X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Η "αρχόντισσα" της Κεφαλλονιάς

Τα "χρυσά κορίτσια" του ανσάμπλ πενθούν το χαμό της Άννας Πολλάτου. Το κορίτσι που ξεκίνησε από το Αργοστόλι και κατέκτησε τις καρδιές των Ελλήνων (videos).

" Αυτό το μαγαζί είναι της Πολλάτου. Είναι Ολυμπιονίκης", συνηθίζουν να λένε με καμάρι οι ντόπιοι στους ξένους που επισκέπτονται το Αργοστόλι. Η Άννα Πολλάτου υπήρξε η σπουδαιότερη εκπρόσωπος του αθλητισμού στην Κεφαλλονιά, ένα νησί που δεν έχει ουσιαστικά αθλητισμό.

Η αδικοχαμένη πρωταθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής είναι διπλά άξια που κατάφερε να λάμψει στον ελληνικό αθλητισμό, έστω και για λίγα χρόνια. Γιατί η καριέρα στη ρυθμική γυμναστική κρατάει λίγα χρόνια.

Στους ξενώνες του Αγίου Κοσμά η μικρή Άννα από το Αργοστόλι γνώρισε τη Μαρία Γεωργάτου, την Ειρήνη Αϊνδηλή, τη Χαρά Καρυάμη, την Εύα Χριστοδούλου, την Κλεονίκη Γεωργακοπούλου και τη μικρότερη Κλέλια Πανταζή. Επί σειρά ετών το πρόγραμμα ήταν το ίδιο, σχολείο, διπλή προπόνηση και φαγητό που δεν χαίρονται οι έφηβες. Όταν τους επισκέπτονταν οι οικογένειες τους, τους έδιναν κρυφά σοκολάτες, πατατάκια πίσω από την πλάτη της προπονήτριας Μαρίνα Φατέεβα.

Τα νεαρά κορίτσια δεν έπρεπε να παρεκκλίνουν από το στόχο, τη διάκριση στους αγώνες της ρυθμικής γυμναστικής. Τα λάθη ήταν ασυγχώρητα, τα κορίτσια έμαθαν να λειτουργούν ως ένα, εντός και εκτός ταπί. Χάρη στην επιμονή της Φατέεβα αυτές οι γυμνάστριες εξελίχθηκαν σε πραγματική "ομάδα όνειρο", έγιναν γνωστά ως τα "χρυσά κορίτσια" που έσπασαν τη ρωσική κυριαρχία, πράγμα ανήκουστο, στις μεγάλες διοργανώσεις.

Το 1999 στην Οζάκα η εθνική ανσάμπλ χάρισε στην Ελλάδα μια από τις σπουδαιότερες διακρίσεις στην ιστορία του αθλητισμού, δύο χρυσά μετάλλια και ένα ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Οζάκα. Ολόκληρη η Ελλάδα ζούσε στον πυρετό των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, οι Έλληνες αθλητές είχαν μόνο επιτυχίες, όμως εκείνα τα κορίτσια τα αγάπησε όλη η Ελλάδα.

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Οζάκα:

Με την αθωότητα τους, τον αυθορμητισμό τους μπήκαν στα σπίτια τους. "Τι σημαίνει για εσένα αυτό το μετάλλιο;", τους είχε ρωτήσει ένας δημοσιογράφος, πετώντας τους το μετάλλιο στα χέρια "τους κόπους μας και τα όνειρα μας", είχε απαντήσει η Αϊνδιλή.

Η εθνική ανσάμπλ είχε κυριαρχήσει και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ήταν δεδομένο πως θα κατακτούσε άνετα το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Ένα λάθος στο πρόγραμμα με τα πέντε ζευγάρια κορύνες τους χάλασε τον τελικό και μετά από το πρόγραμμα με τις τρεις κορδέλες και τα δύο στεφάνια δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τα δάκρυα τους. Είχαν κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο, αλλά όχι το χρυσό που ήθελαν. Το κλάμα τους συγκίνησε την Ελλάδα που τις αγάπησε περισσότερο.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ:

Πριν καν μπει στα 18 της χρόνια η Πολλάτου αποχώρησε. Ηλικιακά ολοκληρώθηκε η καριέρα της. Όλα τα κορίτσια βρέθηκαν κοντά στη Γεωργάτου που υπέστη αιμάτωμα στο κεφάλι, κάνοντας μονόζυγο στο πατρικό της στην Κέρκυρα. Ανυπομονούσαν για τα χρόνια που θα έρχονταν.

Με τα προνόμια που έδινε η πολιτεία στους αθλητές είχαν τα εφόδια για να συνεχίσουν την ενήλικη ζωή τους μακριά από το ασφυκτικά προστατευμένο κλίμα της γυμναστικής. Σπούδασαν, δυο εξ αυτών πήγαν στην Αμερική, έκαναν διάλειμμα από τη γυμναστική. Ποτέ δεν έχασε η μια την άλλη.

Μια μια επέστρεψαν σιγά σιγά στη γυμναστική, έγιναν ξανά ομάδα εμπνέοντας τις νεότερες αθλήτριες. Σχεδόν όλες έγιναν προπονήτριες. Η Πολλάτου συνεργαζόταν με ένα σύλλογο στα Μέγαρα, υπηρετούσε στο υπουργείο Άμυνας. Το πρόσχαρο κορίτσι μεγάλωσε και έγινε ένας κοινωνικός άνθρωπος με ανησυχίες.

Η τελευταία συνέντευξή της σε τοπικό κανάλι πριν ένα μήνα:

Επέστρεφε συχνά στην Κεφαλλονιά, ονειρευόταν να επιστρέψει για να ζήσει μόνιμα με την οικογένεια της (δείτε στο 07:50 της συνέντευξης...). Οι γονείς της διατηρούν μεγάλη επιχείρηση με φρούτα στην παραλιακή οδό, την οποία τρέχει ο αδερφός της και υποψήφιος στις εκλογές για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Είναι μια από τις πιο αγαπητές οικογένειες στο νησί. Κάθε καλοκαίρι η Άννα περνούσε ώρες στο μαγαζί, καθόταν στο ταμείο, εξυπηρετούσε τον κόσμο, πάντοτε χαμογελαστή.

Η οικογένεια έκλεισε το μαγαζί, όπως και το μεγάλο πρακτορείο ΠΡΟΠΟ που διατηρούν κοντά μέσα στο Αργοστόλι. Πενθούν τον άδικο χαμό του παιδιού τους. Πενθεί και η άλλη οικογένεια της, τα κορίτσια με τα οποία μοιραζόταν τα προβλήματα και τα όνειρα της. Δεν μπορείς να εξηγήσεις το θάνατο μιας 31χρονης γυναίκας που μόνο χαρά είχε δώσει στους Έλληνες φιλάθλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ