X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Λευτέρης Πετρούνιας, ο Μίδας των κρίκων

Με το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ο Λευτέρης Πετρούνιας ολοκλήρωσε μια ονειρική χρονιά για εκείνον σε αθλητικό επίπεδο. (VIDEO + INFOGRAPHIC)

Στα 25 του χρόνια ο Λευτέρης Πετρούνιας κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του κόσμου και το μόνο που λείπει πλέον από την πλούσια συλλογή του είναι η κατάκτηση του μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό μπορεί να περιμένει μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι όπου στο Ρίο θα κυνηγήσει και αυτό το όνειρο του.

Για να φτάσει όμως μέχρι εδώ δεν ήταν όλα ρόδινα. Πως θα μπορούσε να είναι άλλωστε σε μία διαδρομή περίπου 20 χρόνων;

Όλα ξεκίνησαν από το γυμναστήριο του Πανιώνιου εκεί όπου σε ηλικία περίπου πέντε ετών μπήκε για πρώτη φορά για να μπορέσει να κατευνάσει τη... ζωηράδα του. Από την πρώτη στιγμή έδειξε σε όλους ότι το είχε και τα επόμενα περίπου δέκα χρόνια της ζωής του θα τον βρουν μέσα στα γυμναστήρια.

Ποτέ δεν έκρυψε την αδυναμία του για τους κρίκους και από τα πρώτα του βήματα έδειξε να τραβά τα μετάλλια σαν μαγνήτης. Πριν κλείσει τα δέκα του χρόνια κατέκτησε επτά μετάλλια στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παμπαίδων.

Στα 15 του όμως πήρε μια απόφαση που ξάφνιασε πολλούς. Πριν πάει για μία ακόμα προπόνηση ανακοίνωσε στους γονείς του πως δεν θέλει να συνεχίσει τη γυμναστική και έτσι από τη μία μέρα στην άλλη βρέθηκε μακριά από τα γυμναστήρια.

Επέστρεψε για να μείνει

Όπως δήλωσε σε συνεντεύξεις του αρκετά χρόνια αργότερα ήθελε απλά να ζήσει όσα και οι υπόλοιποι συνομήλικοι του. Το έκανε και με το παραπάνω, αλλά δεν μπορούσε να συνεχίσει μακριά από αυτό που αγαπούσε.

Σιγά σιγά άρχισε να καλύπτει το χαμένο έδαφος και να έρχονται οι διακρίσεις. Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2010 κατέλαβε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής στη Γάνδη, ενώ δύο μήνες περίπου αργότερα, στις 20 Νοεμβρίου, κατέκτησε την έκτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γκλασκώβη.

Την επόμενη χρονιά κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής στο Κότμπους στις 12 Μαρτίου. Στη συνέχεια ήρθε η τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στις 9 Απριλίου. Μετά το καλοκαίρι, ήρθαν οι πρωτιές σε τρία συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα Ενόργανης Γυμναστικής. Αρχικά πήρε την πρώτη θέση στη Γάνδη στις 4 Σεπτεμβρίου, στη συνέχεια στο Μάριμπορ τερμάτισε πάλι πρώτος στις 24 Σεπτεμβρίου και έκλεισε τη χρονιά με την πρώτη θέση στην Οστράβα στις 3 Δεκεμβρίου.

Η διετία της κυριαρχίας του και η άσκηση με το όνομα του

Ανάλογη ήταν η εικόνα και την επόμενη περίοδο. Κατέλαβε και πάλι την πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στις 20 Μαΐου, αλλά αυτή τη χρονιά αναδείχθηκε τέσσερις φορές πρώτος σε Παγκόσμια Κύπελλα και Challenge Cups σε Λα Ρος, Γάνδη, Λιουμπλιάνα, Όσιγιεκ.

Το 2014 ξεκίνησε με μια δεύτερη θέση στο Challenge Cup του Κότμπους και μια τρίτη θέση στο Challenge Cup του Όσιγεκ. Στις 24 Ιουνίου, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες. Στις 25 Μαΐου, πήρε την πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στην Σόφια της Βουλγαρίας. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Νανίγκ της Κίνας κατέλαβε την έκτη θέση.

Τον Νοέμβριο του 2014 εντάχθηκε και εκείνος στο πρόγραμμα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής "Υιοθετήστε έναν αθλητή στο δρόμο προς το Ρίο". Η κορυφαία στοιχηματική εταιρία, "Stoiximan.gr", ήταν εκείνη που ανέλαβε την υιοθεσία του και όπως έχει δηλώσει αρκετές φορές η βοήθεια της είναι καταλυτική.

Στις αρχές του 2015 και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, η αρμόδια επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας έδωσε το όνομα του Λευτέρη Πετρούνια σε μία άσκηση στους κρίκους. Η άσκηση αυτή αξιολογήθηκε με βαθμό δυσκολίας Ε, δηλαδή 0,50 βαθμούς. Ο Λευτέρης Πετρούνιας εκτέλεσε τη συγκεκριμένη άσκηση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Στην ελίτ της Ευρώπης

Στην πρώτη συμμετοχή στη χρονιά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κότμπους τερμάτισε δεύτερος, πίσω από τον Βραζιλιάνο κάτοχο του Ολυμπιακού τίτλου, Αρτούρ Ναμπαρέτε Ζανέτι.

Από εκεί και πέρα όμως ο Λευτέρης Πετρούνιας γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος των κρίκων. Το 2015 είναι η χρονιά του σε αγωνιστικό επίπεδο και φρόντισε να το δείξει στην πρώτη του μεγάλη διοργάνωση.

Ποια ήταν αυτή; Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το οποίο φιλοξενήθηκε στο Μονπελιέ. Στον προκριματικό με 15,575 βαθμούς κατέκτησε την πρώτη θέση και στον τελικό μαζεύοντας μόλις 25 βαθμούς λιγότερους ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Ξεμούδιασμα στο Μπακού

Η ώρα για το χρυσό πλησίαζε και ήρθε στους πρώτους ευρωπαϊκούς αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο Μπακού.

Στις 20 Ιουνίου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους. Ο Έλληνας γυμναστής εκτέλεσε εξαιρετικά το δύσκολο πρόγραμμά του και συγκέντρωσε 15.633 βαθμούς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ρώσο Νικίτα Ιγκνάτιεβ με 15.333, ενώ τρίτος ήταν ο Τούρκος Ιμπραχίμ Τσολάκ με 15.133.

Στα αξιοσημείωτα φυσικά και το γεγονός ότι ο Λευτέρης Πετρούνιας ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους αγώνες.

Ο θάνατος του πατέρα του και το χρυσό στη Γλασκώβη

Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι η ζωή του Λευτέρη Πετρούνια άλλαξε στις 7 Σεπτεμβρίου. Τότε έχασε τον αγαπημένο του πατέρα και δήλωσε πως από εδώ και πέρα ότι και να κάνει στην καριέρα του θα το αφιερώνει σε εκείνον.

Το πρώτο μετάλλιο και φυσικά χρυσό ήρθε μερικές ημέρες αργότερα. Για την ακρίβεια στις 27 Σεπτεμβρίου κατέκτησε το χρυσό στο Γκράν Πρι του Σομπατέλι με 16.200 βαθμούς που αποτελεί και την κορυφαία επίδοση της καριέρας του.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας αποτελούσε τη μεγάλη ελπίδα της χώρας μας για το ένατο μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα και ο 25χρονος γυμναστής μόνο Σκωτσέζος δεν αποδείχτηκε αφού σκόρπισε υπερηφάνεια σε όλους τους Έλληνες. Το απόγευμα του Σαββάτου (31/10) κατέκτησε το χρυσό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της ενόργανης γυμναστικής, στη Γλασκώβη με 15,800 βαθμούς κερδίζοντας παράλληλα την απευθείας πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Δίχως αμφιβολία το 2015 ήταν η δική του χρονιά...

Θυμηθείτε την εμφάνισή του στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος

Συνοπτικά τα επιτεύγματα μέσα στο 2015:

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΟΤΜΠΟΥΣ (ΜΑΡΤΙΟΣ):

1ος στον προκριματικό (15,575 β.) - 2ος στον τελικό (15,550 β.)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ - ΜΟΝΠΕΛΙΕ (ΑΠΡΙΛΙΟΣ):

1ος στον προκριματικό (16,000 β.) - 1ος στον τελικό (15,866 β.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΜΑΪΟΣ):

1ος στον προκριματικό (16,000 β.) - 1ος στον τελικό (16,000 β.)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΜΠΑΚΟΥ (ΙΟΥΝΙΟΣ):

1ος στον προκριματικό (15,733 β.) - 1ος στον τελικό (15,633 β.)

ΔΙΕΘΝΕΣ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΣΟΜΠΑΤΕΛΙ (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ):

1ος στον προκριματικό (16,000 β.) - 1ος στον τελικό (16,200 β.)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ - ΓΛΑΣΚΩΒΗ (ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ):

1ος στον προκριματικό (15,900 β.) - 1ος στον τελικό (15,900β)

Θυμηθείτε τους κυριότερους σταθμούς της ζωής του μέχρι σήμερα μέσα από ένα infographic

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ