή, μέσα σε όλα τα αρνητικά, θα κληθούμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και να εντοπίσουμε τα θετικά που άφησε πίσω του ο κορονοϊός.

Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που ζούμε αναδείχθηκε η σημασία της ομαδικής δουλειάς, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη χώρα μας, που έχει φτάσει στο σημείο της χαλάρωσης των μέτρων, ακριβώς επειδή οι πολίτες λειτούργησαν με βάση το κοινό καλό και έμειναν στο σπίτι. Και τους αξίζει, μας αξίζει, ένα μεγάλο χειροκρότημα. Όπως αυτό που μας χάρισαν οι αθλητές της Stoiximan στο νέο τηλεοπτικό spot. Οι άνθρωποι που έχουν συνηθίσει να δέχονται το χειροκρότημα του κόσμου, "άλλαξαν θέση" και έγιναν αυτοί που το χαρίζουν.

Τι αποκομίσαμε, λοιπόν, από την περίοδο της καραντίνας; Πέντε δημοσιογράφοι του Sport24.gr απαντούν.

Ευκαιρία να έρθουν οι οικογένειες πιο κοντά

Αλέξανδρος Τρίγκας: Η καραντίνα αποτέλεσε την καλύτερη ευκαιρία (sic) για να έρθουν οι οικογένειες πιο κοντά. Οι γονείς μπόρεσαν να ζήσουν περισσότερο τα παιδιά τους, τα οποία με τη σειρά τους απόλαυσαν τον χρόνο που είχαν με τη μητέρα και τον πατέρα τους. Είμαι της άποψης πως όποιο πρόβλημα ή δυσκολία κι αν προκύπτει στη ζωή, μπορεί να λειτουργήσει ως μάθημα και ως μια σημαντική νέα εμπειρία που σε βοηθάει να σκεφτείς διαφορετικά για το μέλλον. Ουδέν κακό, αμιγές καλού λένε. Έτσι κι η καραντίνα του κορονοϊού. Ο καθένας μπορεί να βλέπει το ποτήρι όπως θέλει. Η γκρίνια και η μεμψιμοιρία είναι η εύκολη λύση, το να βρεις μέσα από την κατάσταση που προέκυψε κάτι θετικό και ένα νέο "όπλο" για τη ζωή σου, είναι όμως αυτό που αποφέρει πραγματικό κέρδος.

Πήραμε το 'μάθημά' μας

Ηλίας Καλλονάς: Η περίοδος της καραντίνας ήταν ιδανική για μία εσωτερική ενδοσκόπηση πάνω στα ζητήματα που θεωρούμε υψίστης σημασίας, ενώ στην πραγματικότητα είναι ασήμαντα μπροστά στην ίδια τη ζωή. Ως λαός, παρότι άναρχος πολλές φορές, αποδείξαμε μία ιδιαίτερα σοβαρότητα και σύνεση. Μπροστά στον κορονοϊό γίναμε όλοι μία ομάδα. Σταθήκαμε "τείχος" απέναντι στον αόρατο εχθρό και καταφέραμε να βγούμε νικητές χάρη και στην πολύτιμη συνεισφορά των πραγματικών ηρώων, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Την ίδια στιγμή, όμως, είχαμε τη δυνατότητα να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στους δικούς μας ανθρώπους. Να παρακολουθήσουμε μία σειρά ή μία ταινία παρέα με τη σύντροφό μας, να ακούσουμε μουσική, να διαβάσουμε ένα βιβλίο, δίχως το άγχος της καθημερινότητας που βάζει όλα τα παραπάνω σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Η πραγματική αξία της ζωής είναι αυτές οι μικρές, αλλά πολύτιμες στιγμές. Βγαίνοντας από την καραντίνα, πήραμε το "μάθημά" μας και πλέον προχωράμε πιο δυνατοί. Στα καλύτερα που έρχονται.

Παίξαμε ομαδικά

Χάρης Σταύρου: Καραντίνα ήταν και... πάει. Γίναμε καλύτεροι άνθρωποι; Ενδεχομένως. Καταλάβαμε τη σημασία ακόμη και των πιο μικρών πραγμάτων στην καθημερινότητά μας; 101%. Προσωπικά, δεν γκρίνιαξα ποτέ για τον αυτοπεριορισμό, ξέρω ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίζουν πραγματικές δυσκολίες, οπότε όσο ζόρικοι αν ήταν κάποιες στιγμές το "ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ", δεν θα μπορούσε να είναι εξοντωτικό. Η δουλειά συνεχίστηκε, πολλοί από εμάς αναζήτησαν εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας, η τεχνολογία έγινε μέρος της καθημερινότητας περισσότερο από ποτέ, αλλά εντάξει, δεν ήταν κι όλα τέλεια. Οι περισσότεροι πήραμε μερικά (πέντε-δέκα) κιλά, ωστόσο αυτό που μένει στο τέλος της ημέρας είναι και το σημαντικότερο, είναι η ψυχραιμία με την οποία ως λαός αντιμετωπίσαμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Στο χέρι μας είναι να βγούμε πιο δυνατοί, στο χέρι μας είναι μέσα από κάθε δοκιμασία να βελτιωνόμαστε και να κοιτάζουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον. Ούτως ή άλλως, από εμάς εξαρτάται η επόμενη μέρα. Μέχρι τώρα παίξαμε ομαδικά κι αν συνεχίσουμε να το κάνουμε, πηγαίνοντας προς αυτή την επόμενη μέρα όλοι μας αξίζουμε από ένα μικρό χειροκρότημα. Όπως αυτό που μας χάρισαν οι αθλητές της Stoiximan.

Τα θετικά της καραντίνας: Πέντε συντάκτες του Sport24.gr εξηγούν

Καταλαβαίνεις τους ανθρώπους που έχουν σημασία για σένα

Κώστας Χολίδης: Όταν είσαι κλεισμένος μέσα σε τέσσερις τοίχους είτε μόνος σου, είτε με τους δικούς σου ανθρώπους (συγγενείς, σύντροφο κλπ κλπ) είναι δεδομένο ότι θα περάσεις περισσότερο χρόνο μαζί τους. Ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα στην έξοδο σε κάνουν να καταλάβεις καλύτερα ποιοι άνθρωποι, πέρα από αυτούς με τους οποίους είσαι στο ίδιο σπίτι, έχουν μεγάλη αξία για εσένα. Όλοι μας καταλάβαμε ποιοι είναι αυτοί που μας έλειψαν, είχαμε ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί τους και βρήκαμε τρόπους για να το κάνουμε ακόμα και μέσα από την καραντίνα. Σίγουρα, είναι διαφορετικό το να είσαι έξω και να πίνεις έναν καφέ με κάποιον ή να κάνεις μία βόλτα μαζί του, όμως κάτω από αυτές τις συνθήκες ακόμα και να τον βλέπεις μέσα από μία οθόνη λειτουργεί σαν βάλσαμο. Για αυτό μέσα από την καραντίνα πήραμε όλοι μας ένα μάθημα για να κάνουμε αυτά που έχουν μεγαλύτερη και πραγματική σημασία.

Μας δόθηκε η ευκαιρία για restart

Νίκος Συριώδης: Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως ως λαός είμαστε λίγο "χύμα στο κύμα". Με την πειθαρχία δεν έχουμε και τις στενότερες σχέσεις, πάντα ψάχνουμε τρόπους να κάνουμε αυτό που μας αρέσει, να ντριμπλάρουμε το νόμο, να περάσει το δικό μας. Γι' αυτό και η πιστή εφαρμογή των οδηγιών την περίοδο της πανδημίας, μου φαινόταν κάτι πολύ δύσκολο. Το "Μένουμε Σπίτι", το να εφαρμόζουμε όσα μας έλεγαν οι ειδικοί, το να περιορίσουμε τις εξόδους μας στα απολύτως απαραίτητα, στα δικά μου μάτια έμοιαζε μακρινό, ουτοπικό. Εντέλει, αποδείχθηκε πως εγώ είχα άδικο, διότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Έλληνες στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Γι' αυτό και η Ελλάδα δεν ήταν το μαύρο πρόβατο όπως σε άλλες περιπτώσεις, αλλά το παράδειγμα προς μίμηση. Η σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκε μεταξύ Κράτους και πολιτών είναι κάτι που πρέπει να μας ακολουθήσει και στη μετά κορονοϊού εποχή. Βέβαια, απαιτείται να ισχύσει και από τις δύο πλευρές, να είναι εν ολίγοις μια σχέση αμφίδρομη.

Από 'κει και πέρα, η καραντίνα είχε και τα θετικά της. Γνωρίσαμε κάπως καλύτερα τον σύντροφό μας, την γυναίκα μας, τα παιδιά μας. Μοιραστήκαμε πράγματα μαζί τους που σε άλλες περιπτώσεις δεν είχαμε τον χρόνο και την όρεξη να μοιραστούμε. Ήταν μια ευκαιρία να κουβεντιάσουμε περισσότερο, ουσιαστικά και όχι επιδερμικά. Να μιλήσουμε και να ακούσουμε, να αναθεωρήσουμε πράγματα, να ιεραρχήσουμε τα σημαντικά σε σχέση με τα ασήμαντα. Ίσως για πρώτη φορά είχαμε ποιοτικό χρόνο για να τον αφιερώσουμε στους πολύ δικούς μας. Είδαμε ταινίες και σειρές που πριν δεν προλαβαίναμε. Κάποιοι διάβασαν όσο ποτέ άλλοτε. Βλέπετε, θεωρούμε αρκετά πράγματα δεδομένα, που δεν είναι τόσο. Ανακαλύψαμε πράγματα που ίσως δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν, καλά και άσχημα. Αρκετές οικογένειες και ζευγάρια ήρθαν πιο κοντά αυτή την περίοδο. Κάποιες άλλες ίσως να απομακρύνθηκαν, αλλά τώρα ήταν που τους δόθηκε η ευκαιρία να δουν κατάφατσα τα προβλήματα και όχι να τα κρύβουν κάτω από το χαλί. Δεν ξέρω αν η επόμενη μέρα θα βρει την χώρα μας καλύτερη και εμάς τους ίδιους. Το σίγουρο είναι ότι μας δόθηκε η ευκαιρία για ένα restart.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ